Kloniranje sistemskog diska

poruka: 59
|
čitano: 21.056
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Kloniranje sistemskog diska
maks-rs kaže...
logic kaže...

Zasto?

Zato što boot.ini file definiše broj diska. Recimo windows je bio instaliran na disk_0 a ti ga kopiraš na disk_1 pa odspojiš disk_0. Ako ne prebaciš SATA konektor windows će tražiti boot fajlove na pogrešnom disku.

Odlicno ali jedna mala sitnica ti promakla. On clonira disk sto znaci da clonira i boot.ini u kojem ce i dalje pisati disk_0. Zasto bi se cloniranjem promijenio boot.ini? Po tvome bi se na primjer prebacivanjem kabela sa sata konektroa broj jedan na broj dva desilo da ne moze bootati windowse? Naravno da moze. Nista se ne bi desilo. U biosu kazes da boota sa tog diska i to radi uredno.

:)
15 godina
kizo2703 kaže...

Ovdje se radi o Sedmici ,tu nema boot.ini-a!!

Naravno jer se ne zove tako.

17 godina
neaktivan

Nema veze kako se zove. Nikakvih promjena ni u jednoj datoteci nece biti. Pa sama rijec cloniranje to govori.

15 godina
Danny_HR kaže...
maks-rs kaže...
I naravno , kopirani disk treba spojiti na SATA kanal na kom je bio izvorni disk (ili PATA svejedno)

Ovo nebi trebalo imati nikakvog utjecaja.

Sad nemogu ti reć točne nazove opcija, jer nisam već neko vrijeme to radio, govorim o acronisu, ali tebi se dogodilo to da ti je boot ostao na 160 gb, zato ti nije htjelo dizat bez njega. Moraš radit kompletan disk clone, ne samo particiju, i obavezno i MBR klonirati na novi disk, te negdje u opcijama, sad stvarno se ne sjećam di je bilo ima za podesiti da taj disk koji staviš bude systemski, bootabilni i kativan...ili to on sam skuži kad kad radi mbr...ne sjećam se. Ali ono čega se sjećam je da ja to uvijek radim sa boobatilnim acronis cd-om, fino bootam s njega, uopće ne ulazi u winse nego sve radi preko njegovog boota. U 99% slučajeva je sve ok. Iako se zna dogodit da mi se nekad neš malo pobrka isto oko boota onda samo koristim ili win7 cd, ono da mi naprav irepair kod bootanja, znaš na šta mislim, ili bootcfg /rebuild

17 godina
neaktivan
Kloniran je i MBR. Pazio sam na to. Al nije išlo.
When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
15 godina
Danny_HR kaže...

makneš taj od 160 gb i pukneš bootcfg /rebuild...

ili probaš sa cdom od win7 napravit onaj startup repair...

17 godina

zanimaju i mene rezultati seljakanja na veci manji hdd.

za sada samo koristim windows backup unutar sedmice na vanjski hdd.

btw iskljucim ono zadano vrijeme da on petkom -srijedom ili kad je naumio nadogradi backup... gdje je manualna opcija da se NADOGRADI napravljeni backup kad je mene volja ili svaki put pravi novi system image sa fajlama,pa ti poslije biraj koji ces restore?

dakle,pricam samo o windows 7 backupu unutar istih.

sačuvaj me bože,kuge,side i rata,te onih FREE-antivirus-firewall experata,sa antivirus teme.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Danny_HR kaže...

Ma nisi skužžio, sam boot proces prošao je dobro, problem je nastao u samim windowsima. Određeni procesi se nisu sami pokretali (explorer.exe) a i dobar dio aplikacija nije radio.

Neka, Acronis je na 13% pa ćemo vidjeti što će on napraviti.

15 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
miki1981 kaže...
Danny_HR kaže...

Ma nisi skužžio, sam boot proces prošao je dobro, problem je nastao u samim windowsima. Određeni procesi se nisu sami pokretali (explorer.exe) a i dobar dio aplikacija nije radio.

Neka, Acronis je na 13% pa ćemo vidjeti što će on napraviti.

Nakon Acronisa zaboravit ćeš sve ostale prijedloge :-)

17 godina
neaktivan
torrente kaže...

zanimaju i mene rezultati seljakanja na veci manji hdd.

za sada samo koristim windows backup unutar sedmice na vanjski hdd.

btw iskljucim ono zadano vrijeme da on petkom -srijedom ili kad je naumio nadogradi backup... gdje je manualna opcija da se NADOGRADI napravljeni backup kad je mene volja ili svaki put pravi novi system image sa fajlama,pa ti poslije biraj koji ces restore?

dakle,pricam samo o windows 7 backupu unutar istih.

nema nigdje.

Zato acronis ima more opcija.

17 godina
neaktivan
Vidit ćemo skoro...
22%
17 godina
neaktivan

Hehehe

stay tuned ;)

Radis iz windowsa ili sa boot dvd-a?

15 godina
logic kaže...

Odlicno ali jedna mala sitnica ti promakla. On clonira disk sto znaci da clonira i boot.ini u kojem ce i dalje pisati disk_0. Zasto bi se cloniranjem promijenio boot.ini? Po tvome bi se na primjer prebacivanjem kabela sa sata konektroa broj jedan na broj dva desilo da ne moze bootati windowse? Naravno da moze. Nista se ne bi desilo. U biosu kazes da boota sa tog diska i to radi uredno.

Da , windows sjedi na disku 1 a ima instrukciju da je na disku 0. Zbog toga iskopčavam stari disk a novi spajam na njegovo mjesto i nikad ni jedan problem.Ponavljam , uradio sam prekjuče kloniranje sa 160GB na 320GB na ovaj način. 100+ GB podataka za nekih 45min.

17 godina
neaktivan
Sa externog diska. :)
17 godina
neaktivan
maks-rs kaže...
logic kaže...

Da , windows sjedi na disku 1 a ima instrukciju da je na disku 0. Zbog toga iskopčavam stari disk a novi spajam na njegovo mjesto i nikad ni jedan problem.Ponavljam , uradio sam prekjuče kloniranje sa 160GB na 320GB na ovaj način. 100+ GB podataka za nekih 45min.

A ja sam rekao nesto drugo? I opet ponavljam slobodno moze prikopcati disk na bilo koji sata konektor i nista se nece desiti. Kako mislis sjedi na disku 1?

15 godina
logic kaže...

Kako mislis sjedi na disku 1?

Klonirani windows ima instrukciju da je na disku 0 (po windowsu) a zapravo se nalazi na disku 1 ( po BIOS-u), to sam mislio. U zavisnosti od kontrolera-čipseta windows 7 zna ponekad popraviti ovu situaciju ali ne uvijek.

17 godina
neaktivan

Ajd napravi eksperiment. Ugasi komp, prebaci sata kabel na drugi konektor i upali komp. Po tvome nece se bootati, po mome oce bez ikakvih problema. 

15 godina
logic kaže...

Ajd napravi eksperiment. Ugasi komp, prebaci sata kabel na drugi konektor i upali komp. Po tvome nece se bootati, po mome oce bez ikakvih problema. 

Neće uvijek i na svakoj ploči , čak i Microsoft priznaje da se sedmica ne snalazi najbolje sa diskovima kad ih je više unutra.

17 godina
neaktivan

Ali mi ne pricamo o vise diskova unutra. A i ako ih je vise jedino sto bi mozda morao napravit jeste u biosu odrediti sa kojeg da se boota.

Jedan od nas dvojice nije dobro razumio ovaj tekst sto si linkao. tu pise upravo ovo sto ti ja pricam. Disk na SATA 1 ne mora biti Disk_1.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.12.2010 21:37 (logic).
17 godina
neaktivan

Sad radi... Izgleda da je bio problem u Norton Ghostu. Acronis je to napravio bez problema.

Hvala svima još jednom.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Procackaj acronis. Ima puno lijepih opcija ;)

Samo se nemoj navuci na non stop backup jer napuni c particiju dok si rekao keks ;) Ali zvuci odlicno. Time mashine;)

15 godina
neaktivan

Eto, kao što rekoh {#}

17 godina

{#}

Da dignem temu iz mrtvih.

Imam Win XP na SATA disku na particiji od 20GB.

Zelio bih prebaciti Win XP na drugi (P)ATA disk, a ovaj SATA bih preselio u drugo racunalo (uklonio bih Win XP s njega).

Pa me zanima da li je bolje klonirati?

Ili da prvo napravim backup sistemskog na externi HDD (ili DVD) pa otpojim SATA disk i napravim backup restore na ATA disk?

Da li bi to uopce radilo na ovaj drugi nacin?

Vidim da se ovaj Acronis True Image placa.

Da li bi se to moglo s Free EaseUS Partition Master 9.1 Home Edition?

Ili ako imate za preporuciti neki drugi free program.

Cypher: Ignorance is bliss.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
Re: Kloniranje sistemskog diska
Chaky kaže...

{#}

Da li bi se to moglo s Free EaseUS Partition Master 9.1 Home Edition?

Ili ako imate za preporuciti neki drugi free program.

Koje marke ti je SATA disk? Ako je WD ili brand koji je po WD-om (kupljen) onda imas besplatan Acronis na www.wdc.com a i kod ostalim proizvodacima se moze sresti pod raznim imenima (Acronis)

Dakle evo scenarija:

Image sistemskog SATA (stavis image na drugi disk)

Odspojis SATA, stavljas IDE i na njemu kreiras particiju (nemora da bude iste velicine, Acronis vraca proporcionalno ili po zelji)

Bootas PC sa Acronis Rescue Media, browsas do image i opalis Restore Partition (o MBRu i Track 0 ne moras se brinuti, to je sve automatski)

Doduse moze se sve to napraviti dok je Windows podignut sa oba diska prikljucena ali ja ti cvrsto uvjeravam da to izbegavas. Ovako kako ti ja kazem je primitivnije i trouble free

[edit]

Napisao sam tutorijal za Acronis na ovu temu

[edit 2]

Inace od besplatnih preporucam samo Macrium Reflect Free

Procitaj upute od ovakvih programa da ne bi na kraju bio "iznenaden"

Sretno

Kako prebaciti BUG DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.3.2012 13:09 (Lazarus Long).
17 godina
Lazarus Long kaže...
Dakle evo scenarija:

Image sistemskog SATA (stavis image na drugi disk)

Da li si pod ovime mislio da stavim na drugu particiju ATA diska image ili opcenito na neki ekserni HDD?

Moji diskovi su Seagate, samo je jedan ATA, a drugi SATA.

Znaci da potrazim na Seagate stranicama, mozda ima free Acronis?

Hvala na linku za tvoj post o Acronisu (isao momentalno u arhivu {#} )

Budem pogledao Macriuma, ako ne nadem free Acronis.

edit 01:

izgleda da Seagate ima, samo se zove DiscWizard.

http://www.intowindows.com/download-acronis-true-image-for-free-only-to-seagate-western-digital-hdd-users/

Vidim da ima razlike izmedu WD inacice i Seagate.

Key features of Acronis True Image WD edition:

# Clone the drive to a new WD drive

# Drive migration

# Drive deployment

# Drive image backup

# Drive image recovery

# Create bootable standalone recovery manager

key features Seagate DiscWizard:

# Drive migration

# Create bootable media

# Manage image backups (explore,mount, & unmount image backup)

# Image backup and image restore

# Disc utilities

Da li mogu obavit s DiscWizardom ono sto mi treba?

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.3.2012 12:49 (Chaky).
17 godina
neaktivan
moderator
Chaky kaže...

Da li mogu obavit s DiscWizardom ono sto mi treba?

Da, DiskWizard se zove ali to ne smeta (sto ima razlike od orig. Acronisa) obe verzije (i WD inacica) je "osakacen" Acronis ali ima ono najitnije:

• Kloniranje diska ili particije
  • Vracanje imagea
  • I ono najbitnije: Moze se browsati unutar arhiva/imagea i izvlaciti podatke

Ono sto nemaju je:

• Mountanje imagea kao read only ili read&write (dodatna particija)
  • Bootanje sa imagea (Acronis 2011)
  • Ne mozes zakazati zadace za autom. backup itd. (ovo nikad ne koristim)

Da ne tupim. Instaliraj DiskWizard (WD edicija nece ici kod tebe > trazi WD disk) i prvo sto moras napraviti je Rescue odnosno Recovery CD/DVD ili USB stick. Isprobaj da li se PC zna bootati sa takvog medija (moze biti neuspesno zbog raznih prob. na pr. chipset ili egzoticni SATA driveri)

Kada vidis da se PC boota onda ozezi vracanje imagea

BTW

Image mozes staviti bilo gdje. Mozes i na ATA disk (drugu particiju) Samo ne na sistemsku iliti onamo od koje izradujes image (sto je blesavo zar ne?)

Kako prebaciti BUG DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.3.2012 13:10 (Lazarus Long).
17 godina

Samo da javim da sam uspio.

Malo sam se namucio, jer nisam radio DicsWizard boot s CD-a nego s USB sticka.

Morao sam malo mijenjati syslinux.cfg

Postat cu ovjde, ako slucajno nekome bude trebalo nesto slicno.

Znaci s DiscWizardom se napravi Bootable Media oblika .iso

S programom UNetbootin odaberete opciju Diskimage ISO i ucitate .iso koji ste napravili s DiscWizardom.

I odaberete USB uredaj koji zelite uciniti bootabilnim.

Kad je to gotovo.

Na USB-u otvorite file syslinux.cfg notepadom i promijenite slijedece naredbe:

kernel /ubnkern
append initrd=/ubninit
u

kernel /kernel.dat
append initrd=/ramdisk.dat vga=0x314 ramdisk_size=40000 quiet
Mozda je u drugoj naredbi dovoljan samo prvi dio bez

vga=0x314 ramdisk_size=40000 quiet

ali napisao sam tocno s cime je meni funkcioniralo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
Chaky kaže...

Imao si problema sa grafikom? Kojih si problema imao?

17 godina

Kada sam napravio bootabilni USB s UNetbootinom nije mi se automatski pokrenuo DiskWizard, nego ga je vjerojatno trebalo pokrenuti iz naredbenog retka.

S mojim limitiranim znanjem Linuxa i DOS-a nisam uspio to napraviti.

Pa sam nasao drugi tutorial.

http://diggfreeware.com/build-bootable-usb-drive-for-discwizard-or-acronis-true-image-wd-edition/

Ali mi taj uopce nije funkcionirao {#}

Tj nije htjela proci boot prosedura koja je prolazila kod UN-a.

Srecom tada je doslo moje limitirano znanje Linuxa do izrazaja, jer sam primjetio da u drugom tutorijalu mi nece odvrtiti boot zato sto nedostaje root "/". {#}

Posto mi je UNetbootin djelovao mocan, kopirao sam naredbe iz drugog tutorijala u syslinux.cfg od UN-a, jer mi je on uredno odvrtio boot proceduru.

I na taj nacin je proslo. Bootalo mi je DiscWizarda.

Zato sam i dopisao da mozda ne trebaju dodatni dijelovi vga i ramdisk.

Ali posto si ti bolji u Linuxu od mene, vjerujem da bi ti pokrenuo DiscWizard iz naredbenog retka.

Bio bih zahvalan ako znas, da napises, jer me bas zanima koju sam naredbu trebao upisati. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 19:50 (Chaky).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice