Pozdrav!
Pošto nisam siguran u više stvari (što se tiče same instalacije) pitam vas,da ne napravim kakvu glupost
Kupio sam laptop, s originalnim windowsima 7.
Međutim s vremenom mi je upgrade postao nepravilan,a windowsi su počeli sve više i više štekat.
Mene sada zanima, na koji način mogu reinstalirati windowse, s obzirom da ne želim kopiju windowsa,nego original, jer sam zbog toga i kupio laptop koji dolazi s oriđiđi windowsima.
Postoji li ta mogućnost ili sam se ja previše ponadao?
Vidio sam da na donjoj strani laptopa imam taj "product key" za windowse, ali ne znam otkuda krenuti, tj. s kakvim cd-om pokrenuti instalaciju,kad nisam ništa dobio za windowse,kod kupnje laptopa.
Hvala unaprijed.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Laptop ti skoro sigurno ima skrivenu particiju na kojoj se nalaze windowsi, a kako pokrenuti reinstalaciju ces viditi u manualu od laptopa, ako ne uvijek mozes kontaktirati proizvodaca i pitati izravno njega sto i kako.
Pozdrav!
Pošto nisam siguran u više stvari (što se tiče same instalacije) pitam vas,da ne napravim kakvu glupost
Kupio sam laptop, s originalnim windowsima 7.
Međutim s vremenom mi je upgrade postao nepravilan,a windowsi su počeli sve više i više štekat.
Mene sada zanima, na koji način mogu reinstalirati windowse, s obzirom da ne želim kopiju windowsa,nego original, jer sam zbog toga i kupio laptop koji dolazi s oriđiđi windowsima.
Postoji li ta mogućnost ili sam se ja previše ponadao?
Vidio sam da na donjoj strani laptopa imam taj "product key" za windowse, ali ne znam otkuda krenuti, tj. s kakvim cd-om pokrenuti instalaciju,kad nisam ništa dobio za windowse,kod kupnje laptopa.
Hvala unaprijed.
Otvori Disk Management i pogledaj postoje li ''OEM'' i/ili ''Recovery'' particije na kojoj bi trebala biti i instalacija Windowsa.
I kao što ti kolega kaže, pogledaj u manualu kako pokrenuti reinstall, ili, pošto je ipak riječ o starijem OS-u, kako napraviti medij za reinstalaciju.
Evo slika od Disk Managementa, jer nisam baš siguran da mogu naći te particije:
http://i61.tinypic.com/w6pg7d.jpg
Našao sam priručnik od laptopa i manual za laptop s interneta u pdf-u, ali nigdje ne mogu pronaći upute za reinstall.
Inače, koristim Lenovo Z580.
Evo slika od Disk Managementa, jer nisam baš siguran da mogu naći te particije:
http://i61.tinypic.com/w6pg7d.jpg
Na posljednjoj particiji bez slova i imena (19,53 GB) ti je sigurno smještena instalacija Windowsa.
Pod manual mislite na starnice od Microsofta s uputama za instalaciju ili?
Ne, nego na knjižicu koju si morao dobiti sa laptopom.
Ako ju nemaš, uvijek ju možeš naći online, obično na stranicama proizvođača: Lenovo Z580
E baš taj priručnik sam i našao, ali ne znam gdje su točno te upute o installu tj reinstallu, tj. mislim da ih nema (ni u knjižici od laptopa ni u ovom pdf dokumentu gore od lenova).
E baš te upute tj. taj priručnik sam i našao, ali ne znam gdje su točno te upute o installu tj reinstallu?
upute? sve što trebaš je 'otkriti' čitanjem RTFMa koji button je za recovery, npr F11.. ili noviji lenovo ima posebnu tipku kao za paljenje.. za bios i sl..
Aha, bit će da je to onda ta tipka do ove za paljenje, zvana "OneKey Recovery".
Budem ju sad malo više proučio...
Samo me zanima jel moram prebacivat fajlove sa D: particije na neki externi hard ili kod tog recoverya ostanem samo bez programa i ostalog sa C: particije, a D: particija ostane netaknuta?
E baš taj priručnik sam i našao, ali ne znam gdje su točno te upute o installu tj reinstallu, tj. mislim da ih nema (ni u knjižici od laptopa ni u ovom pdf dokumentu gore od lenova).
To je Lenovo, pročitaj ''OneKey Rescue'' odjeljak.
Samo me zanima jel moram prebacivat fajlove sa D: particije na neki externi hard ili kod tog recoverya ostanem samo bez programa i ostalog sa C: particije, a D: particija ostane netaknuta?
Bez brige, ''uputi'' instalaciju na C: particiju i sve na D: će ostati netaknuto.
Upravo sam malo pažljivije pročitao ovaj priručnik s neta i tamo piše da ovaj "recovery disk" trebam sam napraviti.
Znači, sada dok sam na kompu, ubacim cd, stisnem "onekey rescue" tipku->kliknem create recovery disc i nakon toga biram kakav želim tay recovery disc staviti na cd.
Samo ja ne znam, koji meni od ova 3 treba?
"Choose the type of recovery disc(s). You can create three types of recovery
disc(s): recovery disc(s) with existing backup image, recovery disc(s) from
the current system partition, and factory default recovery disc(s). Select the
type of recovery disc you want to create and follow the on-screen
instructions."
P.S.
Za ostalo,ako sam dobro skužio ugasim laptop->stisnem tipku za "onekey rescue"->nakon toga biram particiju koju želim restorat i to je to.
"Choose the type of recovery disc(s). You can create three types of recovery
disc(s): recovery disc(s) with existing backup image, recovery disc(s) from
the current system partition, and factory default recovery disc(s). Select the
type of recovery disc you want to create and follow the on-screen
instructions."
P.S.
Za ostalo,ako sam dobro skužio ugasim laptop->stisnem tipku za "onekey rescue"->nakon toga biram particiju koju želim restorat i to je to.
Ako želiš čiste Windowse, ideš na ''factory default''.
Odlično.
Mislim da je to onda to.
Idem srediti taj cd,pa ostalo.
Javim kako je prošlo.
Nisam ni počeo, a već problem.
Kad odaberem da mi napravi disk "factory default" izbacuje mi ovu poruku:
http://i61.tinypic.com/qrb2v4.jpg
Ništa ni od prve i druge opcije,koje sam isprobao, nakon što sam vidio da neće "factory default".
Krenuo sam raditi tzv. "recovery diskove", ali bi trebao ispržiti 16 DVD-a ili 105 CD-a, što stvarno nema smisla :/
Evo i slika:
http://i58.tinypic.com/16j08jm.jpg
Što se prve opcije tiče, tamo bi trebao još više DVD-a.
Zvao sam lenovo,pa mi je neka žena pokušala ukratko pomoći.
Najprije za factory default, pa je pitala jesam možda formatirao disc, jer je moguće da mi zato nema te particije, ali sam joj rekao da imam particiju,jer ju vidim u disk managementu,samo je skrivena.
Onda je rekla za ove druge dvije opcije, da si napravim te recovery diskove,ali kad sam joj rekao koliko bi ih trebao spržit, samo se nasmijala i rekla, ma ne,to je previše. Na kraju mi je rekla da mogu od njih kupiti taj recovery disk za 20eura i dala mi broj od još jednog lenovo servisa,pa da tamo zovem, ali tamo se ne javljaju.
Ništa ni od prve i druge opcije,koje sam isprobao, nakon što sam vidio da neće "factory default".
..... Na kraju mi je rekla da mogu od njih kupiti taj recovery disk za 20eura i dala mi broj od još jednog lenovo servisa,pa da tamo zovem, ali tamo se ne javljaju.
probaj sa torrenta skiniti OEM verziju win 7 (čisti instalacijski iso) i njega zaprži na DVD. Pokreni instalaciju i ključ imaš na naljepnici od laptopa.
.. od njih kupiti taj recovery disk za 20eura ..
- ako možeš kupi. (tad više ne ovisiš o HDDu..).
- u pravilu, rec.set DVDa se radi nakon prvog paljenja, na čitom OSu (ali ima problema s prvim verijama, nadogradnjama i BIOS defaultima.. a MS je u Home diesblirao..) Takav set bi bio u pravilu 4xDVD (cca 16-17GB dok je ona particija 19GB..).
- pošto su se stvari u međuvremenu mijenjale, npr update BIOSa, ne mora više biti ista def.postavka od prije 5g-3g-1god.. ali, dovoljno je bilo pobrisati win particiju i automatski krene boot sa specijalne (BIOS boota s prve bootabilne koju pronađe). Naravno, to podrazumijeva da ti je sve s win diska backupirano..
-tad ti key ne treba, tj nalazi se u installu..
-ipak pronađi sadašnji key (OEMov, ne mora biti isti kao na naljepnici tj OEM koristi tvornički VLK..), bolje ga je znati.. ili potvrditi da je to kao s naljepnice.
-na toj particiji su sve važne stvari.. probaj joj pristupiti npr Easeusom ili nekim liveobootom.. ako ju ikako možeš iskopirati, tamo je i install, driveri.. i bloat kojeg inače uglave OEMi.. to je bolja opcija nego skidati s neta.. (i može se od tog napraviti boot medij.. još bolje boot disk kao što već je, ali počišćen..). Tad nebi imao problem npr s aktivacijom. (o tome ako do tog dođeš..)