Polagao budem vozacki za oko 3 godine, ali me muci jedna stvar. Ne prepoznajem vecinu onih brojeva u testovima za daltonizam (Oh Gawd, why!) Pa me zanima mogu li daltonisti ikako poloziti vozacki? Btw. vidim sve boje, ali problem je taj test za prepoznavanje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Polagao budem vozacki za oko 3 godine, ali me muci jedna stvar. Ne prepoznajem vecinu onih brojeva u testovima za daltonizam (Oh Gawd, why!) Pa me zanima mogu li daltonisti ikako poloziti vozacki? Btw. vidim sve boje, ali problem je taj test za prepoznavanje.
Kako vidiš sve boje kada ne vidiš te na testu?
Mogu, znam ih par.
Proćeš na lječničkom, ne brini. Za vid imaš 2 testa. One krugove i one brojeve koji su u svakom redu sve manji. Ako taj drugi dio vidiš, trebalo bi biti u redu.
A i prometni znakovi su prilagođeni za daltoniste tj. boja im nije bitna već način čitanja i oblik.
Pa on vidi sve boje, samo kad dođu one minimalne nijanse neke boje onda tu ne može razaznat točno koji je broj...
Eh, da pošto sam prolazim kroz taj "pakao" zvan polaganje vozačkog, iskreno rađe bi da sam si platio tečaj slobodnog letenja, ali nemogu na posao i obaveze stizati sa paraglajderom i u letačkom odijelu, savjet svima koji se muče sa polaganjem propisa. Pratite svako predavanje, ispit nije SF, ali potrebno je poznavati termine, odnosno izraze i pravila. Ukoliko niste te sreće, kao i ja, pa vas predavanja nisu oduševila, pročitajte knjigu sa razumijevanjem, sve što vam može zatrebati kao budućem vozaču i na samom ispitu nalazi se, pogodite gdje, u knjizi. Razni on-line testovi, ispitna i predispitna pitanja, gubitak su vremena i iz toga nećete naučiti ništa.
Pa on vidi sve boje, samo kad dođu one minimalne nijanse neke boje onda tu ne može razaznat točno koji je broj...
Onda očigledno ne vidi sve boje. XD
Eh, da pošto sam prolazim kroz taj "pakao" zvan polaganje vozačkog, iskreno rađe bi da sam si platio tečaj slobodnog letenja, ali nemogu na posao i obaveze stizati sa paraglajderom i u letačkom odijelu, savjet svima koji se muče sa polaganjem propisa. Pratite svako predavanje, ispit nije SF, ali potrebno je poznavati termine, odnosno izraze i pravila. Ukoliko niste te sreće, kao i ja, pa vas predavanja nisu oduševila, pročitajte knjigu sa razumijevanjem, sve što vam može zatrebati kao budućem vozaču i na samom ispitu nalazi se, pogodite gdje, u knjizi. Razni on-line testovi, ispitna i predispitna pitanja, gubitak su vremena i iz toga nećete naučiti ništa.
Moram te tu ispraviti jer nisi u pravu, ovo sve prije stoji osim onoga ''pakao'' jel je meni pakao bilo samo voznja auta, prvih 5 sati sam bio uzbuden, uzivao sam voziti i sve to, ali 35 sati je puno premda sam ih ja vozio 28 pa sam prijavio ispit i instruktor mi je nadopunio sve ostale sate. Ne govorim sada opcenito nego za sebe, ja sam uzivao citati knjigu i bilo mi je zanimljivo sve sto se tice propisa odnosno prve pomoci, iako sam zaspao nekoliko puta citajuci ahahaha , sad ono prvo sto si procitao , on line testovi su PO MENI jako korisni jel se na greskama uci, ja sam imao 7 testova na web stranici , rijesio sam samo 2 testa za prolaznu ocjenu, i lijepo sam ugasio kompjuter, sutra opet probao rijesio 5 testova, sljedeci dan jos toliko i propise polozio s visokih 114 bodova. Sve zavisi kako ti testove rjesavas, moj savjet je da prije ispita simulirate ispit tocno onako kako i bude kod HAK-a. Stavite stopericu na 45 min , 38 pitanja izvucite iz neke autoskole gdje imaju online testove , ugasite youtube muziku tv i rjesavajte. I naravno bez stresa,nerviranja prije ispita i to je to.
EDIT: U vezi daltonista , imam prijatelja koji ne prepoznaje nijansu zelene boje, prosao je lijecnicki, polozio, vozi vec 5 mjeseci i nema nikakvih problema! :)
Mogu, znam ih par.
Moj otac bas. :D
Ali to nije svrha pitanja. Dakle, krenuo sam polako sa voznjom i interesuje me nekoliko stvari oko samog kretanja. Da li vi drzite samo vrh stopala na kvacilu ili petom dodirujete pod? Interesuje me i kako da prepoznam onu 'vagu' jer se tu valjda treba zadrzati i davati gas polako...
PETU obavezno na podu, nemoj se krivo naučiti, pogotovo na gasu, na kvačilu možeš dizati kad ga ideš stiskati!!
A vagu prepoznaš lako, osjetiš da ti uhvati kvačilo, tj auto se malo uspori, nemožeš ne osjetiti. Ako pustiš prenaglo kvačilo osjetit ćeš jak udarac. To ti instruktor treba objasniti, znaš :)
PETU obavezno na podu, nemoj se krivo naučiti, pogotovo na gasu, na kvačilu možeš dizati kad ga ideš stiskati!!
A vagu prepoznaš lako, osjetiš da ti uhvati kvačilo, tj auto se malo uspori, nemožeš ne osjetiti. Ako pustiš prenaglo kvačilo osjetit ćeš jak udarac. To ti instruktor treba objasniti, znaš :)
Na gasu drzim petu, ali ovo sa kvacilom me interesovalo. Dakle, prilikom otpustanja mogu samo vrhom noge?
Danas mi je prvi cas. :D
Mogu, znam ih par.
Moj otac bas. :D
Ali to nije svrha pitanja. Dakle, krenuo sam polako sa voznjom i interesuje me nekoliko stvari oko samog kretanja. Da li vi drzite samo vrh stopala na kvacilu ili petom dodirujete pod? Interesuje me i kako da prepoznam onu 'vagu' jer se tu valjda treba zadrzati i davati gas polako...
Kod kvačila u vožnji nemora bit na kvaćilu nego na posebnu kut stranu da se lijeva noga odmara, a desna noga služi za gas i kočnica. I kad se dogodi iznenadno noga se automatski nađe svoja mjesta. Noga na kvačili pritisnute kod semafora to nevalja jer se istroši lamele.
Prije vožnje treba naučit osječaj kako otpušta kvačila i naučit kako se gleda glavu lijevo desno naprijed i otraga to je jako važno. I dakaji mora imat dobar refleks kod naglog kočenja....
I ja kao gluh položio sam od drugi put. Prvo mi je teško jer nisam sve učio tek znam samo polovica zato sam pao prvi puta, i u autoškoli sam da mi da knjige i probne testove sve naučio kod kuće pošto mi sluh jako oštečen, Nakon mjesec dana što sam naučio i položio od prve tj drugi put. Sa 117 boda. I kod vožnje ispita prošao od prve. Dandanas još vozim auto 6g. Svašta sam vidio kakvi su vozači. Neki vozači baš ne drže pravila, jer u voznji ima dosta voze bez svjetala a i bez pojasa. Jedan čovjek koji vozi auto kod kružnog toka gledao je curke koji hodaju a nije ni vidio naprijed auto kad je ova prvi stao zbog propust pješaka a ovaj zabio u njega i nastala materijalna šteta a drugi šta zabio taj je curio ulje i vodu. Užas....
Otkad sam počeo voziti (položio prije par tjedana, ništa vrijedno spomena), primjećujem da se dosta toga korisnog ne uči u auto školi. Ovo gore navedeno, na primjer. Točenje goriva, provjera tlaka guma, zamjena žarulja...
Otkad sam počeo voziti (položio prije par tjedana, ništa vrijedno spomena), primjećujem da se dosta toga korisnog ne uči u auto školi. Ovo gore navedeno, na primjer. Točenje goriva, provjera tlaka guma, zamjena žarulja...
kako ne? u ovoj auto skoli u kojoj sam ja bio su mi sve to pokazali na prvom uvodnom satu, a drugi sat je bila voznja
Isto tako danas prvi sat vožnje, totalni sam antitalent za auto Imam super instruktoricu, znam je od prije, zajedno smo vozili XC, a i jedna je od rijetkih cura koje znam da su odvozile 24h XCO u Prelogu, uglavnom da skratim, sve mi je lijepo objasnila, a ja sam toliko fokusiran da ne napravim neko sr*** da ju ne čujem ništa. Ukratko, baš imao danas situaciju sa kretanjem na vagu, jer bi mi u suprotnom auto krenuo iza, i fino sam skužio da mogu po zvuku polovit kad dodajem gas da krenem. Vozim dizelaša, tako da nema naglih gašenja motora, čisto sam iznenađen. Također mi je rekla nešto za lamelu, pošto ja pri ulasku gazim kuplung, a auto normalno i dalje sam ide, još lakše nego da sam u brzini. Pozdravljam svaki savjet ovdje, i hvala Jakove na ovome sa vagom.
Čekaj, što, onda bi morao stavljati mjenjač u ler?
Kad stojiš na semaforum ubaciš u ler tako da nemoraš umarat nogu na kvačilu. Kad ti se upali zeleno, lagano u prvu i ideš. Ovo za lamelu nisam znao...
uvijek u prvoj brzini cekam zeleno svjetlo , nikakvih problema s lamelama , to su sve sitnice koje se mogu istrositi za nekoliko godina , to je isto koda kazes , kada cekas na semaforu , ne drzi ruke na volanu da se volan ne izliže , mislim gluposti ...
Digi objasni mi ovo boldano , sto se tice toga, meni nije trebala autoskola da saznam o tome, lijepo sam prolistao prirucnik, pogledao motor , proucio neke stvari i ove sitnice kao sto su mijenjanje zarulje sam promijenim , imao sam nedavno jedan sitni problem , kada bih prebacio u rikverc , zadnja svjetla mi nisu radila ( OBA ) , znao sam da nije rijec o zarulji, pogledao sam osigurace i prekidac na getribi , bio je prekidac na getribi istrosen , izvadio sam ga otisao kupiti drugi( 45kn ) promijenio ga i radi bez problema, mislim da je bit autoskole da nas nauce ponasanje prometu u svakodnevnim situacijama i to je to, nece on tebi sad pokazati kako promijeniti ovo,kako ono.... ( premda neki instruktori izdvoje prvi sat za upoznavanje s automobilom i funkcijama )
Da se nadovežem na ovo u vezi lamele. Dok je kvačilo pritisnuto, lamela se ne troši, jer je odvojena od korpe (trošila bi se recimo da držite kvačilo onako, na granici, tek što ne krene auto, dok se osjeti da auto hoće krenut). Eventualno je potisni ležaj pod opterećenjem, ali to je njegova zadaća. To je koliko znam, a ako ima neki automehaničar ovdje, on bi to mogao bolje objasniti.
Čekajte, ako sam dobro shvatio, u zavoj ulazim u prvoj i drugoj, ovisno o brzinu ulaska, ostavljam pogon u prijenosu, tj. ne stiščem kvačilo(kuplung)?
Čekajte, ako sam dobro shvatio, u zavoj ulazim u prvoj i drugoj, ovisno o brzinu ulaska, ostavljam pogon u prijenosu, tj. ne stiščem kvačilo(kuplung)?
Tako je. Jer dok imaš pritisnuto kvačilo, nemaš potpunu kontrolu nad autom.
ili 3, 4, 5...
ali ne držiš kvačilo, nego je auto u brzini...neznam otkud ti uopće ideja držat kvačilo stisnuto dok ulaziš u zavoj...to je jako loš potez...
prije zavoja pustiš gas i/ili prebaciš u nižu, te po potrebi prikočiš i to je to...
u zavoj ulazis u kojoj god ti brzini oces, u prvoj brzini cisto sumnjam da ces ulaziti, ja se ne sjecam dali sam uopce ikada morao toliko usporiti da udem u zavoj u prvoj brzini, to je prakticko kao da stanes, u pravilu se prva brzina koristi samo za kretanje (u pravilu)...
ukratko u zavoj ulazis u drugoj ili trecoj brzini, u drugoj ako je zavoj oštriji iako mozes ti i u trecoj ako procijenis da mozes... tesko je za objasnit, treba probat
kvacilo ne diras, samo prikocis po potrebi, znam na sta mislis, nece se auto tako lako ugasit :)
ili 3, 4, 5...
ali ne držiš kvačilo, nego je auto u brzini...neznam otkud ti uopće ideja držat kvačilo stisnuto dok ulaziš u zavoj...to je jako loš potez...
prije zavoja pustiš gas i/ili prebaciš u nižu, te po potrebi prikočiš i to je to...
Prvi sat u automobilu, imaš objašnjenje gore, totalni sam antitalent, iskreno rađe bi da imam tečaj slobodnog letenja, ali se klijentima i potencijalnim poslodavcima ne dopada ideja da na posao dolazim u letačkom odijelu i s paraglajderskim krilom .
Da, sad ću zapamtiti da auto mora bit u brzini, ali ovo je autoškola čisto sumnjam da cu doći dalje od treće brzine, ali opet tko zna, makar sam čuo da se izričito skreće u 1 i 2.
kazem, u prvoj nikako, da bi prebacio iz 3. ili 2. brzine (ili bilo koje druge) u 1. brzinu trebas prakticki stati, inace masina leti u zrak :)
prva samo za kretanje...
Prvi sat u automobilu, imaš objašnjenje gore, totalni sam antitalent, iskreno rađe bi da imam tečaj slobodnog letenja, ali se klijentima i potencijalnim poslodavcima ne dopada ideja da na posao dolazim u letačkom odijelu i s paraglajderskim krilom .
Da, sad ću zapamtiti da auto mora bit u brzini, ali ovo je autoškola čisto sumnjam da cu doći dalje od treće brzine, ali opet tko zna, makar sam čuo da se izričito skreće u 1 i 2.
Ako zavoj nije pod velikim kutom, možeš sa većom brzinom ga savladat. Ali, raskrižja moraš sa prvom ili drugom. Raskrižje i zavoj nisu jedno te isto...
doći ćeš, jer sumnjam da se nećeš vozit bržije od 40 xD
prva se gotovo nikad ne koristi za vrijeme vožnje, samo za kretanje...neznam od kog si čuo, al taj ako stavlja u prvu prije zavoja je lud ili glup...
al čini mi se da si ti pobrkao skretanje u zavoju i skretanje na raskrižju...na raskrižju se auto zaustavlja ili usporava pa je onda potrebno prebacit u prvu ili drugu brzinu...
u prvu brzinu se ne prebacuje dok se auto kreće bržije od 10km/h...
Ako zavoj nije pod velikim kutom, možeš sa većom brzinom ga savladat. Ali, raskrižja moraš sa prvom ili drugom. Raskrižje i zavoj nisu jedno te isto...
ma od kud vam to da za raskrizje ubacujes u 1. brzinu? kakvo je to raskrizje di trebas usporiti do 1. brzine? naravno, ako uzmes u obzir da ne trebas stati jer imas znak stop ili sporednu ulicu pa se podrazumijeva da stavis u 1. brzinu posto moras krenuti iz mirovanja
EDIT: eto kolega gore me preteko ;)
ma od kud vam to da za raskrizje ubacujes u 1. brzinu? kakvo je to raskrizje di trebas usporiti do 1. brzine? naravno, ako uzmes u obzir da ne trebas stati jer imas znak stop ili sporednu ulicu pa se podrazumijeva da stavis u 1. brzinu posto moras krenuti iz mirovanja
sam si odgovorio od kud to :)
Pa na primjer voziš ravno i skrećeš lijevo u jednosmjernu ulicu. Ako ti auto ide u susret, nećeš mu uzet prednost već ćeš i stat ako moraš. Nećeš onda u drugoj brzini kretat. Na to sam mislio.
Dečko je pobrkao zavoje i raskrižja bio...