Ovako, imam jedan problem, kada upalim racunar, on se upali, mogu uci u bios, i kada nastavim i kada treba da se pojavi ono winows xp sa trakom, samo se restartuje ili stane crna slika, a lampica od monitora ne trepce...??? Moze li mi neko pomoci ko ima vise iskustva sa time???
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Otvori kompjuter i očisti ga od prašine. Onda pokreni komjuter i vidi vrti li se ventilator. Ako ne probaj pokrenuti u safe modu. Pritišći f8 dok se diže kompjuter. Onda će ti se pojaviti izbornik i ti izaberi safe mod. Ako se i safe mod sruši probaj svoju grafičku karticu i monitor na drugom kompjuteru pa vidi radi li.
Može biti da je napajanje pri kraju pa nema dosta snage za podignut sistem, ili da se pregrijava procesor prilikom bootanja pa se računalo gasi kako bi ga zaštitilo ili može biti da je hard krepao.
Ali najvjerovatnije nije greška u hadrweru nego ti je jednostavno krepao windows i samo trebaš napraviti reinstall windowsa.
Zaboraio sam napomenuti. Probaj napraviti repair windowsa. Ubaci windowsov dvd i onda izaberi repair.
VENTILATORI SE VRTE ... Vidi, ne grije se procesor, ocistio sam sve je kao sunce, botovanje se pokrene do pola i stane, zastopa komp, idem reset pojavi se ono safe mode normal mode i jos nest, na sta god da kliknem samo se restartuje, i sve tako prije trake sa windowsom se restartuje...????zna li neko u cem je problem?=????
Evo sada sam zamjenio i napojnu, opet ista stvar, ostaje samo graficka ili cpu, ali ja ipak msm da je cpu, al et vase misljenje mozda je neko imao slican problem...
ma probaj ti reinstalirat windows
Kralju molim te procitaj sve odgovore da nemozam pobavljati, ubacim drugi hdd na kome ima wind i nece, kad pokrenem botovanje za reinstal udje u ono plavo i samo stane, zasteka, i moram ga restart....ja misim da je cpu, ili mozda grafika, ako neko zna nek pomogne...
Kralju molim te procitaj sve odgovore da nemozam pobavljati, ubacim drugi hdd na kome ima wind i nece, kad pokrenem botovanje za reinstal udje u ono plavo i samo stane, zasteka, i moram ga restart....ja misim da je cpu, ili mozda grafika, ako neko zna nek pomogne...
Sa drugog harda neće bootat jer je windows na tom hardu vjerojatno instaliran na drugoj konfiguraciji. Grafika nema veze sa ne bootanjem windowsa, to može biti pregrijavanje CPU-a ili preslabo napajanje ili hard. Ali kažem ti sa kompom ti je vjerojatno sve u redu, uzmi CD od XP-a u baciga i čitač i napravi clean install windowsa i stvar rješena.
imao sam i ja slican problem vise puta...znaci mozda je cpu cooler slabiji ili ako imas vise plocica od rama probaj jednu izvadit pa isprobat jer mozd je to problem
Vidi racunar nije moj, drug mi ga je donijeo da mu ga malo ocistim, prije toga mu se cpu strasno grijau, u sped fanu mu je stalno bila vartrica, i bila je velika temperatura, stalno mu se gasio svakih 10-tak minuta.... Ako sam hdd zamjenio, i ostavlja isti problem to znaci da nije u njemu problem, stavim njegov u svoj i sve radi, onda stavim svoju napojnu jedinicu, ni to ne rjesava problem, da rami nisu u redu odna bi skicala maticna ploca nebi se nikako mogao upaliti, ja ga upalim, sve ide ima onaj text neki, slika sa imenom maticne i pojavi mi se ono safe mode, pusti da wind odredi, i normal windows, i obicno kad to stisnem trebalo bi da se pojavi windows xp sa svojom load trakom, ali umjesto toga on se samo restartuje i oko 3-4 puta je tako, i recimo nakon 4 uzastopna restarta stisnem normal windows i umjesto windows trake samo komp samo radi normalno, ali lampica od monitora trepti isto kao da je racunar uspavan.... Prije toga je racunar iciscen sa kompresorom, sve se sjaji, kulirei fantasticno rade, i ja mislim da je u pitanju cpu, probacu da nadjem cpu da zamjenim pa da vidim, pa ak neko na nest sumnja nek kaze, hala svima na trudu, a ja ako nesto uspijem u medjuvremenu postavicu kao rjesenje...
Nije to, molim citaj sve postove od pocetka da se nepi ptanja duplala...
Ipak, izgleda da je maticna otkucala svoje...