Sasvim se slažem da profesionalcima koji zarađuju kruh na taj način treba Adobe a sa njim i Windows, ali da ne pravimo digresiju: Niko me ne može ubijediti da državna administracija na 100% računara mora imati i 100% Windows-a + Office-a koji nemalo koštaju! Upali-piši-ugasi i to besplatno, šta je više potrebno! Pa službenica u matičnom uredu ne upotrebljava AutoCad i njen računar nema Tesla GPU! I onako (polu)hardware koji tenderom uvale dobavljači crkne prije nego što neuki službenici npr. unište registry ili naprave sličnu glupost u OS-u!
Windows 7 i firma ?!
- poruka: 41
- |
- čitano: 9.060
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
... Upali-piši-ugasi i to besplatno, šta je više potrebno! Pa službenica u matičnom uredu ne upotrebljava AutoCad i njen računar nema Tesla GPU! I onako (polu)hardware koji tenderom uvale dobavljači crkne prije nego što neuki službenici npr. unište registry ili naprave sličnu glupost u OS-u!
Nije besplatno! Support košta, instalacija košta, edukacija košta. Lik koji trči po kancelarijama jer teta ne može naći "plavo E" košta. Driveri za printere na linuxu skoro pa i ne postoje, pogotovo za one starine od 90 kila što ispisuju račune i tužbe od '96. kad su kupljeni pa sve do danas. Pola uprave ne može nikuda zbog specijaliziranih programa za obradu dokumentacije, arhiva, ovog-onog. Neizvedivo je jer je cijeli sistem od početka takav.
[edit] - gledaj to ovako. Svaki put kada je nešto hebalo zid na linuxu (kojeg vjerujem da imaš instaliranog) išao si googlati. Teta Štefica neće ništa izgooglati već mora zvati admina. Admin koji je dosad radio vjerojatno ima 40+ godina, XP mu je zadnji OS koji je pipnuo a od Hitne službe je čuo da se sa linuxom na može čitati mail ni ić na internet. Možda bi mu palo na pamet da zove neki support ali nema koga (jer free nema support a Red Hat sa supportom košta daleko više nego Win sa supportom) i dolazi se do situacije da red na šalteru čeka 30 ljudi jer je netko zaključio da je linux besplatan.
Ništa nije besplatno.
Niko me ne može ubijediti da državna administracija na 100% računara mora imati i 100% Windows-a + Office-a koji nemalo koštaju! Upali-piši-ugasi i to besplatno, šta je više potrebno!
I opet da ti ponovim i kopiram ihusha: država za Windows i Office licence plaća paušalno - znači ,ne 1000 kuna za Windows i još 3500 za Office koliko ćeš ti platit.
Ništa nije besplatno ,kad se radi o komercijalnoj upotrebi softwarea.
Nije besplatno! Support košta, instalacija košta, edukacija košta. Lik koji trči po kancelarijama jer teta ne može naći "plavo E" košta. Driveri za printere na linuxu skoro pa i ne postoje, pogotovo za one starine od 90 kila što ispisuju račune i tužbe od '96. kad su kupljeni pa sve do danas. Pola uprave ne može nikuda zbog specijaliziranih programa za obradu dokumentacije, arhiva, ovog-onog. Neizvedivo je jer je cijeli sistem od početka takav.
Ne možeš ti to dokazati nekome ko si je zabil u glavu da Linux može rješiti sve probleme.
Apsolutno se ne slažem! Pogotovo ovo što kažeš za printere. Ako se išta mjenjalo kao čarape to su printeri. Obzirom kako se kratko proizvode tinte i toneri, prinuđeni smo bili mijenjati jer ispadne skuplja pita već tepsija. Ponovo podvlačim: Za potrebe kreiranja pisanih dokumenata u Word, Excel, slanje e-maila i njihovih alternativa u Linux-u, kolika je razlika između istih prilikom svakodnevnog korištenja? Kolika je mogućnost da ćete morati kontaktirati podršku prije nego rikne no name matična u istom računaru, koja je kako sam rekao nabavljena tenderom?! Praktično ravna nuli...
Trake za prastare iglične Epsone se dan-danas proizvode jer jedino oni imaju feed za onu beskonačnu traku. I rade.
Evo, konkretno, slanje mailova. Thunderbird nema kalendar kakav ima Office. Netko treba i kontakte importati.
I nisi mi odgovorio na ono sa googlanjem ako nešto rikne. Linux admini su skuplji od win (kojih ima ko pljeve)...
...Niko me ne može ubijediti da državna administracija na 100% računara mora imati i 100% Windows-a + Office-a koji nemalo koštaju! Upali-piši-ugasi i to besplatno, šta je više potrebno! Pa službenica u matičnom uredu ne upotrebljava AutoCad i njen računar nema Tesla GPU! I onako (polu)hardware koji tenderom uvale dobavljači crkne prije nego što neuki službenici npr. unište registry ili naprave sličnu glupost u OS-u!
- gle. Država plaća paušal. Dali će korstiti MS platformu na 100-200-300 PCa je svejdno (ista cijena, takorekoć = besplatno, tj već plaćeno). Tad sve ostale računice postaju skoplje (i sa free linuxom) jer support (čitaj znanje) košta. Važnije, aplikacije (uz blagoslov zainteresiranih strana, kao MS).
Linux? Može. ALI (naravno, postoji ali)... koliko uređaja ima MS certifikat-logo, koliko ih ima linuxovog pingvina? Npr tipkovnica, miš, pa dodaj tomu važnije stvari kao knjigovodstveni servisi (ispod haube je baza, svejdno koji OS, ali klijentski dio je 99% win). Očigledno nisi pokušao tako nešto provesti u RL. Teorija je savršena ali praksa je demantira, tad se teorija odbacuje... Može linux +LO, ali dok država plaća paušal svejdno je (nije jeftinije) odnosni imaš probleme s kompatibilnosti i skupljeg admina (deficitarnog).
-pa na to dodaj (ipak i neke dobre stvari MSa) potrebne sitnice u firmamam srednje velićine, barem pokoji office, exchange, AD.. tad se ni besplatne stvari ne isplate (jer gazda bi prodao bubreg za pola kune, vidio da nema koristi-uštede..). Jeftinije nije uvjek ono što je besplatno, kao doručak -švedski stol, platio si, jedi koliko želiš, svejedno je.
Ja radim u državnom aparatu i znam dobro šta je to državni službenik kojih imam oko 80 direktno podređenih i ovo vrijeme koje radim shvatio sam da je Linux za njihove potrebe sasvim dovoljan.
Zaboravili smo pomenuti da se za Windows mora platiti godišnja licenca za ozbiljan AV, jer kako sam već pomenuo mali vragolani od službenika su skloni od kuće da donesu najpoganije viruse.
Što se tiče (eventualnog) plaćanja Linux admina, obzirom da se bez passworda na Linux ne može ništa instalirati i da sve ostaje "zabetonirano", vjerujem da često ne bi bilo potebe za angažovanjem admina.
Jednom prilikom sam svjedočio kada jedna firma naplati zamjenu obične matične ploče računaru u jednom organu uprave cca 250 eura!!!!! Generalno, državu boli briga za novac. Mislim ipak da bi većom upotrebom Linux-a šteta bila manja!
250€? Ništa. To je oko 1500kn. Recimo da je ploča ~400kn. Reinstalacija windowsa - 2 sata i nešto, driveri, blabla, dakle 3h * 150kn = 450kn. Još sat vremena da se uštima to sve, instaliraju programi. 150kn. 2 izlaska na teren - 2*150kn. Dakle, 400 + 600 + 300 (ploča, rad servisa, 2 izlaska na teren) - ~1200kn. Ploča je očito bila nešto skuplja jer se tražila neka specifična. Dobro su i prošli po toj računici.
Nije to baš tako. Nemam vremena da objašnjavam ali nije bilo izlazaka na teren i nije bilo reinstall-a windowsa, ploča nije koštala toliko i ovo nije prvi put da se upoznam sa firmama koje mlate novac od države. Neki dan je ta ista firma nešto radila i doveli su radnika, koji je inače kronični alkos. Čovjek nije znao ili nije htio na predviđen način (jednostavno, palcem i kažiprstom) rastaviti određene uređaje, koje su prema ugovoru redovno servisirali, koji su spojeni plastičnim zakačkama pa je koristio odvijač. Prije nego što sam ga vidio kako to radi, upropastio je nekoliko uređaja i djelovi plastike su frcali na sve strane. Ja sam napisao izvješće i upoznao svog šefa koji im je skočio im za vrat.
Ali da skratim, svi veoma dobro znamo kako firme koje održavaju računare i drugu tehničku opremu gule državu!
Windows 8 dolaze sa sasvim dobrim AVom, a on može i na starije verzije. Nema potrebe za plaćati još nešto. Za većinu korisnika je to dovoljno, pogotovo ako admin zabrani posjećivanje velikog broja stranica.
Ja isto zastupam tezu da Linux nije uvijek jefitnije i bolje... u mom primjeru je dizajn i upotreba Creative Suite paketa... da, kako si i naveo u linku, ima besplatnih alternativa, ali za ozbiljan i profesionalan rad je to sve smeće. Pogotovo kada surađuješ s domaćim i stranim firmama, pa kada treba nešto poslati drugima... svi koriste CS, jednostavno je globalni standard u toj branši... s nekim free rješenjem bi se dobrano pomučio da sve izgleda kako treba, a pri tome bi gubio vrijeme, novce, a bome i klijente.
Moraš shvatiti da ekonomija i cijene nistu iste za tebe i za (velike) firme... puno stvari se za pojedinca ne isplati uzimati, dok firmi to ide u trošak i softver tipa cs od 15k kn ili autocad od 30k kn otplate u jednom poslu i ne brinu oko kompatibilnosti ili bilo čega drugoga. Windows i Office isto... firma plaća cca 4800 kn godišnje za 8 licenci Officea... svaka nadogradnja je besplatna, nema brige oko ničega...
Da, slažem se. Već sam to i napisao. Ono što sam iskusio državnoj administraciji natjeralo me na ovakav stav! Znači neprofesionalno ponašanje uposlenika i nemar države....