Iako će većina ljubitelja Linuxa ovo čitati sa smješkom, a nekima se možda neće ni svidjeti, Microsoft navodno ozbiljno razmatra izdavanje svog Office paketa na Linux platformi do 2014. Kako prenosi Phoronix, stranica posvećena Linuxu i novostima iz open source zajednice, ova informacija, tačnije glasina, procurila je iz neimenovanih izvora na FOSDEM (Free and Open source Software Developers European Meeting) događaju prošli vikend.
Jasno je da se Linux više ne može tako lako odbacivati u stranu. Ako uzmemo u obzir da Linux iz dana u dan dobija sve veću pozornost, tu je veliki udjel Ubuntu-a na desktop tržištu, povećan broj Android uređaja, pa i Steam za Linux, ova glasina možda i ne zvuči tako ludo po Microsoft.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa bilo bi dobro, ali microsoft nikada neće ići protiv sebe.
Pa bilo bi dobro, ali microsoft nikada neće ići protiv sebe.
u slučaju Clouda (365.. plaćanje usluge, ne više soft licence, ne više jednokratno...) usporedio bi s Blizzardovim WoW i cijenom igre vs. mjesečna pretplata.. tad je klijent samo klijent (OS), dal je to mobitel, PC, šporhet.. i dali ga pogoni dizel ili linux je svejedno.
-paradox, MS bi zarađivao i na linuxu, linux (canonical, Linus ..) ne, osim što bi možda bili 'prisiljeni' na još poneku licencu, kao za BIOS-EFI, možda za .doc, možda za .mp3.. itd.
Dali bi MS išao protiv sebe? .. hmm, dali izdavači igara idu protiv sebe ako govore o play on linuxu naspram dosadašnjeg WinOSa? Ne vidim razliku, osim način naplate kao WoW... MS ima novca, imt će ga još više...
Šta nije bila fora s Novelom i plaćanjem MS-u da bi koristili nešto od njihova intelektualnog vlasništva.
Što se tiče Office za Linux, pa imaš ga i sada istina radi pod wineom ali radi. Ja imam instalirani Office 2010 na Ubuntu 12.04 i nemam nekih problema u radu.
Pa,to bi moglo puno korisnika dovesti na Linux.
Međutim,problem je u tome da bi to također mogao biti dio jedne Microsoftove "large scale Embrace Extend Extinguish" strategije.
Još Adobe alati i Winowse bi preskakali na veliko. Samo mislim da ja to neću doživit :D
.net je na linuxu (mono), office se prikrada iza ugla...
Još da autodesk napravi najavu za AutoCAD na linuxu...
Još Adobe alati i Winowse bi preskakali na veliko. Samo mislim da ja to neću doživit :D
.net je na linuxu (mono), office se prikrada iza ugla...
Još da autodesk napravi najavu za AutoCAD na linuxu...
..uz ovo 'još samo', može i Corel, FINA, Zaba i directX.. tad je stvarno win=*nix. Uz obavezni btw, to (skoro)sve već postoji na OSXu, pa opet nema nikakve bitne migracije usera win<->Mac, sumnjam da bi i ovo bilo nešto za win->linux.
-problem koji veliki igrači koji ovise o soft prodaji kao Adobe-Photoshop, pod linuxom nema lake kontrole kao pod win (spyware) OSom, tako da dok se oni ne osiguraju ništa od toga. Sasvim drugi dio priče je licenca (.pdf) npr postscript se naplaćuje dollar po printeru, tad ih ne zanima platforma samo pinka. Upraov to je razlog za Valveov izlet na linux.
Igre mogu zapravo učitniti puno više za PC industriju od pojedinog programa 'velikih igrača'. Možda ... još samoda OGL malo agresivnije krene.
Pa, vidjeli smo sa fiskalizacijom (dakle, samo na razini ove banana republike) - .net only, nema čak ni java verzije.
Pa, vidjeli smo sa fiskalizacijom (dakle, samo na razini ove banana republike) - .net only, nema čak ni java verzije.
- ispravak ispravka :)) ima linux verzija, ali kliperaši (od milja titula za sve knjgovod.programere, kojima je pause u petlji for-next na pentaču prošao prebrzo pa se logo ne primjećuje kod paljenja aplikacije) bježe od njene implementacije. Njihov odgovor, kupi win licencu (ne plaća on, nego kafić..) i boli ga kikirikić. Pa su unazad par mjeseci oživile trgovine s winXP COAima od prije desetk godina, sve po 300kn, 500kn je neki koji čak radi..
- druga interesantnija sitnica (recimo slučajnost) na FINAinim str. su komercijalne reklame, linkovi na rješenja (kranje amaterske reklame, poneka tek kao normalna), sve na onom drugom OSu, da ne spominjemo open doc kao nac.normu ili barem poslovičnu neutralnost javnog servisa.. bljak.
- treća sitnica, najjeftinije je bez OSa. (Digitron Buje npr, ubaciš certifikat i radiš), ali tad mali o tetke nebi imao job, kliperaši bi bili višak, tad gazda nebi mogao 'grickati' promet, tad bi veliki igrači bili jako tužni, a inšpektor Vinko nebi imao što kontrolirati te tako zaraditi K15 kad već država nema za regres..
Ovo bi bilo super. Iako i na Windowsima pretežno Libre koristim.
Kad bi Microsoft podržao Mono malo bolje...