Random restart Windowsa

poruka: 3
|
čitano: 1.015
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Random restart Windowsa

Već neko vrijeme događa mi se da se Windowsi restartaju usred rada. Nisam uspio utvrditi nekakav uzorak u kakvim se situacijama to događa nego mi se čini da je random. Također, vremenski intervali između takva dva "random" restarta su različiti. Danas mi se to dogodilo 2 puta, a prije toga nije jedno 3 dana. I to se događa u potpuno drugačijim situacijama. Jutros se dogodilo dok sam igrao igru (FIFA), a drugi put sam bio na internetu (pokrenuti bili Firefox, Atom editor i EasyPHP). I tako, uglavnom se to događa dok sam na internetu, tj. dok komp nije pod nekim opterećenjem.

CPU: AMD Athlon(tm) X4 870K Quad Core 3.49 GHz
Matična: ASRock FM2A88M EXTREME4+ Micro ATX FM2+
RAM: 2x4GB DDR3 1600MHz CL11
Grafička: Asus STRIX R7 370 4GB
HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5 7200RPM

PSU: Corsair VS450

EventViewer mi daje "Critical Problem" last hour(1), last 24 hours(2), last 7 days(3). Broj očitanih problema odgovara mojim problemima u zadnjih sat vremena i u zadnja 24 sata. U zadnjih 7 dana čini mi se da se to više puta dogodilo, ali moguće da mi se krivo čini. Pod problem kaže Kernel-Power - "The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly."

Znam šta hoće reći. Problem s napajanjem. E sad, obzirom da ja nemam drugo napajanje da ga ubacim i probam s njime, postoji li neki drugi način da ja provjerim jel to sigurno napajanje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Random restart Windowsa

Imam više računala sa Win10 i takve simptome imam na jednom Lenovo laptopu.  Nikakva zdrava logika ne može povezati restartanja i dokučiti razlog.

Ne bude ništa po 5 dana, pa se u jednom danu dogodi dva puta, pa dva dana ništa ,pa jedan dan samo jedanput itd.

Dosta puta dok se ništa ne radi i dok nije otvorena niti jedna aplikacija.  Baš fini restart...nikakav plavi ekran ili nešto slično.

Odustao od traženja rješenja jer nije učestalo i stoga još nije iritantno.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Random restart Windowsa
Grisha kaže...

..Jutros se dogodilo dok sam igrao igru (FIFA), a drugi put sam bio na internetu (pokrenuti bili Firefox, Atom editor i EasyPHP). I tako, uglavnom se to događa dok sam na internetu, tj. dok komp nije pod nekim opterećenjem.

..

-pogrešno mišljenje.. danas igre/internet koriste iste resurse, na isti način.. razlika je samo u opterećenju (potrebnim resursima za svaku pojedinu app, npr RAMa..). Sve je multimedija, sve korsiti iste resurse, browser-vga.. tako da to nije 'dobro' kao ideja za otkrivanje uzroka (a time i eliminacije)..

-pošto se češće dešava online, treba posumnjati na malware (jer većinom im je takav trigger) .. ili bloatware, bezbrojni smećati soft koji prati mnoga računala/OEM.. i postavke, paranoja, praćenje, MSova kontrola aktivacije itd..

-kvar, napajanje.. pošto MBO regulira kompletno struju, ispravlja nepravilnosti napona koliko može, možda napajanje, možda mbo.. a možda neka komponenta, vga, hdd, usb.. pa i loš kabel/kontakt i u nekom trenu dođe do pada napona. ... npr USB se često koristi kao punjač a to mo skraćuje prosječan vijek.. nije to robustno, sve se kvari a starenjem se desi upravo 'najgora' kombinacija za otkriti, tj sve ima nekih industrijskih +10% tolerancije, a kaad se dođe do granice, tad je upravo ovako, neuhvatljiv kvar, dok svaka zasebna komponenta za sebe na ostatku ispravnog računala možda radi bez problema. Uz to, starenjem se povećava otpor (el.vodljivost materijala) a time dodatno raste temperatura i opterećenje napajanja koje tad mora dati više/pokriti gubitak. Možda jače napajanje, možda izvući jedan modul rama.. prosječna komponenta/kontrole troši (stara mejra kako se računa, danas manje) 15w.. dok vga ima svoje spec i troši više od ostatka sistema, njoj mbo mora isporučiti stabilnih 75w+dodatne railove, dok kroz VRM može regulirati-stabilizirati railove ne može.. (ali tad bi češći problemi bili kod zahtijevnog gaminga.. osim, u nekom radu-surfanju.. možda se koristi npr usb stikić,... možda je upravo to ta granica-klackalica za pad napona ili malware koji ispod haube nešto petlja, optereti i sl. (neki dan čistio smećasti lap, temp išle preko 105c.. uklonjen malware do 90, čišćenje prašine još 10c.. i sad radi bez gašenja. prije 80-100c sad 60-80/90c i dovoljno brzo pada.. (znači da efikasno hladi).

Nije isto radi li npr jedan usb port ili dva-tri-5.. jer sve to troši struju-napon.. i sve ide kroz mbo. Za sve postoje neke granice koje se ugl ne primjete zbog onih industrijskih +10% tolerancije.. ali kad se to potroši, tad je upravo ovako.

-eventview je skoro beskoristna za takav slučaj... isti logovi mogu biti na računalu koje se nikad ne ugasi-resetira.. kao na tvom (kernel, power, shutdown.. priča i tumačenje logova bi mogla biti saga od parsto stranica i dalje ne bi bili pametniji..).

-ili podjela, postoji HW i SW, zajedno je to PC koji radi ili ne.

-ako je kvar, mbo, napajanje, nešto treće... tad ga moraš otkloniti/zamijeniti komponentu i tad problem nestane..

-sve ostalo je soft, većinom je soft, od postavki biosa, kompatibilnsoti, paranoje OSa (kill), svih postavki osa, appsa, utilsa, korištenje alata kao cc-oo pa do malwarea koji može biti virus a može biti miner/seti, može biti neki OEM soft za update/registracije/reklame.. može biti bilo što kao i izvor većine igara (tpb i ovisi što je sve ispod haube ili origigi s bugom-patchem).. npr (izmišljeno) što ako je uzrok npr FF ili PHP? Što ako te netko npr DDoSa (recimo imaš neki web..) ili što ako imaš problema sa strujom u kući/kvartu pa dođe do pada napona ... a inače sve radi i nije problem uopće u računalu i svemu gore nabrojenom? .. SVE, sve mora biti OK, da bi radilo bez problema a previše je sitnica u formuli, pa nemaš druge nego ići redom, eliminacijom dok netko iskusan samo prije pomisli na uzrok i možda ga eliminira u prvom pokuišaju.. npr po mirisu napajanja ili osjećaju temperature.. ili boji slike na ekranu ili.. itd itd. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice