Dinamičke stranice

poruka: 22
|
čitano: 6.058
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Dinamičke stranice
Poštovani trebam pomoć.
U izradi web stranica ja sam amater. Imam stari statički web o knjigama (koji nisam napravio, ali ga uređujem) sa više od 800 stranica, a uskoro će ih biti više od 1000. Novi web zamišljen je kao portal o knjigama sa nekoliko tisuća stranica.

Krenuo sam u samostalnu izradu novih stranica i koristeći XHTL 1.0 i CSS napravio statičke stranice.

U stanju sam napraviti bazu podataka u Accessu 2000. Problem je što ne znam kako od građe iz baze podataka napraviti web stranicu.

Po internetu sam tražio informacije o ASP-u, ASP.Net-u, Javascriptu, VBscriptu, Visual Basicu, na hrvatskom jeziku jer engleskim se ne služim, ali nisam našao opisan postupak-proceduru kako se to čini.

Imam XP OS.

Joomla, Dreamweaver i slično me ne zanimaju.
Želim naučiti kako se u Notepadu pišu tagovi ili kako se to već zove, kao što ih pišeam pri uporabi HTML-a.

U poslu šaljem puno istih mailova, te bih želio naučiti izrađivati Newslettere.

0 0 hvala 0
14 godina
Dinamičke stranice

Rekao bih da je učenje nečega naprednog na našem jeziku nemoguća misija.

http://key-storm.com/ But, you won't find love in a, won't find love in a hole. It takes more than fucking someone to keep yourself warm.

5 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Dinamičke stranice

http://www.w3schools.com/html5/default.asp

http://www.w3schools.com/aspnet/default.asp
http://www.w3schools.com/php/default.asp

http://www.w3schools.com/sql/default.asp

http://www.w3schools.com/js/default.asp

http://www.w3schools.com/web/web_www.asp

http://www.dynamicwebsites.co.uk/

http://www.learnphp.org/

U Notepadu, LOL, valjda u Notepadu++, u Windows Notepadu nemaš mnogo opcija, dok u Notepadu++ je druga priča.
Uglavnom, zašto te CMS-ovi neinteresuju, uzmeš neki CMS i ti ga malo edituješ, ali kako hoćeš.
Bez baza podataka ti je sve badava, zato gledaj malo i njih dao sam ti jedan link.

Skini Visual Web Developer,http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/visual-web-developer-express

Uglavnom, ovo ti nije kao, kod statičnih stranica, sve uljepšavanje, ovdje je malo teže, ali naučit ćeš.

EDIT:Neznaš Engleski, a bio bi programer?, LOL.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 18:40 (royalhero).
14 godina
neaktivan
Zahvaljujem se na pokušaju pomoći.

Ja nisam informatičke struke, a u školi sam učio njemački.
Želim naučiti izrađivati web stranice za svoje potrebe, uređivati ih i održavati.

http://www.w3schools.com koristio sam i koristim kad radim sa XHTML-om i CSS-om.

Potražit ću Notepad++ i informacije o CMS-u.
13 godina
neaktivan
13 godina
neaktivan
hojplan kaže...
Želim naučiti izrađivati web stranice za svoje potrebe, uređivati ih i održavati.

Ako želiš za svoje potrebe:
1.Nađe neki CMS koji ti odgovara(Joomla ili Wordpress)
2.Kažeš znaš XHTML i CSS, eh sad uzmi samo da se usavršiš, HTML5, http://www.w3schools.com/html5/html5_reference.asp

3.Nauči malo JavaScripta i PHP-a, lak je zaista ja sam ga naučio za 2 dana, ali imam predznanje iz C-a.
4.Uvedi se u baze podataka, ono osnovno, i vezat ga sa PHP-om, nije teško vjeruj mi.

Napravi stranicu  pomoću 2-3-4, i usporedi je sa 1., ako ti se svidi i imaš vremena za dalje napredovati, još bolje, a ako ne ostani na CMS-u, ali ga edituj, pogledaj source.ove mnogih stranica.

Možda ti se čini puno, ali vijeruj mi nećeš se pokajati i nije toliko puno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 20:19 (royalhero).
17 godina
hojplan kaže...

Joomla, Dreamweaver i slično me ne zanimaju.
Želim naučiti kako se u Notepadu pišu tagovi ili kako se to već zove, kao što ih pišeam pri uporabi HTML-a.

U poslu šaljem puno istih mailova, te bih želio naučiti izrađivati Newslettere.

bez CMS-a NEMOJ ništa raditi, jer se danas sve radi kroz CMS!

ne možeš ručno slagati tisuće html stranica, jer je to nemoguće za održavanje!

dreamviewer nije CMS (joomla je).

ja ti preporučam ili joomla ili wordpress za početak (drupal, ezpublish, typo3, umbraco su prekomplicirani za početnika).

i da trebaš neki server side programski jezik (npr. PHP ili C#) - ovisno o platformi koja te zanima i koji hosting imaš.

naravno, xhtml i css se podrazumijva d aznaš.

engleski je jezik web-a. ha HR nema baš ništa kvalitetno.

royalhero kaže...
hojplan kaže...

Ako želiš za svoje potrebe:
1.Nađe neki CMS koji ti odgovara(Joomla ili Wordpress)
2.Kažeš znaš XHTML i CSS, eh sad uzmi samo da se usavršiš, HTML5, http://www.w3schools.com/html5/html5_reference.asp

3.Nauči malo JavaScripta i PHP-a, lak je zaista ja sam ga naučio za 2 dana, ali imam predznanje iz C-a.
4.Uvedi se u baze podataka, ono osnovno, i vezat ga sa PHP-om, nije teško vjeruj mi.

Napravi stranicu  pomoću 2-3-4, i usporedi je sa 1., ako ti se svidi i imaš vremena za dalje napredovati, još bolje, a ako ne ostani na CMS-u, ali ga edituj, pogledaj source.ove mnogih stranica.

Možda ti se čini puno, ali vijeruj mi nećeš se pokajati i nije toliko puno.

sve je ovdje OK, ALI pod 3.?! PHP za 2 dana?! koliko knjiga si pročitao? koliko aplikacija napravio? sorry, ali za dva ne vjerujem da si išta kvalitetno naučio.

13 godina
neaktivan
sasa kaže...

sve je ovdje OK, ALI pod 3.?! PHP za 2 dana?! koliko knjiga si pročitao? koliko aplikacija napravio? sorry, ali za dva ne vjerujem da si išta kvalitetno naučio.

Ko je rekao da sam naučio, govorim za osnove, dadoteke, veza sa my_sql-om i još neke stvari.

17 godina
royalhero kaže...
sasa kaže...

Ko je rekao da sam naučio, govorim za osnove, dadoteke, veza sa my_sql-om i još neke stvari.

ok, nemoj se ljutiti. samo ne bih želio d akolega dobije dojam da za 2 dana može sve složiti.

i da, slažem se da se neke stvari mogu poloviti kroz dva dana ako imaš predznanje

:)

13 godina
neaktivan
sasa kaže...

ok, nemoj se ljutiti. samo ne bih želio d akolega dobije dojam da za 2 dana može sve složiti.

Ma nema veze ;), a to nikako, za nekolika dana se može pohvatati sintaksa, ali programiranje je puno više od toga.
Bez truda i volje, džaba ti da znaš sintakse svih jezika, ako ne kontaš šta se zbiva sa tim što si uradio.

Autoru, da sumiramo:
Nauči, PHP i mysql, JavuScript i HTML5.
Što se mysql-a tiče, netreba ti puno, ako imaš neku vijest, samo da preko DBMS-a urediš.

14 godina
neaktivan
Napominjem da imam XP operativni sustav. Da li uz XP ide PHP ili ASP. Što se tiče HTML 5 nisam ga učio jer piše da je u razvoju i da službeno još nije prihvačen.
13 godina
neaktivan
hojplan kaže...
Napominjem da imam XP operativni sustav. Da li uz XP ide PHP ili ASP.

Nema veze, evo pogledaj moj tutorijal za PHP, http://www.bug.hr/forum/topic/razvoj-web-stranica/tutorijalphp/124860.aspx, na vrhu imaš vezano za localhost.

ASP ili ASP.Net?. To ti nije isto.

13 godina
neaktivan
Dinamičke stranice

Covjek nezna engleski i nema osnove a ti ga navodish na HTML5 koji mu pod 1) netreba a pod 2) koliko ja znam nije u potpunosti podrzan niti u jednom danas postojecem web pregledniku... da ne pricam o preglednicima koje vecina korisnika danas realno koristi.

Autoru iskreno predlazem da pronadje informatichara sa poprilicno slobodnog vremena i volje da mu pomogne oko ovoga ili da jednostavno nekome drugome prepusti izradu.

1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Ok, osnove php-a za 2 dana su moguće (iako ne preporučive jer je bolje neke stvari u startu učiti sporije, ali zato ih naučiti ispravno), ali pristup bazi je već malo osjetljivije pitanje ako ne želiš da ti neki script kiddie "hackira" stranicu.

Zato je za početnika koji želi samo dignuti svoju stranicu gotovo rješenje bolji izbor (uz redovite nadogradnje kako izlaze zakrpe i eventualno malo customizacije).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
neaktivan

Za XHTML i CSS prikupio sam puno građe na hrvatskom jeziku na internetu, a w3schools koristio sam uz pomoć Google prevoditelja na Google Chrome-u. Uz pomoć knjiga i interneta počeo sam savladavati Access 2000. Nakon postavljenog pitanja na Forumu okrenuo sam se PHP-u, o kojemu se prije nisam zanimao jer sam mislio da se on koristi na Linux platformi. Tako da sam ovih dana prikupljao materijale i interesirao se o PHP-u, MySQL-u i CMS-ovima, od prije sam imao materijale o JavaScriptu. Provjerio sam da u knjižnici o tome postoje i knjige na hrvatskom. Jučer sam instalirao i XAMPP. Htio bih biti siguran što je bolje naučiti da li PHP, MySQL i JavaScript ili ASP odnosno ASP.NET, Access i JavaScript odnosno VBsript.

13 godina
neaktivan
hojplan kaže...

Htio bih biti siguran što je bolje naučiti da li PHP, MySQL i JavaScript ili ASP odnosno ASP.NET, Access i JavaScript odnosno VBsript.

Prije svega pohvale za trud, pa uči PHP i SQL, lakši je, uglavnom pogledaj kodove pa vidi šta ti više odgovara.

14 godina
neaktivan

Ovih dana kopao sam po internetu interesirajući se o CMS-ovima. Čini mi se da bi Drupal iako težak za učiti u mom slučaju bio najprikladniji. No i kod Drupala moram poznavati MySQL baze podataka i plus učiti kako se koristiti Drupalom. Problem je u tome što upute o korištenju Drupala na hrvatskom nisam našao. Isto tako čitao sam i o opasnosti od hakiranja stranica. Gladajući Drupalove predloške, poželio sam napraviti nešto svoje, nešto drugačije. Zbog svega toga pomislio sam da bi izrada stranica bez korištenja CMSa bilo bolje rješenje, ali prihavatio bih ono rješenje koje je bolje, pouzdanije, sigurnije i brže.

15 godina
neaktivan
Dinamičke stranice

pa gle, obično se prvo izradi neki predložak tj. template, pa se tek onda prilagođava za neki CMS, i nekako bi trebalo obići taj Drupal, za početni CMS bih ti preporučio onefilecms da shvatiš što je uopće CMS, pa onda pređi na get-simple CMS te na kraju bi eventualno predložio Wordpress ili neki drugi "veliki". I da, CMS ti treba

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
15 godina
hojplan kaže...

Htio bih biti siguran što je bolje naučiti da li PHP, MySQL i JavaScript ili ASP odnosno ASP.NET, Access i JavaScript odnosno VBsript.

Pošto si početnik i nemaš predznanja ni o jednoj platformi (a bitna ti je brzina izrade), ja bih ti preporučio ASP.NET 4.0 i Microsoft SQL prvenstveno zbog LINQ-a koji će ti mnogostruko pojednostaviti komunikaciju s bazom podataka. Ako se odlučiš za PHP i MySQL, morat ćeš savladavati i PHP i SQL query-e, a u slučaju ASP.NET-a (tj. LINQ-a kao njegovog dijela), možeš zaboraviti na SQL query-e.

16 godina
neaktivan
Dinamičke stranice

Ako ne misliš potrošiti nekoliko godina na učenje najprije engleskog pa onda svih potrebnih tehnologija

bi predložio da jednostavno platis nekome tko se razumije u to da napravi kako spada.

Ako se rješenje temelji na nekom CMS-u, te nemas posebne zahtjeve sto se tice dizajna moze

te i izaci dosta povoljno.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Dinamičke stranice

Pošto se neću profesionalno baviti izrađivanjem web stranica sve sam bliže prihvaćanju prijedloga o korištenju CMS-a. Što osim CMS-a, XHTML-a i CSS-a moram još naučiti? Da li je dovoljno mjesec dana da se nauči CMS?

I još nešto postoji li ograničenje u smislu kapaciteta web stranica?

Koliki je maksimalni broj XHTML datoteka od kojih se sastoje statičke stranice, odnosno da li kod dinamičkih stranica kapacitet u MB ili GB ovisi o bazi podataka koja se koristi?

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
hojplan kaže...

Pošto se neću profesionalno baviti izrađivanjem web stranica sve sam bliže prihvaćanju prijedloga o korištenju CMS-a. Što osim CMS-a, XHTML-a i CSS-a moram još naučiti? Da li je dovoljno mjesec dana da se nauči CMS?

I još nešto postoji li ograničenje u smislu kapaciteta web stranica?

Koliki je maksimalni broj XHTML datoteka od kojih se sastoje statičke stranice, odnosno da li kod dinamičkih stranica kapacitet u MB ili GB ovisi o bazi podataka koja se koristi?

Da bi napravio site koji se vrti na CMS-u, dosta ti je jedno popodne. Interakcija sa CMS-om, tipa Joomla! na razini Worda, ako si negdje u blizini Ludbrega, javi se pa ćemo nešto napraviti. I da, za korištenje CMS-a, netrebaš poznavanje nikakvih aktualnih ni budućih web tehnologija. Mislim da maksimalnog broja nema, ali održavati više od 20 statičkih HTML stranica... ne hvala. Pošto se sadržaj kod dinamičkih stranica sprema u bazu, osim ako ne včeš negdje izvana i parsaš onda si direktno ograničen skladišnim prostorom na serveru, što opet ima veze sa hostingom.

P.S. Ukoliko se zaista ne želiš baviti web tehnologijma, nemoj se zamarati sa standardima i web tehnologijama, i naravno bez engleskog zaboravi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice