Problem pri instalaciji bilo kojeg OS-a

poruka: 29
|
čitano: 6.347
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav.

Imam problem sa sestrinim kompom, naime nedavno joj se desio "missing win32.dll file" na XP 32bit OSu.

Nakon što sam pokrenuo instalaciju Win 7 64 bit (pošto ima AMD Athlon X2) nakon što se pokrenuo load files i počeo početni zaslon Win 7, odjednom se komp gasi iz čistog mira.

Pokušao sam ponovno instalaciju par puta sa istim rezultatom u istom dijelu instalacije Win 7.

Zatim sam se vratio na instalaciju Win XP misleći da imam neku grešku (ogrebotinu) na disku Win 7, load files je dobro odradio, napravljene 2 particije i formatirane, sve ok iza restarta, no kada počinje install komponenta dođe na nekih 50% i opet se ugasi, te tako u još 2-3 pokušaja.

Ni čišćenje prašine iz alu rebara hlađenja nije pomoglo.

Matična je Abit NF-M25, procesor Athlon X2 5600+ (uglavnom dvojezgreni), Graf. ATI HD2900GT, RAM DDR2 2Gb 533Mhz.

Molim za moguće hardversko / softversko mišljenje i riješenje.

Hvala

početnik

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Problem pri instalaciji bilo kojeg OS-a

Moguće da ti hard disk radi probleme. Ako možeš provjeri ga, npr hirens boot cd ima alate za provjeru diska.

14 godina
vuk3377 kaže...

Pozdrav.

Imam problem sa sestrinim kompom, naime nedavno joj se desio "missing win32.dll file" na XP 32bit OSu.

Nakon što sam pokrenuo instalaciju Win 7 64 bit (pošto ima AMD Athlon X2) nakon što se pokrenuo load files i počeo početni zaslon Win 7, odjednom se komp gasi iz čistog mira.

Pokušao sam ponovno instalaciju par puta sa istim rezultatom u istom dijelu instalacije Win 7.

Zatim sam se vratio na instalaciju Win XP misleći da imam neku grešku (ogrebotinu) na disku Win 7, load files je dobro odradio, napravljene 2 particije i formatirane, sve ok iza restarta, no kada počinje install komponenta dođe na nekih 50% i opet se ugasi, te tako u još 2-3 pokušaja.

Matična je Abit NF-M25, procesor Athlon X2 5600+ (uglavnom dvojezgreni), Graf. ATI HD2900GT, RAM DDR2 2Gb 533Mhz.

Hvala

Probaj s nekom Live distribucijom Linux-a. Sprži sliku na CD, ubaci u pogon i pokreni (ne instalaciju već ga počni koristiti) ako radi onda smo eliminirali jedan problem (računalo nije pokvareno). Treba još provjeriti HDD da nije kvar kod njega. Korisne informacije možeš dobiti Linux Disk Utilityem.

Umjesto Linux distribucije možeš pokušati i Hirens boot CD-om.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
vuk3377 kaže...

Pozdrav.

Hvala

Probaj s nekom Live distribucijom Linux-a. Sprži sliku na CD, ubaci u pogon i pokreni (ne instalaciju već ga počni koristiti) ako radi onda smo eliminirali jedan problem (računalo nije pokvareno). Treba još provjeriti HDD da nije kvar kod njega. Korisne informacije možeš dobiti Linux Disk Utilityem.

Umjesto Linux distribucije možeš pokušati i Hirens boot CD-om.

Nažalost nisam baš iskusan s Linuxom, a i s hirensom sam njabina, uglavnom pošto ste spominjali obojica moguće probleme sa HDDom probao sam drugi HDD ali opet isto, dakle na istom mjestu prilikom instalacije XPa ili Win 7 komp se gasi.

Čak sam se sjetio da mi je sestra spominjala, prije nestanka te win32.dll datoteke komp joj se znao usred dizanja win XPa gasit ali kao nakon par pokušaja uspio je dić sistem, a nakon nekog kraćeg perioda navedeni crash windowsa zbog te dll datoteke.

Također njezin HDD uredno radi na mom kompu kada ga spojim, AVG je uspio naći tek nekoliko trojanaca i wormova, diskcheck je provjerio za moguće bad sektore i sl. stvari ali nije našao ništa...... imam neki osjećaj da je stvar u BIOSima, ali niti nakon reseta CMOSa nisam dobio ništa.

Jeli moguće da je možda neka prepreka u BIOSu npr. neka lozinka ili takvo nešto (makar pri saveanju postavka BIOSa ju ne traži, a niti pri ulasku u BIOS)

Ili će čak biti do matične........molim za udruženo mozganje :)

početnik
15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Nažalost nisam baš iskusan s Linuxom, a i s hirensom sam njabina, uglavnom pošto ste spominjali obojica moguće probleme sa HDDom probao sam drugi HDD ali opet isto, dakle na istom mjestu prilikom instalacije XPa ili Win 7 komp se gasi.

Čak sam se sjetio da mi je sestra spominjala, prije nestanka te win32.dll datoteke komp joj se znao usred dizanja win XPa gasit ali kao nakon par pokušaja uspio je dić sistem, a nakon nekog kraćeg perioda navedeni crash windowsa zbog te dll datoteke.

Također njezin HDD uredno radi na mom kompu kada ga spojim, AVG je uspio naći tek nekoliko trojanaca i wormova, diskcheck je provjerio za moguće bad sektore i sl. stvari ali nije našao ništa...... imam neki osjećaj da je stvar u BIOSima, ali niti nakon reseta CMOSa nisam dobio ništa.

Jeli moguće da je možda neka prepreka u BIOSu npr. neka lozinka ili takvo nešto (makar pri saveanju postavka BIOSa ju ne traži, a niti pri ulasku u BIOS)

Ili će čak biti do matične........molim za udruženo mozganje :)

Uđi u BIOS i pogledaj kakve su temperature? Ako prelazi preko 70stupnjeva on se ugasi radi zaštite od kvara.  Savjetujem da očistiš hladnjak na procu ako ima stare paste i to treba očistit i nanesti novu pastu i pažljivo namontiraš.

Kod gašenja obično nešto nije u redu kad obično procesor i graf previše griju a onda automatski gase.

Nenad
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 21:55 (Nello).
16 godina
neaktivan

Nello, napravio sam to još sinoć, jer mi je to prvo palo na pamet (obično budu takve banalne stvari kada se komp gasi sam od sebe), no nije pomoglo.

Ajmo dalje..... :)

početnik
15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Nello, napravio sam to još sinoć, jer mi je to prvo palo na pamet (obično budu takve banalne stvari kada se komp gasi sam od sebe), no nije pomoglo.

Ajmo dalje..... :)

E onda na ploči kad instaliraš windoze a na ploči ak ima čipset bez hladnjaka on najviše zagrije a probaj prstom jel vruč. A sama čipsetobično u blizini utora sata kabela i pin priključke.

Nenad
16 godina
neaktivan

Nope, čipset je hladan, štoviše stavio sam kućni ventilator da dodatno hladi, ali ništa.

Idemo dalje...... :)

početnik
15 godina
neaktivan
14 godina

MaLinux Live CD je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Skini iso sliku npr Ubuntu-a i zaprži ju na CD/DVD. Ubaci u pogon i restartaj računalo (postavi da se prvo boota s optičkog pogona). Poanta cijele priče je da se Live distribucija normalno boota i pokrene. Na taj način ćemo otkloniti hardverski problem. Ako se digne onda super, polako ćemo dalje.

16 godina
mario.L_hr kaže...

MaLinux Live CD je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Skini iso sliku npr Ubuntu-a i zaprži ju na CD/DVD. Ubaci u pogon i restartaj računalo (postavi da se prvo boota s optičkog pogona). Poanta cijele priče je da se Live distribucija normalno boota i pokrene. Na taj način ćemo otkloniti hardverski problem. Ako se digne onda super, polako ćemo dalje.

i uz to obično ima i MemTest, koji treba (kao prvi test) odraditi cca 10tak minuta.

btw, skini neku stariju distru. npr ubuntu 9 ..

-LiveCD (bez obzira linux, miniPE, Hirens, UBCD...) je toliko jednostavan i koristan da... -skini i snimi najnižom brzinom).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 22:40 (ihush).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Napravljen ISO Ubuntua, spržen na CD , na mom kompu radi, ali na njenom opet, čim pokuša dić sustav, paf, isključi se -.-

RAMi zamjenjeni sa mog na njezin komp, oba rade uredno na mojem....

početnik
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 23:25 (vuk3377).
16 godina

-odspoji sve što nije nužno (front usb, audio.. flopy, HDD..) i upali. Ako ne prolazi POST -> BIOS, crknut PC, 80% MBO, 10% RAM, 5% CPU, ... ako prolazi boot, ubaci CD i vidi do kud ide. Ako se normalno boota, tad je uzrok nešto odspojenog i eliminacijom (priključivanjem) otkriješ.

15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Napravljen ISO Ubuntua, spržen na CD , na mom kompu radi, ali na njenom opet, čim pokuša dić sustav, paf, isključi se -.-

RAMi zamjenjeni sa mog na njezin komp, oba rade uredno na mojem....

ihush kaže...

-odspoji sve što nije nužno (front usb, audio.. flopy, HDD..) i upali. Ako ne prolazi POST -> BIOS, crknut PC, 80% MBO, 10% RAM, 5% CPU, ... ako prolazi boot, ubaci CD i vidi do kud ide. Ako se normalno boota, tad je uzrok nešto odspojenog i eliminacijom (priključivanjem) otkriješ.

Napravi kako ti @ihush kaže.

Dakle sa PC kučišta sve rastaviš i staviš na stol, detajno pregledaj proc da nisu koje svinute, rami utor dali su očišćeni, vga utor ako ga ima također dali su očišćeni, pregledaj kablovi da nisu pohabani, oguljeni . Ako je sve OKE.

Na stolu nikakvi stolnjak ni vune ni deke to nesmije jer ih stvara elektricet pa ošteti ploču i komponente.

Na stol staviš ploču, pažljivo namontiraš proc i namontiraš hladnjak, rami ubodeš,ako ploča nema interne grafe ubodeš grafičku karticu, spojiš napajanje i kabel za palenje i probaš ako radi, ok, ugasi ga, spojiš hdd i probaš dali je oke ako bez prekida radi to je OKE, i onda ugasiš i spojiš CD/DVD i probaš tako redom sve dok ne nađeš krivca svih problema. Ako se kod dizanja odmah ruši, može bit napajanje preslabo i treba testirat sa drugim napajanje pa vidi kako se ponaša.

Nenad
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Grafička ok, hdd ok, RAMi ok, tv kartica ok, dvd rom ok, napajanje ok, flopya nema, jedino što ostaje je MBO i proc, ali nebi ništa radilo da je proc prdnuo ili se varam?

Dakle slijedi konkluzija u sljedećih par postova.... :)

početnik
15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Grafička ok, hdd ok, RAMi ok, tv kartica ok, dvd rom ok, napajanje ok, flopya nema, jedino što ostaje je MBO i proc, ali nebi ništa radilo da je proc prdnuo ili se varam?

E onda testiraj ploču sa CPU a u BIOS ima temperature pa vidi kao se ponaša par minuta ako se počne penjat temperature, onda hladnjak sigurno ne sjeda dobro kad obično on naraste temp i sam gasi. Preporuka ako hladnjak ima stare paste treba očistit i stavit novu pastu i pošteno namontiraš na proc.

Nenad
16 godina
neaktivan

CPU i MBO temperature su dobre i nakon 15 min; CPU temp. 43 a MBO 37 stupnjeva cezijevih, dakle što se hlađenja tiče 100% OK.

Ugl bilo kakav pokušaj bootanja bilo čega, bilo OSa, bilo hirensa dovodi do instant shut downa, što dovodi do mogućeg problema chipseta na MBO (dakle nova MBO ako se ne varam).

Probao sam i sa raznim promjenama postavki u BIOSu koje su bile bezuspješne, jednako kao i reset BIOSa.

Sad jedino što očekujem je da netko kaže, "aha to je to, nova matična", samo et volio bih dakle potvrdu ;)

početnik
14 godina
Ako imaš mogućnost probaj testirati matičnu kod nekog drugog.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 20:32 (mario.L_hr).
16 godina
vuk3377 kaže...
..

-ako nisam nešto preskočio.. ne prolazi POST (ili ulazak u BIOS), bez 'nepotrebnih' dodataka? Sve odspojeno.. ipak dolazi do boota?

-prvo bez ičega (MBO+CPU+napajanje), ako imaš PC speeker (ne zvučnike..) ili spoji neki da čuješ beepove. Bez RAMa mora beepati.

-ako ne bipa, crkla je MBO ili CPU, oboje su nužni za POST. (pa ne možeš zaklučiti konkretnije osim možda beep codom)

-napajanje vjerojatno nije.. ako dolazi do posta (nema slike jer nema RAMa, ali možda čuješ beepove), ubaci RAM i ..?

Ako tad ne prolazi, ili RAM ili MBO. Možda pomaže čišćenje kontakta (obična meka gumica par poteza) i dobro pritisnuti u DIMM utor. Probati par puta, kombinitati module...

i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 21:54 (ihush).
15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Baš me zanima, kako si sve testirao i čime? Ja mislim da nisi sve dobro testirao iako si na brzinu zaključio da je sve OK što nemože biti istina. Sumljivo mi je to što kažeš da ti komp sam gasi a sam problem nije riješeno!

Nenad
16 godina
neaktivan
Nello kaže...
vuk3377 kaže...

Baš me zanima, kako si sve testirao i čime? Ja mislim da nisi sve dobro testirao iako si na brzinu zaključio da je sve OK što nemože biti istina. Sumljivo mi je to što kažeš da ti komp sam gasi a sam problem nije riješeno!

Grafulju stavio na svoj komp (radi) i bez nje pokrenuo install na sestrinom preko onboard grafike (opet shut down), HDD radi na mom kompu i disc checki nije našao bad sektore te prebacuje datoteke normalno jer sam sačuvao slike na svoj HDD i probao svoj HDD na njen (shut down), njeni RAMi uredno rade na mom kompu a moji koji su ispravni ne na njenom,  TV kartica maknuta s PCI slota a komp se opet gasi prilikom installa, napajanje sam stavio svoje gore jer pinovi pašu, ali opet shut down prilikom installa OSa.

Nažalost nemam priliku negdje testirat MBO, ali po svemu sudeći bit će da je baš matična...

početnik
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.7.2012 0:10 (vuk3377).
15 godina
neaktivan
vuk3377 kaže...

Grafulju stavio na svoj komp (radi) i bez nje pokrenuo install na sestrinom preko onboard grafike (opet shut down), HDD radi na mom kompu i disc checki nije našao bad sektore te prebacuje datoteke normalno jer sam sačuvao slike na svoj HDD i probao svoj HDD na njen (shut down), njeni RAMi uredno rade na mom kompu a moji koji su ispravni ne na njenom,  TV kartica maknuta s PCI slota a komp se opet gasi prilikom installa, napajanje sam stavio svoje gore jer pinovi pašu, ali opet shut down prilikom installa OSa.

Nažalost nemam priliku negdje testirat MBO, ali po svemu sudeći bit će da je baš matična...

E to te ja pitam...

Mislim da znam do čega je, izgleda da ti problem leži u onboard grafe kad kažeš da se on gasi iako je maknuta grafička kartica.

Znači problem je krivac ploča!

Ako nema gare a popravak moguć jedino u pečenje ploče. Postoji tema o pečenja ploče pa valja isprobaš da ti ponovno ožive nakon pečenja.

Ako ti se neda popravak jedino možeš nabavit novu ploču.

Nenad
15 godina
neaktivan
Nello kaže...
vuk3377 kaže...

E to te ja pitam...

Mislim da znam do čega je, izgleda da ti problem leži u onboard grafe kad kažeš da se on gasi iako je maknuta grafička kartica.

Znači problem je krivac ploča!

Ako nema gare a popravak moguć jedino u pečenje ploče. Postoji tema o pečenja ploče pa valja isprobaš da ti ponovno ožive nakon pečenja.

Ako ti se neda popravak jedino možeš nabavit novu ploču.

Sve vrijedi probat ja preporucam pečenje ploce {#}

http://www.youtube.com/user/ICECROATIAN?feature=mhum
16 godina
neaktivan

zašto nemogu staviti windows 7 na gigabyite 78lmt-s2p

mk

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

A da nije napajenje? To mi je najlogičnije.

Ma fixiji su za ekipu u uskim trapericama i naočalama bez dioptrije koji nose šalove u zatvorenim prostorima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Malo više informacija, konfiguracija? gdje je problem error neki, zaledi ili? Dvd od windowsa je ispravan?

De gustibus non est disputandum.
16 godina
neaktivan

sve je ispravno nema erora konfa je nova niti 2 mjeseca nema nego je do ploče komplikacije oko instalacije nije samo ubaci win 7 i to je to kažu mora se prilikom instalacije neki raid ili nešto slično instalirati ,a to mi je prvi put da čujem tako nešto

mk
15 godina
neaktivan
logan42 kaže...

sve je ispravno nema erora konfa je nova niti 2 mjeseca nema nego je do ploče komplikacije oko instalacije nije samo ubaci win 7 i to je to kažu mora se prilikom instalacije neki raid ili nešto slično instalirati ,a to mi je prvi put da čujem tako nešto

Ako neznaš raditi pri instalaciji imaš upute na temi i to dobro prouči i kasnije će bit sve jasno i nije teško napravit na instalaciji. Upute instalacija windows7.

Nenad
16 godina
neaktivan

nije mi prvi put da dižem sistem ali na ovoj ploči je i ne kužim ništa oko tog dodatnog AMD SATA AHCI Driver i raida sve je tako kako piše za instalaciju još je bio problem da mi je skrio hard kao da ga nema

mk
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 16:36 (logan42).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice