Premalo prostora nakon Windows Update-a

poruka: 17
|
čitano: 7.575
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

jučer sam uključio Windows Update, prvi put nakon reinstalacije windowsa. skinuo se i instalirao 51 update i moj slobodan prostor na C disku se smanjio za 3 GB. sad imam samo 1,1 GB.

dakle ovako: da bi se update instalirao, prvo se treba skinuti na računalo. postoji li mogućnost da su svih tih 51 installera još uvijek negdje na mom hardu i otimaju mi prostor? ako jesu, gdje se nalaze i kako ih mogu izbrisati? CrapCleaner i Glary utilities nisu našli ništa konkretno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Premalo prostora nakon Windows Update-a

Jesu ,ali ih ne možeš ručno brisati i nije preporučljivo. Ako baš hoćeš i ne misliš deinstalirati programe i update-e ,probaj DiskMax ,ali dobro pročitaj sve upute na site-u i skini Help. I naravno ,upotrebljavaj ga pažljivo!

Taj program (između ostalog) briše fileove koji su inače potrebni za deinstalaciju programa i update-a ,pa kad to jednom makneš ,program se više ne može maknuti osim traženjem i ručnim brisanjem fileova ,foldera i zapisa u registru.

Ne znam koje Windowse imaš ,možda bi trebalo povećati sistemsku particiju.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 15:18 (kizo2703).
16 godina
neaktivan

hard mi je podijeljen na 2 dijela: C: (1,1 od 25 GB) i E: (15 od 50 GB). mogu li prebaciti nekako 10-ak GB sa E: na C:?

ne mogu ništa izbrisati sa C: jer tamo uopće ne instaliravam ništa. Jedino mogu maknit My Documents negdje drugdje, ali to je problem jer oni zauzimaju cca 15 GB

0 0 hvala 0
16 godina

-s disk managerom možeš resizati veličinu, ali s ovako malim diskom praktičnije je imati jednu particiju jer će ti stalno nedostajati 'par giga'...

(btw, ponekad pokreni disk cleanup opciju, isključi system restore, recycle itd.. -ali onda pazi što radiš!)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Ako ti je disk od 80 gb (koliko sam uspjel shvatit) jedini ,niti ne možeš ništa napraviti nego štedit prostor.

Ili ,najbolje ,skupiti pare i nabaviti još jedan ,veći disk.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 16:09 (kizo2703).
17 godina

ne znam koje winse imaš ali u windows folderu imaš hidden fajlove sa debilnim imenima tipa $Ntupdate------$, to su ti prvi folderi u windows direktoriju.. slobodno ih sve zbrišeš. također, u windows direktoriju imaš folder -> software distribution i unutar njega folder "download", i sav sadržaj tog foldera slobodno izbrišeš.. i to radi nakon svakog update i imat ćeš nešto više prostora na disku Namigiva

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-s disk managerom možeš resizati veličinu, ali s ovako malim diskom praktičnije je imati jednu particiju jer će ti stalno nedostajati 'par giga'...

(btw, ponekad pokreni disk cleanup opciju, isključi system restore, recycle itd.. -ali onda pazi što radiš!)

mogu li ikako spojiti ove 2 particije bez gubitaka podataka?

kizo2703 kaže...

Ako ti je disk od 80 gb (koliko sam uspjel shvatit) jedini ,niti ne možeš ništa napraviti nego štedit prostor.

Ili ,najbolje ,skupiti pare i nabaviti još jedan ,veći disk.

imam još jedan disk, 2 particije, ukupno 20 GB, al taj ni ne računam...

nixass kaže...

ne znam koje winse imaš ali u windows folderu imaš hidden fajlove sa debilnim imenima tipa $Ntupdate------$, to su ti prvi folderi u windows direktoriju.. slobodno ih sve zbrišeš. također, u windows direktoriju imaš folder -> software distribution i unutar njega folder "download", i sav sadržaj tog foldera slobodno izbrišeš.. i to radi nakon svakog update i imat ćeš nešto više prostora na disku Namigiva

je li ovo sigurno?

17 godina
neaktivan
betmen kaže...

jučer sam uključio Windows Update, prvi put nakon reinstalacije windowsa. skinuo se i instalirao 51 update i moj slobodan prostor na C disku se smanjio za 3 GB. sad imam samo 1,1 GB.

dakle ovako: da bi se update instalirao, prvo se treba skinuti na računalo. postoji li mogućnost da su svih tih 51 installera još uvijek negdje na mom hardu i otimaju mi prostor? ako jesu, gdje se nalaze i kako ih mogu izbrisati? CrapCleaner i Glary utilities nisu našli ništa konkretno.

Windowsi drže neke instalere, a kod nekih updateova rade i spreme system restore stanjeda se možeš vratiti na stanje prije tog updatea (koje ponekad zauzme dosta prostora).

Koristim TuneUp Utilities 2010 i znam da on ima opciju brisanja i "čišćenja" tih datoteka, ali je nikada nisam koristio pa neznam da li ima neke neželjene posljedice.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 16:57 (Paolo2612).
17 godina
betmen kaže...
nixass kaže...

je li ovo sigurno?

moraš mi vjerovat na riječ..

u par godina nisam imao nikakvih problema s time, jer to je backup instalacije.. koji ti ne treba.

ima i po netu na forumima pisanja o tome, i stvar je, sa strane funkcioniranja windowsa, posve sigurna..

17 godina
neaktivan
betmen kaže...

hard mi je podijeljen na 2 dijela: C: (1,1 od 25 GB) i E: (15 od 50 GB). mogu li prebaciti nekako 10-ak GB sa E: na C:?

ne mogu ništa izbrisati sa C: jer tamo uopće ne instaliravam ništa. Jedino mogu maknit My Documents negdje drugdje, ali to je problem jer oni zauzimaju cca 15 GB

Imaš jedno možda manje bolno rješenje (doduše ovisi o nekoliko parametara), a koje možeš napraviti bez instaliranja dodatnih programa (dakle ne gubiš još dodatnog prostora).

Ovo što piše u nastavku vrijedi za Windows Vistu i Windows 7. U slučaju XP-a stvar je malo drukčija što se hibernate-a tiče

1.) ako koristiš System Restore - možeš obrisati prethodne snapshotove sa C particije, na slijedeći način:

Computer>Desni klik na C disk> Properties>Disk Cleanup> Odaberi sve datoteke koje ti ne trebaju u listi, za brisanje, zatim klikni na karticu More Options> pa pod System Restore & Shadow copies odaberi Clean Up (to će obrisati sve system restore pointove osim zadnjega!), time bi svakako trebao dobiti mjesta na disku, naravno ako to nisi već napravio.

2.) ako ne koristiš hibernaciju, možeš je slobodno ugasiti na način da u command prompt upišeš powercfg -h off, time bi trebao dobiti još mjesta na C disku.

EDIT: Zaboravih napomenuti da Command Prompt moraš pokrenuti kao administrator (dakle Run as Administrator opcija).

3.) prebaciti pagefile datoteku sa C particije na D, da oslobodiš mjesto: Desni klik na (My) Computer > Properties> Advanced System Settings> (Performance) Settings>  Advanced > (Virtual memory) Change > Ugasiš Automaticly mangage paging file ...> odabereš particiju D> Klikneš System managed size > Set> zatim odabereše particiju C> No paging file > Set.

Nakon toga klikneš na OK, vjerojatno će te tražiti restart, što i napraviš i nakon restarta pogledaš stanje.

4.) što se tiče pomicanja/mijenjanje veličine particija diska, postoje alati kojima se to da napraviti, no nikad nisi siguran u ishod.. Meni se do sada nikad nije ništa izgubilo, no ako nisi dovoljno stručan, bez backup-a nemoj se niti upuštati u mijenjanje veličine particija.

Eto, možda ti pomogne nešto od svega ovoga.

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 17:22 (Prometej).
16 godina
neaktivan

obrisao sam ovo iz windowsa. ukupno 1,5 GB - OK, kažem ja.

a ovaj system restore, koliko prostora da ostavim za njega? i za koje mi je sve drive-ove potreban?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

obrisao sam ovo iz windowsa. ukupno 1,5 GB - OK, kažem ja.

a ovaj system restore, koliko prostora da ostavim za njega? i za koje mi je sve drive-ove potreban?

Možeš ostaviti na defaultnim postavkama (mislim da je 5%), možeš i manje, no ovisi što kako će se sustav kasnije ponašati,

no ne vidim potrebu za korištenjem istoga na drugim particijama osim sistemske, dakle u tvom slučaju C particije.

Osobno obično ugasim System Restore, ali nekim ljudima zna pomoći kad dođu u probleme, tako da možda da ostaviš kako je, samo tu i tamo nakon nekih update-a i instalacija, nakon što vidiš da je sve kako treba, obrišeš stare snapshotove.

UTERE SED NE ABUTERE!
16 godina
neaktivan

ali koliko da ostavim u gigabajtima? 5% mog diska je 1,3 GB? dosta?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

ali koliko da ostavim u gigabajtima? 5% mog diska je 1,3 GB? dosta?

Ovisi o tvom OS-u naravno i potrebama za instaliranjem i korištenjem programa koji rade sigurnosne kopije u radu...

No mislim da je bi ti 1,3 GB trebalo biti dovoljno.. Sustav će inače javiti grešku ako mu nema dovoljno mjesta za Shadow Copy.

UTERE SED NE ABUTERE!
16 godina
neaktivan

ok.. stavljeno na 5%...

a koliko uopće zauzima jedan restore point? gdje se to može vidjeti?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
betmen kaže...

ok.. stavljeno na 5%...

a koliko uopće zauzima jedan restore point? gdje se to može vidjeti?

Nije to samo neka brojka. Ovisi to i od OS-a, stanja sustava između restore pointova i sl.

Mislim da je negdje 300 MB minimum minimuma koliko bi trebalo imati raspoloživo mjesta za System Restore (bar je tako bilo riječi na XP-u)

Znam da Windows Server 2003 za Volume Shadow Copy service stavlja 100 MB rezervu u startu.

Ako te zanima više, pogledaj informacije na recimo ovim linkovima, drugi

Imaš nešto i na Wikipediji.

P.S. Ako nemaš iskustva sa tim, informiraj se jaaako dobro, prije nego počneš nekakove akcije raditi, zbog kojeg možeš narušiti stabilnost i ispravnost sustava.

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 21:47 (Prometej).
16 godina
neaktivan

uf, previše toga za čitanje... to ću ostaviti za neki drugi put Osmijeh

al dobro, ~1.5 GB će biti dosta za system restore valjda. a taj neki SHadow copy ni ne koristim, zapravo, ni ne znam što je to.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice