Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.201
|
čitano: 3.303.656
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Koji SSD?

Još sam neodlučan što se tice kupnje ssd-a

šta mislite o ovoj ponudi za Samsung 750 EVO 250GB za 600kn i 5g. gare, čak je i dostava besplatna

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 12:28 (NiDJO7Z7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Koji SSD?
Patrick_cro kaže...
Ajde ne trkeljaj bez veze, nema svaki proizvodac softwer za optimizaciju, ima za upgrade firmwera. Ssd fresh je besplatan tako da nema nikakve potrebe bez veze trabunjati. Ili po tvojemu bi bilo najbolje da mu napises sta tocno mora u windowsima podesiti da mu ssd radi kako treba, ovdje ima samo jedan klik i sve podeseno tak da je to po meni najjednostavnije rjesenje.

Mislim da ti trkeljaš.

Uvijek treba koristiti softver proizvođača jer je najmjerodavniji i najispravniji, a ne third party koji je često smeće i pokazuje netočne informacije.

Adata ima odličan toolbox za dijagnostiku, optimizaciju i nudi sve podatke o SSD-u.

Kakav "ssd fresh"...

10 godina
neaktivan
NiDJO7Z7 kaže...

Još sam neodlučan što se tice kupnje ssd-a

šta mislite o ovoj ponudi za Samsung 750 EVO 250GB za 600kn i 5g. gare, čak je i dostava besplatna

Daš još 100kn i imaš850evo

10 godina
Kopsi1304 kaže...

Daš još 100kn i imaš850evo

Dao sam još 100kn, sa 500 na 600kn, a još 100 kunića mi je previše 

no kakav je 750 evo?

10 godina
neaktivan

odličan, 20-30% bolji od drugih ssd-ova u cijeni od 500 do 600 kn

17 godina
Na desetki je uglavnom to sve poriktano sa windowsima, ali recimo win7 sigurno ne barata dobro sa ssd ,cak mislim da ni u win8 nisu to jos napravili kako se spada. Defragmentacija na ssd nema smisla jer je ssd dovoljno brz, isto tako sistem protection ako je ukljucen on stalno pise po ssd. Program kao program je dobar za opzimizaciju ssd, kao i svi programi imaju svoje musice, bolje taj program nego objasnjavati sta treba iskljuciti i ukljuciti za bolji rad ssd pogotovo korisniku koji se ne kuzi dovoljno u sustav
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
moderator
bill_jobs kaže...
Patrick_cro kaže...
Ajde ne trkeljaj bez veze, nema svaki proizvodac softwer za optimizaciju, ima za upgrade firmwera. Ssd fresh je besplatan tako da nema nikakve potrebe bez veze trabunjati. Ili po tvojemu bi bilo najbolje da mu napises sta tocno mora u windowsima podesiti da mu ssd radi kako treba, ovdje ima samo jedan klik i sve podeseno tak da je to po meni najjednostavnije rjesenje.

Mislim da ti trkeljaš.

Uvijek treba koristiti softver proizvođača jer je najmjerodavniji i najispravniji, a ne third party koji je često smeće i pokazuje netočne informacije.

Adata ima odličan toolbox za dijagnostiku, optimizaciju i nudi sve podatke o SSD-u.

Kakav "ssd fresh"...

Možeš objasniti koje točno to "optimizacije" radi softver proizvođača, a da su tebi kao korisniku toliko relevantne? Zar zbilja postoji nužni razlog za instaliranje softvera proizvođača SSD-a? Koje to za tebe bitne informacije ne prikazuj ili prikazuje pogrešno recimo generički program SSD-Z?

Patrick_cro kaže...
Na desetki je uglavnom to sve poriktano sa windowsima, ali recimo win7 sigurno ne barata dobro sa ssd ,cak mislim da ni u win8 nisu to jos napravili kako se spada.

"Sigurno" je škakljiva riječ. Hoćeš sad bit iskren pa priznati da nemaš pojma o čemu govoriš?  Ako ipak tvrdiš da imaš pojma, onda objasni koje sve to "optimizacije" napravi Win 10, a da ne naprave 7 i 8.

Patrick_cro kaže...
Defragmentacija na ssd nema smisla jer je ssd dovoljno brz, isto tako sistem protection ako je ukljucen on stalno pise po ssd.

Sad lijepo priznaj da nisi pročitao tekst za koji sam dao link.  Javi se kad pročitaš i u kritiziranju defragmentacije adresiraj argumente koje su dali u tom tekstu.

Patrick_cro kaže...
Program kao program je dobar za opzimizaciju ssd, kao i svi programi imaju svoje musice, bolje taj program nego objasnjavati sta treba iskljuciti i ukljuciti za bolji rad ssd pogotovo korisniku koji se ne kuzi dovoljno u sustav

Opet ta magična riječ "optimizacija". Optimizacija SSD-a je i brisanje nepotrebnih datoteka s njega, jer ćeš mu time produljiti radni vijek. Ajmo prestati pričati o optimizaciji i pričajmo o konkretnim stvarima. O čem točno pričaš kad kažeš "optimizacija"? O kojim konkretno postupcima?

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Možeš objasniti koje točno to "optimizacije" radi softver proizvođača, a da su tebi kao korisniku toliko relevantne? Zar zbilja postoji nužni razlog za instaliranje softvera proizvođača SSD-a? Koje to za tebe bitne informacije ne prikazuj ili prikazuje pogrešno recimo generički program SSD-Z?

Optimizacija je nebitna, to sve radi OS, nadovezao sam se na to ako će se već raditi nekakva optimizacija i dodatne postavke da se to može sa službenim alatom.

I uvijek treba instalirati službeni alat jer se preko njega odrađuje updejt firmwarea i službeni alat pokazuje točno stanje diska.

Drugim riječima, taj isti alat će koristiti ovlašteni servis za dijagnostiku u slučaju reklamacije, tako da su healthovi generičkih programa nebitni i neslužbeni.

Iako svi čitaju iz smarta, to ne znači da će sve biti točno jer logika nalaže da je proizvođačev najmjerodavniji.

I pitam se, ako ću već pratiti stanje SSD-a, zašto to ne bi radio s alatom proizvođača? Zašto bi koristio SSD-Z?

17 godina
moderator
bill_jobs kaže...
mbaksa kaže...

Optimizacija je nebitna, to sve radi OS, nadovezao sam se na to ako će se već raditi nekakva optimizacija i dodatne postavke da se to može sa službenim alatom.

Drugim riječima, puno galame ni za što. U ovoj temi se spominje optimizacija (bez da se objasni što točno bi to bilo) kao o nečem što je potrebno da bi SSD normalno funkcionirao. Još je i jedan forumaš kontaktirao preko PP i pitao koje sam "sve opcije namjestio i podesio da ti ssd onako vrti na sata 2 kontroleru", kao da performanse ovise o nekim opcijama, a ne o SATA kontroleru. Ljude se pričama o optimizaciji ovdje dovodi u zabludu.

bill_jobs kaže...
I uvijek treba instalirati službeni alat jer se preko njega odrađuje updejt firmwarea

Normalo da ćeš to raditi sa službenim alatom ili da ćeš skinuti odgovarajući alat za nadogradnju firmwarea sa stranice proizvođača. No, koliko često se to radi? Ako kroz životni vijek SSD-a proizvođač ne izda novi firmware, čemu onda "službeni alat"?

bill_jobs kaže...
i službeni alat pokazuje točno stanje diska.

Svi alati se služe standardnim SMART parametrima. Zar "službeni alat" iščitava nešto što drugi alati ne rade?

bill_jobs kaže...
Drugim riječima, taj isti alat će koristiti ovlašteni servis za dijagnostiku u slučaju reklamacije, tako da su healthovi generičkih programa nebitni i neslužbeni.

Sad si dao argument za defektne ili problematične uređaje, ne i za instaliranje "službenog alata" ako uređaj radi kako treba.

bill_jobs kaže...
Iako svi čitaju iz smarta, to ne znači da će sve biti točno jer logika nalaže da je proizvođačev najmjerodavniji.

Drugim riječima, ti ne shvaćaš što je SMART i koja je njegova svrha. Jesi ti svjesan da već i BIOS matične ploče može i mora reagirati na SMART parametre? A BIOS matične ploče nije od proizvođača SSD-a, zar ne? Logika ti nalaže da proizvođač mora firmware SSD-a napraviti tako da se SMART vrijednosti mogu očitati i interpretirati bilo kojim softverom (i BIOS-om), jer to i jest cijela poanta SMART-a.

bill_jobs kaže...
I pitam se, ako ću već pratiti stanje SSD-a, zašto to ne bi radio s alatom proizvođača? Zašto bi koristio SSD-Z?

Možeš objasniti od čega se sastoji to tvoje "praćenje stanja SSD-a"? Tvrdiš li da se to isto ne može pratiti pomoću drugih programa? Zašto bih, ako imam recimo dva SSD-a različitih proizvođača i dva diska različitih proizvođača, morao instalirati četiri programa za "praćenje stanja" tih uređaja? I što bi to uopće značilo - svaki dan bih pokretao sva ta četiri programa i gledao ima li u njima kakvih promjena ili što?

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Možeš objasniti od čega se sastoji to tvoje "praćenje stanja SSD-a"? Tvrdiš li da se to isto ne može pratiti pomoću drugih programa? Zašto bih, ako imam recimo dva SSD-a različitih proizvođača i dva diska različitih proizvođača, morao instalirati četiri programa za "praćenje stanja" tih uređaja? I što bi to uopće značilo - svaki dan bih pokretao sva ta četiri programa i gledao ima li u njima kakvih promjena ili što?

Moj bože... :facepalm:

Ne moraš ti ništa pratiti, instalirati, optimizirati i koristiti, tko te tjera?

Razvio si tu nepotrebnu raspravu i filozofiraš oko obične instalicije softvera od par MB.

Koga briga hoćeš li ti koristiti službeni softver ili univerzalni softver za sve diskove pod nazivog ČLJONG?

Ja pričam o onome šta ja koristim i svakome tko kupi SSD ću savjetovati da instalira službeni toolbox proizvođača koji je besplatan i nije napravljen bezveze.

Jednom dnevno ga otvorim, pogledam smart i vidim jel ima kakvih promjena i gotovo, sveukupno traje 4 sek.

A ti nastavi gledati u biosu podatke o svojim ssd-ovima.

17 godina
moderator
bill_jobs kaže...
mbaksa kaže...

Moj bože... :facepalm:

Ne moraš ti ništa pratiti, instalirati, optimizirati i koristiti, tko te tjera?

Razvio si tu nepotrebnu raspravu i filozofiraš oko obične instalicije softvera od par MB.

Slobodno facepalmaj na svoje stvaranje nepotrebne fame oko praćenja stanja SSD-ova. 

Da te podsjetim:

bill_jobs kaže...

Kakav "ssd fresh"...

Nisam ja taj koji filozofira - svojim pitanjima samo sam pokušao istjerati stvari na čistac, jer se na ovoj temi od praćenja stanja SSD-ova i "optimizacije" pokušava napraviti kvantna mehanika, a stvarnost je takva da ne trebaš raditi ništa posebno - možeš raditi isto ono što si dosad radio i s diskovima, a to je doslovce ništa, uz eventualno povremeno provjeravanje SMART podataka da vidiš ima li kakvih promjena. I opet, kao i kod diskova, SMART podaci nisu garancija da ti SSD neće crknuti već sutra ili za pet minuta.

17 godina
odjavljen
Koji SSD?

evo šta sam uspio najviše izvuć sa patriot blast na marvel SE9128 kontroleru,inače u biosu je stavljeno turbo sata 3 ali nedostatak je da sada grafička radi na PCI-E 8X

read je najveći dobitak u odnosu na sata2

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 19:04 (M4X).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Kopsi1304 kaže...

što je to bolje u njemu za 20-30% od sličnih tlc ssd-ova?

EDIT: mislim na samsung 750 koji je bio u pitanju iznad

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 19:32 (picajzla0707).
12 godina
Koji SSD?

mbaksa

Evo na ovom linku ima optimization guide za ssd pa ako hoces prokomentiraj nakon sto procitas štivo

0 0 hvala 0
17 godina
roby27 kaže...

mbaksa

Evo na ovom linku ima optimization guide za ssd pa ako hoces prokomentiraj nakon sto procitas štivo

Haha, znaci mbaksa je u potpunosti u pravu XD

Standardne stvari, gasenje hibernacije, prefetching, pagefile/swapa itd..., svega se dotakao.

Vise od pola toga je glupost ko multiboot odabir itd., nepotrebno.

Nebih to ni nazvao stivo haha.

A patrik ko patrik prica bezveze.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 23:29 (Ante).
17 godina
moderator
Ante kaže...
roby27 kaže...

mbaksa

Haha, znaci mbaksa je u potpunosti u pravu XD

A kad nisam? 

Ante kaže...
Standardne stvari, gasenje hibernacije, prefetching, pagefile/swapa itd..., svega se dotakao.

Vise od pola toga je glupost ko multiboot odabir itd., nepotrebno.

Nebih to ni nazvao stivo haha.

Upravo tako - prodavanje magle. Kao, sad će ti taj članak otkriti duboke tajne optimizacije OS-a za SSD-ove, a kad ono - šipak. Mislim, ima tu nekih potencijalno ili ograničeno korisnih savjeta, no to je sve tako-tako - i ako ih se ne držiš, nećeš puno izgubiti.

U čem je zapravo stvar? U tome što neki pojedinci, koji su prije ostalih nabavili SSD-ove, misle da su došli do nekog ezoteričnog znanja, da tajne optimizacije poznaje samo njih nekolicina i sad bi se oni s kojima podijele to znanje trebali osjećati počašćenima. To što ne razumiju što znače svi ti koraci "optimizacije" i što nemaju nikakve dokaze koji bi potvrđivali ikakvu relevantnu korist - to nema veze. Bitno je svađati se je li za "optimizaciju" bolji SSDFresh ili program proizvođača SSD-a, umjesto da se s razumijevanjem pogleda što oni zapravo rade i koliki je efekt tih "optimizacija".

10 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Kopsi1304 kaže...

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-750-EVO-250GB-vs-Kingston-SSDNow-UV400-240GB/m71929vsm137815

12 godina
Kopsi1304 kaže...
picajzla0707 kaže...
Kopsi1304 kaže...

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-750-EVO-250GB-vs-Kingston-SSDNow-UV400-240GB/m71929vsm137815

ah, mensčini da je to pizdarija, taj 750 nema najveću prednost samsungovih ssd-ova, a to je v-nand tehnologija koju imaju 850 i 850pro

ima običnu nand tlc memoriju kao i ostali slični ssd-ovi, te sitne razlike u čmarcima prosječni korisnik nikad neće vidjeti, tako da tih "20-30% bolji" nema smisla

ako se ide na taklav ssd, treba uzeti najjeftiniji, a opet da nije neko smeće poput v300

10 godina
neaktivan

Ha čuješ... razlika je u manje od 100kn između UV400 i 750evo pa tko voli nek izvoli

Svakako razlike ima u brzini

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 12:49 (Kopsi1304).
12 godina
Kopsi1304 kaže...

Ha čuješ... razlika je u manje od 100kn između UV400 i 750evo pa tko voli nek izvoli, uz to tu je i +2god. garancije na 750evo.

Svakako razlike ima u brzini

u odnosu na taj jedan ssd iz usporedbe samo zbog garancije se isplati, a brzina je plus, slažem se

no ima i drugih tlc ssd-ova s 5g gare i dobrim brzinama, zato mi je pala u oko tvrdnja "20-30% bolji od drugih ssd-ova" 

10 godina
neaktivan

Kao npr? Najbolji SSD u tom cijenovnom rangu (između 500 i 600kn) izuzev 750evo je MUSHKIN Triactor koji dolazi sa 3 god. garancije i opet je sporiji za 13%, a razlika u cijeni je 30kn

12 godina
Kopsi1304 kaže...

Kao npr? Najbolji SSD u tom cijenovnom rangu (između 500 i 600kn) izuzev 750evo je MUSHKIN Triactor koji dolazi sa 3 god. garancije i opet je sporiji za 13%, a razlika u cijeni je 30kn

hm, baš sam bacio oko i uglavnom su s 3g garancije, čini se da si ipak u pravu 

12 godina
Kopsi1304 kaže...

triactor je dobar sa manjim filovima ali sa vecim bas pokazuje slabost TLC memorije nakon sto probije SLC keš

http://www.thessdreview.com/our-reviews/mushkin-triactor-ssd-review-480gb/5/

12 godina
Koji SSD?

evo ovdje su vise realnije objasnili sto je ok a sto je bespotrebno u optimizaciji ssd-a

win10 sam po sebi vec zna podesiti ssd

http://www.howtogeek.com/256859/dont-waste-time-optimizing-your-ssd-windows-knows-what-its-doing/

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Da, znam za tu manu, ali opet kad pogledaš, koliko ćeš ogromne fajlove i koliko često prebacivat na SSD od 240Gb... Kad izuzmemo to iz okvira, stvaro je dobar ssd

Jedina velika stvar koju sam ja prebacivao u dvije godine na svoj ssd je bio wow sa HDD-a na SSD od 250GB. Ostalo mi je još 40GB free na njemu tako da sve i da hoću ne mogu jer nema više mjesta baš 

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 14:08 (Kopsi1304).
17 godina
moderator
roby27 kaže...

evo ovdje su vise realnije objasnili sto je ok a sto je bespotrebno u optimizaciji ssd-a

win10 sam po sebi vec zna podesiti ssd

http://www.howtogeek.com/256859/dont-waste-time-optimizing-your-ssd-windows-knows-what-its-doing/

U članku piše da i 7 i 8 "znaju podesiti ssd".

Znači, potrebne informacije su dostupne svima. Samo treba početi postavljati pitanja i malo bolje razmisliti o onome što se radi. Kolega se naljutio na mene jer sam počeo postavljati pitanja, a ta pitanja si je i sam trebao već ranije postaviti, istražiti situaciju. I sad sam ja kriv što on ima kriva uvjerenja, zato jer sam čeprkao po tome?

Mitovi padaju kad ih se suoči s činjenicama. Opstaju ako ih se ne suočava s činjenicama, ako se tvrdnje ne proispituju, ako se pitanja ne postavljaju.

Dakle, ekipa, spojite svoj SSD na SATA 3 port (Intelov ako je moguće, a ne Marvellov) i ne opterećujte se više previše s njim. Pobrinite se samo da uvijek imate čim više slobodnog mjesta na njemu (čim više slobodnog mjesta imate, to će vam dulje trajati) i eventualno tu i tamo zavirite u SMART. Mada, nekako mi se čini da je SMART manje koristan nego kod HDD-ova.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 15:17 (mbaksa).
12 godina

pa sto se tice sto vise slobodnog mjesta to i nije neki problem ako ssd ima overprovisioning tako da nikad nije pun, moze se i rucno podesiti veci prostor pored defoult vrijednosti

17 godina
moderator
roby27 kaže...

pa sto se tice sto vise slobodnog mjesta to i nije neki problem ako ssd ima overprovisioning tako da nikad nije pun

To ne mijenja činjenicu da će osjetno dulje trajati ako je napola pun nego ako je zapunjen skoro do kraja. 

roby27 kaže...

moze se i rucno podesiti veci prostor pored defoult vrijednosti

Kako?

###

Nevezano uz to, konačno sam instalirao specijalizirane programe proizvođača SSD-ova - Intelov i Kingstonov (svaki program došao u instalacijskom fajlu od 50 megabajta). Intelov mi prepoznaje SSD i nudi optimizaciju, no od čega se sastoji ta optimizacija? Od pukom zadavanja naredbe TRIM! Kingstonov softver mi pak uopće ne prepoznaje Kingstonov SSD! Ono... Nadam se da smo konačno završili s bajkama o nužnom softveru proizvođača SSD-ova i "optimizacijama".

EDIT: Za Kingston UV400 treba koristiti drugi Kingstonov softver (ne SSD Toolbox, nego SSD Manager)! Ono, mislim stvarno... SSD Manager prepoznaje Kingstonov SSD, ali ne nudi baš nikakve "optimizacije", a podatke iz SMART-a iščitava kao i svaki drugi program. Znači jedino za što taj program ima smisla pokretati je za nadogradnju firmwarea, a novi firmware se možda nikad ni ne pojavi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 20:14 (mbaksa).
12 godina

ja imam 850 evo i u magicinu mogu sam podesiti vrijednost...znaci iskljucivo preko softvera od proizvodaca, mislim da sandisk i ocz to isto nude u svojim sofverima

a kaj se tice kingstona i njihovog supporta preko menagera da to je za plakanje, nema optimizacije samo pracenje zdravlja i update fw...

10 godina
neaktivan

Ja sam ostavio 10% kao unallocated space prilikom instalacije windowsa i riješen problem

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice