Raid 0 dva pitanja

poruka: 8
|
čitano: 3.745
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Raid 0 dva pitanja

Mislim kreirati RAID polje s dva blue caviara od 500GB. Zanimaju me dvije stvari: Da li se na kreirano polje može ubaciti backup sistemske particije (da ne formatiram i radim sve nanovo)?

Ako može,da li se spomenuto raid polje može kasnije partcionirati iz windowsa? Dakle,kreirati C,D i E particiju?

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Raid 0 dva pitanja

-diskovi u RAIDu (neovisno koji, recimo 0), su za OS jednaki običnom disku. Kreiranje RAIDa je prvi korak, nakon toga kreiranje particija i formatiranje diska... Ovisno o postavci BIOSa i smoj MBO, kontroler može biti u IDE, AHCI, RAID ili kombanacija tih modova, u BIOSu je potrebno uključiti RAID, nakon čeg se diskovi više ne prijavljuju (direktno) u BIOSu, nego kroz RAID konreoler (RAID-BIOS firmware..), u BIOSu je tad vidljiv RAID-Volume umjesto diska. Boot order, kao i sam boot sistema ovisi o tom dijelu.

- dakle (ako sam dobro razumio), ne možeš s postojećih diskova iskopirati i napraviti RAID, trebaš 'treći' disk. Uz pitanje zašto bi radio backup (sistema), radije samo podataka ili user profila. Moglo bi se i bez nove instalacije, ali potreba za imageom trenutnog sistema, dodatnim diskom za to itd.. clean install je bolje rješenje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Raid 0 dva pitanja

ok,vidim da je s kreiranjem particija sve normalno,ali ovo prvo nisi dobro razumio. Ja bih,nakon što kreiram raid polje ubacio s Acronisom postojeći image tj sliku sistema a ne bi išao na clean install jer nemam ni volje ni vremena. Da li bi postojeći image radio u raid polju tj da li bi se windowsi nakon ubacivanja normalno digli ili bi počeo javljati greške ili, ne daj Bože, BSOD?

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-nije problem kopiranje (image), nego količina diskova, privremeno bi morao imati još jedan dovoljno velik ili još dva identična diska, koji bi iskoristio za image, nakon kreiranja RAIDa (problem izvan OSa, upravo zato bi trebao dva identična, za privremeno kloniranje ako bi iz windowsa sve želio obaviti, ne za image). Tek nakon kreiranja RAID-0, bi mogao vratiti image, ali to znači s nekog LiveCDa i ostaje problem podizanja jer klonirani os nije bio na RAIDu, što bi rješio reinstallom-repairom.

Komplicirano, potrebno više diskova, clean OS je ipak poželjan, jer i sam raspored particija, podjela na boot, swap, radni dio itd. nije jednaka s jednim diskom ili dva, kao i optimalnije performanse RAIDa. sasvim drugačije.

Recimo kod kloniranja s jednog na dva diska, dobio bi (besmisleno) dvostruke veličine trenutnih particija, recimo boot je besmisleno povečavati. OSovski dio također ako je prije bio dooljan, dok su u pravilu podatci ti kojima se dodjeljuje ta razlika. Ako pak nije proporcionalno, tad se zbog izmjena sam OS 'buni', povezano i sa zaštitom, pa opet prolaziš reinstall-repair, istina štediš na ponovnoj instalaciji i podešavanju softwarea.

pošto je za važne podatke backup i inače obavezan, podrazumijeva se da ionako moraš backupirati sve user stvari. To je kod clean instala identično, obavezno kod ovakvih vratolomija s diskom.

edi: možda nisma dovoljno jasan. Postojeći 500GB disk i novi identičan? ... nemožeš ih 'prebaciti' u RAID, to podrazumijeva gubljenje svih podataka. Nakon tog je disk bez particije-prazan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.9.2011 11:42 (ihush).
16 godina
Raid 0 dva pitanja

Radi se o dva identična WD Blue Caviara od 500gb koja bi,naravno,bila prazna. Podaci su mi na drugim diskovima a isto tako imam i jedan disk na kojem su mi backup-ovi. Upravo s njega bi povukao image preko Acronisa nakon formiranja RAID polja. Ovo s reinstall-om mi se ne sviđa jer sam mislio da će windowsi prilikom prvog bootanja nakon vraćanja image-a sami povući drivere koji im trebaju da bi raid normalno radio..Ne znam,sad sam u dilemi da li u avanturu ili ne...btw koliko se vidi dobitak na perfomansama u odnosu na jedan disk?

www.hrphotocontest.com
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.9.2011 23:01 (BlackMoon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

- jedini razlog za RAID0 su upravo performanse. Standardno je dobitak transfera 90%, ovisi o znazi PCa jer CPU obavlja logiku (za razliku od hw-kontrolera), kao i kvaliteti kontrolera (intel je OK, VIA jedva, nVidia često problematičan). Najviše zapravo sam HDD. Prije je razlika bila uočljivija (UDMA-33-66-100, pa SATA-150, 300..) sad pojedini HDD ima dobar transfer i ogroman cache, tako da se razlika smanjuje.

Kopiranje recimo 3MB mp3-ce je u sekundi, tu RAID ne može pokazati prednost. Ipak, kod zahtjevnih (većih) fileova je osjetno. U normalnom radu skoro neprimjetno.

- Brzina (seek) ostaje identična, (minus kontroler-logika), tako da recimo boot OSa ne profitira toliko (brže učitava ali ima i dodatnu logiku-driver, ukupno jednako) ili normalno korištenje, surfanje itd.

Tu je SSD konstantno u prednosti pred RAIDom, dok im je transfer podjednak. Kao i granica npr SATA-2 propustnosti.

- Slično količini RAMa, na sedmici s 2GB računalo radi glatko, više od toga ne može ubrzati osnovni rad ili boot, dok ispod 1GB usporava i sam boot (cachiranje).

Ako se ne baviš video montažom ili nekim sličnim poslom .. igre (level) se učitava +90% brže, i to je sva 'korist'. Istovremeno postaje malo kompliciranije za spašavanje kad se nešto desi, ako su podatci bitni postoji backup, za igre nije važno. Tako da nema ozbiljne prepreke ali ni koristi. Pošto si već kupio drugi HDD, možeš ga iskoristiti, inače bi bilo optimalnije kupiti veći (omjer cijene-veličine).

Možeš i bez RAIDa imati neke prednosti korištenja 2xHDD, OS-swap-tempovi i podatci ako se pametno rasporede mogu istovremeno čitati-pisati, recimo swap-temp na 1., podatci na 2. disk.

Windowsi upravo zato mogu koristiti swap na više diskova (ali je to danas beskorisno ako imaš dovoljno RAMa), dok to ne predviđaju za tempove (bilo bi korisno).

Ideja da windowsi sami povuku drivere, je OK, ali MS ne želi olakšati kopiranje... pošto je RAID driver potreban za samo prepoznavanje diska (točnije volumena), OS se tad ne može ni bootati. (s installa, doda se driver itd.= reinstall-repair, na XPu je bio i potreban chkdsk /r koji je trajao satima (zaštite-sigurnosni razlozi), možda na sedmici prolazi brže. Različite verzije se rezličito ponašaju..)

Sličan problem je kod svih promjena drivera npr IDE u AHCI, može se 'na silu' instalirati pa restartati, ali isto tako i ostati u 'DOSu' s problemom.

Zato je bolje napraviti clean install, vremenski je podjednako (osim raznih dodataka-podešavanja) ali možeš optimalnije rasporediti.

Dok dodavanje diska (bez RAIDa) neće nimalo pomoći osim kao storage tj ako na njega prebaciš podatke ili instaliraš igre-aplikacije.

17 godina
Raid 0 - reinstalacija WIN 7

Da ne otvaram novu temu, a htio bih biti siguran da ne bih nešto pogrešno napravio imam pitanje.

Imam Raid 0, disk je podijeljen na 2 particije na jednoj su Windowsi 7, a na drugoj su programi.

E sad bih ja napravio clean install Windowsa, pa me zanima da li mogu samo pokrenuti instalacijski DVD

(hoće li instalacija skužiti RAID tj. takav disk i particije na njemu - mislim da bi trebalo, jer to BIOS i RAID kontroler odrađuju)

i pregaziti (formatirati) prvu particiju?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.8.2012 20:03 (Matozan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Raid 0 - reinstalacija WIN 7
Matozan kaže...

Da ne otvaram novu temu, a htio bih biti siguran da ne bih nešto pogrešno napravio imam pitanje.

Imam Raid 0, disk je podijeljen na 2 particije na jednoj su Windowsi 7, a na drugoj su programi.

E sad bih ja napravio clean install Windowsa, pa me zanima da li mogu samo pokrenuti instalacijski DVD

(hoće li instalacija skužiti RAID tj. takav disk i particije na njemu - mislim da bi trebalo, jer to BIOS i RAID kontroler odrađuju)

i pregaziti (formatirati) prvu particiju?

Danas popodne krećem u reinstall, pa mi treba potvrda da na postojećem RAID polju mogu

sa instalacijskim DVD-om formatirati prvu particiju i na nju na novo instalirati Windowse 7.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice