Par pitanja vezanih za konverziju videa

poruka: 9
|
čitano: 1.711
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Par pitanja vezanih za konverziju videa

Dali povećanje fps-a moze dovesti do bolje, jednake ili losije kvalitete? (ako se mjenja samo codec ne velicina)

Koji je najbolji codec sto se kvalitete tice? (velicina datoteke nije nimalo vazna)

Do sada sam koristio wmv, iznad koliko mb/sec nema vise smisla ici s tim codecom? jer primjetio sam da cim smanjim sa npr 8mb/sec na 7mb/sec dosta je velika razlika kvalitete.

s cim mogu gledati nekomprimirane filmove? (one od 50gb po minuti)

Moze li mjenjanje P.A.R. dovesti do pada kvalitete?

i will never be the same again i will keep on fighting til the end i can walk on water, i can fly i will keep on flying til i die
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Par pitanja vezanih za konverziju videa

Povećanje fps-a najčešće dovodi do smanjenje kvalitete ili je promjena nevidljiva. I nema nekog smisla..

Čim mjenjaš codec, prekodiravaš video, može doći do gubitka kvalitete.

Ako veličina datoteke nije važna, onda huffyuv, jer je losless.

Za wmv nemam pojima, ne koristim to, a nekomprimirani video možeš gledati u čemu želiš baš zato jer nije komprimiran pa mu ne trebaju codeci, ali ti trebaju brzi diskovi..

Zašto bi mjenjao par? Ako misliš na varijantu npr. dvd koji ima dar 16:9, tj. par 1,42, pretvoriti u square 1:1 za prikaz na računalu, mislim da čak i ne, jer tada najčešće smanjuješ rezoluciju, pa to i nije presudno za kvalitetu (naravno ako to napraviš kvalitetno).

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 0:27 (bed).
17 godina
moderator
Escudo kaže...

Dali povećanje fps-a moze dovesti do bolje, jednake ili losije kvalitete? (ako se mjenja samo codec ne velicina)

Upravo film kakav imas je najbolje kvalitete - stogod dalje radio s njim mozes postici ili jednaku ili nizu kvalitetu.

Escudo kaže...

Koji je najbolji codec sto se kvalitete tice? (velicina datoteke nije nimalo vazna)

Lossless kodeci, naravno - ja koristim Lagarith, dobar je i Huffyuv, ali Lagarith jace komprimira. A od lossy kodeka - nisam siguran - nekako si mislim mozda MPEG2 ako koristis vrlo visok (ali zaista vrlo visok) bitrate, AVC/H.264 ako koristis nizi bitrate. Nisam testirao, ali mislim da se MPEG2 bolje nosi s pokretima, odnosno manje ih zamuti od H.264. Naravno, DV kodek, koji se koristi u DV/miniDV kamerama, jos manje zamuti pokrete, ali naravno velicina datoteke je ogromna u odnosu na MPEG2 ili H.264.

Escudo kaže...

Do sada sam koristio wmv, iznad koliko mb/sec nema vise smisla ici s tim codecom? jer primjetio sam da cim smanjim sa npr 8mb/sec na 7mb/sec dosta je velika razlika kvalitete.

Koristis dvoprolazno kodiranje?

Escudo kaže...

s cim mogu gledati nekomprimirane filmove? (one od 50gb po minuti)

Ako su spremljenu u AVI datoteku - s bilo cim.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nisam testirao, ali mislim da se MPEG2 bolje nosi s pokretima, odnosno manje ih zamuti od H.264. Naravno, DV kodek, koji se koristi u DV/miniDV kamerama, jos manje zamuti pokrete, ali naravno velicina datoteke je ogromna u odnosu na MPEG2 ili H.264.

Sa skoro svime se slažem, ali o kakvom zamućenju pokreta pričaš?

Ne shvaćam zašto bi se išta mutilo, osim pri nekoj konverziji između formata, deinterlacingu, ili?

DV je ok, ali niti on nije losless, pa zato i postoji najčešće varijanta prilikom exporta videa 'rekompres' ili ne. A u pal formatu je sat vremena oko 12-13GB.(25MBit/s)

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Nisam testirao, ali mislim da se MPEG2 bolje nosi s pokretima, odnosno manje ih zamuti od H.264. Naravno, DV kodek, koji se koristi u DV/miniDV kamerama, jos manje zamuti pokrete, ali naravno velicina datoteke je ogromna u odnosu na MPEG2 ili H.264.

Sa skoro svime se slažem, ali o kakvom zamućenju pokreta pričaš?

Pokreti su "tecniji", fluidniji kod MPEG2. Ne nuzno samo pokreti, vec i kretanje kamere. No, mozda mi se to samo cini.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 5:03 (mbaksa).
16 godina
neaktivan

da koristim dvoprolazno kodiranje.

PAR bi mjenjao jer za youtube mora biti 1.0 da bi se izbjegli crni rubovi.

sa PAR 1.422

sa PAR 1.0

i will never be the same again i will keep on fighting til the end i can walk on water, i can fly i will keep on flying til i die
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 10:33 (Escudo).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pokreti su "tecniji", fluidniji kod MPEG2. Ne nuzno samo pokreti, vec i kretanje kamere. No, mozda mi se to samo cini.

Pa, zapravo ne bi trebalo biti neke razlike (barem ne neke uočljive).

Ako uzmemo kao primjer frame based stream, svaki frame je slika za sebe na koju se primjenjuje kompresija, prilikom koje se ne mjenja sadržaj slike. Izuzetak je mpeg gdje su frame-ovi organizirani u gop-ove, a poanta i je motion kompenzacija, međutim niti tu nema promjene slike. Za field based stream vrijedi isto, osim što je 'frame' dvije poluslike.

Ako postoje zamućenja prilikom pokreta i pogotovo kretanja kamere, rekao bih da je interlacani stream deinterlacan field blendanjem, pa se zato muti.

Escudo kaže...

da koristim dvoprolazno kodiranje.

PAR bi mjenjao jer za youtube mora biti 1.0 da bi se izbjegli crni rubovi.

sa PAR 1.422

sa PAR 1.0

Višeprolazno kodiranje ima smisla jedino pri varijabilnom bitrate-u.

Shvaćam na što si mislio s par-om, ali ti je primjer loš, jer bi u tom slučaju crni rubovi bili s lijeve i desne strane, a obzirom da su crni rubovi sa svih strana, a kad bi video povećao (probao sliku povećati) dobio bi ga bez crnih rubova. Drugim riječima, taj video je u dobrom omjeru, samo premali, pa su zato crni rubovi..

16 godina
neaktivan

Krivo, oba videa su 1280x720, jedino je par drugaciji.

crni rubovi samo sa strane bi bili kada bi format bio 4:3, jer je player 16:9.

Pogledaj si malo youtube, how to make a video

16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Krivo, oba videa su 1280x720, jedino je par drugaciji.

crni rubovi samo sa strane bi bili kada bi format bio 4:3, jer je player 16:9.

Pogledaj si malo youtube, how to make a video

Tebi video ima crni rub i sa strane i gore/dolje. Ta kombinacija ne postoji. Ako je 4:3 stream na 16:9 monitoru/playeru onda je crni rub sa strane, a ako je 16:9 stream na 4:3 monitoru/playeru onda je crni rub gore/dolje. A obzirom da i sam kažeš da je player 16:9, a 1280x720 je vidi vraga upravo toliko, video bi trebao biti bez crnih rubova. A da ti dokažem primjerom, povećao sam taj video za 116% i upravo je pokrio sve crno.

A kad već stavljaš linkove, ne bi bilo loše da ih i proučiš, jer link kaže upravo ovo što i ja.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice