Vrste tvrdih diskova WD

poruka: 11
|
čitano: 7.853
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Vrste tvrdih diskova WD

Zanima me koja je razlika u ovim diskovima, a radi se o Western Digital 1Tb:

- Caviar green

- Caviar black

- Caviar blue

Naime, pročitao sam da je green izuzetno tih pa me zanima da li se to odnosi i na black jer je najskuplji, i ima li među njima bitnih razlika.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Vrste tvrdih diskova WD
stoop kaže...

Zanima me koja je razlika u ovim diskovima, a radi se o Western Digital 1Tb:

- Caviar green

- Caviar black

- Caviar blue

Naime, pročitao sam da je green izuzetno tih pa me zanima da li se to odnosi i na black jer je najskuplji, i ima li među njima bitnih razlika.

Caviar Green - mala potrošnja i buka. Ekološki osviješteni tj. "zeleni"

Caviar Black - Performanse i brzina u prvom planu - najbrži, naviše troši i najbučniji

Caviar Blue - Namijenjen običnim korisnicima - sve uravnoteženo i neka zlatna sredina između ovih dva gore

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 19:23 (Paolo2612).
16 godina
neaktivan
Hvala
16 godina
neaktivan
Vrste tvrdih diskova WD
Evo još par pitanja u vezi WD diskova:

1. Zašto ovolika razlika u cijeni:

HDD WD 750GB, 7502ABYS, SATA II, Buffer 32MB, 7.200 rpm, 8,9 ms cijena 812 kn

HDD WD 750GB, WD7501AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm cijena 547 kn

2. Da li su bolje perfomanse WD Caviar ili onih bez ove oznake, a istih karakteristika?

3. Kako prebaciti podatke sa ovog diska:

Maxtor 6Y080L0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) na WD (vjerojatno ovaj gornji jeftiniji), a nova ploča ne podržava Ultra-ATA. Adapter dođe cca 80 kn.

0 0 hvala 0
16 godina
Vrste tvrdih diskova WD

-razlika u cijeni je zbog 'više klase' i dulje garancije (3g:5g).

-Ploča nema IDE priljučak? -onda preko IDE-USB adaptera ili IDE-SATA (teže za pronaći)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Vrste tvrdih diskova WD

Jesi siguran da ploča mema Ultra-ATA (to je IDE proključak). Vjerojatno imaš jedan, a ako je DVD na njemu možeš ga privremeno isključiti ili staviti disk kao slave ako je drugi priključak na kabelu slobodan. Ako stvarno nema, onda ti preostaje adaptor ili još bolje uzmeš ladicu i koristiš taj disk kao vanjski.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Vrste tvrdih diskova WD

Mene zanima ovaj caviar green.

U sepcifikacijama ne piše koliko okretaja ( kao black 7200) već piše samo InetelliPower.

Negdje sam našao da se vrti 5200, negdje 5900, a negdje čak 7200 okretaja u minuti.

Za li netko stvarnu brzinu tog diska?

I koliko je razlika između 5200 ( ili 5900) i 7200 u samom radu?

92% tinejdžera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Jesi siguran da ploča mema Ultra-ATA (to je IDE proključak). Vjerojatno imaš jedan, a ako je DVD na njemu možeš ga privremeno isključiti ili staviti disk kao slave ako je drugi priključak na kabelu slobodan. Ako stvarno nema, onda ti preostaje adaptor ili još bolje uzmeš ladicu i koristiš taj disk kao vanjski.

Ima dosta ploča koje nemaju ATA priključak, većinom brandovi.

čova kaže...

I koliko je razlika između 5200 ( ili 5900) i 7200 u samom radu?

Velika, ako se radi o poslu koje traži veliki tzv. IOPS. Tipa baze i slično.

Sekvencijalni zapisi (audo, video) ili manje optereceni sustavi nece vidjeti neku bitnu razliku.

17 godina
neaktivan

Konkretno rad sa slikama u RAW formatu,  unošenje, obrada istih i sortiranje i izbacvanje jpeg-a

Ovaj sadašnji disk na kojem radm ima 8 MB keša, a ova WD caviar green 32 MB. Kolika je tu razlika?

92% tinejdžera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
čova kaže...

Konkretno rad sa slikama u RAW formatu,  unošenje, obrada istih i sortiranje i izbacvanje jpeg-a

Ovaj sadašnji disk na kojem radm ima 8 MB keša, a ova WD caviar green 32 MB. Kolika je tu razlika?

Mala. Nemoj se opterećivati velicinom cachea pri takvom načinu rada.

17 godina
čova kaže...

ovaj grren ti sam mijenja brzinu vrtnje ploča ovisno o opterečenju!

znači, ako ništa ne radiš ili npr samo surfaš onda spusti brzinu, ali ukoliko kreneš sa kopiranjem velike količine podataka sa/na disk onda se diže brzina...

veličina cache memorije ti i nije baš jako bitna... npr razlika između 16 i 32 se kod največeg broja poslova ne osjeti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2009 9:00 (sasa).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice