RAID 0 ''problem''

poruka: 32
|
čitano: 13.815
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RAID 0 ''problem''
Pod navodnike je zato jer u biti nije problem, radi skroz ok ali mi se ne čini da radi brzinom kojom bi trebao.

Average speed mu je 113 MB/s (provjerio HD Tachom i HD tuneom), ako se ne varam trebalo bi biti cca duplo toliko. Novi su diskovi, 2 x WD 640 GB Black Caviar. Spojeni su u RAID 0 preko kontrolera Promise FastTrak TX 4310.
Osim ovih čitača brzine, realno sam isprobao i ne čini mi se TOLIKO brži; možda malo, ali neprimjetno za ono za što mi treba. (video edit)

Instalirao sam i WebPAM gdje mogu tuneati i podešavati ali koliko kužim sve to ne bi trebalo utjecati na njegovu brzinu. Ili bi?

Čitao sam da sam možda dosegao ograničenje PCI bus bandwitha, je li možda do toga?

Matična je ASUS P5N-E SLI.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RAID 0 ''problem''

Da, ako je PCI kartica sumnjam da ces dobiti vise od nekih 120 MB/s

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.4.2010 15:26 (drnde).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RAID 0 ''problem''

Mene zanima mogu li nakon postave RAID 0 polja instalirati windowse,a da se formatira preko običnog formatiranja kod instakacije windowsa?

shvaćate li?

postava raid-a>format>instalacija windowsa

također me zanima gdje da spojim hdd-ove na matičnoj Asus M4A785TD-V EVO? evo slika (pri vrhu su sata konektori)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: RAID 0 ''problem''

Pa raid polje ti win widi kao jedan disk i radis sve sto i sa svakim drugim diskom. Raid polje je transparentno za windowse sto znacci da win uopste nisu svjesni radi polja jer se o tome brine kontroler.

16 godina

@Zodiac, slab transfer je obično posljedica slabog kontrolera. (pogotovo nVidia..)

Postoji mogućnost da su diskovi na istom kanalu.. ako ima slobodan priključak, pokušaj na drugi konektor (kanal), možda pomogne.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
pod009 kaže...

Mene zanima mogu li nakon postave RAID 0 polja instalirati windowse,a da se formatira preko običnog formatiranja kod instakacije windowsa?

shvaćate li?

postava raid-a>format>instalacija windowsa

također me zanima gdje da spojim hdd-ove na matičnoj Asus M4A785TD-V EVO? evo slika (pri vrhu su sata konektori)

Pogledaj u upustvu koji konektori su za radi i kako da udjes u raid podesavanja da odredis koji diskovi idu u raid.

16 godina
neaktivan
zna li itko da li clear cmos utječe na raid 0?
15 godina
neaktivan

Nakon clear cmos-a vratit će ti se defaultne postavke BIOS-a. Morat ćeš u BIOS-u vjerojatno ponovno uključit diskove namijenjene za rad u RAID polju u kako bi ono ispravno radilo. Navedena radnja ne utječe na podatke koji se nalaze na diskovima u RAID-u.

16 godina
neaktivan
znači nakon clear cmosa,samo ukjučit diskove u raid? Oće li windowsi primjetiti?
Hvala (m.bug nema tu opciju,pa pišem)
15 godina
neaktivan

Samo prije dizanja sistema uključi postavke u BIOS-u kakve su bile prije clear cmosa i RAID 0, tj. windowsi na njemu će radit bez greške.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2010 0:15 (boasan).
16 godina
neaktivan
ok,hvala na odgovoru (nema te opcije)
17 godina
RAID 0 ''problem''

Evo da ne otvaram temu:

Sta dobijem s tim da povezem diskove u RAID 0?

Jel se mogu povezati razliciti diskovi, s tim mislim na to da su oba WD 500 GB, ali jedan je 16, a drugi 32 MB?

Ako jedan crkne, svi podaci odose?

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dobijes jedino na brzini. Mogu se povezat razliciti diskovi uz veliku prisutnost srece :), ali u tvojem slucaju bi se to moglo napravit bez frke. Da, ako jedan crkne, svi podaci odlaze...

17 godina
goodye kaže...

Evo da ne otvaram temu:

Sta dobijem s tim da povezem diskove u RAID 0?

Jel se mogu povezati razliciti diskovi, s tim mislim na to da su oba WD 500 GB, ali jedan je 16, a drugi 32 MB?

Ako jedan crkne, svi podaci odose?

1. Brzinu i kapacitet.

2. Mogu.

3. Da.

17 godina
Batista kaže...

Dobijes jedino na brzini. Mogu se povezat razliciti diskovi uz veliku prisutnost srece :), ali u tvojem slucaju bi se to moglo napravit bez frke. Da, ako jedan crkne, svi podaci odlaze...

Znaci kad podvucemo crtu, ne dobivamo nista posebno, samo vecu brzinu uz mogucnost gubljena duplo vise podataka. Hvala, tako sam nesto i mislio. Sto se mene tice ne isplati se.

Old Iggy kaže...

1. Brzinu i kapacitet.

2. Mogu.

3. Da.

1. Kako mislis kapacitet? isto ti je imao ti 2x500 ili 1x1000. Isti je kapacitit imas 1TB i gotovo, je da ga tamo imas u komadu, ali kako sam vec rekao riskantno.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2010 13:26 (goodye).
16 godina

@ goodye,

-ukratko odgovor je -da, (približno na sve)

-poželjno je da diskovi budu identični, ali nije obavezno... (jedino nema smisla različite veličine, sve ostalo prolazi).

-za sigurnost, tj gubljenje podataka kad (ne ako..) disk crkne. ...- u čemu je razlika ako imaš jedan disk i on crkne?

-Razni alati mogu spasiti podatke (ne uvijek), jedino je za RAID neštoo manji izbor alata, s tim i veličina diska kad ge treba kopirati..

Tako ja na sigurnost diska gledam kao na loto.. jedan listić ili dva.. jedan disk ili dva.. i dali su u RAIDu ili zasebno, sve je to isto. (no drugi se ne slažu s tim mišljenjem), OK?

-Sigurnost=backup. Sve ostalo su priče.

17 godina
ihush kaže...

-Razni alati mogu spasiti podatke (ne uvijek), jedino je za RAID neštoo manji izbor alata, s tim i veličina diska kad ge treba kopirati..

Ma izvlacio sam vec sa formatiranih diskova, ali sve je to mukotrpno i nezahvalno, i kad sam izvukao, sve je bilo poredano po nekim brojevim, pa sam svaki file morao otvarati i preimenovat, mogu misliti sta bi se desilo sa 1 TB podataka.

17 godina
RAID 0 ''problem''

Planiram napravit RAID0. E sad... Dal bi mogao sad napravit image cijelog harda i opet sve extractat u RAID0 polju kada diskovi budu povezani ? Dal bi uspio u tome ? Neda mi se cijeli sistem podesavat i ostale aplikacije...

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm

0 0 hvala 0
17 godina
RAID 0 ''problem''

Od tolko kvalitetnih forumasa, nitko ne zna... -.-

0 0 hvala 0
15 godina
Batista kaže...

Od tolko kvalitetnih forumasa, nitko ne zna... -.-

Ja sam to radio sa dobrim starim Norton Ghost-om i uspjevalo je.

16 godina
neaktivan
Batista kaže...

Planiram napravit RAID0. E sad... Dal bi mogao sad napravit image cijelog harda i opet sve extractat u RAID0 polju kada diskovi budu povezani ? Dal bi uspio u tome ? Neda mi se cijeli sistem podesavat i ostale aplikacije...

Vidi, nakon kreiranja RAIDa ti možeš nanovo dijeliti particije, tako da je odgovor, da možeš.

Ja sam radio s Acronisom, i radilo je, RAID ostaje, disk se dijeli na particije.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
16 godina
RAID 0 ''problem''

@ Goody, znači da si spašavanje radio na krivi način / krivim alatima...  - Ukratko, može se i drugačije.

@ Batista, može. OSu je svejedno, jedini problem je driver, tj. ako nije predhodno bio instaliran neće bootati. Ostaje reinstal ili (pametnije) prije takve promjene instalirati driver. U slučaju kad se npr mijenja MBO, malo je teže.

1 0 hvala 1
17 godina
RAID 0 ''problem''

Problem...

Dodjem u meni kod kreiranja RAID-a i imam 4 opcije, za kreirat array, za izbrisat, za pregledat i jos jedna al ne mogu se sad sjetit... Ja mogu samo pregledat (naravno nemam kaj vidit), tocnije prihvaca mi samo tipku -4-. 1,2 i 3 nece registrirat... 2 trebam stisnut za kreiranje RAID polja, ali ne prihvaca, mozda netko znas zasto ?

Podaci i kompu pisu pod MOJ PC.

0 0 hvala 0
16 godina

- prvo u BIOSu aktivirati RAID, obično je izbor IDE/AHCI/RAID..

- Gigabyte obično ima dva kontrolera... provjeri koji je aktiviran i na kojem konektoru su diskovi. (dodatni je GigaRaid)

- pošto ti vjerojatno RAID driveri nisu instalirani, imat ćeš problem kod bootanja... moraš ručno instalirati i ne restart, nego shutdown, tad napraviš zamjenu.

17 godina
RAID 0 ''problem''

Da, kreiral sam RAID. Sad cekam da mi se skinu driveri jer win ne prepoznaje RAID. Nadam se da je dovoljno da drivere najobicnije kopiram na stick...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Batista kaže...

Da, kreiral sam RAID. Sad cekam da mi se skinu driveri jer win ne prepoznaje RAID. Nadam se da je dovoljno da drivere najobicnije kopiram na stick...

Kod XP-a je potrebno nLiteati odnosno SlipStreamati u sam install CD.

Za W7 nisam siguran, mislim da su fleksibilniji.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
Don Kihoty kaže...

Kod XP-a je potrebno nLiteati odnosno SlipStreamati u sam install CD.

Za W7 nisam siguran, mislim da su fleksibilniji.

ma znam da sam za xp koristio jos disketu kaj sam na nju stavil drivere s cd-a od maticne ploce... sad nemam floppy-a niti diskete... vidim da nije dovoljno samo kopirat drivere na stick jer ih opce ne prikazuje na sticku... sad si mislim kaj da jos sprobam...

16 godina

-jesi li skinuo DOS-txt drivere tzv. F6? Sedmica normalno učitava s USBa, (dok je XP jedino floppy).

15 godina
protjeran

Problem kod XP-a je taj, da kad sa F6 odaberete disketu (ili USB koji je formatiran kao disketa),

on kopira driver, vidi HDD, te kad treba kopirati windowse na disk(ove),

jednostavno stoji, kao da zaboravi gdje su diskovi.

Skini si nLite i dodaj drivere u samu instalaciju.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
RAID 0 ''problem''

Jednostavno sam ponovio postupak i sve uspio. Radi ko "zingerica" :)

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice