Koji televizor kupiti - vodič za odabir
- poruka: 49.143
- |
- čitano: 16.024.669
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ja sam uzeo nedavno hisense u7nq, sve radi top i slika je odlicna.
e sad, imam jedan problem tj pitanje. na tvu ako ne gledam preko nativnih aplikacija gledam preko laptopa(izvor stremio u 90% slucajeva) koji je spojen na tv preko hdmia.
zna mi se desit da film na tvu malo steka, ono ko da je fps pao, neko blago trzanje. u isto vrijeme kad se pogleda ekran laptopa film ide glatko, pa pretpostavljam da nije do stremia(veza je optika tako da nije do neta).
e sad, prije ovog tv-a imo sam tv kupljen 2017. koji nije imo neke napredne opcije pa sam i hdmi kablove kupio neke najjeftinije, tipa 3 eura za 3m dug kabl. zanima me jel moguce da radi losije kvalitete hdmi kabla dolazi do tog trzanja slike(filmovi su 4k od 15-20+ gb)?
kod filmova manje kvalitete(npr full hd) mi se to ne desava.
ako je do kabla, sto je bitno gledat kod kupnje?
Sony KD-65X75WL
e sad, imam jedan problem tj pitanje. na tvu ako ne gledam preko nativnih aplikacija gledam preko laptopa(izvor stremio u 90% slucajeva) koji je spojen na tv preko hdmia.
zna mi se desit da film na tvu malo steka, ono ko da je fps pao, neko blago trzanje. u isto vrijeme kad se pogleda ekran laptopa film ide glatko, pa pretpostavljam da nije do stremia(veza je optika tako da nije do neta).
e sad, prije ovog tv-a imo sam tv kupljen 2017. koji nije imo neke napredne opcije pa sam i hdmi kablove kupio neke najjeftinije, tipa 3 eura za 3m dug kabl. zanima me jel moguce da radi losije kvalitete hdmi kabla dolazi do tog trzanja slike(filmovi su 4k od 15-20+ gb)?
koji ti je refresh rate na tv-u......
kabel za tu cijenu sigurno ne podržava hdmi2.1 i nemaš puni raspon boja i veći refreshrate na 4k........
imam istu televiziju 65inača..... i preko pc mi sve uredno radi preko 2.1 kabela..... 4k 144hz, 444, 10-12bit, vrr, game mode, hdr......
koji ti je refresh rate na tv-u......
kabel za tu cijenu sigurno ne podržava hdmi2.1 i nemaš puni raspon boja i veći refreshrate na 4k........
imam istu televiziju 65inača..... i preko pc mi sve uredno radi preko 2.1 kabela..... 4k 144hz, 444, 10-12bit, vrr, game mode, hdr......
da, u ovakvim slučajevima je 99 posto do kabla.
Kao što je kolega rekao, uzmi neki 2.1 kabel ili 2.0 ako samo gledaš filmove/serije i trebalo bi biti sve oke.
Trenutni HDMI ti vjerojatno nema dovoljnu propusnost za 4k, pa zato dolazi do trzanja.
Stremio na PC ti ne prebacuje automatski refresh rate na 24Hz (23,976) za filmove pa primjećuješ posljedice 3:2 pulldowna.
Imaš nekoliko mogućnosti
- ručno prebaciti refresh rate na računalu - desktop aplikacije, stremio aplikacija, pokreti miša i ostalo bit će ti jako trzavo, ali film će se izvoditi glatko ili
- koristiti web.stremio.com na vidaa internet browseru.
Ova druga opcija je malo nespretna, ali radi dobro i video materijal ti se izvodi nativno na tv-u uz ispravan prikaz videa ako tv podržava mod. Moraš imati istovremeno na PC računalu pokrenuti Stremio i oba uređaja imati na istoj mreži. Računalo ti je u tom slučaju server. U postavkama Stremia na računalu imaš adresu servera koju treba prepisati u postavke web Stremia na tv-u. Budući da na Vidaa OS-u nema nativne stremio aplikacije za sad, ovo je jedini način.
pozdrav svima
pitao sam prije nekih tjedan dana za pomoć u odabiru novog Tv-a i preporučili ste mi kao najbolju opciju za moj buđet TCL QD-mini LED 55C805 google tv
pošto još nisam kupio tv, htio bih čuti vaše mišljenje o jednoj temi koja me zanima
počeo sam razmišljati da bih uzeo TV sa ambilight tehnologijom (ako sam dobro shvatio samo Philips ima tu tehnologiju (možda i griješim) te da ima andriod OS
je li to po kvaliteti tu negdje kao i TCL ili se ne mogu usporediti, i možete li molim vas preporučiti neki tv sa ambilightom do nekih 800e otprilike
hvala
pozdrav svima
pitao sam prije nekih tjedan dana za pomoć u odabiru novog Tv-a i preporučili ste mi kao najbolju opciju za moj buđet TCL QD-mini LED 55C805 google tv
pošto još nisam kupio tv, htio bih čuti vaše mišljenje o jednoj temi koja me zanima
počeo sam razmišljati da bih uzeo TV sa ambilight tehnologijom (ako sam dobro shvatio samo Philips ima tu tehnologiju (možda i griješim) te da ima andriod OS
je li to po kvaliteti tu negdje kao i TCL ili se ne mogu usporediti, i možete li molim vas preporučiti neki tv sa ambilightom do nekih 800e otprilike
hvala
Protegni se jos 200 EUR i kupi LG C4. mani se ambilight....
zoboravio sam reći radi se o 55 incha veličini
Stremio na PC ti ne prebacuje automatski refresh rate na 24Hz za filmove pa primjećuješ posljedice konverzije.
Imaš nekoliko mogućnosti
- ručno prebaciti refresh rate na računalu - desktop aplikacije, stremio aplikacija, pokreti miša i ostalo bit će ti jako trzavo, ali film će se izvoditi glatko ili
Ova druga opcija je malo nespretna, ali radi dobro i video materijal ti se izvodi nativno na tv-u uz ispravan prikaz videa ako tv podržava mod. Moraš imati istovremeno na PC računalu pokrenuti Stremio. Računalo ti je u tom slučaju server. U postavkama imaš adresu servera koju treba prepisati u postavke web Stremia na tv-u. Budući da na Vidaa OS-u nema nativne stremio aplikacije za sad, ovo je jedini način.
ovo sa web verzijom na vidaa os sam probao, samo se ulogiro sa svojim podacima i okej to radi, ako pokrenem neki manji file npr. epizodu neke serije. Ako probam upalit neki 4k film on se pokrene na par sekundi i onda se loada, kao da mu je konekcija slaba(tv povezan utp kablom s ruterom), pa nisam ni dalje pokusavo nista.
Stremio na PC ti ne prebacuje automatski refresh rate na 24Hz za filmove pa primjećuješ posljedice konverzije.
Imaš nekoliko mogućnosti
Ova druga opcija je malo nespretna, ali radi dobro i video materijal ti se izvodi nativno na tv-u uz ispravan prikaz videa ako tv podržava mod. Moraš imati istovremeno na PC računalu pokrenuti Stremio. Računalo ti je u tom slučaju server. U postavkama imaš adresu servera koju treba prepisati u postavke web Stremia na tv-u. Budući da na Vidaa OS-u nema nativne stremio aplikacije za sad, ovo je jedini način.
ovo sa web verzijom na vidaa os sam probao, samo se ulogiro sa svojim podacima i okej to radi, ako pokrenem neki manji file npr. epizodu neke serije. Ako probam upalit neki 4k film on se pokrene na par sekundi i onda se loada, kao da mu je konekcija slaba(tv povezan utp kablom s ruterom), pa nisam ni dalje pokusavo nista.
Prakticki svi televizori imaju 100 mbit lan, tako da i tvoj 99% ima. Stvarno nevjerojatno da je žica sporija, ali tako je. Ako imaš AC ili AX ruter, probaj spojiti TV na 5GHz mrežu i moralo bi ti normalno raditi, a PC sigurno ima najmanje gigabitni LAN. Samo pazi da ti je WIFI signal dobar. Ili probaj naći neki 4K film s niskim bitrateom za probu - trebalo bi raditi ok.
Kod mene su i TV i PC spojeni na AC mrežu s full signalom i mogu bez problema streamati fajlove 35-40 GB veličine na optici.
Ili nabaviti neki usb to lan adapter, ali to je opet lutrija koji će raditi.
Imaš nekoliko mogućnosti
Prakticki svi televizori imaju 100 mbit lan, tako da i tvoj 99% ima. Stvarno nevjerojatno da je žica sporija, ali tako je. Ako imaš AC ili AX ruter, probaj spojiti TV na 5GHz mrežu i moralo bi ti normalno raditi, a PC sigurno ima najmanje gigabitni LAN. Samo pazi da ti je WIFI signal dobar. Ili probaj naći neki 4K film s niskim bitrateom za probu - trebalo bi raditi ok.
Kod mene su i TV i PC spojeni na AC mrežu s full signalom i mogu bez problema streamati fajlove 35-40 GB veličine na optici.
Ili nabaviti neki usb to lan adapter, ali to je opet lutrija koji će raditi.
kolega ima problem s predugim hdmi kablom, a ne mrežnim :)
kolega ima problem s predugim hdmi kablom, a ne mrežnim :)
Po opisanom, nije do HDMI kabla. Lagana zatrzavanja su jer izvor nije 24Hz. U to se lako može uvjeriti tako da klikne na menu - settings - support - system info - signal info. Ako piše da je 24 Hz, onda je stvarno moguće da je do HDMI kabla. Ako piše 60 Hz, onda je do 3:2 pulldowna. Može kolega probati npr. lokalno pustiti neki 4K film s npr. Kodijem koji će biti podešen tako da automatski promijeni refresh rate prema materijalu koji se vrti. I neće 100% biti trzuckanja.
Da je do kabla, iz iskustva mogu reći da bi svako malo imao artefakte i gubitak slike i zvuka. Moj 100U7KQ gasi sliku na najmanji problem.
Moj alternativni savjet išao je za tim da se izbjegne HDMI i da se koristi softver od samog TV-a. A u ovom slučaju kolega ima bottleneck na LAN-u u televizoru koji može izbjeći korištenjem wifija.
U svakom slučaju, može probati...
ali njemu je source laptop koji samo baca sliku preko 3m hdmi kabla (upitne kvalitete + sama duljina istog)
laptop mu je na mreži i\ili pušta ripove
ali njemu je source laptop koji samo baca sliku preko 3m hdmi kabla (upitne kvalitete + sama duljina istog)
laptop mu je na mreži i\ili pušta ripove
Ne razumijemo se :)... Znači, kolega može izbjeći laptop kao source budući da koristi stremio. Ponudio sam mu rješenje koje i sam primjenjujem. U tom slučaju laptop ne mora ni biti spojen HDMI kablom na televizor. Stremio na PC računalu je media server, a televizor je klijent. Budući da ne postoji Stremio app na Vidaa OS-u, koristi web.stremio.com u web browseru televizora kao klijent. I to radi zapravo jako dobro, sav materijal se izvodi nativno na TV-u.
A kako je kolega to uspio upogoniti, možda ne zna da TV nema gigabitni LAN (u ovom slučaju HDMI nebitan) što mu vjerojatno stvara bottleneck koji vjerotno može riješiti korištenjem wifija.
sve 5, ti pričaš o zaobilasku :)
pa cak sam i procitao kako tv ide do maks 100 megabita, ali nisam mislio da ce to biti toliki bottleneck. uglavnom probat cu tv spojit preko wifi pa isprobat web stremio. svakako cu probat upogonit tu opciju da uklonim laptop i hdmi kabl.
sto se tice veze, ruter, tv i laptop su svi u metar udaljenosti(tv i ruter su maltene jedan pored drugog a laptop stoji niti metar udaljen pored), tako da mislim da nebi trebalo bit problema sa signalom(upravo izmjereno na speedtestu 350 megabita na laptopu).
pa cak sam i procitao kako tv ide do maks 100 megabita, ali nisam mislio da ce to biti toliki bottleneck. uglavnom probat cu tv spojit preko wifi pa isprobat web stremio. svakako cu probat upogonit tu opciju da uklonim laptop i hdmi kabl.
sto se tice veze, ruter, tv i laptop su svi u metar udaljenosti(tv i ruter su maltene jedan pored drugog a laptop stoji niti metar udaljen pored), tako da mislim da nebi trebalo bit problema sa signalom(upravo izmjereno na speedtestu 350 megabita na laptopu).
100mbit veza je i vise nego dovoljna za 4k sadržaj, nije ti to do neta, pogotovo ne ak je spojen žicom
Pozdrav ekipa, zanima me vaše mišljenje između dva televizora.
Tv bi se postavio na mjesto tik uz stijenku balkona, dakle danju dosta svijetla prostorija.
Iako mi oled nije stran, (mobiteli, monitor...) ne znam dal je u odnosu na mini led i obzirom na položaj gdje će se nalazit, isplativ u odnosu na razliku u cijeni ?
Može i nekakav komentar od strane vas, zašto i zbog čega, bilo bih mi drago.
Naručio na kraju ipak LG 55G4, jebedi ga, jednom se živi.
Pozz ekipa kupio bi lg g4 65 tv dali ko zna jeli taj model ima 5 godina garanciju na burn in...dobio sam info da taj model ima 5 godina limited garanciju na panel sta znaci da prve 2 godine servis pokriva sve troskove a ostale 3 servis panel a kupac ruke...moze pomoc ako je ko bolje upoznat jer u ducanima neznaju a lg podrska jos manje
Pozz ekipa kupio bi lg g4 65 tv dali ko zna jeli taj model ima 5 godina garanciju na burn in...dobio sam info da taj model ima 5 godina limited garanciju na panel sta znaci da prve 2 godine servis pokriva sve troskove a ostale 3 servis panel a kupac ruke...moze pomoc ako je ko bolje upoznat jer u ducanima neznaju a lg podrska jos manje
Kakva ti korist od informacije na forumu... Nece ti forum servisirati tv...
uzmi produzeno jamstvo i miran si, ja sam neki dan piknuo 65g4 sa produzenim jamstvom na 5 godina za 142€
Narucio G4 pa cemo vidjeti
Jucer ga namontirao na zid tokom dana. Nije vani suncano bilo ali je bilo podosta svijetla u kuci i mogu reci da sam zadovoljan sa TV. Pustio neku seriju, neki film i malo zemaljskih programa cisto da vidim kak to sve izgleda i stvarno je top.
A vec kad sam uzeo G4, zasvrbilo me pa sam i uzeo PS5 PRO (PS5 je na prodaju ako nekoga zanima)
Ma ekipa radi se da na lg podrska na webu, u ducanu a isto tako u servisu neznaju dat prave informacije u vezi garancije..inace lg g4 tv ima tvornicki 5 godina garancije ali na njoj pise limited...sta da kupujem dodatnu garanciju kad vec ima samo od sebe 5 godina...pa zato pitan na forumu jel niko nema pojma dat pravu informaciju
Ma ekipa radi se da na lg podrska na webu, u ducanu a isto tako u servisu neznaju dat prave informacije u vezi garancije..inace lg g4 tv ima tvornicki 5 godina garancije ali na njoj pise limited...sta da kupujem dodatnu garanciju kad vec ima samo od sebe 5 godina...pa zato pitan na forumu jel niko nema pojma dat pravu informaciju
Sta pise u garantnom listu? Ja kad sam kupovao C1 trazio sam da mi oni aktiviraju dodatne 3 godine garancije i u garantnom listu pise full garancija 2+3 bez ikakvih dodatnih uslova na te dodatne 3 godine....
razumijem o cemu pricas, kazem kupi dodatno jamstvo jer sam i ja tako uzeo. Koliko sam ja nasao na internetu 5 godina ti je samo na panel za G4 seriju s tim da prve dvije godine ti je na cijeli tv, a ostale 3 godine samo na panel + kaj u te tri godine moras platiti i ruke servisa za zamjenu panela ako on krepa. Tak da realno imas 2 godine punog jamstva na taj TV a ostale 3 godine imas samo na novi displej bez radnih sati servisa kojeg ti moras platiti.
Edit: uspio sam naci na LG sluzbenoj stranici
- U prvoj godini jamstva obuhvaćeni su panel, dijelovi i troškovi rada. U drugoj do pete godine jamstva obuhvaćeni su samo paneli, dok će se rad naplatiti.
s tim da ovo za drugu godinu moraju dijelove i trošak rada pokriti radi EU zakona
Izvor slike https://www.lg.com/hr/televizori/lg-oled65g42lw
Ima li netko od vlasnika Hisense tva da koristi iptv aplikaciju s Vidaa sustava? Probao jedno 5 aplikacija i sve su trial do 15 dana... Ima li koja besplatna?