Windows 2000 i 64 bitni procesor

poruka: 13
|
čitano: 1.986
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam prenosno računalo DELL s procesorom Intel Core i5-4200U @ 1,6 GHz x 4. Ako na njega instaliram Windows 2000 kako bi to funkcioniralo?

Lijep pozdrav i hvala na pomoći.

Pozdrav,Miki

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Windows 2000 i 64 bitni procesor
Miki941 kaže...

Imam prenosno računalo DELL s procesorom Intel Core i5-4200U @ 1,6 GHz x 4. Ako na njega instaliram Windows 2000 kako bi to funkcioniralo?

Lijep pozdrav i hvala na pomoći.

U cijeloj priči najmanji ti je problem procesor. 64-bitni procesor bez problema pogoni 32-bitni OS (64 bita su kao bonus). Najviše problema ćeš imati s driverima. Provjeri sve drivere za Win 2000 prije nego se upustiš u nešto ovakvo.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

-nema ni jednog (ili ima?) razloga za install win2000 u odnosu na XP. Čak ni za testne svrhe (više smisla ima win98-xp-seven.. kao multiboot ili virtualizacija).

-imat ćeš ogromnih problema s driverima, npr Radeon.. more SPova, nemogućnost updatea s MSovih stranica itd.

-prvi problem SATA (i notebook BIOS koji u pravilu ne nudi izbor kao desktop MBO), pa nakon tog USB. LAN je još koliko-toliko rješiv (još postoje drveri za ndis i DOS.. pa i win2000) npr kupnjom jeftikener kartice ako od MBO nema..

-server verzije su nešto drugo (i workstation), ali tad je 2003 izbor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2013 8:55 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nema ni jednog (ili ima?) razloga za install win2000 u odnosu na XP. Čak ni za testne svrhe (više smisla ima win98-xp-seven.. kao multiboot ili virtualizacija).

-imat ćeš ogromnih problema s driverima, npr Radeon.. more SPova, nemogućnost updatea s MSovih stranica itd.

-prvi problem SATA (i notebook BIOS koji u pravilu ne nudi izbor kao desktop MBO), pa nakon tog USB. LAN je još koliko-toliko rješiv (još postoje drveri za ndis i DOS.. pa i win2000) npr kupnjom jeftikener kartice ako od MBO nema..

-server verzije su nešto drugo (i workstation), ali tad je 2003 izbor.

Ima jedan razlog: to mi je legalni primjerak OS-a. Ako bih htio nešto drugo, morao bih ponovno otvoriti novčanik. A znaš ti nas penziće: krvarimo kada vadimo novce! {#}

Hvala tebi i Mariju na odgovoru.

Pozdrav,Miki
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2013 9:42 (Miki941).
16 godina

koliko god bio moralno opravdan razlog (i pohvalan...) svejedno je beskorisno (i dalje nema konkretnog razloga, tj specifična app-potreba koja bi odredila baš taj OS).

..jer:

1 -probaj. Kad zapneš na problemu, pokušaj ga riješiti... dok je notebook čist vrijeme je za takve pokušaje (pa format..).

2- driveri, support, potrebni SPovi za bilo kakvu upotrebljivost, banalno kao antivirus ili surfanje..

3-OS nije sam sebi svrha, nego ono što on omogućuje (korištenje!), s tim i licenca koju imaš, svejedno ne znači da je valjana, odnosno, ako instaliraš npr Office, nero.. jednak je prekršaj. Inspektor danas traži račun, imaš li ga? Original medij je nekad bio dokaz, više nije.

Legalan OS ima smisla za poslovnog korisnika, tad imaš i druge requirementse npr kompatibilnost s officeom, finom, eZabom.., kućni korisnik želi npr igre, YT.. ništa od tog ti sama licenca neće olakšati.

.. - i driveri... (za sve, od miša, printera, vga...) probaj. Postaj happy end, bila bi korisna informacija pa i ako nešto zapne, nekome možda pomogne u jednakoj dilemi.

.. postoji leglana alternativa. Linux, distra kao ubuntu (ne podnosim od 12-13), ako kompatibilnost s MSom nije preduvijet. Pa čak i virtualizacija (VBox i u njemu taj legalni win2000 ..). Moja preporuka umesto ubuntua ArtistiX, skini liveDVD, bootaj (bez instalacije) i vidi dali ti odgovara. Tad ga lako instaliraš (ili bilo koju drugu distru, Suse, Debian, Mint..

btw, prilikom kupnje računala, postoje s predinstaliranim OSom, razlika u cijeni je cca 300kn, ako je legalnost razlog, tad se kupi novi OS koji odgovara generaciji računala i ima već potrebne win-MS aplikacije (free-legalne) kao npr writer, antivirus, sve outofbox (radi).. i dovoljan je za osnovne potrebe.

16 godina
neaktivan

Na tom prenosniku već je Ubuntu 12.04 LTS, a obiteljski je zahtjev zamjeniti ga s Windowsima. Računalo je, inače, samo za kućnu upotrebu. Razlozi koje si mi nabrojao stoje i ima ih podosta. Ispostavit će se, na koncu, da bi bilo bolje da je prenosnik kupljen s Windowsima.

Loša poslovna odluka, zar ne?

Pozdrav,Miki
16 godina

-za kućne potrebe (khmm... kako to reči..) piješ Yogurt? E pa, koristan je i MS se ne ljuti.

-svejdno, ako imaš volje i vremena, možeš pokušati.. informativne svrhe. Ili instliraj vbox i u VMu probaš, tek da vidiš što sve nebi radilo od aplikacija kao browsanje, igre.. (u VMu hardware nije problem).

-MS je ipak dominantan za korisnike, pronađi neki razlog i odbaci pretjerane moralne kočnice, npr 'zbog sklada obitelji', da sam B.Gates to bi odobrio ;-)

15 godina

http://www.microsoftstore.com/store/msusa/en_US/pdp/Windows-8.1/productID.288401200

120$

Ipak preporučam da za početak staviš W7 SP1 jogurt verziju, pomalo je glupo uzimati u obzir OS star 15 godina premda je legalan.

Swedish latin super funk.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Miki941 kaže...
ihush kaže...

-

Ima jedan razlog: to mi je legalni primjerak OS-a. Ako bih htio nešto drugo, morao bih ponovno otvoriti novčanik. A znaš ti nas penziće: krvarimo kada vadimo novce! {#}

Hvala tebi i Mariju na odgovoru.

I da uspiješ instalirati....i da kakvim čudom pronađeš driver-e.... i dalje će biti NEUPOTREBLJIV! Zašto? Zato što ni jedan moderan web browser i niti jedna moderna aplikacija neće raditi na njemu a da ne pričam o drugim stvarima. Zašto ne uzmeš lijepo Linux Ubuntu koji je besplatan i koji stoji Windows-ima rame uz rame?

15 godina
phoenix2003 kaže...

I da uspiješ instalirati....i da kakvim čudom pronađeš driver-e.... i dalje će biti NEUPOTREBLJIV! Zašto? Zato što ni jedan moderan web browser i niti jedna moderna aplikacija neće raditi na njemu a da ne pričam o drugim stvarima. Zašto ne uzmeš lijepo Linux Ubuntu koji je besplatan i koji stoji Windows-ima rame uz rame?

Ili Linux Mint 16 KDE (wrlo slični windowsima). S Linuxom ti je najbolje što ga možeš isprobati prije instalacije (Live CD ili USB) i onda odlučiti što ćeš dalje. vrijedi probati. Ako ne upali udri odmah na 8.1 (preporučam kupnju umjesto jogurta).

16 godina
Miki941 kaže...

Na tom prenosniku već je Ubuntu 12.04 LTS, a obiteljski je zahtjev zamjeniti ga s Windowsima...

khm.. (čitate li postove?). - uz to, yogurt je vrlo zdrav. {#}

btw, jel krenulo s patchevima na 2013? Nisam vidio da je nešto za Office povezano.

15 godina
ihush kaže...

khm.. (čitate li postove?). - uz to, yogurt je vrlo zdrav. {#}

btw, jel krenulo s patchevima na 2013? Nisam vidio da je nešto za Office povezano.

Ne valja pretjerivati ni s jogurtom.

Ako mene pitaš, ima jedna dopuna za Offic, sutra isprobam kod tajnice.

15 godina
neaktivan

Zaboravi Windows 2000. Ako je pitanje savjesti rađe ostavi Ubuntu, a ako nije uzmi jogurt.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2013 1:04 (Alkaline).
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice