Pozz! Imam jedno pitanje. Ako pojacalo ima 5x100w a ja imam 2 stupa od 120w i 8ohma, ako to prikopcam oce to svirat uopce, i kaj ce onda svirat samo 100w? Nemojte me popljuvat, dajte mi pristojan odgovor. Molim i LP
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Radit će normalno. Jedino odaberi na pojačalu rad u stereo načinu (tj. isključi Dolby ProLogic i slične), da ne gubiš dio zvuka koji bi inače išao na centralni i stražnje zvučnike.
Što se snage tiče, imat ćeš na raspolaganju barem 2×100 W (pod pretpostavkom da je snaga na pojačalu deklarirana isto uz 8 Ω; u stereo modu moguće je i da pojačalo daje i nešto više snage, ali to ovisi o izvedbi pojačala - inače na 100 W po kanalu možeš računati).
pojačalo da je takvu snagu... inače je uvijek bolje da imaš jače zvučnike nego što pojačalo može dati struje, jer bi u protivnom mogli zvučnici izgorjeti... a da, bez brige radit će sasvim normalno
evo npr, ja u autu imam 2*80W prednje s tweeterima posebno + 2*120W straga a pojačalo u radiu je 4*75W, naravno govorim o RMS, tj stvanoj snazi pojačala i zvučnika, i to meni radi sasvim normalno i bez problema
Baš mora bit 8ohma pojacalo, nebi sviralo na 4?
Ne mora pojačalo biti 8 Ω, bitno je samo da zvučnici budu jednake ili veće impedancije (u odnosu na impedanciju pojačala).
Zvučnici ne smiju biti manje impedancije nego što je impedancija pojačala, jer bi inače preopteretili pojačalo.
Ako su zvučnici veće impedancije nego što je impedancija pojačala, sve će normalno raditi, samo zvučnici jednostavno neće moći iskoristiti svu snagu iz pojačala dostupnu na nazivnoj impedanciji.
postao sam u krivu temu, briši post
Hvala!
Vidim da se kuzis, pa imam jos jedno pitanje, imam stare zvucnike riz zk860 do nedavno su svirali dobro( i dosta dugo sluze u obitelji), naime u zadnje vrijeme na nekad znaju imat sumove na nekim zvukovima ili npr kad stisavam onda se cuje sum, a sad nemogu ustanovit na kojem zvucniku se to dogada( bas, srednji ili visoki) ili na sva 3, cuo sam da se zvucnici premotavaju(novi namotaji) ili nesto neznam ugl dali bi se dali popravit ili bi ih trebao zamjenit novima? btw zvucnici i pojacalo su made in croatia :P
Nažalost, ne znam tko se kod nas bavi popravcima zvučnika, ali, jesi li isprobao druge zvučnike na tom pojačalu? Spominješ da se kod stišavanja javlja šum, pa da budeš siguran da nije možda problem u regulatoru glasnoće u pojačalu.
Nažalost, ne znam tko se kod nas bavi popravcima zvučnika, ali, jesi li isprobao druge zvučnike na tom pojačalu? Spominješ da se kod stišavanja javlja šum, pa da budeš siguran da nije možda problem u regulatoru glasnoće u pojačalu.
Je regulator je izubijan kad ga trknes onda samo desni zvucnik svira( zato bi i promjenio pojacalo) probo sam promijenit kanale, al opet isto desni svira jace pa se bojim da lijevi crkava... Tvoje misljenje?
Onda je logičan prvi korak zamjena tog regulatora - vjerojatno nećeš sam vanjski dio regulatora naći isti, ali potenciometar bi trebao biti standardan, samo treba utvrditi koje je vrijednosti otpora. Isto tako nije nemoguće da pojačalo lagano crkava - zbog starosti se mijenjaju karakteristike elemenata (naročito elektrolitskih kondenzatora) te izlazni tranzistori možda više ne rade u optimalnoj radnoj točki. Međutim, teško ćeš to sve podesiti bez sheme ili nekog iskusnog u popravku elektronike.
Što se zvučnika tiče, provjeri ih na nekom ispravnom pojačalu, tako ćeš biti siguran je li problem u njima.
Onda je logičan prvi korak zamjena tog regulatora - vjerojatno nećeš sam vanjski dio regulatora naći isti, ali potenciometar bi trebao biti standardan, samo treba utvrditi koje je vrijednosti otpora. Isto tako nije nemoguće da pojačalo lagano crkava - zbog starosti se mijenjaju karakteristike elemenata (naročito elektrolitskih kondenzatora) te izlazni tranzistori možda više ne rade u optimalnoj radnoj točki. Međutim, teško ćeš to sve podesiti bez sheme ili nekog iskusnog u popravku elektronike.
Što se zvučnika tiče, provjeri ih na nekom ispravnom pojačalu, tako ćeš biti siguran je li problem u njima.
Ma ne brine me pojacalo, vec je i vrijeme da ga zamjenim, nema ni daljinac pa me to zivcira. A za zvucnike cu vidjet sad ako nabavim novo(rabljeno) pojacalo, najbolje bi bilo da dam nekom majstoru da ih rastavi i promjeni sve kaj ne valja.
Hvala!
Vidim da se kuzis, pa imam jos jedno pitanje, imam stare zvucnike riz zk860 do nedavno su svirali dobro( i dosta dugo sluze u obitelji), naime u zadnje vrijeme na nekad znaju imat sumove na nekim zvukovima ili npr kad stisavam onda se cuje sum, a sad nemogu ustanovit na kojem zvucniku se to dogada( bas, srednji ili visoki) ili na sva 3, cuo sam da se zvucnici premotavaju(novi namotaji) ili nesto neznam ugl dali bi se dali popravit ili bi ih trebao zamjenit novima? btw zvucnici i pojacalo su made in croatia :P
Po ovome što si napisao sa zvučnicima je sve ok, ali pojačalo rikava pomalo (možda je samo prljavo ili loš lem, prljavi potenciometri i sl.)
To što se čuje šum dok smanjuješ ti je 100% do pojačala, muzika ima glasnije i tiše dionice i da su zvučnici krivi čulo bi se stalno.
Btw takvi zvučnici se niti ne popravljaju (osim ako je do skretnice), možeš eventualno zamjeniti driver (premotavanje košta dosta) ali kao što sam rekao kod tebe nije do toga prilično sam siguran. Ajmo reci da sam 99.9% siguran da nije do zvučnika, a onih 0.1% ostavimo za slučaj da je unutar zviučnika loš lem, poluispravna skretnica i sl makar ne znam na koju foru mi se šum javljao samo kad smanjuješ :)