Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.102.030
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
odjavljen
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Nije mi praktično to onda. Ostajem na fizičkom switchu.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Ivan_hacker kaže...
mbaksa kaže...

Ako je netko u potrazi za onim "programabilnim" buck-converterom s LCD ekrančićem, na Banggoodu vam je akcija 50V5A za 22 dolara, koja traje još nekih 24 sata. To je 4,2 dolara niže od najniže ponude na eBayu.

Prije tjedan dana sam naručio LTC3780 Step up-down konverter, zajedno sa digitalnim voltmetrom i ampermetrom. Čim je Julian Ilett izbacio video o tome modulu sa LCD ekranom, požalio sam što nisam naručio njega. Ovaj popust me je samo uvjerio da sam se zeznuo što nisam još malo sačekao. Sada nemam potrebe za dva laboratorijska napajanja, tako da sam zapeo sa LTC3780 do daljnjega (ili dok ne izbace auto step up-down verziju sa LCD-om)

Ilett debelo kasni s tim, Steve Wagner je otkrio taj biser. Slabo si ti pratio ovu temu, jer sam još pred nekoliko mjeseci stavio takav slični modul na forum.

Ovisi koje imaš potrebe - ovaj s LCD ekranom je zbilja super zbog mogućnosti koje ti nudi, i lako je s njim upravljati. S ovim kojeg si naručio bez modifikacija ćeš se jako mučiti, a i s njima korištenje neće biti idealno. Znači, trebao bi mu zamijeniti trimpotove normalnim potenciometrima (upravo to sam ja napravio). I opet to nije ni izdaleka to. Znači, imam sad i "analogni" s volt-ammetrom i ovaj programabilni s LCD ekrančićem. Ovog s LCD ekrančićem koristim skoro svaki put kad prčkam nešto po elektronici. Onog prvog "analognog" koristio sam jednom ili dvaput nakon što sam si iz njega napravio lab napajanje.

Bolje da ovaj buck/boost koji si naručio iskoristiš u nekom projektu nego da ga koristiš kao (primarno) lab napajanje. To ti može poslužiti recimo kao driver za LED rasvjetu.  Meni CC buck-converter u akvariju služi kao LED driver s regulacijom jačine rasvjete.

Ivan_hacker kaže...
ili dok ne izbace auto step up-down verziju sa LCD-om

To ti ne bi trebao biti neki faktor. Kupiš AC-DC napajanje dovoljno visokog napona (24V? 36V? 48V?), ili ovaj buck-boost kojeg si sad naručio iskoristiš za dizanje napona, i to je to.

16 godina

I jos jedna stvar vezana uz banggood, imate one kupone na profil idete i desno hot coupons, skoro stalno se moze dobiti 10ak% popusta, pogotovo ako ste u nekom visem VIP rangu.

A i onih 30-40 dolara za rodendan nije za baciti.

Da ne bude cisti offtopic, uzeo samo ovu lemilicu:

http://www.banggood.com/Mustool-MT223-60W-Adjustable-Temperature-Electric-Soldering-Iron-with-5pcs-Solder-Tips-p-1077119.html

i mogu reci da je daleko bolja od ovih tu kod nas za do 100kn(uzeo sam je zbog snage od 60W jer moja neke malo jace GND-ove s 40W ne tali)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Pozdrav, treba mi mala pomoć oko odabira transformatora za radionu o kojima u stvari pojma nemam:)

Uzeo bi si trafo 230/230 oko 1000va, dali bi imao nekakav benefit od toroida naspram EI trafoa i ako imate nekakav savjet

www.itelektronika.com

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
ITelektronika kaže...

Pozdrav, treba mi mala pomoć oko odabira transformatora za radionu o kojima u stvari pojma nemam:)

Uzeo bi si trafo 230/230 oko 1000va, dali bi imao nekakav benefit od toroida naspram EI trafoa i ako imate nekakav savjet

To je samo za galvansko odvajanje?

Toroid se inače preferira zbog dimenzija, ali s njim obično ne možeš dobiti galvansko odvajanje, osim ako je baš takve konstrukcije.

Jer inače toroid ima zajedničku nulu na primaru i sekundaru, a izvedba s odvojenim namotajima svejedno nije prikladna za galvansku izolaciju zato jer se primar i sekundar isprepleću.

Jedino EI trafo praktički dolazi u obzir i , naravno, ako postoji neka drugačija izvedba, treba provjeriti.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 11:10 (fer-de-lance).
11 godina

Za gavansko odvajanje, dimenzije mi nisu bitne gurnuti ću to negdje ispod stola.

www.itelektronika.com
15 godina

Naručio sam sinoć DP50V5A sa banggooda, $22.09 sa trackingom. Nemam napajanje sa izlazom većim od 24V, pa sam naručio obični boost modul i planiram dignuti napon od cca. 19V sa adaptera od laptopa na barem 30V. Hladnjaci na boost modulu mi ne izgledaju kvalitetno, pa mislim da ću ih zamijeniti većima ili ubaciti mali ventilator da izvlači zrak iz kućišta

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Stavi ventilator tako da možeš hladiti i boost i programabilni buck converter (stavi da puše u njih), jer i za njega treba bolje hlađenje kod jače struje. Moj je došao s malim ventilatorom koji se uključi kad struja prijeđe pola ampera.
16 godina
Jakovp kaže...

Ili je loš kontakt, provjeri malo.

Sad vidim da je netko za desno kratko svijetlo spajao one 3 zice ( malo zalemio i izolirkom ). Pa pretpostavljam da se veci otpor stvorio i topi osigurac. Sada sam to sanirao pa cu vidjeti kako ce biti.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
11 godina
neaktivan

Radim na nekom projektu za skolu (predmet elektromotorni pogoni) te je jedna od sporednih stvari u tom projektu regulacija brzine vrtnje asinkronog motora. Znam da bi regulaciju bilo najbolje postici pomocu pretvaraca frekvencije,ali oni su dosta skupi a i nije mi potrebna toliko precizna regulacija. Ono sto trazim jest da regulacija bude sigurna za motor,tj. da ga ne osteti te da se vidi bar neki pomak u brzini vrtnje. Narucio bi si ovaj jefitni regulator http://www.ebay.com/itm/141370010621. Zanima me je li dovoljno dobar za primjenu kakvu sam opisao (nije potrebna fina reg.) te ima li boljih rjesenja od toga? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
fizicar1 kaže...

Radim na nekom projektu za skolu (predmet elektromotorni pogoni) te je jedna od sporednih stvari u tom projektu regulacija brzine vrtnje asinkronog motora. Znam da bi regulaciju bilo najbolje postici pomocu pretvaraca frekvencije,ali oni su dosta skupi a i nije mi potrebna toliko precizna regulacija. Ono sto trazim jest da regulacija bude sigurna za motor,tj. da ga ne osteti te da se vidi bar neki pomak u brzini vrtnje. Narucio bi si ovaj jefitni regulator http://www.ebay.com/itm/141370010621. Zanima me je li dovoljno dobar za primjenu kakvu sam opisao (nije potrebna fina reg.) te ima li boljih rjesenja od toga? 

Isprobao sam baš taj model na više elektromotora.

Uglavnom,sama konstrukcija asinkronih motora ne dozvoljava finu regulaciju brzine vrtnje bez frekvencijskog pretvarača,ali ovo je sasvim ok rješenje ak ne trebaš finu regulaciju.

I zapamti da takvom regulacijom i smanjuješ okretni moment motora,pa moraš koristiti puno jači motor od potrebnog za taj teret.

I obavezno stavi puno veći hladnjak na trijak,jer se već s 1A trošilom grije abnormalno,a ovih 8A kaj reklamiraju nije sigurno u dužem radu.

Kruha i igala...
15 godina
fizicar1 kaže...

Motor koje snage ? Iskreno ovo sad prvi put vidim tj. nisam ni tražio jer uvijek koristim frekventni. Dal trebaš regulaciju od 0-100 % ili samo par koraka ? 

11 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže..

Isprobao sam baš taj model na više elektromotora.

Uglavnom,sama konstrukcija asinkronih motora ne dozvoljava finu regulaciju brzine vrtnje bez frekvencijskog pretvarača,ali ovo je sasvim ok rješenje ak ne trebaš finu regulaciju.

I zapamti da takvom regulacijom i smanjuješ okretni moment motora,pa moraš koristiti puno jači motor od potrebnog za taj teret.

I obavezno stavi puno veći hladnjak na trijak,jer se već s 1A trošilom grije abnormalno,a ovih 8A kaj reklamiraju nije sigurno u dužem radu.

Motor je snage 1.5 kW,nedavno sam ga ispitivao i mislim da kod centrifuge "vuce" oko 3.7 - 4 A, a u normalnom radu oko 1.2 A. Nisam bas 100% siguran,provjerit cu sutra ponovno. 

Sto se regulacije tice,nije mi potrebna od 0-100% vec neka u par koraka tek toliko da se vidi promjena brzine,jer projekt ima veze sa odredivanjem brzine vrtnje pomocu Arduina  i senzora,pa mi je dovoljna ta promjena samo da ju mogu prikazati na LCD-u.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2016 21:08 (fizicar1).
9 godina
neaktivan

Onda ti ovo bude ok,budući da budeš vjerovatno radio prezentaciju bez tereta,pa ne bude veliko opterećenje za ovaj regulator,a za duži rad naravno obavezno bolji hladnjak.

Kruha i igala...
11 godina
neaktivan

Jos nesto, ako bi htio promijeniti smjer vrtnje, koju sklopku da koristim, grebenasta sa nultim polozajem (1-0-2) ili? 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2016 21:27 (fizicar1).
9 godina
neaktivan

Bilo koji DPDT prekidač.

Najjednostavnije ti je kupiti u nekom dućanu s elektromaterijalom takozvanu"križnu" sklopku,i serijski s tim jednu za paljenje i gašenje,osim ako nadeš križnu koja ima srednji ugašeni položaj.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen

mbaksa Jel ima neki konverter koji diže napon s dignutih 5V na 12V? Mislio sam komadiće LED trake koristiti umjesto LED dioda(preko PWM-a, tranzistora). Dal bi to sve radilo?

http://www.ebay.com/itm/New-DC-DC-Converter-Step-Up-Module-5V-to-12V-Power-Supply-Boost-Module-/381640334188?hash=item58db895b6c:g:1LUAAOSwVcFXPBJo

Ovo sam ja našao. Jedino mi nije jasno zašto ima V+ i V-.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2016 23:18 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Mislio sam komadiće LED trake koristiti umjesto LED dioda(preko PWM-a, tranzistora).

Nemoj.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Mislio sam komadiće LED trake koristiti umjesto LED dioda(preko PWM-a, tranzistora).

Nemoj.

Zašto? Ako mi možeš objasniti.

Umjesto dioda bi stavio booster, i na njega spojio komadić trake(tri diode).

Jel konverter ne može raditi s PWm-om?

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2016 23:29 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Nemoj.

Zašto? Ako mi možeš objasniti.

Ne mogu. Imam neki osjećaj. 

14 godina
odjavljen

Jel onda ima netko tko zna zašto ne bi moglo? fer-de-lance Sum_of_all_fears ?

Neki dan sam bio iza auta koji ima LED-ice na 12V iza, baš je seksi bio.

16 godina
odjavljen
Zasto 12v, kompliciras ga bezveze sa boosterom i popratnim problemima. Sto fali 5v ultrabright diodama?
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
odjavljen

Znam, al ne bih rekao da 5v LED-ica, i 12V mogu isto svijetliti. Nije bitno dali je komplicirano, dali ima više posla ili ne, bitno da radi(na duže staze)

Svakako je taj booster ko kovanica.

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Znam, al ne bih rekao da 5v LED-ica, i 12V mogu isto svijetliti.

Nisam još čuo za ledice koje rade na 12V.  EDIT: nisam čuo ni za 5V ledice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2016 23:59 (mbaksa).
14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

A znaš na što mislim.

LED traka na 12V

I LED-ice koje rade na manjoj voltaži od LED trake(2-3V).

Zanima me samo dali će raditi(više od pola sekunde, prije nego što krepe nešto), ili neće.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 0:02 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

A znaš na što mislim.

Znam, zato ti i to pišem u nadi da ćeš zbrojiti dva i dva.

Dex.pwn kaže...
LED traka na 12V

I LED-ice koje rade na manjoj voltaži od LED trake(2-3V).

Na koliko V rade ledice u LED traci?

Dex.pwn kaže...
Zanima me samo dali će raditi(više od pola sekunde, prije nego što krepe nešto), ili neće.

Hoće li raditi i je li to pametna ideja su dvije posve različite stvari. Radit će.

14 godina
odjavljen
17 godina
moderator

Ledice u toj traci rade na istom naponu kao i obične ledice, znači na 3,3-3,6V.

16 godina

Daj prvo napravi ono sta si zacrtao, a onda mozes dalje...

Nije da ces potrositi puno novca na to posto su ledice po 5 dolara 100 komada...

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Još da pitam. Frend mi je dao Huawei bateriju(Li-Ion). Pogledao sam iza na bateriji i piše

HB5V1HV 3.8V 2020 mAh 7.7Wh (typ)

i ispod toga

Rated capacity 1950 mAh 7.5Wh

Ne razumijem zašto dva kapaciteta pišu.

I da, primjetio sam da neke baterije(iz mobilea) imaju tri, a neke četiri pina. Zašto?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 19:07 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice