Integracija SATA drivera za XP ( nLite)

poruka: 19
|
čitano: 8.465
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pozz,

Trebao bi instalirati XP na racunalo koji ima SATA disk.

Ploca je Asus M2V i koristi VIA chipset (VIA K8T890 chipset (K8T890 + VT8237A) ) (podaci o ploci: http://ixbtlabs.com/articles2/mainboard/asus-m2v-k8t890.html )

Skinuo sam drivere sa Asusove stranice, no nikako nemogu skuziti koji driver treba staviti, cijeli paket je golem i konfuzan. A nisam bas upoznat sa VIA i AMD chipsetima.

Uglavnom, savjete molim.

Hvala!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Integracija SATA drivera za XP ( nLite)
Red_Guy kaže...

Pozz,

Trebao bi instalirati XP na racunalo koji ima SATA disk.

Ploca je Asus M2V i koristi VIA chipset (VIA K8T890 chipset (K8T890 + VT8237A) ) (podaci o ploci: http://ixbtlabs.com/articles2/mainboard/asus-m2v-k8t890.html )

Skinuo sam drivere sa Asusove stranice, no nikako nemogu skuziti koji driver treba staviti, cijeli paket je golem i konfuzan. A nisam bas upoznat sa VIA i AMD chipsetima.

Uglavnom, savjete molim.

Hvala!!

Koje to Windowse XP imaš? XP od SP1 podržava SATA diskove.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina

Windows XP Sp3.

OK, mozda sam se krivo izrazio.

Znaci, kad ubacim CD od Win, i kada bi trebao odabrati disk na kojeg cu instalirati XP, ne vidi disk. Klasican problem, no ja nemogu skuzit koji je driver potreban.

17 godina
neaktivan

Ali to ne znači da ima driver sata kontrolera ... iako u ovom slučaju ne bi trebalo biti problema ... Red_Guy da li ti se pri pokušaju instalacije windowsa dogodi BSOD?

15 godina
odjavljen

Ovaj označeni.

Windowsi jednostavno nemaju driver za taj kontroler i to je to. Ja sam na staroj nForce 2 ploči koristio floppy i disketu sa driverom prilikom instalacije windowsa (ima onaj korak odmah na početku instalacije kad nudi da se pritisne F6 tipka za učitavanje dodatnih drivera). Ili s NLiteom integriraj drivere u instalaciju.

Nemam 14 godina
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 14:48 (Danijel14).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Trenutno ne, samo ne vidi disk.

Ali znam na sto mislis, BSOD bi se javljao u istom slucaju na drugim racunalima kada driver za SATA kontroler nebi bio prisutan.

Btw.

Sa novim HirensBootCD podignem miniXP, i on vidi normalno disk.

Samo nemogu naci gdje su driveri na njemu da ih izvucem i ubacim na svoj CD.

p.s.

Memorija je ispravna, da se slucajno rasprava nebi u tu stranu prosirila :)

17 godina
neaktivan

Da, meni se uglavnom desi u takvoj situaciji BSOD.

17 godina

Ja sam skinuo gornjeg....

Idam sad probati s time, pa javim kako je proslo..

Thanx!

17 godina
neaktivan

http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp

Ima za izabrati VT8237 Integrated Serial ATA RAID Controller.

17 godina
neaktivan
17 godina

Ne radi, s onim Maxell drugim driverom.

CD je ispravan prosao je check, a ovo se dogodilo i s prethodnim driverom iz prvog paketa. Dakle nevjerujem da je do same datoteke.

Idem sad probat sa ovim VIA driverima, pa sa ovim driver packom...

naprzit cu se CDa :)

Ovo mi je izbacilo:

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 15:29 (Red_Guy).
15 godina

Javljam se jer sam i ja imao sličan problem, doduše, s laptopom.

Ja nisam ni stavljao SATA drivere, jer ih nisam ni imao. Nije zgorega spomenuti kako sam riješio svoj problem. Možda pomogne.

Dakle, ako je hard disk prepoznat u BIOS-u, to bi trebalo značiti da je sve u redu s hardverom.

Meni je disk bio prepoznat u BIOS-u, boot je bio OK, ali kad sam krenuo u instalaciju XP SP3, pojavila mi se SLIKA (pogledajte sliku). Naime, WinXP bi trebao SATA diskove prepoznati kao IDE i to mu mora biti omogućeno u BIOS-u. Otišao sam u BIOS, premjestio se u izbornik Advanced i unutar njega odabrao podizbornik IDE configuration. U novootvorenom prozoru sam naišao na SATA operation Mode i postavio opciju [Compatible] umjesto [Enhanced] koja je bila označena. Nakon što sam spremio promjene, Setup od Windowsa XP mi je uredno prepoznao disk. Možda postoji neka slična opcija i tebi u BIOS-u. Ali eto, ne znam što bi to točno moglo biti u tvom slučaju. Možda ga svejedno zbunjuje neka opcija u BIOS-u.

Eto, žao mi je što ne mogu bolje pomoći. Javi kako stvar napreduje. Baš me zanima. Jesi li možda u međuvremenu riješio problem?

nema HDD-a nema HDD-a
dr. Watson
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 18:25 (diskDEfragmenter).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Red_Guy kaže...

CD je ispravan prosao je check, a ovo se dogodilo i s prethodnim driverom iz prvog paketa. Dakle nevjerujem da je do same datoteke.

Ovo mi je izbacilo:

nisam na kraju shvatio na koji nacin ubacujes sata drivere

17 godina
neaktivan
diskDEfragmenter kaže...

Javljam se jer sam i ja imao sličan problem, doduše, s laptopom.

Ja nisam ni stavljao SATA drivere, jer ih nisam ni imao. Nije zgorega spomenuti kako sam riješio svoj problem. Možda pomogne.

Dakle, ako je hard disk prepoznat u BIOS-u, to bi trebalo značiti da je sve u redu s hardverom.

Meni je disk bio prepoznat u BIOS-u, boot je bio OK, ali kad sam krenuo u instalaciju XP SP3, pojavila mi se SLIKA (pogledajte sliku). Naime, WinXP bi trebao SATA diskove prepoznati kao IDE i to mu mora biti omogućeno u BIOS-u. Otišao sam u BIOS, premjestio se u izbornik Advanced i unutar njega odabrao podizbornik IDE configuration. U novootvorenom prozoru sam naišao na SATA operation Mode i postavio opciju [Compatible] umjesto [Enhanced] koja je bila označena. Nakon što sam spremio promjene, Setup od Windowsa XP mi je uredno prepoznao disk. Možda postoji neka slična opcija i tebi u BIOS-u. Ali eto, ne znam što bi to točno moglo biti u tvom slučaju. Možda ga svejedno zbunjuje neka opcija u BIOS-u.

Eto, žao mi je što ne mogu bolje pomoći. Javi kako stvar napreduje. Baš me zanima. Jesi li možda u međuvremenu riješio problem?

U svakom slučaju bolje je da disk radi u SATA modu (u nekim slučajevima primjetio sam dosta bolje performanse) zato se treba malo potruditi i integrirati drajver pomoću nlite-a.

17 godina
neaktivan
igy kaže...
Red_Guy kaže...

Ovo mi je izbacilo:

nisam na kraju shvatio na koji nacin ubacujes sata drivere

Prouči malo ovdje: http://www.nliteos.com/.

17 godina
bmw_power kaže...

Prouči malo ovdje: http://www.nliteos.com/.

nisam na to mislio vec na koji nacin on radi

prilikom izbora drivera, izaberes li text mod? (pitanje za autora)

17 godina

Znam kako se ubacuju driveri preko nLitea, vec sam radio to "par" puta. :)

Uglavnom bizzare twist of events, nakon neuspjesnih pokusaja.

Izvadim bateriju   s ploce. (iako sam vec bio resetirao BIOS, dakle vratio se na tvornicke postavke)

Stavim CD na kojem nisu ubaceni driveri, i prodje! Prepozna disk i najnormalnije instaliram XP.

Eto, pa sad vi skuzite sto se dogodilo... :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Iggy: nisam na to mislio vec na koji nacin on radi

prilikom izbora drivera, izaberes li text mod? (pitanje za autora)

-------------------------------------------------------------------------------------

Da, kao i uvijek, i u 99% slucajeva radi normalno.

Recimo s Intelom nisam nikad imao problema, ali i tu platformu bolje poznajem...

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2010 15:53 (Red_Guy).
17 godina
protjeran

a brate koja muka. imaš na public torrentima već gotove XPSp3 s integriranim service packovima do svibnja ove godine, IE8, sata kontrolerima, WMP 11 itd, sve je gore, i kao bombončić su.

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice