RAID (savjet i pomoć)

poruka: 16
|
čitano: 6.600
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Pozz svima,

Imam seagate 500 gb 7200.11 i mislim radit format cijelog hard diska,e sad najbitnije zelim kupit neki hdd od 500 gb ili 640 gb(jedan prodaje Seagate 640GB SATAII 250 kn), i stavit ih u raid 0 polje.

E sad jel bitno da su hddovi iste marke,iste velicine (GB) itd ? i ono jos bitnije koliko ce se to sve ubrzat ? znaci zelim nekakavu particiju cca 100-150 GB za winse i ostalo storage.

Dal se to isplati i koliko ce windowsi bit brzi ? hvala (ne znam nista o raidu tako da svaki odgovor ce dobro doc)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: RAID (savjet i pomoć)

Najisplativije, a ujedno i optimalno rješenje bilo bi kupiti još jedan primjerak 500 GB 7200.11 diska. Raid 0 radit će i u kombinaciji sa spomenutim 640 GB diskom, no u pravilu je poželjno kombinirati diskove iz iste serije, istog kapaciteta. Ubrzanje će biti vidljivo, no ni izbliza onoliko koliko bi se postiglo boljim SSD-om, no takvo ubrzanje sigurno ni ne očekuješ. Najveće ubrzanje dobiva se kod kopiranja velikih datoteka, OS se učitava nešto brže, kao i aplikacije. No, generalno govoreći, nekih spektakularnih ubrzanja nema i RAID uglavnom zanima računalne entuzijaste, koji žele izvući maksimalne performanse i/ili osigurati svoje podatke.

Sigurnost podataka je upravo ono što RAID 0 polju nedostaje jer se podaci ravnomjerno dijele na dva ili više diskova i time se dvostruko ili višestruko povećava rizik za gubitak svih podataka u slučaju otkazivanja nekog diska unutar polja. Donedavno sam imao dva 80 GB diska u RAID 0 polju koji su mi služili za OS i aplikacije. Podatke sam spremao na 500 GB disk van RAID-a. Sada u istom polju imam dva 500 GB diska, na kojima su sada i podaci, koje ću s vremena na vrijeme morati backupirati na vanjski disk, dok ne nabavim neki prostrani disk namijenjen samo za podatke.

Da li se isplati? I da i ne. Ukoliko žarko želiš poboljšati performanse računala, isplati se, s tim da ne očekuješ veliki porast performansi koji ćeš svakodnevno osjetiti. No, uputno je pripaziti na integritet podataka unutar RADI 0 polja, dakle radi backup bitnih podataka. RAID 1 se pak isplati dodatne sigurnosti podataka, no neekonomičan je zato što efektivno raspolažeš samo s polovicom dostupnog diskovnog kapaciteta te nije zamjena za backup (virusi i slučajno brisanje podataka ostaje problem).

Osobno koristim RAID 0 već 5 godina bez ikakvih problema, no to se može pripisati i sreći i dobroj konfiguraciji (podaci na drugom disku, u 50% manje šanse za gubitak istih), no trenutno se "kockam" premda su mi po novom i podaci na RAID polju. Kao i svugdje u životu, nije sve crno - bijelo...

I da, vrlo dobar tekst o RAID poljima imaš u svibanjskom broju BUG-a iz ove godine.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.10.2010 20:42 (Leprechaun).
16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Pa želim probat taj RAID 0 sustav da dobijem neko ubrzanje,a jel smeta sta oba harda nisu ista ? (tj. jel se onda smanjuje ubrzanje) i koliko je pametno stavit HDD-ove u raid za prosjecnog pc korisnika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ukoliko diskovi unutar RAID 0 polja nisu iz iste serije, performanse polja bit će "kočene" najsporijim diskom unutar polja. Drugim riječima, ako uz ovu svoju Barracudu 7200.11 staviš, recimo, WD Velociraptor (10k rpm), performanse polja bit će kao da si stavio dvije 7200.11-ice. Dakle, uz to što se tradicionalno za optimalne performanse i kompatibilnost stavljaju isti diskovi, nećeš izgubiti ništa drugo osim mrvice zadovoljstva što nisi izvukao maksimum iz RAID-a.

Za prosječnog korisnika RAID nije potreban. No, da ne izgleda kao da te od njega odgovaram, ukoliko si zagrijan za njega, slobodno ga napravi i uživaj u nešto boljim performansama i zadovoljstvu što si još malo ubrzao računalo, kao što je to uostalom slučaj i kod overclockiranja. Cool

Samo ne zaboravi na povremeni backup važnih podataka s RAID 0 polja, jer će se šanse za havariju udvostručiti.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Ma nemam neke bitne podatke jedino filmovi,serije,muzika al naravno to se sve moze na externi ili dvdovi sta vec a u krajnjem slucaju ponovno skinit.Jedino imam par folder cca 5-6 mb di su mi bitniji wordovi,notepadi itd koje mogu upload na ftp ili neki file hosting..

Tocnije i ova 2 hdda stavio u raid :

http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnextoid=c9fec8fcbe4c9110VgnVCM100000f5ee0a0aRCRD

http://www.seagate.com/www/en-us/products/desktops/barracuda_hard_drives/

A kolika je mogucnost da raid krepa ? tj. da odu podatci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako ti većina podataka nije bitna, onda nemaš druge brige osim spremanja te nekolicine podataka na neki drugi medij. Koliko sam shvatio, stavio bi postojeći 500 GB 7200.11 i još kupio 640 GB 7200.11 i stavio ih u RAID 0. Problem(čić) na koji ti nisam ukazao ranije je da bi time izgubio 140 GB prostora, jer se podaci ravnomjerno dijele na dva diska i zbog toga polje uzima u obzir kapacitet najmanjeg diska, u tvom slučaju 500 GB. Razlog više za nabavu barem diska istog kapaciteta, ako već ne iz iste serije.

Mogućnost za otkazivanje RAID-a u slučaju korištenja dva diska dvostruko je veća od mogućnosti otkazivanja samo jednog diska, kod tri diska trostruko i tako dalje. Čista statistika. Inače, sam RAID, tj. polje neće otkazati poslušnost samo od sebe, nema faktora koji bi to prouzrokovali ukoliko OS i driveri podržavaju RAID. Radi se samo o mogućnosti fizičkog kvara diska, koji je u slučaju RAID 0 polja multipliciran brojem diskova u polju.

Moja preporuka je da nabaviš rabljenu Barracudu 7200.11 s istom količinom cache memorije kao i tvoja sadašnja Barracuda. Upravo to sam ja napravio pred kojih mjesec dana.

16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Aha,ma ovaj hard cu 99% jer dosta povoljno ga prodaje ovaj..a 140 gb nije bas malo..evo kad bih se odlucio za ta 2 hdda u raid sta i kako ide ? postavke i to

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

U redu, odluka je tvoja. Konfiguracija RAID-a minimalno se razlikuje od ploče do ploče. Uglavnom, u BIOS-u je potrebno uključiti podršku za RAID i odlučiti koji će se SATA kanali (s kojim diskovima) koristiti za isti. Kod mene, na nForce 4 čipsetu se prije podizanja Windowsa prikaže ekran s informacijama o RAID-u i za to se vrijeme pritiskom na određenu tipku ulazi u konfiguraciju RAID-a. Odaberu se diskovi koji ulaze u RAID polje, tip polja (birat ćeš 0, striping), zatim stripe size (veličina fragmenata na koji se podaci dijele po diskovima u polju, preporučljivo 64 ili 128 kB) i na poslijetku se polje označi kao aktivno, da se s njega omogući podizanje OS-a. Po kreiranju polja instaliraš, recimo, Windowse 7 koji najvjerojatnije već imaju podršku za tvoj čipset (iz "Moj PC").

16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Da,imam Giga EP-35 DS3,ima neki poseban tutor kako na toj maticnoj postavit ?

i postoji jos jedna mogucnost ako ne stavim raid jel bolje na ovaj 640 ili 500 gb stavit windowse ? jer ovaj od 500 gb je crko (pa je ozivljen preko nokia kabela itd.(bsy error)(i stavljen je novi firmware)..

i kolike su sanse da raid crkne i da se podaci izgube (u praksi koliko se to cesto dogadja)?

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.10.2010 19:00 (joblack).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Provjeri u uputstvima od matične ploče, ili proguglaj. U slučaju da odustaneš od RAID-a, preporučujem ti da Windowse instaliraš na 640 GB disk, jer vjerojatno ima veću gustoću zapisa, pa će dati i mrvicu bolje performanse. Za 500 GB primjerke 7200.11 Barracuda je poznato da su bile problematične, tj. da im je firmware bio problematičan, što se u konačnici riješilo s (ispravnom) nadogradnjom istog. Ja sam svoje obje Barracude nadogradio bez obzira što nikakvih problema nisam imao. Nemam iskustva s "oživljavanjem" 7200.11-ica, no ako radi normalno i ako su SMART podaci uredni, mislim da ne bi trebao previše brinuti, pogotovo zato što si rekao da ti podaci nisu izuzetno bitni.

Već sam ti odgovorio da se mogućnost za otkazivanje RAID-a (0) proporcionalno povećava s brojem diskova u polju. Statistički, šanse da ti se pokvari jedan od dva diska unutar RAID 0 polja dvostruko su veće od šansi da ti se pokvari samo jedan "običan" disk. Sam RAID kao takav neće otkazati poslušnost sam od sebe, već se disk mora fizički pokvariti. Meni je u 13 godina koliko koristim računalo samo jedan Maxtor negdje 2001. - 2. otkazao poslušnost, tj. SMART je prijavio spin-up error i može se reći da imam sreće s diskovima. Osmijeh

16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Sudeći po tvojim postovima RAID i nije toliko opasan a daje veće performanse,a i sto je manje hardova to je manja mogucnost do rusenja.

A fizički hard teško se ošteti (tebi u 13 godina samo 1 hard) znači odlično :).A kakve sam ja srece u 13 minuta ce sve otic haha.Jedino šteta što gubim 140 GB harda..Kada dodje hard javim ako bude trebala pomoć :) hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nema nikakve opasnosti u slučaju RAID-a 0, osim što treba malo više pripaziti na podatke, koji tebi nisu iznimno bitni... no, da se ne ponavljam! To što se meni u 13 godina pokvario samo jedan disk ne znači ništa, jer to sigurno nije neki prosjek, već sam samo imao sreće. Tebi sretno s kupovinom diska i konfiguriranjem RAID-a, javi se u temu ukoliko budeš trebao pomoć. Vjerujem da će ti i netko s Intelovim čipsetom rado pomoći, ukoliko bude potrebe. Osmijeh

16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Evo citam tu na manualu :

ftp://download.gigabyte.ru/manual/motherboard_manual_ga-ep35-ds3r%28ds3%29_e.pdf

ak neko ima volje malo procitat 92,3,4,5,6 malo preletit,jel ovo treba raid controller preko diskete installat ? ako tak treba nist od toga jer disketu neam :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Instalirao bi Windowse XP? Oni nemaju podršku za iole aktualne RAID kontrolere u čipsetima, tako da će ti trebati disketa, ili će drivere biti potrebno integrirati u samu instalaciju (CD) Windowsa. Nešto takvo sam prije par godina radio s Nliteom, ne znam koja je aplikacija danas aktualna za to jer se nisam s tim odavno bavio. Ukoliko ćeš instalirati Vistu ili 7-icu, onda su driveri već tu, ili se mogu lako dodati i pomoću CD-a ili USB sticka, kao što je u manualnu prikazano.

16 godina
neaktivan
RAID (savjet i pomoć)

Ma iskljucivo Windows7 x64 ide ( to vec duze koristim i dobro ide ) bilo bi dobro kad nebi morao nista integriravat itd.

Da sa nliteom se integriraju driveri,ali posto kazes da za win7 vec ima onda nije potrebno ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 14:47 (joblack).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Windowsi 7 ili već imaju integriran driver za RAID na tvom čipsetu, ili ćeš ga lako dodati putem USB sticka ili CD-a, tako da nemaš brige, floppy ti neće trebati, a za Nlite nema potrebe.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice