Programabilni MIDI matrix display

poruka: 8
|
čitano: 7.029
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

odmah na pocetku da dam exclamation:

iako mi lemilica i sklopovi nisu strani, nisam bas iskusan elektrotehnicar pa bih molio onako objasnjenja za noobove.

Projekt koji sam osmislio je matricni display (ili LCD ili sto god sto ima backlight) koji bi prikazao neki tekst. Bez scrollanja. Idealno da bude vidljiv s 3 metra.

Koji string se prikazuje je ovisan o MIDI program change ili CC poruci koja stigne na MIDI in. Naravno, postoji i MIDI THRU izlaz koji dopusta da se uredjaj normalno spoji u lanac i poruke proslijedjuju dalje.

Takodjer, uredjaj se moze spojiti na PC i konfigurirati parove (string -> program change ili CC).

Idealno bi bilo da mu ne treba vise od 12ak V s obzirom da bi ga napajao preko phantom powera.

Sad, inicijalna ideja mi je uzeti neki PIC kontroller i skucati software za njega (s programiranjem imam dovoljno iskustva), i povezati te sklopove nekako skupa, ali problem je taj 'nekako'. Nisam siguran da je ideja realizacije dobra, kao prvo.

Nemam pojma koji bi mi display bio dobar, niti kako se ti displayi kontroliraju.

Ne znam koji bi PIC bio dovoljan za moje potrebe, niti znam da li postoji neki nacin da konfiguriram parove string/MIDI bez flashanja.

Cak zapravo ne znam niti koja pitanja tocno da postavim, jer nisam siguran koliko je kompliciran i zahtjevan ovaj projekt, ali s obzirom da se sve vise manje tice digitalne elektronike imam (mozda lazni?) dojam da se vecina gotovih komponenti vec moze kupiti (MIDI controller, display) i samo ih povezati na pravi nacin putem PIC-a. I naravno nesto dodatnog hardwarea za napajanje.

Pa, strucnjaci, pomozite. Ako imate linkove na raspolaganju, ne morate se gnjaviti raspisivanjem samo me uputite u pravom smjeru. Slobodno komentirajte, kritizirajte i predlozite drugaciji nacin da to rijesim. Samo me nemojte flejmat bez potrebe ako sam nesto glupo rekao.

Hvala.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.5.2009 11:41 (Deus ex machina).

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Programabilni MIDI matrix display

Vidi ovo, ovo ili možda ovo.

16 godina
neaktivan

Hvala na uputama, pronasao sam idealno ono sto trazim, plus odlican tutorial za programiranje:

http://www.crystalfontz.com/product/CFAH2002M-YYH-ET.html    - 20x2 display sa backlightom, ~30ak $ komad

http://www.8052.com/tutlcd   - odlican tutorial kako ga koristiti.

Edit:

Ok, mislim da sam vise manje odabrao komponente:

neki Atmelov 8051 kao microcontroller, i display iz linka gore.

Sad imam slijedeca pitanja:

ne znam kako bih najpametnije spremio konfiguraciju.

Ako sam dobro shvatio, najpametnije je spojiti chip sa externom flash memorijom u koju bi mogao rekonfigurirati poruka/CC parove, ali da li je to dobro rijesenje? Nisam dobro shvatio da li je memorija na 8051 code-only memorija i da li chip u nju moze pisati samostalno, jer ako moze, onda mislim da mi externa memorija ne treba.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.5.2009 15:16 (Deus ex machina).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Nisam dobro shvatio da li je memorija na 8051 code-only memorija i da li chip u nju moze pisati samostalno, jer ako moze, onda mislim da mi externa memorija ne treba.

AVR-ovi (ATtiny, ATmega) mogu citati(byte) i pisati(pages) po programskoj memoriji (neki, ne znam dal svi) i imaju EEPROM (uz SRAM) memoriju po kojoj takoder mogu pisati i brisati, od 64b do 4kb i to je sve od interne non-volatile memorije

A za 8051 atmele(AT89 i jos neki ispod 89) ne znam...
http://izrada-igara.bloger.hr/ -> Blog o izradi igara :)
16 godina
neaktivan

OK, glavne komponente su stigle, sad se davim pomalo u assembleru (zardjah :-() ali snaci cu se.

Jos pitanja:

koji software mi preporucate za auto-routing, idealno bi mi bilo da sam aranzira komponente na PCB iz elektricne sheme. Takodjer, preferiram freeware/opensource, ali ako bas nema nista, krast cu dok ne vidim da mi treba za vise od jednog projekta.

Da li postoji neki servis gdje je moguce nekome platiti uslugu izrade plocice (rezanje u dimenzije, crtanje vodova, jetkanje...), idealno online?

Za kraj, sve bi to normalno ugradio u neku kutiju, pa da li postoji servis gdje mogu kupiti/zatraziti izradu kutija, po mogucnosti za izrezanim rupama za konektore i vanjske komponente? Takodjer idealno online.

Hvala na pomoci.

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Jos pitanja:

koji software mi preporucate za auto-routing, idealno bi mi bilo da sam aranzira komponente na PCB iz elektricne sheme. Takodjer, preferiram freeware/opensource, ali ako bas nema nista, krast cu dok ne vidim da mi treba za vise od jednog projekta.

Da li postoji neki servis gdje je moguce nekome platiti uslugu izrade plocice (rezanje u dimenzije, crtanje vodova, jetkanje...), idealno online?

Za kraj, sve bi to normalno ugradio u neku kutiju, pa da li postoji servis gdje mogu kupiti/zatraziti izradu kutija, po mogucnosti za izrezanim rupama za konektore i vanjske komponente? Takodjer idealno online.

Software koji preporučam je eagle.
Prije par godina sam nešto takvog radio i svi koje sam tražio za uslugu izrade pločica su mi rekli isto; file u eaglu i napravi ti sve i izbuši rupice..
Ali te ne mogu uputiti na nikoga jer sam svoj problem riješio flomasterom i ferokloridom..
Koliko me sjećanje služi i nije neka cifra za izradu štampane pločice.
16 godina
neaktivan

Hvala puno.

Nije da je me koci cijena, nego lijenost :-D Volio bi dobit gotovu plocicu, polemit i poustekat komponente i to je to :-D

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ok, opet pitanja...

Pitanje 1:

Odlucio sam koristiti SD kartice kao nonvolatile memoriju.

Prvi razlog tome je sto 512bytea nonvolatile memorije na chipu podijeljeno sa 40ak byteova po jednom paru (2x16 LCD + search key) iznosi svega 12ak parova.

Drugi razlog je sto sam nekako pronasao na netu da SD kartice koriste SPI bus za komuniciranje, koji ATmega8 ima implementiran kao specijalnu funkciju na jednom portu.

Ono sto ne razumijem je koliko je kompleksno to dvoje povezati skupa... naime, cini mi se malo cudno da je dovoljno pravilno povezati card slot sa chipovim pinovima, i onda imati mogucnost komunikacije s karticom ako ona postoji u slotu. Da li to znaci da SD kartica u sebi ima neki mikrokontroller koji implementira SPI? Ako je to istina, moze li mi netko ukratko pojasniti kako tocno SPI funkcionira, jer nisam tocno shvatio da li bi chip trebao biti master ili slave.

Pitanje br 2:

trebao bi iskopirati MIDI in signal na MIDI out. S obzirom da bi rijesenje u kojem chip prepisuje inducirala dodatni lag u MIDI chainu, na koji bi najjednostavniji nacin malo pojacao MIDI in signal i odveo ga dalje na MIDI out? Trenutno je jedino trosilo optokapler s kojim elektronicki odvajam ulazni signal od inputa za AVR.

Pitanje br 3:

koliko sam vidio, frekvenciju chipa mogu namjestiti softwareski, sto mi je logican izbor umjesto da lemim fiksni kristal. Sto tocno gubim koristeci interni clock?

Kao i prije ako imate neki dobar link, ne morate se gnjaviti pisati.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2009 16:57 (Deus ex machina).

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice