Windowsi ne prepoznaju particiju

poruka: 5
|
čitano: 2.282
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav,

Nakon što mi je Windows 7 (D: particija) počeo blokati i zamrzavati se te nakon što se isto počelo događati s XP-om (C: particija), odlučio sam formatirati te particije te instalirati nove Windowse. Pošto je bilo izvjesnih problema u instalaciji sedmice (pretpostavljam nebitno za moj problem s particijama), odlučio sam instalirati XP. Sve je prošlo u redu i Windowsi su opet brzi.

Ali postoji jedan problem.

Već na početku instalacije primijetio sam da nema E: particije, tj. particije koja mi služi za spremanje podataka (filmova, glazbe, slika i svakojakih dokumenata). Sve je to bilo još više čudno pošto je prije reinstalacije Winsa, E: particija bila vidljiva i u Win 7 i u Win XP.

Nakon uspješne reinstalacije XP-a, vidio sam da zaista nema E: particije. Tada sam disk odskenirao programom "Partition Find and Mount" koji je pronašao tadašnju E: particiju i koji ima mogućnost mountanja particije što sam, naravno, i napravio. Sada je ta particija vidljiva u Windows Exploreru. Svi podaci iz E: particije (sada preimenovanu u F:) se mogu koristiti, ali Windowsi putem Disk Managementa (preko Administration Toolsa) taj prostor vide kao prazan. U Disk Managementu postoji i mogućnost stvaranja nove particije iz tog "praznog" prostora, no strah me je da izgubim te podatke koji su mi vrlo važni.

Meni nije problem u tome što Windowsi ne vide tu particiju, već je problem u tome što se ništa na tu particiju ne može zapisivati, tj. particija je write-protected.

Zanima me što trebam napraviti da bi Windowsi opet prepoznali tu particiju i da bi na nju mogao zapisivati i brisati podatke.

Unaprijed hvala!

~~~P*čka, šolja, k*rac~~~
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
RE: Windowsi ne prepoznaju particiju

IMHO... s obzirom na opisane probleme, za početak skini HD Tune ili neki sličan alat i provjeri ispravnost diska ;)

Naj mi ga mam deti, daj me prvo malo lubi...
17 godina
neaktivan

možda je ovo sa slike, ali nikada mi se to nije desilo ako nisam kriptirao disk..

IBM ( I Blame Microsoft)
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima, ali već sam riješio problem...

Provjeravao sam s dva različita programa disk i sve je u redu. Otvorio sam komp, iskopčao ona dva kabla iz diska i površno ga pregledao i nije izgledao kao da je oštećen. Cijeli komp sam dobro propuhao u slučaju da prašina stvara problem, izvadio sam bateriju iz matične i vratio ju natrag u nadi da će kojim čudom proraditi.

Uglavnom, napravio sam sve čega sam se mogao sjetiti. I ništa. Onda mi je prekipjelo... Uzeo sam ~30 GB najpotrebnijih stvari (slike, dokumenti i muzika) s E: particije i prekopirao ih na C: i D:. Zatim sam formatirao E: particiju preko Windows CD-a - on je taj prostor vidio kao "unallocated space" - i sad je sve ok.

Izgubio sam cijelu kolekciju filmova, ali bio sam voljan podnijeti tu žrtvu za normalan rad računala...

~~~P*čka, šolja, k*rac~~~
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Windowsi ne prepoznaju particiju
i_rambo_plache kaže...

Hvala na odgovorima, ali već sam riješio problem...

Provjeravao sam s dva različita programa disk i sve je u redu. Otvorio sam komp, iskopčao ona dva kabla iz diska i površno ga pregledao i nije izgledao kao da je oštećen. Cijeli komp sam dobro propuhao u slučaju da prašina stvara problem, izvadio sam bateriju iz matične i vratio ju natrag u nadi da će kojim čudom proraditi.

Uglavnom, napravio sam sve čega sam se mogao sjetiti. I ništa. Onda mi je prekipjelo... Uzeo sam ~30 GB najpotrebnijih stvari (slike, dokumenti i muzika) s E: particije i prekopirao ih na C: i D:. Zatim sam formatirao E: particiju preko Windows CD-a - on je taj prostor vidio kao "unallocated space" - i sad je sve ok.

Izgubio sam cijelu kolekciju filmova, ali bio sam voljan podnijeti tu žrtvu za normalan rad računala...

bed,sori

IBM ( I Blame Microsoft)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice