Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.349
|
čitano: 6.752.394
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Petar hw kaže...

1. za koliko imas volje

2. tezine i ponavljanja u narednim serijama ce biti manje, normalno i ocekivano

3. smisao je vise zgaziti misic sto ce potaknuti vise hipertrofije

ali nego uglavnom, ici do otkaza previse i precesto pogotovo na compoundima jeste lose - ali ne zbog direktno misicnih vec iskljucivo CNS razloga, i to na NA COMPOUNDIMA. ici do otkaza na izolacijama svaku seriju biceps triceps flyevi ramena prsa itd vecini nije problem i tesko se moze pretjerati

osobno sam iskusio zgazenost kad se dobro izudaras sa gvt 10x10 cucnjem i progressom na tome, navecer problem zaspati od razbuđenosti cns-a, nocni trzajevi uz buđenje te prekosutra opet na treningu i dalje obamrlost - kompletno je patio oporavak i treninzi ostali misicnih skupina, to je ta dubinska zgazenost cns-a koja se pokusava sprijeciti tim >manje otkaza< i laksim treninzima filozofijama ali jako je tesko doci do toga

takoder glede otkaza i njegovog utjecaja na zamor cns-a, jako znaci u kojem rep rangeu se otkaz dogodio, npr vukao deadlift 1 repetition maximum otkaz rpe10 ili 10 repetition maximum otkaz rpe10 sa manjom kilazom - zamor cnsa ce biti uvelike razlicit i zahtijevati duze ili manje dana oporavka između ponovnog pokusaja progressa na toj vjezbi

kombiniras rijeci -uradis manje- uz napredak, nazalost koga kod sam do sada upoznao a drzao se toga nije uspijevao u svom naumu znacajnije transformacije tijela

1. ok

2.. kontradiktioran si, i sam si rekao da moras napredovati u kilazama, ponavljanjima itd, a ovdje bi radio serije do otkaza iako ces kilaze i ponavljanja morati smanjiti itekako....

3. krivo, smisao nije sto vise zgaziti misic.. bitan je volumen i intezitet, po tvom bi onda svaki trening trenirao dok vise ne mozes, dakle ne brojis ni serije ni kilaze ni ponavljanja... 

tesko je napredovati s 10x10 cucnjem..  prve serije su prelagane, tek zadnjih par budu izazovne

iako kao sto rekoh, volumen nadoknaduje intezitet, ali zasto ne uraditi 3 serija blizu otkaza ili do otkaza, gdje znas da si u sve 3 serije uradio bas ono sto trebas

13 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

Slažem se ovdje sa Petrom. Ima nekih čudnih stavova, ali u vezi intenziteta i volumena treninga je u pravu. Većina ljudi krivo shvaća te stvari što pročitaju na internetu pa treniraju kao babe. Šanse da će se netko ozlijediti ili pretrenirati sa biceps curlom ili nekim vježbama na sajlama su stavrno minimalne i nisam još nikog upoznao tko se tako ozlijedio ili pretrenirao.

Ono gdje treba paziti sa overtreningom su compound vježbe kao što Petar kaže. Kod mene je isti slučaj bio gdje sam tijelo više puta zgazio compound movementima jer ih jako volim i često me "ponese" u teretani kad se dobro osjećam pa teško kontroliram i zaustavim i onda sam dan-dva fatigued za popizdit. 
To su neke finese kod iskusnih vježbača gdje treba imati disciplinu. Zato pro BB-i imaju trenere jer je teško to sve sam procijeniti i kontrolirati se, dok će trener moći objektivno sa strane reći kada je dosta. Ali u svakom slučaju takva rasprava nema smisla kod nekih početnika i rekreativaca gdje je velika većina ionako undertrained. 

6 tjedana
@Cordas pozdrav, dobar komentar osim za ozlijede, evo sad znaš za jednu osobu koja se ozlijedila i kod mrtvog dizanja, biceps kurlsa (pregib bicepsa s bučicama) , ćin aps (zgibovi), stojeći pregib biceps sa šipkom ali i kod trčanja, vožnje bicikla, nogometa... (jbt nema kako se nisam ozlijedio). Ali također znam osobu koja je sjebala rame (benč), mišić u loži kod dizanja. I ništa nije bila bezazlena ozlijeda, sve to traje mjesecima ako ne i godinu ili dvije što se tiče tetiva. A nije da sam neki početnik, preko 10 godina konstantno trčanje i biciklizam, prije toga nogomet. Teretana par godina povremeno, zadnje vrijeme češće zato što se trenutno nakupilo ozlijeda (na biciklu ne mogu zbog IT banda- tetive, na trčanju ne mogu zbog išjasa u desnoj strani i neke boli u lijevom stopalu što mi puklo prije dva mjeseca pri skretanju u lijevo kod trčanja i još boli). Zato mi je sad plan zbog ograničenja zdravlja rehabilitacijske vježbe za napisane probleme i da barem pumpam mišiće ali i tu sam sklon ozlijedama. Baš jebeno, meni nije problem trčati 30km, voziti trkaći bic 100km, dizati serije utega u neograničenom broju serija zato što mi tijelo nikao ne javlja da sam u otkazu. Ali zato me pogode ozlijede.

Problem je i zanesenost koju si naveo a ona također može dovesti do ozlijede. Naravno potpuno zdrava osoba se ne može tako lako ozlijediti ali velik broj ljudi ima sjebanu kralježnicu a da to ni ne znaju ili slabije tetive (pogotovo veterani), ali zna biti dana kad smo neispavani a mišići umorni, tetive ukurzu pa se lakše ozlijedimo. Recimo kad se zanesem pa kao mogu još i imam taj osjećaj da se nisam ispucao pa dižem, a gubim koncentraciju za pravilan pokret, pa se počnem nepravilno uvijati... stop, stop. Možda bolje ne ići do otkaza i tu stati, možda bolje tada stati i napraviti još jednu seriju pravilnog dizanja, nego riskirati ozlijedu. Jer iskreno rijetki imaju potrebu da se kidaju i riskiraju osim Arnolda i sličnih zvijeri ali opet to su genetski nadljudi i svaka ćas takvima (a bome ima ih i u ovoj temi 💪).

Slažem se za babe, većina ljudi trenira kao babe na treninzima ali barem se ne mogu ozlijediti 😅

Ne bih obeshrabrio nikoga i poštivam ljude koji treniraju, imam veliki rešpekt za sportaše i rekreativce zato što imamo to nešto što nas tjera da testiramo svoje granice ili možda održavamo ono u zdravom tijelu zdrav duh.

Možda sam frustriran previše što trenutno ne mogu trenirati a imam zato još jaču želju i zato pišem ovaj komentar da se netko ne dovede u sličnu situaciju.
6 tjedana
Molio bih vas da mi napišete shemu treninga, ali na hrvatskom 😅 Nemojte mi one bro, Split, Šibenik, Lege... tu se izgubim.

Evo što želim, hoću 5 treninga tjedno, hoću cijelo tijelo ali naglasak na trup, hoću zdrav trup da se više ne mogu ozlijediti, hoću da ojačam tetive da se više ne može istegnuti. A hoću i ujednačenu snagu u mišićima da nw dođe do dizbalansa, a hoću i veće mišiće. Ili bolje da pišem djeda Mrazu da mi ispuni želje (sad se sramotim 🤡🎅).
Znači ne tražim da mi složite vježbe, nego raspored koji dan noge, ruke, leđa... I smjernice što da forsiram a što da izbjegavam radi ozlijeda.
Imam dijagnozu vratna kralježnica disk malo iskočio, išjas upaljen, IT tetiva upaljena, ahilove tetive jako zategnute, bolno lijevo stopalo, ali i lijeva ruka (zapešće) tetiva jednom istegnuta pa osjetim kod mrtvog dizanja (zato imam kuke za dizanje) i boli me lijeva podlaktica (baš kost) kod stojnog pregiba bicepsa sa ravnom šipkom.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 11:24 (Sirotanovic).
13 godina
Cordas kaže...

Slažem se ovdje sa Petrom. Ima nekih čudnih stavova, ali u vezi intenziteta i volumena treninga je u pravu. Većina ljudi krivo shvaća te stvari što pročitaju na internetu pa treniraju kao babe. Šanse da će se netko ozlijediti ili pretrenirati sa biceps curlom ili nekim vježbama na sajlama su stavrno minimalne i nisam još nikog upoznao tko se tako ozlijedio ili pretrenirao.

Ono gdje treba paziti sa overtreningom su compound vježbe kao što Petar kaže. Kod mene je isti slučaj bio gdje sam tijelo više puta zgazio compound movementima jer ih jako volim i često me "ponese" u teretani kad se dobro osjećam pa teško kontroliram i zaustavim i onda sam dan-dva fatigued za popizdit. 
To su neke finese kod iskusnih vježbača gdje treba imati disciplinu. Zato pro BB-i imaju trenere jer je teško to sve sam procijeniti i kontrolirati se, dok će trener moći objektivno sa strane reći kada je dosta. Ali u svakom slučaju takva rasprava nema smisla kod nekih početnika i rekreativaca gdje je velika većina ionako undertrained. 

pa tko je rekao da ces se ozlijediti? hoces ako natovaras kilaze koje ne mozes kontrolirati, ili ako ne treniras misic u punom rasponu pokreta, zato je full rom u prednosti, pogotovo kod ljudi koji treniraju u gornjem rasponu pokreta (gdje i ima manje hipertrofije), pa kad misic dodje u istegnuto stanje, eto ozljede

sto se pretreniranja tice, tu se slazem, ali isto tako ni junk volumen nema smisla, tj gubljenje je vremena, osim ako volis biti 2h u gymu, a vecina nas ima drugih obavewza

bilderi uglavnom imaju trenere za prehranu i kemiju, a dobro napisan program ti isto tako uklanja mogunost da radis radnom stvari, zato uzmes program i pratis ga od a do ž i nema greske

13 godina
Sirotanovic kaže...
Molio bih vas da mi napišete shemu treninga, ali na hrvatskom 😅 Nemojte mi one bro, Split, Šibenik, Lege... tu se izgubim.

Evo što želim, hoću 5 treninga tjedno, hoću cijelo tijelo ali naglasak na trup, hoću zdrav trup da se više ne mogu ozlijediti, hoću da ojačam tetive da se više ne može istegnuti. A hoću i ujednačenu snagu u mišićima da nw dođe do dizbalansa, a hoću i veće mišiće. Ili bolje da pišem djeda Mrazu da mi ispuni želje (sad se sramotim 🤡🎅).
Znači ne tražim da mi složite vježbe, nego raspored koji dan noge, ruke, leđa... I smjernice što da forsiram a što da izbjegavam radi ozlijeda.
Imam dijagnozu vratna kralježnica disk malo iskočio, išjas upaljen, IT tetiva upaljena, ahilove tetive jako zategnute, bolno lijevo stopalo, ali i lijeva ruka (zapešće) tetiva jednom istegnuta pa osjetim kod mrtvog dizanja (zato imam kuke za dizanje) i boli me lijeva podlaktica (baš kost) kod stojnog pregiba bicepsa sa ravnom šipkom.

mrzi me, ali uglavnom gledaj visezglobne vjezbe, jer one jacaju trup, cucanj,. bp, neka varijacija dl (ne bih radio klasicni, radio bih rumunjski ili na ravne noge), ohp isto gradi stabilnost trupa..

naravno kreni s laganim kilazama gdje ces imati vise ponavljanja u rezervi, i iz treninga u trening jacaj..

uzmi neki gotov program. 3x5, 5x5, SS, jason blaha ice cream fitness, itd

6 tjedana
@exer hvala na odgovoru ali prevedi ovo : "bp, neka varijacija dl (ne bih radio klasicni, radio bih rumunjski ili na ravne noge), ohp"?

bp možda znači benč pres 🤔
3 godine
exer1234 kaže...
Cordas kaže...

pa tko je rekao da ces se ozlijediti? hoces ako natovaras kilaze koje ne mozes kontrolirati, ili ako ne treniras misic u punom rasponu pokreta, zato je full rom u prednosti, pogotovo kod ljudi koji treniraju u gornjem rasponu pokreta (gdje i ima manje hipertrofije), pa kad misic dodje u istegnuto stanje, eto ozljede

sto se pretreniranja tice, tu se slazem, ali isto tako ni junk volumen nema smisla, tj gubljenje je vremena, osim ako volis biti 2h u gymu, a vecina nas ima drugih obavewza

bilderi uglavnom imaju trenere za prehranu i kemiju, a dobro napisan program ti isto tako uklanja mogunost da radis radnom stvari, zato uzmes program i pratis ga od a do ž i nema greske

nije tako, upravo zbog full roma se događaju ozljede, jbte mike izraetel. 

npr upravo zbog full rom-a na scott biceps curlovima u donjoj poziciji puca biceps,

zatim cucanj ako se ide duboko full rom kod znacajnog postotka ljudi ce izazvati probleme sa zdjelicom i donjim leđima, a rjesenje za te probleme je upravo skracivanje range of motion-a odnosno zadrzavanje do paralele (ili cak iznad)

pucanje prsa na bencevima je iskljucivo u donjoj poziciji kad se krece sa prsa,

cesti problemi sa ramenima se mogu sprijeciti skracivanjem rom-a na potiscima pogotovo dipsevima

itd itd SVE ZBOG FULL ROMA

9 mjeseci
exer1234 kaže...
Angelo97 kaže...
Ja rokam sad zadnjih 2 mjeseca 4x tjedno jim i super se osjecam.

Pon Push, ali biceps
Sri Pull sa tricepsom
Petak Legs
Subota Ramena i ruke

lijepo je to, ali opet moze biti i zeznuto AKO:

uradis ponedeljak push, i biceps.-..

i dodjes u srijedu kad ono upala bicepsa  a trebas raditi ledja, zeznuto, 

ako upala prodje, deri, nije problem, ako imas upalu onda je occito lose isprogramirano

dakle idealni trening ne postoji, jer bilo sta da slozis, opet ce imati neku manu....

Ma ruke se oporave brzo. Draze mi je tako nego radit npr triceps nakon prsiju i ramena kad budem vec skuren i  neda mi se tolko i jos k tome misic koji je bio dosta pogodjen vjezbama prije.

16 godina

Netko je ovdje nedavno trazio spravu za veslanje.

Na Amazonu je trenutno jedna s vodenim rezervoarom dosta snizena, konacna cijena 206€ s besplatnom dostavom.

Naravno, nemam iskustva s njom ali vidim da ima jako dobre ocjene (skoro 300 review-a, ocjena 4.5/5). Voda navodno daje realistican otpor i uredjaj je tisi od zracnog. Cijena je presmijesna iskreno...

Gledam te!
13 godina
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...
Cordas kaže...

nije tako, upravo zbog full roma se događaju ozljede, jbte mike izraetel. 

npr upravo zbog full rom-a na scott biceps curlovima u donjoj poziciji puca biceps,

zatim cucanj ako se ide duboko full rom kod znacajnog postotka ljudi ce izazvati probleme sa zdjelicom i donjim leđima, a rjesenje za te probleme je upravo skracivanje range of motion-a odnosno zadrzavanje do paralele (ili cak iznad)

pucanje prsa na bencevima je iskljucivo u donjoj poziciji kad se krece sa prsa,

cesti problemi sa ramenima se mogu sprijeciti skracivanjem rom-a na potiscima pogotovo dipsevima

itd itd SVE ZBOG FULL ROMA

da

ako pretjeravas s kilazama, bas to on i propagira, vise ponavljanja, sve radi 12 i vise, kako ce se tu desiti ozljeda?

hoce ako ces i dalje trpati kilaze s kojima si radio jedva 5-8 ponavljanja, 

hipetrofrija se radi od 5 do 30 ponavljanja

najvise hipetrofije se radi u donjem polozaju, cak su i sami ronnie i ostali old school tako trenirali, pogledaj njegova ponavljanja, nisu full, ali u kojem rasponu su?

6 tjedana
Nedjelja sat vremena, nijesam se iscrpio ništa a apl. kaže "samo jako" .
3 godine

drzi se toga 1-3mj ako si totalni pocetnik, zatim prijeđi na nesto ozbiljnije gdje se jace pogađa misicna skupina u treningu

8 godina
Sirotanovic kaže...

koja aplikacija ti je to

13 godina
Sirotanovic kaže...

ne kontam ovo

13 godina
Petar hw kaže...

drzi se toga 1-3mj ako si totalni pocetnik, zatim prijeđi na nesto ozbiljnije gdje se jace pogađa misicna skupina u treningu

dok snaga jaca nek ne mijenja

6 tjedana
@HowYesNO radi se o Garmin Connect aplikaciji. Također i taj trening je garminov pa me sat vodio. A aplikacija po odabiru vježbe, broju serija i podignutoj kilaži nacrta (crveno ili žuto na snimci zaslona) koliko je mišić pogođen, (naravno dalo bi se o tome koliko je precizno).

I koristim još i Muscle Booster aplikaciju. Samo zbog razloga kad sam bezidejan koje vježbe radit. U aplikaciji navedeš koje sprave i utege imaš, čak i detaljne kao ručnik, stolica, uže, band, zid... Onda označiš koji dio tijela želiš pogađati pa aplikacija ti složi trening po tim parametrima. Naravno ako ti koja vježba ne odgovara možeš ju zamijenit sa drugom koja pogađa slično.
Samo što se plaća nakon prvog treninga ali prvi mjesec je kikiriki cijena.
10 godina

Close grip lat pulldown, udara po latovima kao nista. Znaci zadnja 2 bolovi neopisivi.

6 tjedana
Ovih dana se jede proteinska bomba 💪https://fddb.info/db/en/food/diverse_cvarci__pork_greaves/index.html

I za slaninu piše da je puna proteina.
10 godina

Ma još ovaj tjedan rokam, onda pauza do iza nove godine, fino uživat u hrani, kolačima i opustiti se za kraj godine. Taman su blagdani sredinom tjedna pa nema uopće smisla ići u ponedjeljak pa do petka ne pa opet ide vikend pa stara pa nova godina utorak sri, tako da 10tak dana potpuni odmor... 

3 godine

pazi da te taj odmor ne kosta +par postotaka bodyfata pa ukenja daljnje lean dobitke radi pogorsanja inzulinske osjetljivosti sto se događa simultaneously s povecanjem bodyfata

10 godina
Petar hw kaže...

pazi da te taj odmor ne kosta +par postotaka bodyfata pa ukenja daljnje lean dobitke radi pogorsanja inzulinske osjetljivosti sto se događa simultaneously s povecanjem bodyfata

Tako je kako je, Božić je malo će se opustit svi smo mi ljudi, to će biti kvalitetno punjenje gdje će mišić zacjelit do kraja, provesti vrijeme sa obitelji, pa neću ko specijalac za Božić biti u gymu. Laganini 10 dana chill out ne može napraviti ništa loše. Dapače samo dobro. 

3 godine

dobivanje sala nikada nije dobro

odmori, ali nemoj si povecati bodyfat sa 10 na 12, najedi se za bozicni rucak i to je to, ali nemoj sljedece dane nastaviti opusteno po ostacima francuske i kolaca

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 21:52 (Petar hw).
13 godina
Petar hw kaže...

u tih par dana moze jedino nakupiti vodu, malo izgubiti na volumenu misica, i nesto jako sitno sala

to se sve vrati u normalu cim krene po starom

13 godina
Petar hw kaže...

odmori, ali nemoj si povecati bodyfat sa 10 na 12, najedi se za bozicni rucak i to je to, ali nemoj sljedece dane nastaviti opusteno po ostacima francuske i kolaca

pa ne sprema se za mro :D

nek uziva covjek, svatko bi trebao

to ne znaci 24/7 samo po junku i pretrpavanje

14 godina
Petar hw kaže...

ne, treba već na štefanju počet ujutro s trenzima, pikica u dupe i taj dan piletina i riža

daj iskluraj pusti čovjeka da uživa u balgadanima, naporno radi cijele godine za to,

neće mu nšta bit od toga da malo odmori + izaći će veći i zadovoljniji

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
3 godine

noobs

jeste li ikada bili na jednocifrenom bodyfatu pa znate kako je lagano zamutiti formu u roku par dana? i ne, nije samo voda i glikogen

niti trenirate, niti jedete, a sirite ovdje svoju demagogiju i stajalista koja dovode do toga da se ne trenira i ne jede

14 godina
Petar hw kaže...

noobs

jeste li ikada bili na jednocifrenom bodyfatu pa znate kako je lagano zamutiti formu u roku par dana? i ne, nije samo voda i glikogen

niti trenirate, niti jedete, a sirite ovdje svoju demagogiju i stajalista koja dovode do toga da se ne trenira i ne jede

a zašto jedan ifbb pro mister olimpija ovdje na ovom pc forumu priča o stvarima koje 99% pohoditelja teme ne zanima

zašto još niej naučio zna nać server u bf2042 bez botova?

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
3 godine

naravno da zanima, zanima i tebe i vjerojatno sam ti najzanimljiviji ovdje i jedva cekas vidjeti moj novi post  ali si cinicni hejter i drkaros isfrustriran nedostatkom volje za provođenjem bb stvari

najvj ces se izbit na spomenuto stefanje jel? jebeno lik, ajde odi dalje pusti ozbiljnije da treniraju i jedu rizu meso

3 godine
exer1234 kaže...
Petar hw kaže...

u tih par dana moze jedino nakupiti vodu, malo izgubiti na volumenu misica, i nesto jako sitno sala

to se sve vrati u normalu cim krene po starom

u par dana se moze nakupiti znatno sala nekome tko otpusti kocnicu na niskom bodyfatu zbog iznimne gladi, pogotovo nakon dugotrajne rigorozne dijete

nisi nikada bio posteno izdefiniran i ne znas kako je, ispod 10bf vecina 90%+ ljudi ce iskusiti non stop prisutnu glad, jos ako nepce tjednima dijete nije okusilo slatko - to bude takva vrsta gladi da kad se najede i ne moze disati vise od hrane ALI DOSLOVNO - zeli jos i stavlja u usta jos i jos...

osim stress/boredom jedenja - ljudi jedu jer im padne secer pa se pali mehanizam gladi ili jer osjecaju prazninu u trbuhu, a ovo bude takva neopisiva leptinska glad da i nakon jedenja glad ostaje, zbog nedostatka sala (sanja se hrana nocu cesto) + apetit konjski zbog nekoliko mjeseci limitiranja porcija i izbjegavanja junka, na takvu situaciju otpustati kocnicu na najfiniju hranu je opasno, moze upropastiti tjedne posla protekle dijete i narusivanjem inzulinske osjetljivosti nastetiti daljnjim dobicima ciste misicne mase

vodeci se tom filozofijom "u par dana se nista ne moze dogoditi" jedne godine sam zaredao tjedan dana po cca 10k kcal/dan junka na ljetovanju i vratio se 10kg tezi, kad sam smirio hranu i tijelo smirilo vodu i otpad ostalo je +6kg na vagi, cisto salo... te price nece se nista dogoditi u par dana objesi macku o rep kad nemas iskustva

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 12:45 (Petar hw).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice