Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 646.580
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Ako sam pitanje postavio na krivo mjesto, recite gdje da ga stavim.

Apsolutni sam početnik u ovome. Ne znam ništa o izradi stranica, izuzev tečaja koji sam završio u Algebri (php/mySQL).

Već neko vrijeme želim pokrenuti svoj portal za novosti/recenzije/kolumne itd.

Koja je razlika između plaćanja pravog web dizajnera koji će mi napraviti stranicu od nule, i recimo zakupa npr. ove teme za wordpress.

Spreman sam, naravno i platiti temu, i domenu i sve. Toliko ću smoć, no dizajneri naplaćuju i par tisuća kn, što nikako nemam.

Imate li kakav pametan savjet, osim - "primi se i uči sam", jer trenutno nemam vremena za to. Pucam više po šavovima od svojeg posla, ali mi ne ostavlja puno vremena za učenje. Jedva sam i tečaj ovaj stigao riješiti.

12 godina
neaktivan
Dizajner ce ti uvijek napravit bolje jer ce radit sve kako ti zelis, svaki detalj. Ali nisu ni teme lose. Ako hoces dizajnera koji nije skup probaj nekog studenta ili srednjoskolca
You dont make 500 million friends without a few enemies.
14 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

imam problem sa prikazom datuma iz baze, svaki put kad osvježim stranicu ta stranica poprima današnji datum kad sam izvršio formu:

stranica1:

mysql_query("INSERT INTO table (time) VALUES(CURRENT_TIMESTAMP()) ")
or die(mysql_error());

i na stranici 2 ne povezanoj sa gornjom

echo $row['time'];

u bazi mi je time postavljen kao timestamp

edit: otkrio sam zašto zbog:

$query = mysql_query("UPDATE tablica SET views = views+1 WHERE id = '".$id."' ");

sad, ne kuzim kake veze ima, update ako nisam

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 2:02 (golatificon).

0 0 hvala 0
17 godina

Ništa nisam skužio što si htio reći i kakav problem imaš :)

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

squarespace.com

Zanimljiv web maker

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

da editiro sam poruku pa nije dobro objasnjeno :p, znaci svaki put kad se izvrasava echo $time;, mjenja se datum i vrijeme u sadašnje, pa sam otrkio da je problem u (tj uklonio sam i sve je bilo ok sa datumom) $query = mysql_query("UPDATE tablica SET views = views+1 WHERE id = '".$id."' "); , sad me zanima kako to izbjeći i kako je moguće to bilo kad nije povezano 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2014 10:59 (golatificon).

0 0 hvala 0
11 godina

Daj počnite koristiti mysqli već jednom jer je mysql deprecated već odavno i uskoro će ga ukinuti. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

Pozz decki.

Zanima me kako uciti PHP ? Pocetnik sam, ucim obicne fukncije i sve sto dolazi uz njih. Ali to su sve neki obicni primjeri od kojih nemam nikakve koristi. Hocu da radim primjere gdje ce me nauciti da napravim "Login/Register form", primjere gdje ce mi sve objasniti kako i sta, pa da ja kasnije mogu sam da radim isto. Mogu naci mnogo primjera na youtube, ali to je sve nekako zbrzano, opsirno i nema sanse da ista upamtim. Trebaju mi neki primjeri sa kojima ja mogu da vjezbam PHP i da kasnije sam mogu dopunjavati svoje znanje.

Darko

0 0 hvala 0
14 godina
DarkoKwon kaže...

Pozz decki.

Zanima me kako uciti PHP ? Pocetnik sam, ucim obicne fukncije i sve sto dolazi uz njih. Ali to su sve neki obicni primjeri od kojih nemam nikakve koristi. Hocu da radim primjere gdje ce me nauciti da napravim "Login/Register form", primjere gdje ce mi sve objasniti kako i sta, pa da ja kasnije mogu sam da radim isto. Mogu naci mnogo primjera na youtube, ali to je sve nekako zbrzano, opsirno i nema sanse da ista upamtim. Trebaju mi neki primjeri sa kojima ja mogu da vjezbam PHP i da kasnije sam mogu dopunjavati svoje znanje.

pa upravo si rekao za te primjere da su zbrzani, opsirni i da nema sanse da ista upamtis, to su ti isti primjeri koje trebaš da bi naučio, MORAŠ se zakucat za kompjuter i radit na tim primjerima, vremenom ćeš sve više i više razumjeti i znati o čemu se radi. Naravno neće ići preko noći ako na to računaš.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 13:59 (Cryogenic).
12 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Pozz decki.

YouTube, w3schools, stackoverflow+hrpa besplatnih kodova online i skidaj kdove na komp i gledaj kako su napiasni da pokusas shvatiti

You dont make 500 million friends without a few enemies.
13 godina
odjavljen

Je li mi mozete preporuciti neku knjigu koja se bavi naprednijim osnovama, tipa login, register, cms itd ?

Darko

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
DarkoKwon kaže...

Je li mi mozete preporuciti neku knjigu koja se bavi naprednijim osnovama, tipa login, register, cms itd ?

Kreni ti od osnovnijih osnova, pa kad to svladaš, neće ti biti problem čitati kod gotovih open source rješenja, tražiti po netu je li to riješeno na najbolji način ili postoji bolji i sl.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina
odjavljen

Ej decki napravio sam i naucio napraviti login/register (najosnovniji nacin). Medjutim kada stavim MD5 ispred passworda onda mogu samo da se loginujem na stranicu sa kriptovanim passwordom, ne mogu sa normalnim. Kako to mogu da sredim ?

Darko

0 0 hvala 0
17 godina

Password kriptuješ prilikom registracije ili mijenjanja istog i spremiš u bazu. Kada se loguješ ukucaš password, nakon sto pošalješ upit tvoja skripta password pretvori u md5 kriptovanu vrijednost i usporedi sa onom spremljenom u bazi podataka. Ako se vrijednosti podudaraju, prolaziš (logovan si), u suprotnom ne.  Ti očito pri logovanju ne kriptiraš password.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 23:56 (Nix).
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

Evo sve sam pokusao reci mi gdje grijesim ?

OVO MI JE LOGIN STRANICA

---------------------------------------

<?php
include ("../index/head.php");
session_start();

$username = $_POST['username'];
$password = $_POST['password'];

include ("connect.php");

if ($username&&$password)
{

$queryget = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE username='$username' AND password='$password'");
$numrows = mysql_num_rows($queryget);
    if ($numrows != 0)
    {
       $password = md5($password);
       $_SESSION['username'] = $username;
       echo "You have been logged in <a href='members.php'>Go to the Members page</a>";
    }
    else
       echo "Your username or password is not correct";
}
else
    echo "You did not provide the proper information needed for login";

?>

OVO JE REGISTER STRANICA

----------------------------------

<?php

if (isset($_POST['button']))
{
//get data
    $retypepassword = $_POST['retypepassword'];
    $email = $_POST['email'];

if ($username && $password && $retypepassword && $email)
    {
       if($password == $retypepassword)
       {
          if (strstr($email, "@") && strstr($email, "."))
          {
             include ("../login/connect.php");
             $query = mysql_query ("SELECT * FROM users WHERE username='$username'");   
             $numrows = mysql_num_rows($query);

if($numrows == 0)
             {
                $register = mysql_query("INSERT INTO users VALUES('', '$username', '$password', '$email')");
                echo "You have been register";
             }
             else
                echo "That username is already taken";
          }
          else
             echo "Not a valid email";

}
       else
          echo "Passwords do not match";
    }
    else   
       echo "You did not fill every form";

}
else
    echo "<form action='register.php' method='POST'>
<table width='300'>
<tr>
    <td align='right'>Username:</td>
    <td align='left'><input type='text' name='username'></td>
</tr>
<tr>
    <td align='right'>Password</td>
    <td align='left'><input type='password' name='password'></td>
</tr>
<tr>
    <td align='right'>Retype Password</td>
    <td align='left'><input type='password' name='retypepassword'></td>
</tr>
<tr>
    <td align='right'>Email</td>
    <td align='left'><input type='text' name='email'></td>
</tr>
<tr>
    <td align='right'></td>
    <td align='left'><input type='submit' name='button' value='register'></td>
</tr>
</table>"
?>

Darko
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 23:42 (DarkoKwon).

0 0 hvala 0
17 godina

@login

.....

$queryget = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE username='$username' AND password='$password'");

if ($numrows != 0)

{

echo "You have been logged in <a href='members.php'>Go to the Members page</a>";

}

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2014 23:59 (Nix).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
odjavljen
Nix kaže...

@login

.....

if ($numrows != 0)

{

}

Uradio sam isto i ne radi :(

Darko
17 godina

// ovo je test, provjeri je li identičan izlaz ovog testa i spremljene vrijednosti u bazi.  moraju se podudarati :

print_r($password); exit;

ako je spremljena vrijednost kraća, onda si zadao malu dužinu za password polje u tabeli baze podataka, stavi  varchar(255)  i ponovo se registriraj.

Idem sada spavati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 10:05 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
odjavljen
Nix kaže...

// ovo je test, provjeri je li identičan izlaz ovog testa i spremljene vrijednosti u bazi.  moraju se podudarati :

print_r($password); exit;

ako ti je spremljena vrijednost kraća, onda si zadao malu vrijednost za tvoje password polje u tabeli baze podataka, stavi  varchar(255)  i ponovo se registriraj.

Idem sada spavati.

Forum mi onemogucava da ti odgovorim, poslaos sam ti PM.

Darko
17 godina

odgovorio sam ti, uradi kako sam napisao u prethodnom postu, produži password polje.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
odjavljen
Nix kaže...

odgovorio sam ti, uradi kako sam napisao u prethodnom postu, produži password polje.

Hvala do neba!

Darko
13 godina
odjavljen

Decki moze li mi neko opisati ovu funkciju session_start(); ?

Skoro sam napravio login system, ali samo mi to jos nije jasno.

Darko

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

na svakoj stranici koja koristi sesiju moras zvat tu funkciju prije pokretanja bilo kojeg koda, tj prije headera

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Priča se da je flash mrtav a da ga HTML5 zamjenuje. Moja frendica hoce neki program za flash jer je to učila u skoli e sad  a sto se koristi za HTML5 ?? mislim ako se flash sve manje koristi a html5 sve više. Amater sam pa može li mi netko reći ukratko. Ona nije pratila novosti a ja ovako i onako pročitam nesto malo pa eto zato me i zanima. 

17 godina
Markić7 kaže...

Priča se da je flash mrtav a da ga HTML5 zamjenuje. Moja frendica hoce neki program za flash jer je to učila u skoli e sad  a sto se koristi za HTML5 ?? mislim ako se flash sve manje koristi a html5 sve više. Amater sam pa može li mi netko reći ukratko. Ona nije pratila novosti a ja ovako i onako pročitam nesto malo pa eto zato me i zanima. 

Zahvaljujući html5 specifikacijama, modernim web preglednicima i masu javascript dodataka moguće je napraviti čuda :D  HTML5 sa tagovima audio , video, canvas dostatno može zamijeniti sve ono što se prije radilo u flashu.  audio i video tagovi služe za reprodukciju multimedijalnog sadržaja unutar web stranice, dok canvas pogonjen js dodacima služi za grafičkih prikaz / animacije.

11 godina
neaktivan

U kojem programu je najbolje raditi html5 stranice tj poput onoga sto se radilo u adobeovom flash MX ???? 

17 godina

bilo koji html editor, uz jako poznavanje javascripta.

možeš pokušati i sa https://www.google.com/webdesigner/

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2014 14:51 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

može pomoč, isprobavam taj program koji si mi dao.

pojavila mi se vremenska traka dolje, a zelim da bude kako je bilo na početku slika po slici. tj postojao je i gumb + da dodam novu sliku tj te slike dolje su bile kao film ili animacija. 

16 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Evo sve sam pokusao reci mi gdje grijesim ?

OVO MI JE LOGIN STRANICA

---------------------------------------

...

OVO JE REGISTER STRANICA

----------------------------------

...

Par stvari...

1. NIKAD, ali NIKAD ne ići u bazu sa neočišćenim podacima iz $_POST/$_GET !! To je ko stvoreno za SQL Injection napad i napadač lako može obrisati cijelu bazu ili napraviti bilo kakvu drugu radnju.

2. Ako ikako možeš, koristi PDO ili bilo što tome slično za pristup bazi. Mini tutorial

3. Što se tiče kriptiranja passworda, najbolje je koristiti password_hash koji je došao sa PHPom 5.5. password_hash za kriptiranje, password_verify za provjeru. Ako nemaš PHP 5.5 na serveru, metode možeš preuzeti odavde

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2014 16:14 (Luuka).
17 godina
Markić7 kaže...

može pomoč, isprobavam taj program koji si mi dao.

pojavila mi se vremenska traka dolje, a zelim da bude kako je bilo na početku slika po slici. tj postojao je i gumb + da dodam novu sliku tj te slike dolje su bile kao film ili animacija. 

Ne koristim taj program, pogledaj u postavkama programa  (View) i sl.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice