FOI ili TVZ

poruka: 46
|
čitano: 12.644
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ

Imam 17 g i sljedeće godine sam maturant. Idem u IX gimnaziju, i nemam sjane ocjene. 1. 3,1 2. 3,0 3. 3,61 

Dvoumim se  između FOI-a i TVZ-a , ne znam koliko je bodova porebno za upad, i kakvi su dojmovi na fakultetu.

Zanima me bilokakva vrsta infromatike tj. RAČUNARSTVA osim programiranja, elektrotehnika mi se isto sviđa. 

Ako itko može da mi pomogne oko izbora i da me infromira sa koliko bodova se upisuju na te fakultete.

42
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 12:45 (raki00).
13 godina
neaktivan
FOI ili TVZ

Iste ocjene, isto pitanje :D

Battlelog: Xtream_gjurki
16 godina
neaktivan
Re: FOI ili TVZ
raki00 kaže...

Imam 17 g i sljedeće godine sam maturant. Idem u IX gimnaziju, i nemam sjane ocjene. 1. 3,1 2. 3,0 3. 3,61 

Dvoumim se  između FOI-a i TVZ-a , ne znam koliko je bodova porebno za upad, i kakvi su dojmovi na fakultetu.

Zanima me bilokakva vrsta infromatike tj. RAČUNARSTVA osim programiranja, elektrotehnika mi se isto sviđa. 

Ako itko može da mi pomogne oko izbora i da me infromira sa koliko bodova se upisuju na te fakultete.

Volvox kaže...

Iste ocjene, isto pitanje :D

Gdje god da upišete imat ćete programiranje u nekakvom obliku. Primjerice ja idem na TVZ smjer ELEKTROTEHNIKA (dalje se grana na KiRT, EE i AiPR) i imao sam jedan progamski  zadatak (sam biras programski jezik za rjesavanje problema) do sad. Inace ovdje na ELO studiju imas dosta zahtjevih kolegija (drugi naziv za predmet na faksu) koji trebaju dosta vašeg truda i rada (primjer su kolegiji Osnove elektrotehnike 1 i 2, Matematika 1 i 2, Elektrotehničke komponente te Matematički alati u elektrotehnici). Ako vas zanima baš informatika/računarstvo bez programiranja moj vam je savjet da upišete TVZ INFORMATIČKI odjel ili ELEKTROTEHNIKU (ali u drugoj godini birajte AiPR ili EE, KiRT je 90% programiranje)

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ

Svaki studij informatike, pa tako i računarstva, sadrži programiranje kroz svoj program na svakom fakultetu u RH.

Informatika i Računarstvo nije niti blizu isto, dva odvojena pojma, dva odvojena studija. 

Ne znam kako bi studirao i jedno i drugo bez programiranja. Isto kao da kažeš da bi studirao građevinu da nema matematike ni nacrtne geometrije.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Informatika i Računarstvo nije niti blizu isto, dva odvojena pojma, dva odvojena studija.

To je jako diskutabilno. Strogo gledano, tu se radi o dva razlicita pojma, no stvar je da je informatika danas jednostavno neodvojiva od racunarstva. Ako usporedis studije informatike i racunarstva, primjetit ces da imaju jako velik broj zajednickih stvari. Zbog toga mislim da onaj tko izjednacuje informatiku i racunarstvo ne cini preveliku gresku.

14 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

To je jako diskutabilno. Strogo gledano, tu se radi o dva razlicita pojma, no stvar je da je informatika danas jednostavno neodvojiva od racunarstva. Ako usporedis studije informatike i racunarstva, primjetit ces da imaju jako velik broj zajednickih stvari. Zbog toga mislim da onaj tko izjednacuje informatiku i racunarstvo ne cini preveliku gresku.

Pa imaju zajedničkih stvari što se tiče studiranja, isto kao građevina, strojarstvo. Dvije različite struke, i svima je jasno koje su razlike (stroj vs građevina). Ali prva godina je više manje vrlo slična da ne kažem ista. Kasnije godine također imaju sličnosti. 

Računalo je medij širenja informacija, stoga Informatika ima veze sa računalom jedino u tom pogledu. Informacijski se sustavi temelje na pravovremenoj opskrbi kriticnim informacijama za poslovanje. U praksi je vezano za računalo, u teoriji nije. 

Danas je to izjednačeno, ali u teoriji nije isto, jako je glupo uspoređivati FOI i neki žešći tehnički fakultet poput FER-a, i sl. Već i početnik može skužiti da na FER-u imaju predmeti "Fizika 1/2", "Osnove elektrotehnike", dok na FOI-u imaju ekonomski predmeti i sve je to sa svojim razlogom i na jednom i na drugom fakultetu. 

TL:DR: Slažem se s tobom generalno, ali to nebi trebalo poistovjećivati niti u bilo kojoj situaciji i glupo je na forumu koji je iz tog područja pisati da je to isto, jer će ljudi krivo naučiti.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Jasno mi je sto ti hoces reci, no ne slazem se s tobom. Smatram da teorija o podjeli racunarstva i informatike ne odgovara praksi i stoga nema smisla pozivati se na nju. Tu teoriju trebamo zamijeniti necim boljim. Ako krenemo gledati sto u praksi oni proucavaju i cime se bave, vidjet cemo da se radi o prakticki istim stvarima. Rad onoga tko se bavi racunarstvom i onoga tko se bavi informatikom se ne razlikuje.

Razliku izmedu onoga tko se bavi gradevinom i onoga tko se bavi strojarstvom. Jedan se bavi strojevima, a drugi se bavi gradevinama. Naravno, oni se pri tome mogu koristiti istim alatima i metodologijama no razlika je svejedno jasna. No sto ako nekada ne bude tako, ako ne budes mogao napraviti jasnu razliku izmedu stroja i gradevine. Bi li onda ta podjela imala smisla? Svjestan sam da je ovo dosta pojednostavljena prica, no mislim da to nije bitno jer usporedba strojarstva i gradevine nije bit ove rasprave.

Mislim da ti pod pojmom informatika ustvari mislis na informacijske znanosti (1,2).

Slazem se da nema previse smisla usporedivati FER sa FOI-em jer se radi o sasvim razlicitim studijima. No ne smatram da tu vrijedi usporedba racunarstvo vs. informatika tj. ne smatram da se studiji razlikuju po tome sto se FOI bavi informatikom, a FER racunarstvom. Upravo suprotno, ja smatram da je informatika odnosno racunarstvo upravo ono sto je njima zajednicko. Pogledaj FOI - Fakultet organizacije i informatike. Ono po cemu se razlikuju je ustvari "organizacija". No ti te "organizacijske" stvari po defaultu stavljas pod informatiku (npr. ekonomiju), a one vecinom nemaju previse veze s informatikom vec su dijelovi nekih drustvenih znanosti( npr. Organizacija je dio sociologije).

Po meni glavna razlika izmedu FER-a i FOI-a je u tome sto je FER inzinjerski fakultet, a FOI poslovni. I kada kazem da je FER inzinjerski, ne mislim po tome da ima predmete poput fizike i osnova elektrotehnike, vec po tome sto inzinjerski pristupa racunarstvu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 16:19 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ

Hvala na objašnjenju i savjetima, ali glvan bit teme je foi li tvz. Ako netko može reći koliko je bodova bilo potrebno da se upiše tvz??

{#}

42
14 godina
neaktivan

Pa ni u praksi se ne razlikuje Industrijsko Inženjerstvo od Strojarstva, pa je podjeljeno još1901 (Evo ovo znam jer sam na faksu pisao seminarski o ovome). Imaš studije Industrijskog inženjerstva (FESB za sada samo), imaš studij Strojarstva (ovo je sve naravno pod primjerom identične stvari kao računarstvo vs informatika). U praksi rade iste poslove više manje, i sigurno jedan dio strojarskih inženjera koji diplomiraju strojarstvo u hrvatskoj završe na poslovima koji su namjenjeni magistru industrijskog inženjerstva, bez obzira što su to dva odvojena studija. Tako da ti ta podjela "U praksi je isto" ne drži vodu, jer u praksi je isto samo zato što je država, njena ekonomija i hrpa ostalih faktora u takvom stanju kakvom je i zbog toga je isto. Hrvatska nije mjerilo je li nešto, znanstvene naravi, isto ili nije - Jer u hrvatskoj informatika, kao i računarstvo (i jedna i druga grana) još uvijek nisu u potpunosti razvijene. Za sada u hrvatskoj imaš samo jedan studij Informatike i to je FOI - Na PMF-u u Splitu ako se ne varam imaš isto Informatiku, ali profesorski smjer više i to nema veze sa ovim. 

U praksi se mnogi poslovi isprepliću, kao i mnoge grane znanosti sa drugim granama znanosti, pa nikad u nikojem trenutku ne možemo reći da su to iste, iako rade iste stvari u praksi u tom trenutku. 

Inače FOI ima više smjerova - Ime "Fakultet Organizacije i Informatike" ne govori baš previše, ja sam mislio na smjer  "Informacijski sustavi" kojeg upisuju oni koji žele studirati Informatiku. Postoje i drugi smjerovi (Poslovni sustavi, PITUP, itd.). Tako i na FER-u postoji Elektrotehnika i Računarstvo - Nikako nije isto na kraju, iako imaju jako puno zajedničkog.

16 godina
FOI ili TVZ
raki00 kaže...
....

Nisam sasvim siguran koji su tvoji ciljevi i afiniteti, no kao nazalost bivsi diplomant* FOI-ja, ukoliko gravitiras razvojnoj/inzenjerskoj strani price preporucio bih ti ili FER ili PMF. Ukoliko si covjek koji je vise orijentiran k poslovnoj/menadzerskoj strani, zaista ne znam sto bi trebao upisati, no misljenja sam da bi taj fakultet covjek trebao svakako izbjeci (kasnije cu napisati zasto). U svakom slucaju, o TVZ-u sam cuo dobrih stvari, neki moji dobri (bivsi) kolege trenutno tamo predaju i mislim da rade posao koji je svjetlosnim godinama ispred FOI-ja. Na tvome mjestu, ako ipak ciljas kakvu-takvu kvalitetu obrazovanja, prihvatio bih se matematike i fizike, pokusao FER/PMF i kao drugu opciju TVZ (ako je to fizicki moguce, ne znam kakvi su sada upisi) - tako bi otprilike oglasio abstract (iliti executive summary, kome je sto draze) cijelog posta. Ako te zanimaju detalji, read on.

(*Disclaimer - diplomirao sam tamo cetverogodisnji smjer IS, netom prije uvodjenja Bologne, dakle sva je sansa da su stvari danas jos daleko gore, osobito kad razgovaram sa danasnjim diplomantima, njihovim iskustvima i kad vidim njihova znanja. To je u biti i logicno jer se zapravo program obimom samo smanjio, dok su predavanja i vjezbe ostala u najboljim slucajevima identicna, a cesce su degradirana i okljastrena. Nastojat cu biti sto objektivniji u izlaganju, premda je to po definiciji nemoguce do kraja ostvariti).

FOI (pokusava) napraviti je konceptualno nekakav (meni barem) prilicno cudan mix ekonomije i computer sciencea koji bi mozda cak parcijalno i funkcionirao kada bi sam fakultet imao a) ikakvu orijentaciju ka izvrsnosti osim one deklarativne, b) nastavno osoblje koje to zeli popratiti.

0) Predavanja su bila mahom losa (ili potpuno promasena/neinteresantna/nepedagoska ili prezvakana prijasnja predavanja sa drugih predmeta) ili vrlo losa (kombinacija svih navedenih losih faktora). Na skali od 1-5 na prste max. dvije ruke bih mogao nabrojati predavanja kojima bih dao vise od ocjene dovoljan(2). Mozda dva-tri bi dobila ocjenu vrlo dobar(4).

1) Vjezbe su najcesce bile jos gore od toga - manjak konteksta samih vjezbi (u smislu relacije vjezbe-predavanja), vrlo lose izlaganje predavaca, cest izostanak ikakvog planskog koncepta vjezbi (zbrda-zdola nabacivanje zadataka bez ikakvog reda) da bi na kraju sav taj trud bio nagradjen time da same vjezbe nisu bile cak niti dovoljne za prolaz (vec si morao kupiti zadatke sa prijasnjih rokova, gledati sto se cesto pojavljivalo i onda metodom "palac-puta-pi guesstimate" pretpostavljati sto ce biti na iducem roku te se na taj nacin pripremati, jer nerijetko vjezbe i ispit nisu imali previse veze jedno s drugim).

2) Literatura za pripremu vecine ispita je apsolutno grozomorna - u boljem slucaju je rijec ili o ogromnoj, nebuloznoj i lose napisanoj knjizurini iz koje je posve nemoguce pripremiti ispit, a u losijem slucaju je sva dostupna literatura zapravo studentska, unofficial skripta koju je vrlo vjerojatno napisao netko tko vise nije fakultetu, tako da je covjek cesto cak i u slucaju da kombinira 0) +  1) + 2) svejedno morao strepiti za pripremu ispita. Ima svijetlih iznimaka, ali - i opet - rijec je broju predmeta < 10 (smjer koji sam ja zavrsio je tada u brojao ~45 ispita, give or take a few).

3) Studentska populacija na FOI-ju jest....specificna (meni osobno vecina tih ljudi tada nije bila jasna iako sam s par njih i danas u kontaktu), redovito s manjkom ambicije, istrazivackog duha ili bilo kakve zelje za poznavanjem detalja - mislim da lijepo moglo vidjeti da su najbolje studente pokupili neki drugi fakulteti i prilicno sam uvjeren da ih je vecina njih taj fakultet studirala ili "iz-nuzde" (jer zeljeno/drugo nisu uspjeli upisati) ili jer su htjeli "samo papir" (potpuno smijesan motiv, ali prilici potpuno smijesnoj drzavi u kojoj se nalazi taj fakultet). Da se razumijemo, ne mislim da je itko od tih ljudi bio glup ili ista slicno, Boze sacuvaj - nego ljudi jednostavno nece i nema ih tko motivirati (jos jedan major failure FOI-ja). Takodjer, naslo se tu i tamo zaista dobrih i kvalitetnih studenata s kojima je bilo uzitak raditi i od kojih se moglo nesto nauciti i prodiskutirati, ali je to bila - vast minority.

Bottom line - ako se dobro sjecam sumornog tallyja iz vremena kada sam zavrsio taj fakultet, od 44 ispita koje sam tamo polozio, mislim da sam ih najvise 8 okarakterizirao kao "zadovoljavajuce ili bolje".

Mogao bih sada nastaviti dalje, ali - mislim da je i ovo ilustriralo my point. Pojedincima koji su vise zainteresirani za computing stranu stvari - vasa znatizelja nece biti tamo zadovoljena. Ekonomistima se nece svidjeti programiranje i computer-science dio (ma kako god mali bio, predstavljao je nekim ljudima nepremostiv problem). Mislim da postoje bolje alternative u Hrvatskoj (ako studiranje vani nije opcija, kao sto vecini ljudi nazalost nije), cemu gubiti vrijeme/novac?

Ono sto najzad smatram bitnim jest da je konacan produkt tog fakulteta osoba koja u punom smislu opravdava kvalifikaciju/sintagmu koju u inozemstvu cesto dobijaju netom diplomirani studenti iz Hrvatske - over-educated and under-skilled. Totalna nekomplementarnost potreba hrvatske privrede (ono malo sto je ostalo) i obrazovanja jos jednom potpuno na djelu. Najtragicnije jest da mislim da se situacija po pitanju kvalitete studiranja na FOI-ju osjetno srozala od tada do danas - tu tvrdnju potkrepljujem uvodjenjem Bologne (koja je sjajna stvar, ali za koju hrvatski fakulteti apsolutno nisu spremni), razgovorima s danasnjim diplomantima i opcenitim stanjem u drzavi (manjak novaca, apatija, itd.)

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 17:56 (Quantum).
14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ
Hvala na opširnom i jasnom objašnjenju. Htio bi upisati pmf/fer, ali se bojm da necu poloziti kriterije za upis, tj. ne zelim se kockati. Kako dosad znam na fer i pmf upisuju ucenici s prosjecima 4.0 na više. Zanima me sa koliko se bodova moze upisati na tvz
42
15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Pa ni u praksi se ne razlikuje Industrijsko Inženjerstvo od Strojarstva, pa je podjeljeno još1901 (Evo ovo znam jer sam na faksu pisao seminarski o ovome). Imaš studije Industrijskog inženjerstva (FESB za sada samo), imaš studij Strojarstva (ovo je sve naravno pod primjerom identične stvari kao računarstvo vs informatika). U praksi rade iste poslove više manje, i sigurno jedan dio strojarskih inženjera koji diplomiraju strojarstvo u hrvatskoj završe na poslovima koji su namjenjeni magistru industrijskog inženjerstva, bez obzira što su to dva odvojena studija. Tako da ti ta podjela "U praksi je isto" ne drži vodu, jer u praksi je isto samo zato što je država, njena ekonomija i hrpa ostalih faktora u takvom stanju kakvom je i zbog toga je isto. Hrvatska nije mjerilo je li nešto, znanstvene naravi, isto ili nije - Jer u hrvatskoj informatika, kao i računarstvo (i jedna i druga grana) još uvijek nisu u potpunosti razvijene. Za sada u hrvatskoj imaš samo jedan studij Informatike i to je FOI - Na PMF-u u Splitu ako se ne varam imaš isto Informatiku, ali profesorski smjer više i to nema veze sa ovim.

Ocito je doslo do nesporazuma. Ja kad govorim o racunarstvu i informatici, nigdje ne govorim o hrvatskoj vec govorim generalno o ovim displicinama.

Ranko Kukumar kaže...

Inače FOI ima više smjerova - Ime "Fakultet Organizacije i Informatike" ne govori baš previše, ja sam mislio na smjer  "Informacijski sustavi" kojeg upisuju oni koji žele studirati Informatiku. Postoje i drugi smjerovi (Poslovni sustavi, PITUP, itd.). Tako i na FER-u postoji Elektrotehnika i Računarstvo - Nikako nije isto na kraju, iako imaju jako puno zajedničkog.

Pa ja i uspoređujem smjer Informacijski sustavi na FOI-u sa smjerom Računarstvo na FER-u. I kad gledam taj smjer Informacijski sustavi ono što vidim je računarstvo + ekonomija, organizacija. Ako je to za tebe informatika, onda se ocito ne slazemo u tome sto je informatika.

16 godina
neaktivan
raki00 kaže...
Hvala na opširnom i jasnom objašnjenju. Htio bi upisati pmf/fer, ali se bojm da necu poloziti kriterije za upis, tj. ne zelim se kockati. Kako dosad znam na fer i pmf upisuju ucenici s prosjecima 4.0 na više. Zanima me sa koliko se bodova moze upisati na tvz

Pa nemoraju biti bas najbolje ocjene za TVZ (dakle u srednjoj sam prolazio sa 3.5-4.3 zavisno od godine do godine) ali matura mora biti dobro napisana (barem mat, inf ili fiz koji su bitni, eng i hrv mi bas i nisu puno pomogli da upadnem na TVZ ELO)

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ
vidim da tvz trazi matematiku b, jel bi bilo pametnije uzet a da se dobine vise bodova
42
14 godina
neaktivan

Pa ja i uspoređujem smjer Informacijski sustavi na FOI-u sa smjerom Računarstvo na FER-u. I kad gledam taj smjer Informacijski sustavi ono što vidim je računarstvo + ekonomija, organizacija. Ako je to za tebe informatika, onda se ocito ne slazemo u tome sto je informatika.

Završetkom Preddiplomskog+Diplomskog studija smjer Informacijski sustavi (i bilo koji podsmjer od smjera IS kasnije na diplomskom studiju) dobiva se rang magistar informatike. Stoga, nema tu šta biti za mene ni za tebe - Fakultet predstavlja studij informatike, ne računarstva i ekonomije i organizacije. 

PMF-Split (za zagreb ne znam) nudi studij informatike - Dobivaš rang isto magistar informatike, ali diploma je PMF i to je više ona informatika koja je usmjerena na pedagoški dio i na metodiku nastave informatike u školama. Tu se isto tako nema što viditi, dobivaš takav rang i na poslodavcu je da vrednuje tvoju diplomu i da probere koji mu kandidat odgovara.

http://www.foi.unizg.hr/vijesti/Promocija-prvostupnika-i-magistara-informatike-FOI-a

(dakle, u tekstu stoji "magistar informatike").

Mogli bi se vrtiti u krug i govoriti da "magistar matematike - smjer nastavnički" na PMF Zagrebu nije magistar matematike, nego profesor matematike, ili se vrtiti da TVZ-ovac sa 3 godine nije inženjer ili prvostupnik kao sveučilišni - Ali nije na nama da govorimo što je ili što nije, na diplomi piše što je - Ima li on ikakvog pojma, kakvo znanje ima - To je druga stvar.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Završetkom Preddiplomskog+Diplomskog studija smjer Informacijski sustavi (i bilo koji podsmjer od smjera IS kasnije na diplomskom studiju) dobiva se rang magistar informatike. Stoga, nema tu šta biti za mene ni za tebe - Fakultet predstavlja studij informatike, ne računarstva i ekonomije i organizacije.

A gore si meni rekao:

Ranko Kukumar kaže...

Hrvatska nije mjerilo je li nešto, znanstvene naravi, isto ili nije - Jer u hrvatskoj informatika, kao i računarstvo (i jedna i druga grana) još uvijek nisu u potpunosti razvijene.

Najbolje da se složimo da se ne slažemo.

14 godina
neaktivan

Pa da pojasnim - Prvo uzmi kontekst u kojem sam napisao jedan post, u kojem drugi - Jer, ja sam mislio da u RH mag. inf. i mag.rač. rade isti posao  - Jer su i jedna i druga grana još uvijek nedovoljno zastupljene, razvijene, da bi postojao jedan posao za jednu struku, drugi za drugu (kao što u svijetu postoji). Isti slučaj sa mag. ind.inž.  i mag. str. - Rade isti posao, u teoriji nebi trebali, samo zato jer jedna grana još nije razvijena (ind.inž.) toliko kao druga pa se isprepliću jer su struke slične. 

A drugi je kontekst u kojem govorim da si magistar informatike, magistar računarstva - I to si na papiru, što ćeš u praksi raditi nije bitno, uostalom informatika je takva struka da je gotovo obavezno tijekom studija samouk još dodatno istraživati i raditi, jer inače od samog studiranja i nema baš neke koristi onda.

15 godina
neaktivan
raki00 kaže...

Hvala na objašnjenju i savjetima, ali glvan bit teme je foi li tvz. Ako netko može reći koliko je bodova bilo potrebno da se upiše tvz??

{#}

I na TVZ i na FOI se lako može upasti,ali nemoj zato mislit da su to najlakši fakulteti na svijetu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
FOI ili TVZ

Ja sam na TVZ-u, a cura i jedan moj kolega iz srednje na FOI-u i po onome što smo zaključili po dojmovima sa navedenih fakulteta je da je za Informatiku kakvu ti tražiš bolji TVZ smjer Informatika, ali ne Računarstvo zato jer te tamo tlače s žešćim programiranjem nego u smjeru Informatike. Dok je s druge strane na FOI-u kako je netko iznad već rekao previše toga isprepleteno sa ekonomijom i informatički dio je razvodnjen. Tako da ti mogu preporučiti Informatiku na TVZ-u.

A što se tiče zahtjeva, te ocjene će ti biti dosta, ali potrudi se da dobro riješiš maturu, pokušaj pokupiti barem četvorke na maturi, a za matematiku rađe uzmi B kategoriju i riješi je za 4 nego A i onda se mučiti i riješiti za 2 ili da uopće ne položiš. Što se tiče ostalih predmeta, ako ti Hrvatski jezik ili Engleski idu jako dobro, pokušaj uzet višu razinu jer ti može donijet više bodova. To bi trebalo biti to, sretno s upisom!

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 20:37 (Unimatrix 007).
14 godina
neaktivan
Hvala na dobrim savjetima i smjernicama! Idem se bacit na učenje :)
42
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 20:56 (raki00).
16 godina
FOI ili TVZ

Sretno!

14 godina
neaktivan

Iskustva na FOI-u. Stavit ću prvi izbor FOI, jer sa gledao po zahtjevima za posao neki traže znanje a većina foi ili fer, FOI ke ipak fakultet. Sa koliko se bodova upisivalo na FOI?

42
15 godina

Pa ja i uspoređujem smjer Informacijski sustavi na FOI-u sa smjerom Računarstvo na FER-u. I kad gledam taj smjer Informacijski sustavi ono što vidim jeračunarstvo + ekonomija, organizacija. Ako je to za tebe informatika, onda se ocito ne slazemo u tome sto je informatika.

Čisto da ti se osvrnem na ovaj dio. Ako gledamo studij računarstva na FERu i Informacijske sustave na FOIju, na ISu nemaš ni R od računartva.

Na FOIju bi trebao naučiti kako izgraditi IS. Tj. jedina veza tebe kao FOIjevca i računala je ta da ćeš najvjerojatnije računalo koristiti kao "medij" za rad ISa, iako nije nužno potrebno, al danas su takva vremena. Stoga na FOIju nećeš naučiti ništa o računalu(osim par nebuloza o građi i načinu rada svakog printera i monitora, što je totalno beskorisno, al bez toga nemožeš položiti Informatiku 1, i nešto o adresiranju i registrima, što koliko mi se čini, na faksu više neću nigdje koristiti), nego će te učiti(ili barem pokušavati (na)učiti) kako prepoznati poslovne procese i funkcije poslovnog sustava na temelju čega bi potom trebao projektirati IS, no ne nužno i sam razviti, nego će to napraviti neko ko je završio FER/neki drugi faks s puno više programiranja/kvalitetan samouk, jer programiranje na FOIju je {#}.

Zato i imaš hrpu ekonomski i organizacijski orijentiranih kolegija, koji su blago rečeno glupi i dosadni. Određeni kolegiji su i retardirano zamišljeni što se tiče izvođenja nastave.

Za primjer ću ti dat programiranje. Imaš 2sata labosa tjedno, 10+1 vježbi, i 2 sata predavanja, 15 tjedana. Na predavanju 10 puta ide blic test(moraš bit na njih 6, svaki nosi max 3 boda) i na svim labosima(možeš nadoknaditi 3), svaki nosi max 5 boda.

Trebaš skupiti 50 bodovana kraju za kolokvirat, s tim da moraš iz 11 vježbe dobit minimalno 10/20 za kolokvirat. Dakle tokom semestra prije 11 vježbe možeš nakupiti 80 bodova u teoriji. Većina ljudi se muči skupiti 40. To opet ovisi o asistentu kod kojeg imaš vježbe.

Jedan dijeli bodove na prvih 5 vježbi bez da ikog pita išta i da pogleda jel kod radi, onda sljedećih 5 vježbi su pitanja tipa što je varijabla i koja je razlika između while i do-while, a drugi mrcvari sa pitanjima od prve vježbe i objašnjavnjem koda.

Obojica se tijekom vježbi šeću po faksu, dakle ljudi mogu iskopirat, što i većina radi, al onda jedni ubiru bodove a drugi su zakinuti. Da ne pričam da su zadaci toliko retardirani da ponekad ne znaš što točno trebaš iskodirat, a da ne kažem da od 5 zadataka nijedan nema veze s drugim. 

Koliko sam vidio, nekad je barem na toj 11 vježbi bilo nadovezivanja i rješavanja nečeg barem malo smislenog, sada su i tamo 4 nepovezana glupa zadatka. Da ne pričam da se vježba održava kroz cijeli tjedan i da ekipa od srijede/četvrtka/petka profitira jer si donesu riješene zadatke prethodnih grupa pa samo kopiraju, a da ne kažem da ima dovoljno glupih ljudi koji te zadatke stave na fejs tokom/nakon vježbe u nadi da će im netko riješit. 

Još ću reć da je tzk bolje razrađen nego ovi što nose ECTSe.

14 godina
neaktivan
FOI ili TVZ

Jel zna itko koliko je na FER-u imao bodova zadni na listi??

42
15 godina
neaktivan
raki00 kaže...

U godini 2011/2012 je zadnji imao oko 680 bodova.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
15 godina
mystik kaže...

Pa ja i uspoređujem smjer Informacijski sustavi na FOI-u sa smjerom Računarstvo na FER-u. I kad gledam taj smjer Informacijski sustavi ono što vidim jeračunarstvo + ekonomija, organizacija. Ako je to za tebe informatika, onda se ocito ne slazemo u tome sto je informatika.

Čisto da ti se osvrnem na ovaj dio. Ako gledamo studij računarstva na FERu i Informacijske sustave na FOIju, na ISu nemaš ni R od računartva.

Pa kako nema:

Mreže računala, Arhitektura računalnih sustava, Baze podataka 1, Operacijski sustavi 1, Mreže računala, Algoritmi, Baze podataka 2, Mreže računala 2, Uvod u teoriju informacija, Programsko inženjerstvo, Web dizajn i programiranje, Strukture podataka, Uvod u formalne metode,

Svi ovi predmeti potpuno spadaju u područje računarstva tako da u teoriji na FOI postoji određeni dio računarstva. Koliko se to u praksi uči, to je već druga stvar.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2013 8:01 (captain_soap_McTawish).
17 godina
mystik kaže...
....

Programiranje I je loše organiziran predmet, ali da te ne nauči programirati je živa laž. Naravno, sve ovisi o pojedincu i njegovom trudu, ali na programiranju I stekneš dobre temelje za dalje. Kasniji kolegiji, pogotovo Strukture podataka i Programiranje II to znanje jednostavno unapređuju.

Na smjeru informacijskih sustava ima dosta predmeta vezanih uz područje računalstva. Na FOI-u (barem preddiplomskom) najvažnije je proći matematike jer oni zadaju masu problema, pogotovo Odabrana poglavlja matematike koja su preduvjet za bilo koji smjer na diplomskom (čisto predmet za eliminaciju ljudi).

Na arhitekturi se radi asembler, operacijske sustave predaje profesor s FER-a i plan i program je sličan (radi se po istoj knjizi), mreže računala i algoritmi su isto predmeti koji su vezani za područje računalstva. Web dizajn i programiranje nosi 7 ECTS-a i po zahtjevima kolegija ima puno posla. Za kolokvirati Baze podataka I potrebno je imati 20/25 bodova na kolokviju iz samog SQL-a, a prije toga je potrebno proći eliminacijsku teoriju s minimalno 80% točnosti.
Svatko svoga konja hvali pa je najbolje da pročitaš plan i program i sam se odlučiš. Da se naučiti, ali samo ako se dodatno radi sa strane.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2013 9:12 (Ad4pt3r).
16 godina
neaktivan
raki00 kaže...

Ove godine je bilo ~100 praznih mjesta na FERu. Dakle ove godine je bilo dovoljno zadovoljiti uvjete da zbroj ocjena iz fizike i matematike na maturi bude veći od 6.

15 godina
neaktivan
mystik kaže...

Pa kako nema:

Mreže računala, Arhitektura računalnih sustava, Baze podataka 1, Operacijski sustavi 1, Mreže računala, Algoritmi, Baze podataka 2, Mreže računala 2, Uvod u teoriju informacija, Programsko inženjerstvo, Web dizajn i programiranje, Strukture podataka, Uvod u formalne metode,

Svi ovi predmeti potpuno spadaju u područje računarstva tako da u teoriji na FOI postoji određeni dio računarstva. Koliko se to u praksi uči, to je već druga stvar.

To je prilično malo...Mi na TVZ informatici imamo cca duplo više takvih predmeta.

17 godina
g12356 kaže...

To je prilično malo...Mi na TVZ informatici imamo cca duplo više takvih predmeta.

Nije potrebno gurati masu predmeta jer se to lijepo iskristalizira na diplomskom studiju. Preddiplomski studij mora pokriti sve nužne uslove i za programsko inžinjerstvo, organizaciju IS-a, baze podataka i baze znanja te sve ostale smjerove na diplomskom studiju. Diplomski je studij zapravo specijalizacija onoga što si u globalu učio tokom preddiplomskog studija. Uostalom, na stranicama TVZ-a vidim skoro iste predmete kao i na FOIu, izuzev više predmeta orijentiranih na informatički dizajn i manje matematičkih predmeta.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2013 12:43 (Ad4pt3r).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice