Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 646.444
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Luuka kaže...
DarkoKwon kaže...

Evo sve sam pokusao reci mi gdje grijesim ?

OVO MI JE LOGIN STRANICA

---------------------------------------

...

OVO JE REGISTER STRANICA

----------------------------------

...

Par stvari...

1. NIKAD, ali NIKAD ne ići u bazu sa neočišćenim podacima iz $_POST/$_GET !! To je ko stvoreno za SQL Injection napad i napadač lako može obrisati cijelu bazu ili napraviti bilo kakvu drugu radnju.

2. Ako ikako možeš, koristi PDO ili bilo što tome slično za pristup bazi. Mini tutorial

3. Što se tiče kriptiranja passworda, najbolje je koristiti password_hash koji je došao sa PHPom 5.5. password_hash za kriptiranje, password_verify za provjeru. Ako nemaš PHP 5.5 na serveru, metode možeš preuzeti odavde

Tek ucim osnove, kada sklopim nekoliko sajtova (projekte za vjezbanje) onda cu sjesti i izdvojiti vremena samo na security. Hvala na savjetu.

----------------------

Htio sam postaviti pitanje. Kada koristim include opciju, koristim je da ne bi stalno morao da kopiram iste stranice. Kako da napisem unutar te stranice bilo sta, koju sam stvorio preko include ? Ako mi stoji samo include(index.php), ja tu ne mogu nesto izmjeniti unutra. Ili moram include opciju samo koristiti za header i footer, a sve ostalo moram ponovo praviti ili prekopirati. ?

Edit:

Primjetio sam da neki likovi koriste "page=" ? Je li tu mozda lezi moj odgovor ?

Darko
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2014 23:16 (DarkoKwon).
14 godina
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav, može li mi tko od vas preporučiti Online stranice gdje mogu učiti PHP počevši od osnova, znam za W3schools-PHP

0 0 hvala 0
17 godina
Gale92 kaže...

Pozdrav, može li mi tko od vas preporučiti Online stranice gdje mogu učiti PHP počevši od osnova, znam za W3schools-PHP

https://www.youtube.com/results?search_query=learn+php+for+beginners

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
14 godina
Gale92 kaže...

Kvalitetan YouTube kanal: https://www.youtube.com/user/phpacademy

WordPress ❤
16 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Htio sam postaviti pitanje. Kada koristim include opciju, koristim je da ne bi stalno morao da kopiram iste stranice. Kako da napisem unutar te stranice bilo sta, koju sam stvorio preko include ? Ako mi stoji samo include(index.php), ja tu ne mogu nesto izmjeniti unutra. Ili moram include opciju samo koristiti za header i footer, a sve ostalo moram ponovo praviti ili prekopirati. ?

Edit:

Primjetio sam da neki likovi koriste "page=" ? Je li tu mozda lezi moj odgovor ?

Neznam dal sam te dobro shvatio al ti hoces napraviti neku vrstu templatea. Da imaš kostur svake stranice i da mjenjaš samo određene sadržaje.

Ako misliš na to, jedan način je da kreiraštemplate.php (samo primjer, nazovi ga kako hoces), s ovakvim sadržajem: http://pastebin.com/8nGw3z0e

I sad za svaku stranicu koju želiš kreirati, samo napraviš novi .php file s sličnim sadržajem:

$content = "Ovo je tekst koji će se prikazati na mjestu određenom u templateu.";
include(template.php);

I sad sve što će ta skripta napraviti je definirati tu varijablu $content koju onda includeanjem templatea ispiše u tvoj zamišljeni predložak.

13 godina
odjavljen
LordShgi kaže...
DarkoKwon kaže...

Edit:

Neznam dal sam te dobro shvatio al ti hoces napraviti neku vrstu templatea. Da imaš kostur svake stranice i da mjenjaš samo određene sadržaje.

Ako misliš na to, jedan način je da kreiraštemplate.php (samo primjer, nazovi ga kako hoces), s ovakvim sadržajem: http://pastebin.com/8nGw3z0e

I sad za svaku stranicu koju želiš kreirati, samo napraviš novi .php file s sličnim sadržajem:

$content = "Ovo je tekst koji će se prikazati na mjestu određenom u templateu.";
include(template.php);

I sad sve što će ta skripta napraviti je definirati tu varijablu $content koju onda includeanjem templatea ispiše u tvoj zamišljeni predložak.

Ovo mi je bas trebalo! HVala!

Nego, hoce li mi stranica biti sporija i da li je ovaj nacin preporucljiv ?

Darko
14 godina

Nece biti sporija, radi se o milisekundama, nemas se oko cega brinuti.

WordPress ❤
13 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Koristi li mnogo developera isti nacin kada rade web site ? Ili ima jos neki fazon za koji ja ne znam ?

Darko
14 godina
DarkoKwon kaže...
OriginalEXE kaže...

Koristi li mnogo developera isti nacin kada rade web site ? Ili ima jos neki fazon za koji ja ne znam ?

Ako sam dobro shvatio sto zelis, onda je include/require najjednostavniji nacin za to postici.

WordPress ❤
16 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...
OriginalEXE kaže...

Za početnika sasvim dovoljno. Kasnije se uhvatiš objektno orjentiranog PHPa i radiš webove kak spada :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
13 godina
odjavljen

Moze li mi neko objasniti kako da napravim post system, kao na primjer na blogu, da objavljujem vijest ? U proceduralnom naravno. Dakle da objasni, a ne da mi napise kod. Unaprijed zahvalan.

Darko

0 0 hvala 0
17 godina
DarkoKwon kaže...

Moze li mi neko objasniti kako da napravim post system, kao na primjer na blogu, da objavljujem vijest ? U proceduralnom naravno. Dakle da objasni, a ne da mi napise kod. Unaprijed zahvalan.

Evo ja ću ti objasniti.

Kreni od samog članka, uzmi članak bug.hr portala kao jednostavniji primjer , razmisli što tebi treba i počni pisati , npr:

• naslov članka
  • slug (seo link)
  • zaglavlje / uvodni tekst (prikazuje se na naslovnici portala i podebljano npr ispod naslova, te kao meta description)
  • slike
  • tekst
  • autor
  • datum / vrijeme objave
  • status članka (online /offline (vidljiv samo administraciji)
  • broj čitanja
  • ključne riječi (meta keywords, tags)
  • kategorija
  • komentari
  • promoviraj na naslovnici (npr udarna vijest, izdvojeno,...)

Kada napraviš listu želja, kreni u dizajn i normalizaciju baze podataka, iz gornjeg spiska kreiraš sljedeće tabele:

• articles (id, title, slug, header, post, category_id, promote[0,1], published[0,1], user_id, created, count) // članak
  • users (id, name, email, password, role [admin,regular], ip,..)  // Korisnici, admin piše i objavljuje članke, regularni korisnici (logovani) pišu komentare
  • pictures(id, article_id, name,..) // tabela za spremanje fotografija, svaki članak može imati jednu, više ili nijednu fotografiju
  • articles_tags (id, article_id, tag_id) // HABTM tabela koja spaja bilo koji članak sa bilo kojom ključnom riječi, svaki članak može imati više ključnih riječi, svaka ključna riječ može biti vezana za više članaka)
  • tags (id, name,..) // ključne riječi
  • categories (id, name, --) // Kategorije članaka (Vijesti, recenzije, sport,..)
  • comments (id, title, post, user_id, created,..)

Sljedeća stvar je kreiranje CRUD sistema (Kreiraj, čitaj, uredi, briši) za gore navedene modele / tabele.

• C- kreiraj, html obrazac za dodavanje novog članka
  • R - Čitaj, stranica sa prikazom svih članaka i linkovima (Vidi, Uredi,. Briši,..) za svaki pojedini članak (Index) i stranica sa detaljnim pregledom posta.
  • U - uredi, html obrazac za uređivanje selektiranog članka, za razliku od C obrazca , ovaj sadrži i skriveno ID polje.
  • D - Izbriši, Stranica koja sadrži detaljan pregled članka i link sa upozorenjem da će  članak biti izbrisan ako se klikne na njega.

Članak (articles): 

• za category_id i user_id staviš select input polja u koja učitaš vrijednosti iz vezanih tabela, kako bi autor mogao izabrati kategoriju i autora
  • za ključne riječi / tags  možeš staviti multiple select input ili koristiti neki od brojnih jquery tag plugina
  • za upload fotografija koristiš predviđeni file input ili neki multiuploader, slike možeš uploadovati naknadno

Komentari:

preporučujem da članak i user id spremiš u sesiju kako bi spriječio manipulacije koje je moguće uraditi ako iste staviš kao hidden input u html obrazcu.

Ovo bi bile osnove. Sretno.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.5.2014 10:57 (Nix).
11 godina

Prelazim na python web frameworke, i trenutno se igram sa flaskom. Prezabavan je {#}

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Entry Point kaže...

Prelazim na python web frameworke, i trenutno se igram sa flaskom. Prezabavan je {#}

Samo naprijed, python je moćan jezik. Bilo bi lijepo ako objasniš razlog prelaska.  Ja sam osim izleta u MEAN vode, čvrsto zagrizao u c/cpp/php križance, odnosno php framewoke koji su konvertovani u c ili c++ i koji se uključuju u PHP instalaciju kao ekstenzije. Na ovaj način radi i facebook.

11 godina
Nix kaže...
Entry Point kaže...

Samo naprijed, python je moćan jezik. Bilo bi lijepo ako objasniš razlog prelaska.  Ja sam osim izleta u MEAN vode, čvrsto zagrizao u c/cpp/php križance, odnosno php framewoke koji su konvertovani u c ili c++ i koji se uključuju u PHP instalaciju kao ekstenzije. Na ovaj način radi i facebook.

Kao facebook-ov hip hop? To je isto zabavno :)

Zašto python? Pa razlog je jednostavan. Dosta mojeg posla ovisi o skriptama/programima koje pišem i koje rade isključivo na *nix sustavima, plc-ima itd, a neki od njih su povezani sa nekim web/cloud aplikacijama, pa mi je puno lakše povezati systemsko skriptiranje sa web aplikacijama kroz python nego kroz php. Uz to želim napisani svoj novi cms za google app engine, trenutni mi je zastario i preglomazan da bi ga mjenjao da podržava python 2.7/3.*

Na kraju zašto microframework Flask, a ne primjerice moćan django? Želim početi od nule, djangov learning curve je predug i ne da mi se zezati s time, a ovako je i zabavnije :)

Samomrzeći hrvat
17 godina
Entry Point kaže...
Nix kaže...

Kao facebook-ov hip hop? To je isto zabavno :)

Da, slično kao hiphop

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.5.2014 10:55 (Nix).
13 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi, trebala bi mi mala pomoc vezana za development jedne male stranice. Na stranicu sam danas dodao BxSlider, te lokalno sve super funkcionira, no kada sve uploadam na server, slider uopce ne funkcionira.
Stranicu sam postavio na dva hosta, jer sam mislio da je mozda to hosta (000 i hostinger)

http://petica.net84.net/

http://petica.besaba.com/ 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

nije ti ispravna putanja na prvu sliku u slideru.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Gledao jesam slike, i nisam mislio da ce uppercase jpg uzrokovati to. Hvala na pomoci! :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Decki, je li ok da se samo specijaliziram za samo jedno ? Dakle front end i back end ? Je li bolje izabrati jedno, ili se fokusirati na obadvoje ? Daleko mi vise lezi front end nego back end. Htio bi da se fokusiram vise na front end, a back end samo da naucim naprednije osnove.

Koje je vase misljenje ?

Darko

0 0 hvala 0
17 godina
DarkoKwon kaže...

Decki, je li ok da se samo specijaliziram za samo jedno ? Dakle front end i back end ? Je li bolje izabrati jedno, ili se fokusirati na obadvoje ? Daleko mi vise lezi front end nego back end. Htio bi da se fokusiram vise na front end, a back end samo da naucim naprednije osnove.

Koje je vase misljenje ?

Radi ono što ti leži, u čemu uživaš.

Izaberi između web dizajna, frontend i backend developmenta, za sve ono što ti ne leži pronađi ljude i formiraj tim.

16 godina

Može pomoć. Treao bih upit koji mi vraća posljednjih 5 korisnika iz pojedine kategorije koju su rješavali test sortirano prema uspijehu.

Ovo je struktura baze http://tinyurl.com/omry7q7

Test je definiran tako da 3 zapisa u tablici korisnik_odgovri čine test..dakle 3 zapisa istog korisnika sa istim vremenom i datumom.

Ja sam probao sljedeće

SELECT   korisnik_id , tocan

FROM korisnik_odgovori  

JOIN odgovor ON odgovor.odgovor_id=korisnik_odgovori.odgovor_id

JOIN pitanja ON pitanja.pitanje_id=odgovor.pitanje_id

WHERE pitanja.kategorija_id=1 ORDER BY korisnik_odgovori.datum_generiranja DESC , korisnik_odgovori.vrijeme_generiranja DESC LIMIT 15

i upit mi vraća 

Array ( [korisnik_id] => 44 [tocan] => 1 )
Array ( [korisnik_id] => 3 [tocan] => 1 )
Array ( [korisnik_id] => 3 [tocan] => 0 )
Array ( [korisnik_id] => 3 [tocan] => 0 )
Array ( [korisnik_id] => 36 [tocan] => 0 )
Array ( [korisnik_id] => 36 [tocan] => 1 )

No problem je što bih još to treba na neki način sortirati po uspiješnosti..i maknuti i ispisati u formatu korisnik. Ne mogu koristit DISTINCT  da maknem duple jer onda ne dobijem što trebam. Ako na početku ubacim distinct tada dobijem 5 različitih korisnika, a može se desiti da su zadnja 2 rješena testa od korisnika sa id-em 36, tada bi on trebao bbiti 2 puta u prvih 5 ovisi o uspiješnosti pojedinog testa. Nadam se da ste shvatili. Pa ako neko ima ideju. Hvala :) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Valja li ovaj ista fireworks ?

Darko

0 0 hvala 0
17 godina

Naravno, FW je moćan alat za web dizajn, no uz današnji css3 i html5 gotovo da i nema potrebe potezati za tom vrstom alata.

13 godina
neaktivan

Imam jedno hosting pitanje, namjeravam nabaviti free .hr adresu za obrt i nebih izdvajao novce za hosting, vec bi koristio free paket na hostingeru. Jeli to OK, tj. hoce li to imati ikakav utjecaj na Google pretrazivanje.

Stranica nece imati veliki promet. Ako ko ima kakav savjet ili prijedlog vezan za stranicu, please say so. :)

http://petica.besaba.com

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Balkana kaže...

Imam jedno hosting pitanje, namjeravam nabaviti free .hr adresu za obrt i nebih izdvajao novce za hosting, vec bi koristio free paket na hostingeru. Jeli to OK, tj. hoce li to imati ikakav utjecaj na Google pretrazivanje.

Stranica nece imati veliki promet. Ako ko ima kakav savjet ili prijedlog vezan za stranicu, please say so. :)

http://petica.besaba.com

Utjecat ce na par stvari, serveri su slabiji pa ti je i stranica sporija, ne znam dali hostinger ima reklame na free paketu (ne zelis da nekome tko posjeti tvoju stranicu iskacu reklame), ne znam dali policy od hostingera dozvoljava koristenje free hostinga u poslovne svrhe. Sta se tice Google pretrage nebi trebalo biti nekih problema. Ja bi ti preporucio da bolje kupis hosting pa si miran, imas ih vec od $1USD mjesecno tako da stvarno nije skupo.

You dont make 500 million friends without a few enemies.
13 godina
neaktivan

Kontaktirao sam njihovu podrsku, kazu da nema ogranicenja za koristenje (brzo odgovaraju s obzirom na uru :D). Reklama nema uopce na hostingu, sto je super, tako da bih mogao koristit taj free hosting pa cemo vidit kako bude.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Kada smo vec kod hostinga ? Preporucujete li mi HostGator ? Hocu da napravim sajt, negdje sam procitao da su ovi likovi najbolji i da imaju najbolju podrsku. Kakvi su vasi savjeti ?

Darko

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Kada smo vec kod hostinga ? Preporucujete li mi HostGator ? Hocu da napravim sajt, negdje sam procitao da su ovi likovi najbolji i da imaju najbolju podrsku. Kakvi su vasi savjeti ?

Bili su dobri no vise nisu tolko, trenutno je bolji just host. Stabilniji serveri i odlicna podrska, jako dobar cpanel, i nisu skupi.
You dont make 500 million friends without a few enemies.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice