U posljednje vrijeme vidim jako puno pitanja vezanih za spajanje dva racunala, djeljenju interneta, jednoj tipkovnici i misu na dva racunala... i da ne nabrajam dalje,
Osobno sam se prije par mjeseci poceo igrati s kucnim 'serverom', tj. racunalom koje ce 24h biti upaljeno te naravno vrtiti uTorrent. Za pocetak mi je i to bilo dovoljno, no s vremenom su mi dvije tipkovnice i dva misa na stolu poceli smetati, a i lagano sam to drugo racunalo poceo koristiti sve vise i vise za neke jednostavne radnje kao sto je citanje e-maila, surfanje itd itd..
Kako bi rjesio nered na stolu i izvukao 100% iz oba racunala bacio sam se na izgradnju necega sto sam nazvao 'kucne mreze'. Nadam se da cu u tekstu ispod odgovoriti na mnoga pitanja koja vam padaju na pamet ako imate dva racunala u kuci.
1. Monitor!
Sigurno najveci problem s kojim se vecina susretne kada pozeli spojiti dva racunala. Osobno nemam mjesta za dva monitora na stolu, a na kraju nemam ni drugi monitor.
- Monitor s vga i dvi ulazima: Da, takve stvari postoje, monitor koji na sebi ima dva ulaza, vga i dvi. Puno prije nego sam uopce razmisljao o dva racunala kupio sam LG monitor koji na sebi ima dva ulaza. Spajanje je proteklo vrlo jednostavno. Racunalo koje koristim za posao sam spojio preko DVI-a dok sam 'server' spojio na VGA. Monitor na sebi ima tipku s kojom se prebacujem izmedzu dva signala. Ovo nije jedini monitor koji ima tu funkciju, postoji ih jako puno.
- Ako nemate ovakav monitor, a ni novaca da ga kupite novi onda imate jedno poprilicno zgodno rjesenje, KVM switch . Nazalost u nasim trgovinama su mi rekli da nemaju switcheve opremljenje DVI ulazom nego samo VGA, tako da DVI morate zaboraviti. KVM switcom cu se baviti naknadno u tekstu.
- Treca solucija je uopce ne spajati monitor. Instalirajte TeamViewer na oba racunala te na drugo racunalo pristupajte na ovaj nacin. Korisno samo ako vam to drugo racunalo sluzi da bi imao pokrenut uTorrent, a diskove ste sherali s drugim racunalom.
2. Tipkovnica i miš
Ne bih ze puno zadrzavao na necemu sto je vise-manje svima jasno.
- KVM switch . Obicno imaju mogucnost spajanja jedne tipkovnice i misa na dva racunala. Teoretski to im je i funkcija. J Pokušajte ne biti brzopleti pa kupiti nekakav d-linkov kvm switch jer cete ih masno platiti. Cijena im se krece oko 400 kuna. Posjetite chipoteku. Kod njih bi trebali naci König KVM switch za 72kune. Za razliku od vec gotovih rjesenja ovaj ne dolazi s kabelima no u mom slucaju to je bio plus jer ionako nisam mislio koristiti njegove vga ulaze. PS2 kabel za tipkovnicu/mis dodze oko 15 kn i trebat ce vam 4 komada.
3. Internet
Čak i neki DSL modemi/routeri koje dobijete od t-coma imaju više mreznih izlaza i sebe.
Rjesavanje problema je vrlo jednostavno.
Modem je potrebno postaviti u router nacin rada. Tako da je on 24h online.
Dial-up funkcija nije pametna zbog toga sto ce tada samo jedno racunalo imati vezu na internet, ono koje je napravilo spajanje.
Ovakvi 'moderni' routeri obicno imaju i mogucnosti switcheva u sebi, tako da ako recimo spojite 4 racunala na njega moci cete djeliti podatke izmedzu racunala te ici na internet.
4. Djeljenje podataka
Nastojat cu biti kratak na ovom djelu. Ako ste racunala spojili na gore navedeni router i ako oba mogu ici na internet znaci da nema problema u komunikaciji racunala s routerom. Sljedeci korak je na jednom od ta dva racunala 'sherati' cijeli disk ili samo folder.
Odaberite folder/disk te desni klik na njega.
Properties > Sharing > Share this folder on network , te mozete kliknuti i na kucicu 'Allow network users to change my filer', sada cete imati i mogucnost brisanja i mjenjanja fajlova na drugom racunalu.
Na oba racunala takodzer morate podesiti network. Start > Control Panel > Set up a home or small office network.
Toliko od mene na ovu temu. Ako zapnete obratite se googlu jer ne mogu previse ulaziti u srz problema a da ne napišem mali roman.
5. Audio
Ja sam ovdje naisao na jedan veliki problem. Radno racunalo mi je bilo spojeno na PC zvucnike kao sto i treba biti. No kako sam sve intezivnije poceo koristit 'server' u obavljanju jednostavnih radnji tako mi je trebala i opcija da na jednim zvucnicima imam spojena oba rucnala. Nažalost u nasim trgovinama nisam pronasao audio switch koji bi mi omogucio da se prebacujem izmedzu dva audio signala. Jedno dosadno popodne je srecom urodilo plodom pa sam ga sam napravio. Više o tome ovdje.
No uvjek vam ostaje mogucnost promjeniti kabele kada idete gledati film s drugog racunala ili slusati glazbu.
6. Remote connection
U zadnje vrijeme ovo je jako popularan nacin upravljanja racunalom. Ja se dosta puta sjetim na poslu nekog filma ili neceg treceg te download uvjek ostavim za predvecer kada dodzem doma. Ali kada dodzem doma obicno zaboravim koji sam ono trailer gledao danas na poslu.
Jos davno sam se vezao za TeamViewer i ne pustam ga. Postoji more raznih VNC programa ali TeamViewer mi je drag zbog toga sto ne ovisi o IP adresi koja se mjenja svakim novim spajanjem racunala na internet. TV racunalu na kojem je pokrenut dodjeljuje ID broj koji ostaje uvjek isti te password koji se mjenja svaki put kada se racunalo pokrene. Password se moze postaviti na fiksni. Tako da u konacnici imate VNC s fiksnim 'gabaritima' te mu pristupiti mozete uvjek bez asistencije druge strane koja bi vam trebala procitati IP adresu dok ste vi na poslu...
Uz ovaj tekst sam prilozio i shemu spajanja svih komponenti koje sam nabrojao.
Isto tako i sliku kako to sve izgleda u mojoj sobi.
Ako se pitate zasto 'onaj komp. u ormaru izgleda cudno' ovdje cete pronaci objasnjenje.