Iako nisam mogao vjerovati sto sam upravo procitao na ovim linkovima, cini mi se da hoce. Fascinantno....no i dobro za tebe - ako treba, mislim da je daleko pametnije pauzirati godinu i upasti na FER/PMF, nego upisivati nesto drugo.
EDIT: Jasno, drugi mozda imaju drugacije misljenje - rado bih ih cuo....
Iako nisam mogao vjerovati sto sam upravo procitao na ovim linkovima, cini mi se da hoce. Fascinantno....no i dobro za tebe - ako treba, mislim da je daleko pametnije pauzirati godinu i upasti na FER/PMF, nego upisivati nesto drugo.
EDIT: Jasno, drugi mozda imaju drugacije misljenje - rado bih ih cuo....
Pauziranjem godine se uljeniš...nisu drugi fakulteti smeće.
A čini mi se da će biti jesenski upisni rok?ili?
Nisam mislio pod "pauziranjem" nerad - vec (krvav?) rad i pripremu.
Ne znam da li su bas smece, ali mi dosadasnje iskustvo govori da su ili konceptualno promaseni ili u pravilu jednostavno ne daju dovoljno za kvalitetno obavljanje posla.
Drugim rijecima, daleko je veca sansa dobiti kvalitetnog covjeka sa ta dva fakulteta, nego sa drugih, iako se jasno kontraprimjeri mogu naci na obje strane.
To je prilično malo...Mi na TVZ informatici imamo cca duplo više takvih predmeta.
Ali zato imaš 0 predmeta poput Računovodstva, Poduzetništva, Poslovnog odlučivanja, Financijske matematike itd...
Možda imate nešto slično poput Modeliranja poslovnih procesa, Operacijskih istraživanja itd...
FOI nije 100% inf. usmjeren fakultet pa treba nekako i takve ekonomske/organizacijske predmete "ugurati" u nastavni program.
Za autora teme-kako ti ide matematika?
Jer na FOIu imaš jedno 4,5 vrsta matematike...
Npr. kad sam ja studirao, na Odabranim poglavljima matematike (kako je netko napisao iznad: filter predmet), bilo je 180 ponavljača. Mnogi su izgubili pravo na školavanje na tom predmetu (općenito matematičkim).
Uglavnom, hrvatskim fakultetima kronično fali praktičnih zadaća, dok je bubanja napamet teorije o idealiziranim uvjetima i društvima previše, a nikome ne služi...
To je prilično malo...Mi na TVZ informatici imamo cca duplo više takvih predmeta.
Ali zato imaš 0 predmeta poput Računovodstva, Poduzetništva, Poslovnog odlučivanja, Financijske matematike itd...
Možda imate nešto slično poput Modeliranja poslovnih procesa, Operacijskih istraživanja itd...
FOI nije 100% inf. usmjeren fakultet pa treba nekako i takve ekonomske/organizacijske predmete "ugurati" u nastavni program.
Za autora teme-kako ti ide matematika?
Jer na FOIu imaš jedno 4,5 vrsta matematike...
Npr. kad sam ja studirao, na Odabranim poglavljima matematike (kako je netko napisao iznad: filter predmet), bilo je 180 ponavljača. Mnogi su izgubili pravo na školavanje na tom predmetu (općenito matematičkim).
Uglavnom, hrvatskim fakultetima kronično fali praktičnih zadaća, dok je bubanja napamet teorije o idealiziranim uvjetima i društvima previše, a nikome ne služi...
Imamo Uvod u uredsko poslovanje,ergonomiju radnog prostora,elektroničko poslovanje,napredno elektroničko poslovanje i cijeli jedan smjer koji se zove elektroničko poslovanje.
To su ok predmeti, ali mislim da ne dobiješ neka "ekonomska znanja" odnosno organizacijske vještine (poslovno komuniciranje, menadžment, marketing, logistika, itd.) al to je ok, jer niti jedan fakultet ne može sve pružiti.
Jer ako bi te ja sad pitao" kako bi mi predstavio svoj proizvod/aplikaciju na najjednostavniji i najbrži način"(koju tehniku, model bi koristio), uvjeren sam kako bi to jedan foievac (onaj koji je nešto pratio i naučio), odradio to bolje od tebe.
Vjerujem da bi to uradio bolje i od ferovca, jer su drugačiji nastavni programi i za druge stvari se osposobljavaju-foievac u svoje prve 3 godine faksa mora odraditi 40ak prezentacija pred profesorom i kolegama; ne znam kako je na ostalim tehničkim fakultetima?
Dakle, za autora:
FOI je na papiru super fakultet, samo realizacija malo šteka... Ako se želi hardcore programiranje, sklopovlja i slično odnosno ne može se smisliti ekonomija, onda bi ipak trebalo izabrati nešto drugo. Ak se ipak upiše, treba bit spreman i na učenje "ekonomskih" predmeta, a to tzv. "informatičarima" teško pada-ali takvi nit neće nikad završiti fakultet....
Pisao sam već u jednoj sličnoj temi: upisao sam foi radi "informatike", ali me s vremenom više počeo zanimati taj "poslovni dio" :D
Ak imaš kakvih pitanja u vezi foia, slobodno pitaj pa ću ti probati odgovoriti (op.a. završio sam sveučilišni prediplomski na foi-u)
edit: btw, FAKULTET org. i inf. odnosno teh. VELEUČILIŠTE zg. To je (velika) razlika.
Možda je rano, ali možda bi trebao već sad razmišljati i o tome: što poslije faksa-magisterij da/ne?
Ne znam je li moguć nastavak s tvza na magisterij (s varaždinskog veleučilišta NIJE)
A ima i slučajeva poput mene kojima je i ovo malo ekonomije na TVZ-u bilo dosadno.
Ali šta se tiče samih prezentacija imamo i mi svog 'asa u rukavu'.Em što nemožemo preći faks bez barem 5-10 obaveznih prezentacija em što imamo predmet 'Komunikacijske vještine' koji mi se osobno jako svidio.Na tom nas predmetu uče razne stvari poput načina držanja,pisane,bezgovorne i govorne komunikacije,vrste debatiranja,brainstorminga,socijalnim normama itd.Posebno su mi se sviđale vježbe i način rada na njima. Doduše,neznam dali vi na FOI-u imate takav predmet.
Imamo 2 :D
Poslovno komuniciranje i Komuniciranje u organizaciji
Da, i meni su to bili korisni predmeti, pogotovo ti praktični dijelovi (brainstormove i ostale metode za prikupljanje ideja često koristim i danas ili recimo pregovaračke vještine-isplati se naučiti) :)
Da, to je to što sam rekao: 10 prezentacija naprama 40
foievac iz gotovo svakog predmeta(iz programiranja nije bilo obavezno, ali recimo iz svake matematike je) dobije temu koju mora obraditi i prezentirati svoj projekt-većini je to tlaka i odrade to tek toliko da riješe, ali nit ne kuže da zapravo "bruse" svoje vještine i uče se nositi s tremom i slično.
Meni je to recimo dosta pomoglo i mislim da sam postao dosta dobar u tome. Svi misle da je to lako i da ne se treba pripremati, a onda gledam malo te razne konferencije pa predavači okreću leđa i tako pričaju nesvjesni da publika ništa ne čuje...
Ali zato će foievac imati dosta problema s programiranjem, a puno ih neće znati spojiti RAMe na matičnu...
Jel zna itko koliko je na FER-u imao bodova zadni na listi??
Ove godine je bilo ~100 praznih mjesta na FERu. Dakle ove godine je bilo dovoljno zadovoljiti uvjete da zbroj ocjena iz fizike i matematike na maturi bude veći od 6.
Zbroj mora biti veći od 7.
Zbog toga je s maturom dosta olakšan upis na FOI i na FER. Za FOI je dosta samo položit maturu (višu razinu matke, nižu hrvatskog i stranog jezika te informatiku) jer se ne popuni upisna kvota (znam jer sam ja tak ove godine napravio haha) - a barem 40 mjesta ostalo, mogu i točno pogledat ak baš koga zanima.
Dok za FER kako je LOOKA rekao samo moraš zadovoljit ovaj preduvjet da je zbroj ocjena matke i fizike s mature 7 ili veći. Što znači da si mogo se zahebavat 4 godine u srednoj i učit samo fiziku i matku i ostale predmete položit za dva i upo si. A prije si moro imat prosjek svakog razreda i još rasturit prijamni.
Jel zna itko koliko je na FER-u imao bodova zadni na listi??
Ove godine je bilo ~100 praznih mjesta na FERu. Dakle ove godine je bilo dovoljno zadovoljiti uvjete da zbroj ocjena iz fizike i matematike na maturi bude veći od 6.
Zbroj mora biti veći od 7.
Zbroj mora biti veci od 6.
Vece od 7 je 8.
Vjerujem da bi to uradio bolje i od ferovca, jer su drugačiji nastavni programi i za druge stvari se osposobljavaju-foievac u svoje prve 3 godine faksa mora odraditi 40ak prezentacija pred profesorom i kolegama; ne znam kako je na ostalim tehničkim fakultetima?
Ne vidim relevantnost tvog argumenta.
Naime, mislim da ovdje valja postaviti daleko interesantnije i bitnije pitanje, a to je: kako napraviti proizvod ili aplikaciju? Na tom polju FOI pada - cast rijetkim individuama, no ljudi tamo bjeze od matematike i programiranja kao vrag od tamjana.
I premda mi za matematiku niti najmanje nije takvo ponasanje jasno (u pitanju je opca kultura), za programerske kolegije na FOI-ju cak je to donekle i shvatljivo; valja reci da redom svi kolegiji koji imaju ikakve veze programiranjem na FOI-ju nalikuju zeljeznickoj nesreci - ne samo da nisam cuo i vidio losijih profesora, vec ih i tesko mogu zamisliti. Ne zna covjek odakle bi poceo - programiranje 1 i 2 citam ovdje da se i danas prolaze prepisivacinom i ljudi na drugoj godinu naidju na Strukture podataka i na Operacijske Sustave (koje drze dva vrlo, vrlo posebna lika, inace prilicno pametna, ali s drzanjem predavanja i opcenito radom s ljudima imaju otprilike veze koliko i vojni piloti s kukicarenjem). Tu nastaje plac i skrgut zubi, na svakakve nacine se te predmete prolazi, vara i zaobilazi - a nakon toga eventualno postoji jos jedan ili dva izborna predmeta dosta kasnije koja se bave striktno programiranjem kao takvim.
Iz ovog bih zakljucio da vecina FOI-jevaca zaista aplikaciju napraviti nije sposobno, pa se postavlja pitanje - sto ce predstavljati? Tudju aplikaciju? Pa ako je smisao petogodisnjeg studija posao trgovackog putnika i prezentatora, onda nazdravlje - za takvo sto je dovoljna max. 1 godina fokusiranih prezentacijsko-komunikacijskih tecaja. Zasto bi prezentator aplikacije morao ista znati o karakteristicnom polinomu matrice, A* algoritmu ili Red-Black Tree strukturi podataka? Dakle je rijec o velikom gubitku vremena.
Programeri? Samo u rijetkim slucajevima (~ <5 % ljudi) uz ogromno ulaganje vlastitog slobodnog vremena, plus opet gube gomilu vremena na ekonomiju.
System/network admini? Slican argument.
Business analysis? Mozda, ali u tom slucaju je program FOI-ja overkill i opet - masivni gubitak vremena.
Zaposlenje u skoli? Cast toj struci, ali - za to je opet FOI promasaj i totalni overkill.
Sales? Za to FOI nije potreban.
Iz toga izvodim svoj stav o besmislu upisa FOI-ja kao fakulteta - pokusavaju spojiti nespojivo i to na los nacin; kao rezultat toga, ljudi koji izlaze s tog fakulteta ili su posve dezorijentirani ili su izgubili barem 60-70% vremena na proucavanje necega sto niti ce im vjerojatno ikada trebati, niti ih uopce zanima te kao rezultat imaju preslabe osnove iz bilo koje grane koju FOI navodno supporta.
Na papiru je i warp-drive super koncept, samo realizacija malo steka ;) S nastavkom tvoje recenice se generalno slazem.
Zbroj mora biti veci od 6.
Vece od 7 je 8.
Ma da.. Krivo sam se izrazio.. Htio sam reći da mora biti 7 ili veći
@quantum - nažalost živimo u takvom društvu gdje se prvo gleda tko ti je stric, "papir" pa tek onda što znaš (ako se uopće gleda)
ako se pogledaju oglasi u vezi IT struke, većina ih traži FER, FOI ili PMF-za veleučilišta nema mjesta...
"papir" s foia je jači od nekog s veleučilišta.
Da se razumijemo, ne branim ja FOI (magisterij nisam htio nastaviti na foiu, nego sam otišao u drugu državu jer je hrv. obrazovanje kulac u što sam se i osobno uvjerio) već pokušavam dati neke smjernice da bi autor teme lakše odabrao.
kadar na foiu se hvala bogu mijenja (mislim da na bolje) i dolaze novi, mlađi profesori koji su u toku s vremenom.
ako ništa drugo, benefit od te silne "ekonomije" je da barem ne bi trebao biti fah idiot...
Mislim da je puno bitnije znati nesto napraviti, a ne toliko inzistirati na papiru - nema tog razumnog poslodavca koji nece zaposliti covjeka sa npr. TVZ-a koji ima iza sebe odredjene rezultate, nego tabula rasu sa npr. FOI-ja.
S druge strane, jos uvijek ne znamo sto OP zapravo misli o svemu tome - misli li ganjati sinekure u drzavnim firmama ili misli ziviti od svog rada i svog mozga? Mislim da je to jedno od kljucnih pitanja. Za ovo prvo ce mu argument 'papira' mozda i biti dostatan, za privatni sektor....cini mi se da bas i ne.
Sto se tice obrazovanja u HR - ne treba ici van da bi se vidjelo to sto ti kazes. Dovoljno je registrirati se na courseru i pogledati pokoje predavanje.
Sto se tice FOI-ja, razumijem te. Govorim kriticki zbog toga jer da treba reci kakva je situacija - osobito zato jer sam prosao taj citav teatar apsurda i imam osobni uvid.
Inace, meni je sasvim svejedno sto se danas tamo desave - nisam na payrollu niti jednog fakulteta niti uopce radim u HR. Ono sto bih volio jest sprijeciti da OP napravi krivi potez, jer ce ga to prilicno kostati dalje.
Najzad, OP-u je sasvim svejedno mijenja li se kadar na FOI-ju na bolje ili na losije (iako imam prilicne rezerve oko te izjave but nevermind) - njemu treba stanje [danas, danas+4 godine] (interpolirano).
A stanje danas je takvo da......ima i boljih opcija.
My 5 cents, anyways....
@quantum - nažalost živimo u takvom društvu gdje se prvo gleda tko ti je stric, "papir" pa tek onda što znaš (ako se uopće gleda)
ako se pogledaju oglasi u vezi IT struke, većina ih traži FER, FOI ili PMF-za veleučilišta nema mjesta...
"papir" s foia je jači od nekog s veleučilišta.
Da se razumijemo, ne branim ja FOI (magisterij nisam htio nastaviti na foiu, nego sam otišao u drugu državu jer je hrv. obrazovanje kulac u što sam se i osobno uvjerio) već pokušavam dati neke smjernice da bi autor teme lakše odabrao.
kadar na foiu se hvala bogu mijenja (mislim da na bolje) i dolaze novi, mlađi profesori koji su u toku s vremenom.
ako ništa drugo, benefit od te silne "ekonomije" je da barem ne bi trebao biti fah idiot...
U EU su zato stručni studiji cijenjeniji.