Digitalizacija VHS-a: doma ili "kod profića"?

poruka: 31
|
čitano: 13.395
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Digitalizacija VHS-a: doma ili kod profića?
Pozdrav!

Imam VHS arhivu starih filmova obiteljske naravi, kakvih 20 sati materijala. Cilj je prenijeti tu arhivu u računalo (na dva zrcalna HDD-a), kako bi se očuvala za budućnost.

Inicijalno sam planirao uposliti "profića" koji odrađuje taj posao za 60 kuna po satu. No, mogao bih to isto učiniti doma, pomoću ove kartice za 100 dolara: Elgato Video Capture (koristim Mac, zato baš ta)

Moje pitanje jest: da li profić taj posao može odraditi mnogo bolje (u vidu kvalitete zapisa) nego to mogu ja doma sa ovom karticom?

Hvala na odgovoru :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Digitalizacija VHS-a: doma ili kod profića?

Teško je to ovako napamet reći, nemam pojima kakva je ova kartica. VHS je pola pal rezolucije (ugrubo, ako ne pričamo o svhs-u), što će reći da bi ova kartica to trebala moći napraviti. Međutim kvaliteta ovisi o AD konverziji i sigurno je da će neka bolja kartica to bolje odraditi. Sad koliko će to biti vidljivo kod vhs snimke, nisam siguran. Druga je stvar što kartica radi neku avc kompresiju pri relativnom malom bitrateu što je mogućnost veća za nekvalitetni capture. Ako želiš kvalitetu, trebao bi capture-ati pri što manjoj kompresiji, a zatim komprimirati u format/kompresiju koju želiš. Lakše će ti biti i editirati video, što ćeš sigurno poželjeti. Iz prakse znam da je sasvim zadovoljavajuća varijanta neke video kamere koja ima analogni ulaz i diitalni izlaz. Ta je AD konverzija dovoljno dobra da ti niti profić neće napraviti drastično bolje. U svakom slučaju nećeš vidjeti razliku kod vhs-a. A kako će to odraditi ta kartica, to jedino može reći netko tko je ima ili je probao..

14 godina
protjeran

s obzirom da je VHS u pitnaju (sa nekih jadnih 280 linija) nađi nekog tko ima DVD/HDD rekorder, prvo presnimite to na HDD i ti odredi gdje koja snimka počinje a gdje završava - ti to najbolje znaš, i onda to presnimite na DVD u mpeg2 formatu. nikakve druge opcije nisu vrijedne a pogotovo .mkv
to ti je najbolje i najsigurnije rješenje jer sam ja tako radio.
Snimka djeluje zadovoljavajuće na plazma TVu. Bolje se nemre izvuč. nadam se da je zvuk stereo sniman na kazeti jer ako je mono...šumi.

ako mi želite zahvaliti - kliknite HVALA
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2011 18:57 (smirnoff).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Digitalizacija VHS-a: doma ili "kod profića"?

ovdje ima još jeftinijih capture kartica, jedino, pitanje je koja radi na mac-u (ne koristim se njime, pa ne znam kakva je kompatibilnost s njime)

Kad već čitaš ovo, pročitaj i pravila foruma! :D
15 godina

Svakako doma. Zažto bi on to bolje mogao od tebe napraviti?

Jedino me zanima kaj su to filmovi "obiteljske naravi"? Ako misliš na filmove, da li to nije jednostavnije skinuti?

0 0 hvala 0
17 godina
Amazon637 kaže...

Jedino me zanima kaj su to filmovi "obiteljske naravi"?

Vjerojatno se misli na rođendane, razne prigode, okupljanja...

Kad već čitaš ovo, pročitaj i pravila foruma! :D
16 godina
neaktivan

... snimanje u kombinaciji video-dvd rekorder daje i do 30% lošiju kvalitetu prilikom digitalizacije,a tako i večina drugih kartica (da ne spominjem lidl). Osnovno ti je da imaš što bolji reproduktor (profi video recorder) koji mora iz vhs-a izvući maximum (barem 20-ak%) više od klasičnog. kašnjenje zvuka je prvo na što ćeš naići,razlijevanje crvene boje itd.

probaj si napraviti uzorak sam, isti dio daj profiću kojeg spominješ ili još kojem tko je sa digitalizacijom videa na TI pa češ vidjeti razliku!

nemoj davati sav materijal jer možda nečeš biti zadovoljan kvalitetom pa eto problema.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
smirnoff kaže...

s obzirom da je VHS u pitnaju (sa nekih jadnih 280 linija) nađi nekog tko ima DVD/HDD rekorder, prvo presnimite to na HDD i ti odredi gdje koja snimka počinje a gdje završava - ti to najbolje znaš, i onda to presnimite na DVD u mpeg2 formatu. nikakve druge opcije nisu vrijedne a pogotovo .mkv
to ti je najbolje i najsigurnije rješenje jer sam ja tako radio.
Snimka djeluje zadovoljavajuće na plazma TVu. Bolje se nemre izvuč. nadam se da je zvuk stereo sniman na kazeti jer ako je mono...šumi.

Hvala svima na odgovorima! Znal sam da budu BUG-ovci spremni pomoći :)

Takav uređaj mi nije dostupan, a i malo je "zaobilazno" stavljati sve na DVD da bi na kraju presnimil na hard disk u kompjuteru ;)

Amazon637 kaže...

Svakako doma. Zažto bi on to bolje mogao od tebe napraviti?

Jedino me zanima kaj su to filmovi "obiteljske naravi"? Ako misliš na filmove, da li to nije jednostavnije skinuti?

Tutlek nisam, a ni poštenjačina :D. Radi se o rođendanima, izletima i ostalim svakodnevnim stvarima...

dadac1 kaže...

... snimanje u kombinaciji video-dvd rekorder daje i do 30% lošiju kvalitetu prilikom digitalizacije,a tako i večina drugih kartica (da ne spominjem lidl). Osnovno ti je da imaš što bolji reproduktor (profi video recorder) koji mora iz vhs-a izvući maximum (barem 20-ak%) više od klasičnog. kašnjenje zvuka je prvo na što ćeš naići,razlijevanje crvene boje itd.

probaj si napraviti uzorak sam, isti dio daj profiću kojeg spominješ ili još kojem tko je sa digitalizacijom videa na TI pa češ vidjeti razliku!

nemoj davati sav materijal jer možda nečeš biti zadovoljan kvalitetom pa eto problema.

Imam neki malo bolji panasonicov model (stariji) i dosta nov (10 godina) i uščuvan nabildani Sonyjev.

Mislil sam SCART->S-VHS->kartica sa hardverskim enkoderom. Elgato je dosta poznat i kvalitetni brand koji radi odlične TV kartice za Macove. No u Hrvatskoj baš i nije dostupan.

Ovo s testiranjem "profića" nije loša ideja, al problem je u tomu da nemam s čim usporediti (jer pitanje je dal da kupim karticu ili ne :D)

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2011 22:58 (sqrtbug).
15 godina
protjeran

sta je to zrcalni HDD?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
raid
bugonja kaže...

sta je to zrcalni HDD?

zrcalni ili mirror na eng. RAID 1

http://www.bug.hr/forum/topic/pc-igre/world-of-tanks/96070.aspx?page=115&jumpto=2006738&sort=asc&view=flat
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2011 23:34 (xhopeon).
14 godina
protjeran
dadac1 kaže...

to nije točno.

1 - iz videa ide klasični kompozitni signal u DVD rek i kao takav se snima u mpeg2 formatu bez gubitka kvalitete - kakav je original, takva je i kopija na HDDu.

2 - bolji video ne može izvuč bolju sliku nego što je

3 - kod snimanja na DVD/HDD rek nema kašnjenja zvuka - to je slučaj kad ide na PC

4 - razlijevanja boja nema

govorim tako jer sam to i sam radio kod sebe. imao sam i Asus video capture card i tu je rezultat bio kuikamo lošiji (kašnjenje zvuka, drop-uot frameovi, lošija oštrina i boja.

PS: poruka autoru - ako si blizu SK/Petrinje dođi k meni na pola sata da vidiš takvu kopiju okojoj ja pričam.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.9.2011 0:10 (smirnoff).
16 godina
neaktivan

... stojim kod izrečenog! ovo su samo namjere pomoći za postavljeno pitanje.

o.p. tražitelj pomoći će nadam se imati prililu odgovoriti kako je prošao sa digitalizacijom!!!

17 godina
dadac1 kaže...

... stojim kod izrečenog! ovo su samo namjere pomoći za postavljeno pitanje.

o.p.  tražitelj pomoći će nadam se imati prililu odgovoriti kako je prošao sa digitalizacijom!!!

Ma vjerujem da ti vjeruješ jer si takvo što vidio u najgorem izdanju, ali neki renomirani "philips/panasonic/sony/pioneer" dvd recorder

je fakat u stanju na boljim postavkama spremiti daleko više informacija nego ih ima jedna vhs snimka.

Potom to rekodirati u nešto prikladnijeg i kompaktnijeg nije problem.

Ja sam si vhs snimke prebacivao u HDD od pioneera 550 hxs i nisam nalazio nikakvih problema koje ti spominješ.

14 godina
protjeran

točno, na koju foru da "bolja  oprema" izvuče više pixela nego ih ima original...tim više štoi je VHS najgora moguća opcija za snimanje video materijala...ali što je - tu je. tko ima obiteljskih snimki na VHSu, jedina opcija je da si to spasi da presnimi na DVD (mpeg2) kojeg onda može umnožiti preko Nere u koliko got kopija želi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
smirnoff kaže...

točno, na koju foru da "bolja  oprema" izvuče više pixela nego ih ima original...

Na foru da u analogiji nema pixela. Piksele dobijaš tek digitalizacijom, a bolja oprema bolje čita analogni izvor. I ne radi se o više piksela, već se radi o boljoj kvaliteti prikaza na istom broju piksela..

17 godina

Dobro ti je to u teoriji, ali u praksi jedan DVD snimač snima na višoj rezoluciji nego što

to pušta izlizana vhs traka, i plus toga ima veći gamut boja nego što je vhs sitem pružao.

In VHS, the chroma carrier is both severely bandlimited and rather noisy,

a limitation that S-VHS does not address.

Poor color resolution was a deficiency shared by S-VHS's contemporaries (Hi8, ED-Beta),

all of which were limited to 0.4 megahertz or 30 -lines resolution.

Dakle jedino što je na analogiji spontanije i prirodnije su glitchevi, šum, smetnje, zgužvana vrpca

i ghostovi od preklapanja magnetskog zapisa sa namotane trake. Imam još jedan iz nostalgije

preostao JVC S-vhs video tada najviše klase, pa ne pričam napamet. Nema tu mjesta nostalgiji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ovako, jedini pravi način kvalitetnog ripanja VHSa jest kroz capture karticu u huffyuv, mjpeg ili DVI format, puna PAL razlučivost, 25 fps, obavezno interlaceano. Morat ćeš vjerojatno lockati video na audio stream u postavkama programa za digitalizaciju.

Nakon toga, Virtualdub i Avisynth su tvoji najbolji prijatelji.

Pročitaj ovaj tekst, na žalost ne učitava slike... uglavnom, sličnu proceduru sam rabio davno, davno, kada sam radio takvu digitalizaciju. Rezultat je odličan.

Osobno sam te stvari snimao na DVD u halfPAL format (352x576), stane više materijala na DVD bez vizualnog gubitka kvalitete. Možeš i u mkv, ne slušaj one koji kažu drugačije, codec je codec, kontejner je kontejner - obzirom na veću šumnost materijala, očekuj da će zauzeti nešto više prostora na disku nego što je to uobičajeno.

So, if God has existed forever...you know, what did he do in his spare time, like, before he made the Earth and everything?
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ja sam nekoliko svojih videokazeta "digitalizirao" putem Gigabyte Hybrid U8000 USB kartice.

Spojio video na TV karticu, na kompu pokrenuo softver i fino snimio videomaterijale s kazeta.

Kasnije pustio kroz par filtera i kompresirao (točnije konvertirao) i pohranio na DVD-e.

213.202.106.145:28960 TDM PROMOD 211 Tarrget Rush Team server
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

al ste ga zakomplicirali...

čovjek treba presnimiti svoje obiteljske snimke...nema novaca da ide na neki profi varijantu u Lucas Studio..

ja mu predložim VHS - DVD/HDD rek - pa DVD disk. Sasvim dovoljno i prilično brzo. nema  nikakvih nuspojava.

ako je traka oštećena ili zgužvana ili je dio demagnetiziran pa ima snijega, to mu nijedan software neće povratit...

i na kraju klasični mpeg2 kojeg može umnožiti i dati nekome da to pogleda na svom DVDu...niakakve nebulote tipa Xvid, divX, .mkv .m2ts i sl....

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav,

dakle, imam kabel za konvertiranje VHS-a u digitalno. S jedne strane skart, preko činčeva spojen na nastavak koji izlazi na usb.

I preko programa dobijem signal. 

Ali, taj isgnal je malo distorziran, slika se treska.

Posudio sam drugi video da vidim jeli to do mog videa ili do kabla.

Na drugom videu se treska još gore.

Kada preko tog kabla spojim npr DVD player, slika je kristalna.

Dakle, do kabla valjda nije (?).

Ne trazim puno, pa čak ni da slika mora biti kristalna. Zelim samo da nema treskanja.

Ima li ko kakav savjet?

0 0 hvala 0
16 godina

-macrovizija? ili kvaliteta konvertera. Kvalitetne stvari ipak imaju cijenu dok nešto za 10-20€ može biti svakakvo, pa čak neispravno-reklamacija (jer takvi uređaji prolaze bez kontrole kvalitete i jednostavno se računa na postotak škarta).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.4.2014 11:48 (ihush).
13 godina
neaktivan

Pioneer DVD rekorder sa hard diskom.Savršen uređaj.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
ihush kaže...

-macrovizija? ili kvaliteta konvertera. Kvalitetne stvari ipak imaju cijenu dok nešto za 10-20€ može biti svakakvo, pa čak neispravno-reklamacija (jer takvi uređaji prolaze bez kontrole kvalitete i jednostavno se računa na postotak škarta).

U Links sam dosao spreman iskeširati i 500kn ako treba, za konverter kabel koji će valjat. A tamo su mi rekli da toga vise nemaju, dapače, više se praktički ni ne prodaje jer je potraznja za tim sve manja, VHS više niko ne ferma. A sto imaju za prodat je isto ovo sto ja imam. Kabel od oko 150 kn koji hvata dobru sliku s DVD-a ali s VHS videa slabo. 

11 godina
neaktivan
Godin kaže...

Pioneer DVD rekorder sa hard diskom.Savršen uređaj.

To je ovo?  - link

Koliko vidim to je DVD rekorder. Dakle, predlazes imat DVD rekorder na kojega se spoji VHS video i da se na taj način sve prebaci s VHS-a na DVD?

A ako je pak problem u lošem videu? Jer, s obzirom da je prijem bio loš s dva videa, ne izbacuje se mogucnost da je i dalje problem u videima. Jer, prijem s DVD  playera na komp s istim kablom je bio dobar. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.4.2014 12:28 (MarkoDj).
17 godina

Problem je što VHS uređaji nemaju pretjerano stabilnu vremensku bazu pa dolazi do tih pojava ("flag waving" i slično), na nekim starim televizorima je trebalo odabirati odgovarajući "program" za gledanje VHS-a; u tvom slučaju jedina pomoć može biti da pokušaš snimati s nekim drugim softverom (koji bi eventualno mogao to korigirati), u suprotnom, jedino drugi model capture kartice (tj. tog konverterskog kabela kako su ga nazvali)...

I da, prijedlog DVD snimača je sasvim OK (ako je cjenovno prihvatljiv), oni uglavnom bolje podnose takav signal nego capture kartice (ili posuditi neki bolji VHS uređaj koji ima TBC-time base corrector; uglavnom su to bili skupi (S-VHS) uređaji pa sumnjam da ćeš naići).

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.4.2014 12:32 (KaeR).
11 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Problem je što VHS uređaji nemaju pretjerano stabilnu vremensku bazu pa dolazi do tih pojava ("flag waving" i slično), na nekim starim televizorima je trebalo odabirati odgovarajući "program" za gledanje VHS-a; u tvom slučaju jedina pomoć može biti da pokušaš snimati s nekim drugim softverom (koji bi eventualno mogao to korigirati), u suprotnom, jedino drugi model capture kartice (tj. tog konverterskog kabela kako su ga nazvali)...

I da, prijedlog DVD snimača je sasvim OK (ako je cjenovno prihvatljiv), oni uglavnom bolje podnose takav signal nego capture kartice (ili posuditi neki bolji VHS uređaj koji ima TBC-time base corrector; uglavnom su to bili skupi (S-VHS) uređaji pa sumnjam da ćeš naići).

Aha, dakle, i ti pretpostavljas da je do VHS-a.

Te kada bi imao bolji konverterski kabel.

Sumnjam da jedan softver moze korigirati signal koji je izvorno loš. To je isto kao sto youtube sam u sebi ima opciju da korigira treskanje kamere kada uploadas film koji ima taj problem. Pa to onda izgleda očajno, zamagljuje frejmove i radi bučkuriš, jer, neda se spasiti snimak koji je izvorno nespretno snimljen...

Jedino ostaje problem to što sam htio kupiti bolji kabel, pa sad nemaju više ništa iznad ovog standarda. Dakle, probat ću nači video ili DVD rekorder... 

PS: mislis li da je ovo bolja opcija? link

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.4.2014 12:57 (MarkoDj).
17 godina

Postoji još jedan mogući uzrok - sama snimka (tj. loša / oštećena kazeta), ali pretpostavljam da si to isključio kao potencijalni problem.

DVD snimač bi mogao biti najbolje rješenje, ali opet ne očekuj čuda, jer kao što i sam kažeš, ništa ne može nadoknaditi informacije kojih nema u izvornom signalu.

Zato bi trebalo prvo isprobati situaciju s nekim provjereno ispravnim VHS uređajem kao izvorom signala.

KaeR
11 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Postoji još jedan mogući uzrok - sama snimka (tj. loša / oštećena kazeta), ali pretpostavljam da si to isključio kao potencijalni problem.

DVD snimač bi mogao biti najbolje rješenje, ali opet ne očekuj čuda, jer kao što i sam kažeš, ništa ne može nadoknaditi informacije kojih nema u izvornom signalu.

Zato bi trebalo prvo isprobati situaciju s nekim provjereno ispravnim VHS uređajem kao izvorom signala.

Imam relativno novi VHS video rekorder, doduše, zadnji model koji sam nasao u veleprodaji, ali generalno valja. No, vjerojatno ipak nije te kvalitete, koštao je cca 600kn, LG.

Tako da, neznam koliko vrijedi i kupovati nove kablove. Primjerice, ovaj  - link, je, prema izlgedu, za seriju bolji od ovog mog. 

17 godina

S obzirom da je relativno nov, VHS ne bi trebao biti problematičan.

Ne znam što reći za taj konverter, koliko je kvalitetan, ja sam dosta davno koristio neku Leadtekovu TV karticu (PCI verziju) za tu svrhu (inače nemam više tu karticu tako da ti ne mogu pomoći na taj način) i rezultati su bili OK unatoč mom tadašnjem poluraspadnutom VHS-u :)

KaeR
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice