Windows 10 - problemi izdvojena tema

poruka: 6.769
|
čitano: 2.037.993
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
5 godina
Re: Windows 10 - problemi
Valentin17 kaže...

Windows 11 And Windows 10 Update “Kills VPN” And Denies Access Blocked Sites. There Is No Escape. Ovo je najnoviji cirkus od strane Microsofta, ali i to sam iskoristio da nekima dokažem kako update ne valja, iako sam na poslu prije resetirao Mikrotik ruter bezveze, ali gazda je napokon dao dozvolu da na svim računalima usluga Windows Update ide na disabled, napokon.

Microsoft krpa rupe u svojem OS-u i pritom ne može pitati druge firme koje pišu aplikacije za mišljenje. "Patches can cause Windows to stop using the VPN tool. Other third-party solutions can also fail – this problem affects at least Cisco Meraki, WatchGuard Firewalls, and SonicWall." Prvi put kada sam instalirao Windows 10, ESET-ov NOD32 je potpuno usporio rad Windowsa do točke kada se ništa nije moglo raditi. Poslije su doradili svoj softver u skladu s Windows 10 OS-om i sve je bilo ok.

5 godina
Valentin17 kaže...
a sam obrazložio što mi ne odgovara kod Windows Defendera, ti nisi u to napravio u slučaju Avasta - to je trkeljanje bez ikakvoga obrazloženja.

zelenapaprika  vas je pitao da obrazložite što ne valja kod Avasta, jedini je kolega Gnjavator napisao nešto korisno, svi vi ostali lupate u prazno.

Zato jer je jako teško napisati nešto suvislo. Tko od nas može stvarno do detalja istestirati neki softver i napisati - taj je najbolji. Postoje tzv. neovisni testovi antivirusnih (i drugih) softvera koje nitko od nas ne može provesti. Neka i nisu u potpunosti neovisni, opet je to neki pokazatelj koji program ima više korisnih funkcija, a koji ih nema ili stvara probleme. Danas se to putem interneta sazna jako brzo.

Pojedinim forumašima se čudim. U porukama se prikazuju kao iskusni informatičari, a protiv su antivirusnih programa koji nisu Microsoftov proizvod, ali zato bez zadrške koriste razne druge programe koji nisu Microsoftovi (firewall, sandbox, unistall, VPN).

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 16:08 (zelenapaprika).
14 godina
zelenapaprika kaže...

Tko od nas može stvarno do detalja istestirati neki softver i napisati - taj je najbolji

Opet se može napisati neko iskustvo u korištenju.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
16 godina
zelenapaprika kaže...

..

Ostavite se uvreda, mržnje i pametovanja, pokažite znanje.

- uvrede? mržnje? .. znanje? -smiješno.

-što piše u postu iznad? što u tvom citatu i što u nastavku odrezanog posta? što pitaš? tražiš neke odgovore?

-koliko vidim tvrdiš nešto, kao što drugi postovi nešto tvrde, no ti tražiš odgovore mada ih ignoriraš, cilj je obična svađa ili čiji je veći..

-tvoje iskustvo s računalima je nešto kao argument? .. ja sam njemački ovčar, veze s računalima nemam.. pa trkeljam, zanemari, tj tko želi neki savjet na ovoj stranici ih ima pregršt, svakakvih, dobrih-loših pa nek izaberu i bit će zadovoljni ili neće... :)

-postojeći defender zadovoljavajuće radi svoj posao, prosječno + u pravilu manje besmislenih problema.

-reklame koje spominje valentin? -nisu posao AVa, može npr ublock.. no sad se priča o AV. (već čitava stranica, bez kvalitetnog pomaka.. smisao?).

-imaš svoj izbor-mišljenje, imaju i ostali, pa recimo svojim znanjem-iskustvom predlažeš jedno, drugi drugo. Problem? Nemoj samo optet tražiti odgovore, jer ih ne čitaš, režeš u citatu itd.. tj nema smisla jer nisi za argumente nego svađu o brkovima što veze nema s radom softa ili av..

edit: -npr zašto je avast=smeće? Povijest.. tj znaš li priču o CC-u? kao neki alat za održavanje reda u win.. teoretski ok, no kupuje ga avast i tad postaje malware.. tko je kriv-odgovoran? nitko..

-češka je novi nato centar za soft dio prema istoku (kao što su nekad u VU bili za kemijsko ratovanje..), sjedište itd je ..

-valentin npr spominje kaspersky.. spominjem ga i ja, no čita li to netko? - usa, zabranjuje, uk, eu.. od 2017-18.. a znate kad je bla kupnja cc-a? 2017.

-ne da je kaspersky po nečemu loš, nego je stvar politike, interesa, nadzora.. jednostavno zabranjeno u javnim i državnim službama, sve što ujko može kontrolirati.

-zašto je većina free-sharewarea smeće? pa zato jer žele neku zaradu, jer guraju smeće, reklame dok uz free naravno imaju i komercijalnu verziju od koje recimo žive.. tad je vrlo logično da će free biti smeće.

-odnosno pošto je na većini toplisti ili testova to sve isto-slično, tad naprosto nema razloga 'za' neki drugi sličan av u odnosu na postojeći defender, ne da je bolje nego je isto + moguć malware + ostalo smeće i problemi.. dok su bolji-jači u pravilu komercijala, koriste se po firmama zbog centraliziranog nadzora itd. i nemaju veze s ovom temom za kućnog juzera tj različiti razlozi-potrebe.. pa i cijena količinski za firme.

edit-2: argumenti za ili protiv nekog AV? ovisi što je kriterij, npr javno dostupni testovi časopisa, pa evo prvi link.. može bilo koji drugi.

-imamo ako sam dobro prebrojao, 20tak AVa, abecedno, + po tri ocjene ne razumijem njemački, nemam pojma što i kako ocjenjuju.. čak nije ni važno, tj to je prvi primjer i samo primjer.

.. avast, 5.5, 5.5, 6

- nod-eset, 6-6-6

- kaspersky 6-6-6

- defender, 6-6-6..

- dakle po tom testu, bolje od avasta, pri čemu ne ulazim u kvalitetu testa ili kriterije.. tj takvih testova-listi ima bezbroj i svi su isti-slični tj razlike su statistička greška ili neki ukus autora testa-časopisa itd.

- ako potražimo bugove testove vjerojatno ćemo naći isto-slično, .. što nam to govori?

+ norton, živi na staroj slavi-imenu.. inače smeće, skandali kao gubitak certifikata a pošto su oni bili certifikatori trećim stranama ima dosta posljedica.. no i dalje je popularan.

+ mcafee.. brand starog-pokojnog muljatora koji je godinama prodavao maglu.. no stvorio je ime-brand.. i sad to radi kako radi, prosječno-isto kao ostali.

+ ms u ujkosemovoj podjeli uloga dobija sigurnosni nadzor-sustav, svaka it-kompanija nešto, google, face, pa i amazon.. a ms sigurnosni dio.

.. povijest, pošto ms nije imao kvalitetan av jednostavno su kupili jedan od postojećih, .. iz starijih vremena ista priča s disk-defragom tj najpoznatiji iz tog doba je upravo nortonovi alati, speeddisk, .. i u dos6 ms kupuje licencu od symanteca.. tj isti defrag, no ljudima je norton i dalje bio bolji (mada je isti). .. što to govori? pa da ponekad mišljenje ljudi ima veću težinu nego činjenice neovisno što se ljudi recimo mogu zavarati ili u neznanju misliti nešto..

.. ms je velika soft kompanija, znaju što rade, zar baš win ili ms toliko ne valjaju da ne vjerujete njihovom antivirusu? ne znaju nešto napaviti? -smiješno-tužno..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 17:59 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-reklame koje spominje valentin? -nisu posao AVa, može npr ublock.. no sad se priča o AV. (već čitava stranica, bez kvalitetnog pomaka.. smisao?).

Napola pročitano, reklame iskaču iz samoga Kaspersky antivirusa. Cijela ova rečenica ti nema smisla ama baš nikakvoga. Čitaj prije nego kreneš roman pisati pa će ti postovi biti kraći malo.

6 godina
Valentin17 kaže...
Posmatrač kaže...

Ja ne smijem reci reci svoje misljenje a ti smijes? Ja trkeljam a ti sta tacno radis?

Ja nisam nazvao Windows Defender smećem dok ti jesi Avast. Ja sam obrazložio što mi ne odgovara kod Windows Defendera, ti nisi u to napravio u slučaju Avasta - to je trkeljanje bez ikakvoga obrazloženja.

zelenapaprika  vas je pitao da obrazložite što ne valja kod Avasta, jedini je kolega Gnjavator napisao nešto korisno, svi vi ostali lupate u prazno.

Valentin17 kaže...
zelenapaprika kaže...

Tko od nas može stvarno do detalja istestirati neki softver i napisati - taj je najbolji

Valentin17 kaže...
ihush kaže...

Napola pročitano, reklame iskaču iz samoga Kaspersky antivirusa. Cijela ova rečenica ti nema smisla ama baš nikakvoga. Čitaj prije nego kreneš roman pisati pa će ti postovi biti kraći malo.

Koji je  tvoj problem? Niko nista ne smije reci da ga ti ne poklopis? Jesi ih ti pisao? Imas njihove dionice? Iznesi svoje misljenje i pusti druge da iznesu svoje bez tvog popovanja....Ponasas se ko balavac kad mu dirnu igracku....

16 godina
Valentin17 kaže...
ihush kaže...

-free verzija uz postojeću komercijalnu,.. pristao si na reklame u aplikaciji.

-ako nisi zadovoljan kasperskym, koristi neki drugi.. ti biraš, .. kao što si mogao koristiti i defender, tj priča o tome da si isključio a on opet nešto obrisao je priča itd..

-što kažeš na političku igru oko kasperskog? ne zanima te? -tvoj izbor, no da je to firma povezana s državom tad ne bi imao takav izbor nego odluku viših.. ok?

14 godina
Posmatrač kaže...

Koji je  tvoj problem?

Još čekam da mi napišeš što ne valja po tebi kod Avasta, ja sam napisao što meni ne valja kod WINDOWS DEFENDERA.  ZAŠTO JE AVAST SMEĆE?

ihush kaže...

-free verzija uz postojeću komercijalnu,.. pristao si na reklame u aplikaciji.

Jasno mi je to sve, zato i koristim Avast koji je isto besplatan i nema reklama nikakvih. Ali to ne znači da je Kaspersky smeće kako ovdje NEKI govore za Avast.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 18:39 (Valentin17).
16 godina

-zato jer je smeće.. :)

.. tj stranica prije imaš test-listu, ocjene... kriterij je što?

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 18:38 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-zato jer je smeće.. :)

.. tj stranica prije imaš test-listu, ocjene... kriterij je što?

https://www.cert.hr/wp-content/uploads/2018/02/Sigurnije_na_internetu.pdf

Stranica 13, preporuka za Avast free od strane Certa.

https://www.pcmag.com/picks/the-best-free-antivirus-protection

Opet Avast na prvom mjestu.

Treba još? Ili i ovo nije dovoljno? Koji je tvoj kriterij da je Avast smeće. Moj da nije je to što evo ovdje vidim da dvije stranice kažu da je suprotno, moj kriterij je da ga koristim godinama i da mi manje više radi dobro. Naveo sam razloge zbog kojih mi tvoja preporuka ne odgovara i nikada neće odgovarati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 18:44 (Valentin17).
16 godina

-svaka kompanija mora imati nešto od ponuđenog, npr što koristi tcom, što a1, što carnet.. naravno, nešto moraju predložiti.

-znaš li kriterije po kojem netko nešto predloži? jesi li siguran da nema nekih drugih interesa-razloga? vjeruješ njihovom kriteriju? .. zašto? ili po kojem kriteriju 'znaš' da su oni u pravu a netko drugi u krivu, npr ja?

-avast je bolji od ništa.. ali nije bolji od defendera, tj dodatno smeće koje ne trebaš a ako trebaš 'jače' tad moraš na sasvim drugi tip appsa, biznis-komercijala..

-znaju li stručnjaci u tcomu nešto o tome kako se zaštititi? znaju li u a1, u bivšem amisu su promovirali fsecure + pretplata, što će reć imali su takav ugovor s tim proizvođačem, ni bolji ni gori, neki mora a ostalo je biz.

-možeš li dati neki argument protiv recimo preporuke tcoma ili kako to defender nije dobar, adekvatan? jer ti je obrisao crack?... imaš pogrešan kriterij, naučit ćeš .. ili nećeš :)

edit: naprotiv tvom vjerovanju da neka institucija zna 'najbolje' pa ako oni preporuče avast tad je on najbolji.. dao sam ti test-rezultate. Ne pišem ja te rezultate, na njima je avast dobio 5,5, ostali 6-bolji. Kriterij je što?

edit-2.. vidi npr što kaže bug..

To potvrđuju i nezavisna testiranja, koja ga svrstavaju rame uz rame s najboljim antivirusnim programima, a neke čak i nadmašuje. Primjerice, na testiranju AV-Testa iz srpnja i kolovoza ove godine, dobio je oznaku Top Product te je osvojio maksimalni broj bodova na detekciji zlonamjernih programa, i nadmašio industrijski standard koji je postavljen na 99,7 posto, detektirajući baš sve uzorke zlonamjernih programa na svim testovima, i to uključujući i Real-World testiranje, koje podrazumijeva 0-day napade, kao i klasičnu provjeru trenutačno najrasprostranjenijim zlonamjernim programima. Pri svemu tome dobio je maksimalnu ocjenu na šestomjesečnom testiranju koje je također...

-ok?

što kažu za avast? -korektno ali ..

+

Avast je češki protuvirusni alat koji se već dugi niz godina nameće kao jedno od ponajboljih sigurnosnih rješenja, što potvrđuju i nezavisna testiranja. Doduše, vijest iz kolovoza ove godine da se Avast i tvrtka NortonLifeLock (nekoć Symantec Corporation) spajaju u jednu golemu tvrtku, koja će sigurnosnim proizvodima opsluživati više od 500 milijuna korisnika, prilično je odjeknula. Tim više što zasad nije sasvim jasno hoće li u budućnosti besplatne inačice Avasta i AVG-a koji je Avast kupio 2016., biti zadržana.

-što kažem za norton, što za kupnju avasta-cc (i avg..) 

-a kako se nekad recimo hvalio CCleaner? .. svi ga hvalili-preporučali, jer je to stvar biz-reklame-novca .. pa problem prikupljanja i slanja podataka, tj iz istog razloga ujko zabranjuje kasperskog..

ponovo, hvalili su ga, cnet, tečradar, dojč-teč magazini itd.. svi relevantni koji nešto znače (kao nama bug).. epilog znamo a priča o malwareu je upravo kad se upetljao avast-kupnjom..

-što ako povežemo norton i avast tj te probleme? vjerovati im?

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 19:10 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

-svaka kompanija mora imati nešto od ponuđenog, npr što koristi tcom, što a1, što carnet.. naravno, nešto moraju predložiti.

-znaš li kriterije po kojem netko nešto predloži? jesi li siguran da nema nekih drugih interesa-razloga? vjeruješ njihovom kriteriju? .. zašto? ili po kojem kriteriju 'znaš' da su oni u pravu a

Doslovno sve što si gore napisao možeš primjeniti na Windows Defender i na BUG.HR ili bilo koji drugi AV i recenzenta. Ok je da si svatko bira što mu odgovara, to sam napisao prije više strana. Ne koristim WU jer želim imati računalo koje radi, što će mi zakrpano računalo koje ne radi i zbog toga bi imao Windows Defender koji nije ažuriran, želim moći ugasiti AV, a ne da mi sje... aktivator koji svjesno koristim iako AV pa i Avast prepoznaje kao virus, samo Avast ga ne dira ako mu ja kažem da ne dira dok Windows Defender ima svoju volju i kad mu kažeš nemoj, on baš hoće po svome.

ps. ja CCleaner koristim i dan danas, nikada nisam imao problema, tko ga neće koristit, ne mora ga koristiti. 

ps.2 znam ljude koji kažu da je Malwarebytes smeće i ne bi ga preporučili nikome, govorim o ljudima koji rade profesionalno već više od 20 godina, ja ga koristim i meni je u redu iako taj koji ga više ne želi kaže da Malwarebytes isto krade podatke korisnika.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2022 19:16 (Valentin17).
5 godina
Valentin17 kaže...
zelenapaprika kaže...

No, pokušao sam. Nije riječ o jednom incidentu, riječ je o više njih. Zato također mislim da svatko treba imati još koji program te vrste sa strane. Znam da sam malware znao čistiti s 2-3 programa. Svaki bi prepoznao nešto, ali niti jedan nije prepoznao sve što je bilo na zaraženom računalu.

17 godina
Valentin17 kaže...

Meni kod defendera smeta što ima svoju volju, ugasim ga jer radim s "nečim" što znam da će mi prepoznati kao infekciju, odem ekstrakt arhive i vidim da mi dio fali, dio koji je ugašen Windows Defender pokupio iako je ugašen, kod Avasta toga nema, upaljen tihi rad, firewall me je sje.... jednom i od tada sam ga maknuo te više nemam problema,

Vidiš, ovdje bi ti problem mogao biti što se nisi pazio... Po defaultu, Defender se isključi kada prepozna da si instalirao i aktivirao neki drugi antivirus. Ali ako isključiš taj drugi, defender će se pokrenuti da ti komp ne ostane bez zaštite... To možeš prepoznati  i po tome što ti windowsi ne "vrište" da nemaš aktivnog antivirusa... A za ono što znam da će "Defender prepoznati kao virus", imam "složen" direktorij koji služi za takve stvari, za rad na vlastitu odgovornost uredno dodan u exclude listu ili po hrvatskom prijevodu lista iznimki pa mi se ne dešava da eto pobriše šta nije trebalo... A ne isključiti antivirus kompletno pa ga poslije zaboraviš pokrenuti, prilagodi ga svojim potrebama :)

4 godine
ihush kaže...
što će reć, radi svoj posao, dok smećasti free-komercijala tj edišn koji je free je smeće jer im je primarni cilj nešto prodati, nemaju od čeg drugog nešto zaraditi.. razmisli, može li logika objasniti komercijalu-free i da su ok, da rade kao recimo plaćena verzija?

avast free je odličan antivirus...

i ja ga koristim godinama, nemam zamjerke.

zamisli ti, windows možeš koristiti besplatno, a besplatan je onda i windows defender ?!

po čemu bi taj besplatni bio bolji od Avasta, nortona, Pande i sl.  besplatnih AV ?

nemam zamjerke jer kad avastu pokušaš podmetnuti maliciozan program, u 80% slučajeva ga skonta i upozori te (zavisi kako si ga podesio, direkt karantena, brisanje, upozorenje).

istu stvar sam radio i MS defenderom, i uvijek je mutav, sve te iste maliciuse ne skonta, glup je, tupast i poluupotrebljiv.

▓ velji, velji veljačice, u mene su jarčići, od pedlja im roščići !
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 8:04 (Zaporožac).
16 godina

-koristi što želiš, tvoj izbor.

-preporuka moja-tvoja može biti ista ili različita a onaj tko to traži-pita će izabrati..

-sve je komercijala samo je pitanje na koji način.. sami proizvođači av-a koji nude free na svojim stranicama navode razliku između plaćene verzije, tj nisu isti ni teoretski.. što to govori?

- po čemu je nešto bolje? jer ja to kažem.

- ili po čemu je defender besplatan? -smiješno, oboje.. :))

-valentin je dao link na toplistu-7 gdje je avast na vrhu, ja listu od 20 gdje je pri dnu.. bugov test za defender kaže ok.. to su izvori-informacije umjereno neutralni tj kao i naše mišljenje-preporuke a juzer će tad izabrati, ne ja-ti.

-pošto ti imaš rečenice koje sugeriraju da je defender loš, da ne štiti itd. .. mogu te uputiti na bugov test koji kaže suprotno, tj nemaš blage veze, nisi relevantan ili osporavaš bugovo testiranje? :)

-naprotiv, valentin kaže da mu je defender obrisao file.. file koji svaki av označi kao 'virus' (svaki crack, dogovor u soft kompanijama, svi tako rade..).

-kaspersky je recimo izuzetak, tj zabranjen na 'zapadu'.. politički razlozi, pri čemu je kao antivirus jedan od boljih... što na to reć? -ništa, to je tako.. :)

4 godine
ihush kaže...

-naprotiv, valentin kaže da mu je defender obrisao file.. file koji svaki av označi kao 'virus' (svaki crack, dogovor u soft kompanijama, svi tako rade..).

-kaspersky je recimo izuzetak, tj zabranjen na 'zapadu'.. politički razlozi, pri čemu je kao antivirus jedan od boljih... što na to reć? -ništa, to je tako.. :)

ms defenderu podmetnem krekove i pravi se mutav.

vjerojatno je Valentin naletio na hard core crack..  takav krek prepozna svaki av.

što se tiče Bug recenzija, jedino čitam M.Baksu.

On je točan, neutralan i konkretan.

ti bi se brzo s njim posvađao, jer si takav, kakav jesi...

ti si napisao da su free edition antivirusi "smeće"..

opet pitam, zar nije i Win defender smeće, jer je free ?

▓ velji, velji veljačice, u mene su jarčići, od pedlja im roščići !
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 12:16 (Zaporožac).
9 godina
A da otvorite temu virus-antivirus ?:)

1 0 hvala 0
16 godina

-defender je dio komercijale.. ne vidim čemu nastaviti... ti ili ja ćemo promijeniti mišljenje? -nećemo. Ne vidim razlog zašto bi te uvjeravao, pri čemu je i dalje neki soft jednostavno smeće, za tebe je to recimo defender.

-treća strana kojoj možda sugeriramo će izabrati za sebe, ti si nešto rekao, netko drugi nešto treće.. to je forum. Moramo li se slagati? nije ovo takva tema kao 2+2=4..

-kriteriji? googlaj topliste npr antivirusa za 2021-2022.. pa vidi rezultate, ako su objektivno mjerilo tad su relevantni, ako nisu tad opet imamo problem da netko kaže jedno, netko nešto drugo a točno možda ne postoji nego je relativno.

-zakoni velikih brojeva, statistika.. defender imaju svi juzeri na win, jer dolazi s win.

-dio juzera instalira neki treći soft, dio ostane na postojećem, dio čak ne zna baš ništa o av pa ni to da postoji i da je već tu.. -svima recimo računala rade uredno, dok se ne pojavi neki problem.

-problem npr pokupiti malware, dovoljno razbacano da se može tvrditi kako ni jedan av ne štiti tj koristi koji god želiš pa juzer s tim av pokupi malware.. tj globalno su to sve dovoljno velike brojke da se za sve može reći da nema sigurnih, dok po defaultu da je defender lošiji tad bi bilo daleko više problema za juzere koji ga koriste.. tj dobar dio juzera bi jednostavno imao problem s virusima, pošto takvog problema nema tad to znači da defender radi svoj posao ok. Kvaka-22 s malwareom, kao i s covid pandemijom, slično.. isto, da bi pokupio virus-malware moraš mu se izložiti. Ako pretrčavaš cestu postoji mogućnost da te vozilo pregazi, ako koristiš računalo na nesiguran način, ako posjećuješ rizičnije stranice, tad je taj rizik-izloženost veća, jednako ako pod pandemijom ideš na npr nogometnu utakmicu bez mjera vs ako je gledaš na tvu.. ista stvar mada je jedno soft a drugo stvarni virus, izloženost daje mogućnost zaraze pri čemu je svaka sličnost točna-usporediva-valjana.

tako je juzer koji se rizičnije ponaša u većem riziku, ne zbog bolje-slabije zaštite av-a nego zbog onog što-kako radi.. u pravim firmama o tome brine admin-sustav i recimo ograničava pristup time eliminira dio rizika, dok kućni nema nekog iznad nego je svaki juzer slučaj za sebe, pa ti imaš ili nemaš neku av zaštitu, imaš ili nemaš neko ponašanje i pokupiš ili ne pokupiš neki malware.. random, no preduvijet je da si izložen, tj da juzer simbolički pretrčava cestu, da je u kontaktu s virusom, bez tog nema 'transfera'-širenja-zaraze.. tj ono što juzer radi je kritično-bitno, ne koji av. .. a većina free je smeće, višak, placebo i dio juzera može jednako živjeti bez av-a... tj važno je što rade, rizik koji u startu ovisi o juzeru, ne virusu, pa tako ako netko otvara portove u firewallu postoji mogućnost da ga se hakne, ako to ne radi tad je mogućnost pribiližno nula.. tj tad će ga haknuti samo jamesbond-klasa hakera recimo nekih državnih tijela koja to mogu ili osoba koja kao operater ima pristup, backdoor i sl.

-virusi.. odavno nisu 'klasični' tj danas se s razlogom koristi termin malware koji uključuje sve maliciozne soft, dok je klasičan virus praktički izumla vrsta a par godina je glavni problem crypto-ransom + fejkmailovi ransoma koji uopće nemaju veze s malwareom nego čisto pecanje masovnosti pa netko plati ucjenu pri čemu uopće ne mora posjedovati računalo-os-win.. i sl. pa ni antivirus.

-od crypta realno nema zaštite, tj ili imaš mogućnost 'slobodu' ili zaključano-onemogućeno pa nešto ne možeš kao juzer, npr ebanking i java, bilo koji download i sl. kad juzer nešto mora dozvoliti i pokrenuti kao admin.. ako to napravi s cryptom, to je legitimna mogućnost jednako kao što je mogućnost nešto zipirati s passom a problem je 'samo' to što tad pass-key koji se koristi za kriptiranje juzer ne zna, da ga zna, da je sam to napravio tad problem crypta ne bi ni postojao, tj to je fičer sysa jednako kao što je copy-delete-format.. i ako nešto obrišeš tad si to izgubio, ako sam pobrišeš dokument, tad ti ne treba virus koji će to napraviti.. a dio juzera se opravdava lažno virusima, tj ako greškom nešto recimo pobrišu kažu 'virus'.. kako oni ne bi bili krivi..

-da sad netko u temi napiše da mu je virus obrisao recimo neki poslovni dokument ili maturu koju je trebao sutra predati ili domaću zadaću.. što bi pomislio, npr za učenika? .. a da je rok upravo sutra, tj prvo ćeš pomisliti da je sam kriv ili zabušava i traži opravdanje, ne virus.. jer virus ne briše zadaće.

-koji virus je problematičan danas juzerima? crypto nije klasa virusa-crva nego fičer, mogućnost, skripta-naredba koju koristi malware za zaključavanje što jednako može i juzer ako to želi-treba i razlika je samo u tome tko pokrene operaciju i tko zna key.. dok av s tim nema ništa, tj sam os onemogućava izvršavanje skripti, browseri blokiraju itd.. a juzer da bi došao do pokretanja mora 'pretrčavati cestu' tj neki rizik kojeg možda nije ni svjestan.. npr kad nešto želi downloadati. 

-može li ga av od tog spasiti? ovisi, o postavkama tj strogoći, .. a ekšli za to ne trbea av, tj juzer koji bi trebao znati osovne stvari tad zna što smije, što treba ili ne treba raditi, kao preći cestu na siguran način, odnosno ako to ne zna tad mu neće ni av pomoći, tj ovisi o postavkama i sl pa tako valentinu defender briše file mada ga ne koristi i isključen je :) .. 

-problem, postoje reklame, možda i 'zbunjujuća' pitanja, npr želite li max sigurnost? -logično da će juzer odgovoriti 'da'.. a tad recimo av zaključa sve i pola toga ne radi što juzer ne mora znati.

-što je npr s UACom? -napredniji juzeri ga većinom isključe, no za klince-guest ostaviš ili podesiš upravo tako, tj da juzer ne može napraviti veću štetu, to je razlika user-admina npr, ne antivirusa .. itd itd. a sam uac nije av no keo rezultat zaštićenije računalo jer je juzer ograničen i barem će se pojaviti popup prozor s pitanjem-upozorenjem i ovisi o tome što juzer klikne da-ne.. to nije av, to je juzer-rizik i posljedice tad ne ovise o korištenom av jer on na kraju mora raditi kako ga juzer podesi tj vidimo da valentin povremeno isključuje av a tad je svejedno koji koristiš, jer je isključen :)

14 godina
Gnjavator kaže...

Meni se Defender više ne pali jednom kad stavim Avast i Win 10 ili 11 baca grešku da mi je Avast ugašen iako i to sam isključio pa ne baca ništa. Ovo što ja govorim odnosi se na opciju kad koristim samo Windows Defender, bez ikakvoga drugoga antivirusa, znači ugasim ga, a on mi svejedno skine crack. Avast ugasim i ne dira mi ništa, kad odradim i maknem kaj imam, upalim natrag i sve pet. Ajmo završiti s ovom temom ovdje ili ako već hoćemo pisati dalje, idemo u antivirus temu, tamo ima još iskusnijih kao Djigibao ili Marko pa da čujemo koju pametnu i od njih.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 14:57 (Valentin17).
16 godina

-nešto radiš pogrešno.. no pošto je crack defautno 'virus' .. tad je legitimno od svakog av da ga ukloni, a to što si ljut na defender razlog je samo to što ga nisi isključio, nešto radiš pogrešno + crack što je recimo nepoželjno spominjati u ovoj temi ili u kontekstu av-a.

17 godina
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Meni se Defender više ne pali jednom kad stavim Avast i Win 10 ili 11 baca grešku da mi je Avast ugašen iako i to sam isključio pa ne baca ništa. Ovo što ja govorim odnosi se na opciju kad koristim samo Windows Defender, bez ikakvoga drugoga antivirusa, znači ugasim ga, a on mi svejedno skine crack. Avast ugasim i ne dira mi ništa, kad odradim i maknem kaj imam, upalim natrag i sve pet. Ajmo završiti s ovom temom ovdje ili ako već hoćemo pisati dalje, idemo u antivirus temu, tamo ima još iskusnijih kao Djigibao ili Marko pa da čujemo koju pametnu i od njih.

Nemam pojma kako si to uspio? Kada Defenderu kažem da ne radi on ne radi... Još mi se nije dogodilo da mi nešto briše kada ga ugasim :) Ali ipak najradije odradim takve stvari kroz folder iznimke koje se ne skeniraju nego da gasim AV skroz. Sa druge strane, ako ti je nešto pobrisao, odeš u njegov log aktivnosti pa mu kažeš da taj file vrati gdje je bio i ubuduće da ga dopusti na računalu i mir. :) više ga neće dirati.

13 godina
Windows 10 - problemi

Da bi win defender radio kako treba potrebno je radit update windowsa i update samog defendera, windowsi to sami rade ako se ne kemija sa win updejtom. Avast sam prije stavljao ljudima, ali postao je previše bloati, na slabijim računalima zaguši rad totalno i više ga ne stavljam, a win defender se popravio po pitanju detekcije i uklanjanja i najmanji hit radi na performanse. Samo defender i redoviti updejti i ne treba glavu razbijat s tim...To je moje iskustvo i mišljenje.

Moj PC  
4 0 hvala 0
6 godina
MEDO11 kaže...

Da bi win defender radio kako treba potrebno je radit update windowsa i update samog defendera, windowsi to sami rade ako se ne kemija sa win updejtom. Avast sam prije stavljao ljudima, ali postao je previše bloati, na slabijim računalima zaguši rad totalno i više ga ne stavljam, a win defender se popravio po pitanju detekcije i uklanjanja i najmanji hit radi na performanse. Samo defender i redoviti updejti i ne treba glavu razbijat s tim...To je moje iskustvo i mišljenje.

Sad ce ti doticni objasniti kako to jednostavno nije tacno jer kod njega radi drugacije ;)

12 godina
Windows 10 - problemi

Danas napravio full wipe na win10 (otisao sa 11 zbog nekih glupih bugova), da bi me docekao jako dosadan bug zvan limit na 10mbps. Znaci na win11 imao cca 190-200mbps download na speedtestu, nakon 15ak min instalirao win10 i na speedtestu nejde prek 10, iako uvijek pred kraj dodje na ono 7mbps. Do A1 nije jer na svim ostalima radi ok i preko 10mbps. Malo sam surfao po netu i vidim da je to otprije poznat bug koji vjerovatno nikad nije rijesen.. Uz to, vec 10min mi na 100% stoji "2022-02 Cumulative Update for Windows 10 Version 21H2 for x64-based Systems (KB5010342)" u windows updateu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
hahhaajaads kaže...

vec 10min mi na 100% stoji "2022-02 Cumulative Update for Windows 10 Version 21H2 for x64-based Systems (KB5010342)" u windows updateu...

To je ništa i sasvim normalno.

ps. ako skidaš nadogradnje, normalno je da brzina pada.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.2.2022 19:50 (Valentin17).
12 godina
Valentin17 kaže...
hahhaajaads kaže...

vec 10min mi na 100% stoji "2022-02 Cumulative Update for Windows 10 Version 21H2 for x64-based Systems (KB5010342)" u windows updateu...

To je ništa i sasvim normalno.

ps. ako skidaš nadogradnje, normalno je da brzina pada.

Nebi se ja zalio da je normalno, ali ovo se nikad ne desava. Tipa i kad iskljucim windows update (tj. nista ne skida), brzina opet nejde iznad 10mbps na speed testu, stvari se skidaju ono po 1mb/s umjesto 22mb/s+ kojih uvijek imam na friskom instaliranom windowsu...

16 godina

-strpi se, dovrši install-update.. pa tad provjeri.

12 godina
ihush kaže...

-strpi se, dovrši install-update.. pa tad provjeri.

Ma update je gotov, ali nista se nije promijenilo tad. Nego otiso sam onak provjerit na A1 fejs i vidim da podosta ljudi danas i zadnjih par dana prijavljuje katastrofa brzine, meni je prvo bio blokiran na 10 mbps i polako se spustalo do 1mpbs, znaci koma. Evo prije 10ak min napravio opet speedtest i brzina se polako vraca na svoje. Znaci ipak je bilo do interneta, ali da se to desi bas u toku kad ja skidam windowse... 

14 godina
hahhaajaads kaže...

Ma update je gotov, ali nista se nije promijenilo tad. Nego otiso sam onak provjerit na A1 fejs i vidim da podosta ljudi danas i zadnjih par dana prijavljuje katastrofa brzine, meni je prvo bio blokiran na 10 mbps i polako se spustalo do 1mpbs, znaci koma. Evo prije 10ak min napravio opet speedtest i brzina se polako vraca na svoje. Znaci ipak je bilo do interneta, ali da se to desi bas u toku kad ja skidam windowse... 

Ja sam na A1, stavio ruter malo bolji, antene na krov - rezultat skok sa 7 Mb/s na 140 Mb/s. Ali više nemam podrške od strane A1, ne znam kako ću bez njih.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice