Ovako ja trenutno imam 32 bit Vistu na svom laptopu Acer Aspire 5520. I sada želim staviti XP sa SP3, ali želi i srušiti Visti tj. ne želim imat 2 windowsa, a čuo sam da se pri takvoj instalaciji sa Viste na Xp mora nešto podesiti pri instalaciji. Molim vas ako netko zna stvarno mi treba pomoć tako da mogu krenuti sa instalacijom. (Usput ovo mi je prva instalacija windowsa). Unaprijed Hvala!!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
hmm, koliko vidim, ovaj tvoj laptop nema drivere za WinXP... mozes probati staviti XP, ali mozda (citaj: vjerojatno) ces imati problema zbog generickih drivera ili nepostojanja drivera; a jos veci problem bi ti mogao biti sto imas SATA disk, a nemas drivera za disk kontroler za XP - sto znaci da vrlo vjerojatno neces niti moci instalirati Windowse XP; tako da mislim da je bolje da se ne upustas u to.
Ako se ipak odlucis, preporucam ti da prije toga napravis disk image postojeceg OSa (Viste) da ga mozes vratiti u slucaju problema. Snimi ga na vanjski HDD ako ga imas; ako ne, morat ces reparticionirati disk i snimiti image fajlove na novu particiju
Imas li na laptopu nekih fajlova koje moras cuvati?
Ako nemas, samo stavi CD s Windowsima XP u laptop i restartaj ga. Pri restartu provjeri postavke u BIOSu, tj. podesi da ti se laptop prvo dize sa CD jedinice, nakon toga sa HDDa, itd. Snimi te postavke u BIOSu i izadji, nakon toga ce se laptop dici sa CDa.
Samo prati upute, instalacija XPa je vrlo jednostavna.
Ako imas fajlova koje moras cuvati, opet ima dvije varijante: ili ih kopiras na vanjski disk/CD/DVD, ili reparticioniras disk i snimis ih sve na novu particiju (vjerojatno ti je sigurnije ova prva varijanta). Nakon toga kreces s bootanjem sa XP CDa itd.
OK, zaboravio sam reci da ja imam drivere za XP. Vec sam jednom imao instaliran XP na ovom laptopu i sve je bilo OK. Samo me sada zanimalo dali postoji neki problem ili nešta jer sam tako cuo...kada ide sa VISTE na XP da se nešta mora podesit da XP ide tamo gdje i Vista jer ce inace ostati i Vista i Xp, ako to nije tocno onda super.
Vjerojatno moraš prije instalacije nekim programom (bootabilnim) formatirati disk. Za to možeš iskoristiti i DVD od Viste, pa prekinuti instalaciju Viste odmah nakon formata. Moguće i da ćeš morati u BIOS-u podesiti disk da ti bude u Legacy mode-u (emulacija IDE diska) ukoliko XP nema driver za tvoj SATA kontroler (to ćeš znati ako ti XP ne bude vidio disk).
Stavi original cd WinXP OS-a u cd-rom, u bios-u namjesti da se prvo boot-a sa cd-dvd uređaja, pogledaj negdje pod postavkama za HD opciju, ako je označeno SATA, makni to i odaberi IDE ili ATA koja je već od opcija ponuđeno. Problem je u tome što kod instalacije WinXP-a ne prepoznaju SATA diskove jer nemaju drivere za njih tako da ako pokreneš instalaciju WinXP ti javljaju da ne prepoznaju HD uređaj ili da ne postoji, učini promjenu u bios-u kako sam i naveo pri čemu će ti kod nove instalacije WinXP prepoznati hard disk, tada izbriši sve particije, formatiraj HD sa novom instalacijom WinXP-a. Jawohl!
Ok hvala svima probat cu normalno instalirat windowse i to je to.
s mojim laptopom nešto nije u redu, ne mogu ga svaki put normalno ugasiti već moram na dugme gdje se i pali, pa neznam da li je to možea povezano sa windowsom i microsoftom jer mi stalno stoje neke ikone u vezi toga, i da li je možda to što nemam original windows ili... inače imam laptop farcebook i jako malo znam o komjputerima a i malo ga koristim. da li netko zna što bi moglo biti?