Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 48.850
|
čitano: 15.641.153
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

55QN90C bi trebao biti IPS po specifikacijama

Moj PC  
1 0 hvala 1
2 mjeseca
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
Je je IPS-ADS
13 godina
suspendiran
Chriss kaže...

Nije se dugo spominjao IPS pa da ga ne zaboravimo 😁

Uglavnom, meni treba Mini Led IPS 50-55 inča...

E sad, prije je LG imao takve s ok cijenom al toga baš i nema ili ja nisam vidio, ovi novi LG modeli koliko sam skužio IPS Mini Led imaju u dosta visokim klasama.

Pa ako netko zna/ima za preporuku tako nečeg nek viče :)

LG, Philips,... i ko još tako nešto proizvodi.

Lg qned81/85/, qned 91 od 65".

Philips pml9008,9009

Hisense u7n i u u8n samo 75"

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 9:18 (Cryogenic).
3 godine

Ne znam imam li suludu sreću, ali na ovom ekranu od TCL 65C805 nema nikakve greške. Sinoć brzinski testirano sa svim ( All Patterns ) kalibracijskim uzorcima skinutim sa:

https://www.murideo.com/test-pattern-library.html

Imam i onaj Spears & Munsil kalibracijski vrag, pa ću i njega zavrtit.

Nema clippinga boje, nema prljavog ekrana, nikakvih problema sa pikselima... bar na ovim uzorcima, a ni na par YT video šta sam pustija. Isto me bilontrta da ću naletit na sranje pa se razočarat :) Da sam vidija ijednu mrvicu, gotovo. Popizdija bi i samo u to gleda dok je ne zaminim ili stučem. 

Mislim da ću ostavit, bar za svakodnevnu upotrebu ( SDR, IPTV streaming, torrenti ) postavku Standard, Brightness 20, Contrast 80 do 85, Local Dimming MEDIUM, Gamma 0 ( sredina ), Sharpness 0, manje više sve ostalo OFF ili po defaultu 50. Jedino je onaj Gradient vrag, kako se zove... šta smanjuje zrnatost kod gradacije boja stavljen na LOW, eto tako fore radi.Ne znam je li ovo neka novija serija C805, šta bi  imogla bit jer je došla sa FW v412, šta nisam vidija nigdi da ljudi javljaju tako novi FW odma nakon paljenja / nakon kupnje.

Vezano uz IPTV i torrente koji se 90 posto gledaju, doslovno nema greške. Bili to filmovi, crtanu, sport ( za kojeg nisam nešto zagrijan ). Za vikend ostavljam postavljanje i kalibraciju  ( HDR, gaming ), pa nabacim i koji video testova. Kako bilo, ja sam super super zadovoljan.

Gaming me posebno zanima kako će se ponašat, HDR ne toliko, jsr ga imam i na monitoru pa ga ne palim jer me iritira. Ali eto, testirat ću.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 7:11 (Bevanda).

7 0 hvala 1
16 godina

Mislim, si lud, nemože ti i nesmije TCL C8xx serija biti dobra.

To bljak, to nevalja!!!

Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine
Bevanda kaže...

Ne znam imam li suludu sreću, ali na ovom ekranu od TCL 65C805 nema nikakve greške. Sinoć brzinski testirano sa svim ( All Patterns ) kalibracijskim uzorcima skinutim sa:

https://www.murideo.com/test-pattern-library.html

Imam i onaj Spears & Munsil kalibracijski vrag, pa ću i njega zavrtit.

Nema clippinga boje, nema prljavog ekrana, nikakvih problema sa pikselima... bar na ovim uzorcima, a ni na par YT video šta sam pustija. Isto me bilontrta da ću naletit na sranje pa se razočarat :) Da sam vidija ijednu mrvicu, gotovo. Popizdija bi i samo u to gleda dok je ne zaminim ili stučem. 

Mislim da ću ostavit, bar za svakodnevnu upotrebu ( SDR, IPTV streaming, torrenti ) postavku Standard, Brightness 20, Contrast 80 do 85, Local Dimming MEDIUM, Gamma 0 ( sredina ), Sharpness 0, manje više sve ostalo OFF ili po defaultu 50. Jedino je onaj Gradient vrag, kako se zove... šta smanjuje zrnatost kod gradacije boja stavljen na LOW, eto tako fore radi.Ne znam je li ovo neka novija serija C805, šta bi  imogla bit jer je došla sa FW v412, šta nisam vidija nigdi da ljudi javljaju tako novi FW odma nakon paljenja / nakon kupnje.

Vezano uz IPTV i torrente koji se 90 posto gledaju, doslovno nema greške. Bili to filmovi, crtanu, sport ( za kojeg nisam nešto zagrijan ). Za vikend ostavljam postavljanje i kalibraciju  ( HDR, gaming ), pa nabacim i koji video testova. Kako bilo, ja sam super super zadovoljan.

Gaming me posebno zanima kako će se ponašat, HDR ne toliko, jsr ga imam i na monitoru pa ga ne palim jer me iritira. Ali eto, testirat ću.

Najbitnije da si zadovoljan 

Nije bezveze jedan od best buy televizora.

Hvala na mini reviewu

3 godine

Di ste kupili taj tcl 65c805?

Znači sport kad se gleda nogomet ili tenis npr balun ili loptica nornalno idu nema ono da trag ostaje iza? Titlovi nemaju blooming i sive crte? Čini se da ste baš dobar primjerak dobili.

Nadam se da će vaš test preko vikenda i dalje pokazat dobre rezultate.

1 0 hvala 0
3 godine

Sta se tiče sporta, pogledan na vijestima sport priloge, protrčim kroz IPTV sport kanale, nikakvi tragovi loptica  ( tipa ghosting ) na ijednom sportu ovih par dana šta je koristim. Inače, nisam primjetija nikakva muljanja a kamoli sive crte u brzim scenama kod filmova šta mi je najbitnije... Kut gledanja je ogroman, meni livoe do desne strane boravka jedva se primjeti gubitak boje i kontrasta, ali jedva. Kažem, svašta sam očekiva, ali ovo me više nego ugodno iznenadilo. TV je kupljen u MALLa za ovu zimsku akciju za 660tak eura. Ma, za mene premija. Samo nek me još gaming oduševi :)

Televizija je za slovensko tržište, direkt uvoz, bar tako kažu naljepnice na kutiji.

Kad sam gleda ove kalibracijske pizdarije, tražija sam original videa i slike za isto. Nisam gleda ova sranja šta su od strane ko zna koga provučena kroz YT kodirsnje jer nemem pojma poštuju li formate, profile i slično. Znači, onaj link, plus oni AVS HD fajlovi direkt skinutinsa njihovih servera.

Raog tome je šta kad sam trazija test za color clipping, ima par YT videa na kojem mi zelena nije pulsirala u cilom rasponu, odma mi je bilo sumnjivo, pa je isoalo da sam u pravu. Na original videima i slikama sve je u redu. Tako da ne virujte videima sa jutrube 100 posto. Samo original kalibracijske liste i videa.

4 mjeseca

Sve 5 osim kutova gledanja i crne da je ok...Htio sam taj tv.Gledao ga uživo u 3 trgovine tj pevexa a tamo se vodi pod c803 i kutevi su bili jako loši,slika isprana čim se mrvu pomakneš iz centra i crna je siva ako nisi baš pred samim tv onda je tu i tamo ok.Vjerujem da je tvoj ok ako tako kazeš pa po tome c803 nije što i 805 jer baš u 3 različite trgovine da u loši nema šanse.Htio sam taj tv jer sam svuda čuo da je best buy i razočarao se onim što sam vidio.Ponavljam nisam ga imao kod kuce i ne zelim prepirke nego dijelim iskustvo.Na kraju sam kupio oled makar mi nije bio u planu.

0 0 hvala 1
16 godina

Na C809, (isto šta i 805) crna je CRNA da nemože biti crnija!!

Kutevo gledanja odlični!

Nikakvo crnilo iza loptica i slično...

Ali mi korisnici neznamo, relevantni su samo oni kojima nešto ne radi, oni kojima sve radi odlično samo seru i lažu!

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 12:00 (doktor1).
Moj PC  
5 0 hvala 1
3 godine
doktor1 kaže...

Na C809, (isto šta i 805) crna je CRNA da nemože biti crnija!!

Odlični su to televizori, no nisi vidio OLED.

Tamo je crna najcrnija.

合氣道
16 godina

Ko kaže da nisam vidio OLED hahaha

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca

Ma nisam rekao da laže covjek nego za one sto naruciju preko neta neka odu i vide.Za te novce savršen koliko je bilo 650e cca. ako se sjecam...J..e se meni tko sta ima i nije mi do rasprave samo kazem svoje mišljenje.Imam c4 odličan je a da vrijedi sad duplo i više nego taj tv to svakako ne nego eto iz gore navedenih razloga nisam uzeo taj c803.

0 0 hvala 1
3 godine
Bevanda kaže...

Ne znam imam li suludu sreću, ali na ovom ekranu od TCL 65C805 nema nikakve greške. 

Nemaš ludu sriću već su ti modeli teelvizora odlični.

Ako se pojavi neki falš to je kao kod svih tipova televizije.

Onda dođu likovi popu Cryogenica i popljuju ga, jer su pročitali na Redditu kako jedan model ima falinge.

On ga pljuje jer se zafrknuo što je kupio  IPS mini led i gdje isakliti frustracije nego na onima koji su kupili predivan, uniformiran TCL ili Hisense tv s VA mini led panelom.

Ips možes local dimmingom pojačati crnu, no do određene granice, pa kad hoćeš više posvijetliti ekran dobiješ sivu.

Tako je i Boris branio svoj IPS Grundig, sad ga više ne hvali. Čovjek je shvatio, shvatit će i Cryo.

合氣道
3 godine

Moram napomenit, televizija košta 660 eura. Šta se mene osobno tiče, ovo je jackpot za ove novce, jer stvarno nisam očekiva da će za ove novce vridit. Nisam prezahtjevan korisnik, ali znam šta valja i šta bi tija imat, pare me ne služe, ali oči me služe vrhunski i svaki posrani detalj primjetim. Valjda sam time proklet. Da se razumimo, televizija NEMA top topova sliku. Slika nije ravna OLED ekranima. Da imam OLED, sa kućnim gledanjem bi ga moji sagorili u 3 miseca Ali, crna je CRNA, boje su vrlo impresivne, dobro pegla 1080P sadržaj i SDR za koji sam je i kupija. HDR 4k sadržaj me je impresionira samo tako, ali takvo šta rijetko gledam i nije joj glavna namjena. Može se amaterski iskalibrirat i više nego dovoljno uz dostupne šablone i videa...Mislim, o čemu se raspravljat. Cijena sama govori. Moja su očekivanja bila u skladu sa tom cijenom, na kraju balade ja sam PREZADOVOLJAN.

Staru LG 49 inča sam platija prije 9 godina oko te cijene ( ni ne sićam se više ) i bila je profi iskalibrirana jer sam žica uslugu, sad imam ovu  65 inča i toliko su mi se oči navikle na određenu kvalitetu i postavke slike da sam automatski ovoj pogodija amaterski kalibraciju blizu idealnog, bar kasnije šta s uspoređiva po šablonama.

Ne znam kako je drugima sa istim modelom, ali ja kad probam one "profi" postavke po netu... tipa na Movie, pa Gamma -4, pa Warm postavka, pa ovo, pa ono... nemam pojma kako toliko toplu sliku mogu gledat. Svaka čast, neću o ukusima raspravljam. Ko to voli, to je lipo. Meni bila boja mora bit savršeno neutralno bila, crna CRNA sa svim prelazima jedne i druge jasno vidljivima Kad se to podesi, sve je ostalo pizdarija. Ovde su to u startu dobro postavili, pa se nema šta puno čačkat. Definitivno Local dimming mora ostat na Medium, za moj ukus.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 12:31 (Bevanda).

2 0 hvala 0
3 godine
doktor1 kaže...

Ko kaže da nisam vidio OLED hahaha

To se tako veli.

Ne možeš napisati da crna "ne može biti crnija", jer nijedan mini led ne može "još uvijek" dostići OLED. Mislim, možeš ti pisati, ali tu smo da te ispravimo.

Čitao sam na stranim forumima ljude koji su kupili Lg i Sony mini led (kvalitetniji od TCL i Hisense mini leda, ali preskupi) i svi priznaju da je odlično, no još u kontrastu, crnoj, ne dostižu OLED.

Svaki OLED još uvijek muku muči sa svjetlinom (neki više, neki manje) u HDR10 i DV, ako filmove gledate sa streaming servisa ili torrenta. Kad gledaš s bluray diska nema prigovora HDR-u i DV.

合氣道
4 godine

Ma koji TCL, otkud se to čudo pojavilo, nema tv-a bez Samsunga, Panasonica, LG-a a što sa sa sharp-om, Hitachijem, Grundingom itd. To su marke a ne, kako se ono zove, TCL?

0 1 hvala 0
4 mjeseca

Kako nebi bio top za 660 tu nema price!pisao sam nedavno tu brat je kupio lg oled c2 i iz kutije imao 50ak mrtvih pixela.Jedva smo skemijali da ga uzmu nazad tako da i oled bez 5god garancije nebi ni uzimao  ovaj c4 jer puno je love a nije isto kupi i miran si kao nekad sa tv-om 10+ godina.Kad mi u sobi krepa stari samsung 58 ici cu na nešto tipa tog tcl ili slično sigurno i drago mi je cuti da su ljudi zadovoljni.

0 2 hvala 0
6 godina
Titlovi sigurno imaju bluming. Jbg dimming zona ga mora zasvjetliti, ali zato mijenjaš boju titla ako možeš, siva recimo
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 13:25 (Iggivaggi).
6 godina
Ko što sam napisao; crna je crna dok dimming zona ne upali svjetlo da se vide boje.
Znači ovisi o broju (gustoći) zona i kvaliteti softvera koji ih pali.
Oko bijelih titlova crna neće biti crna (znači 0 svjetlosti) osim na oled-u.
To bi trebalo biti logično svima koji kupuju telku.
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 13:07 (Iggivaggi).

1 0 hvala 0
13 godina
Khm... titl mora biti žute boje, ništa te sive i bijele... žuti titl... A ima TCL finih iznenađenja i za ovu godinu...

3 0 hvala 0
6 godina
Ha, gledam di mu treba najmanje svjetla. Žuta mi se čini dosta blizu bijele, ako je na crnoj podlozi.
Drugo ako je podloga šarena, znači full 16*9, a ne cinema format s crnim crtama.
3 godine

@lggivaggi

Ja nisam primjetija bloom oko titlova ( SDR ) dok gledam normalno ( uz local dimming na medium ). Ni testni uzorci ( overscan, sharpness, geometrija ) sa 100 posto bilim linijama ne daju bloom, jedino primjetim blagi bloom kad krenem nožno u dobar kut van normalne zone gledanja. Problem je i u tome šta je TCL izda cilu hrpu firmvera za ovaj TV, od kojih je svaki nešto popravija ili zakenja. Masa korisnika na masi različitog firmvera, masa svakakvih komentara. Evo sad je, osim regularne zadnje v412 ( na kojoj sam ja ) i v420 (navodno samo Britanci zasad ) izašla neka beta M999 V12 za koju se kunu da je revolucija, ali ne mislim isprobavat. Da se ne ureknem.

6 godina
Mora upaliti svjetlo da se vidi bijelo. Pali svjetlo po zonama, kvadratima.
Ne znam kolko tvoj zona ima, ali na starim telkama s "malo" zona vidi se jasno.
Zato svi čekamo mikro led, "bezbroj" zona.
(To kaj ti nisi videl je super, al ne znači da nema. No, ako imaš na midium brijem da cijelo vrijeme drži sve zone na nekoj svjetlosti pa ne kužiš da je ispod titlova pojačal svjetlo. Moj Samsung posvjetli cijelu sliku kad skoče titlovi, ali često to mozak kompenzira)
11 godina
Iggivaggi kaže...
Titlovi sigurno imaju bluming. Jbg dimming zona ga mora zasvjetliti, ali zato mijenjaš boju titla ako možeš, siva recimo

ja sam si u video playeru napravio upravo to - stavio boju titlova u svijetlo sivu, da nije potpuno bijela...

naravno, nažalost - na boju titlova zemaljskih programa ne mogu utjecati, ali nema veze jer ionako TV ne gledam s većeg kuta od 20 stupnjeva pa je ok...

11 godina
Bevanda kaže...

@lggivaggi

Ja nisam primjetija bloom oko titlova ( SDR ) dok gledam normalno ( uz local dimming na medium ). Ni testni uzorci ( overscan, sharpness, geometrija ) sa 100 posto bilim linijama ne daju bloom, jedino primjetim blagi bloom kad krenem nožno u dobar kut van normalne zone gledanja. Problem je i u tome šta je TCL izda cilu hrpu firmvera za ovaj TV, od kojih je svaki nešto popravija ili zakenja. Masa korisnika na masi različitog firmvera, masa svakakvih komentara. Evo sad je, osim regularne zadnje v412 ( na kojoj sam ja ) i v420 (navodno samo Britanci zasad ) izašla neka beta M999 V12 za koju se kunu da je revolucija, ali ne mislim isprobavat. Da se ne ureknem.

za moj c835 je zadnji službeni OTA (4xx mislim) bio dosta niži od naknadnih updateova, a koji se daju naći na XDA i Telegramu, beta verzije nikad nisam instalirao, a trenutno imam v617 iako ima i neka novija beta...

čak ni te "provjerene" verzije ne instaliram odmah kad se pojave već čekam da netko na XDA ili po nekim stranim forumima napiše pokoju ako je probao (iskustvo flashanja androida od nekad :) )

11 godina
suspendiran
Iggivaggi kaže...
Zato svi čekamo mikro led, "bezbroj" zona.

čemu čekanje kad već imaš oled, svaki pixel svoja 'zona'

6 godina
Ha, računam da bu jeftinije i nema drugih opasnosti oleda
15 godina
Za mikro led bu trebao jako snažan cpu koji će u realnom vremenu upravljati svakom pojedinom diodom. Sad imamo mini led pa to zna biti problem kad je sve podijeljeno zone.
Tak da bit će jako skup a ne jeftin.
6 godina
Nadam se da ne.
Pričekajmo.
Do onda furam oled.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice