Problem kod instalacije xp-a (hitno)

poruka: 23
|
čitano: 3.956
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Problem kod instalacije xp-a (solved)
pitanje

Nije da prvi put instaliram na cisto ali prvi put na laptop.

U cemu je problem? Bootam sa winxp cda, krene ucitavanje fileova (ne stisnem f6), i onda nista.. failed, pojavi se plavi ekran i veli da je doslo do kriticne greske i da se sistem mora ugasiti kako se ne bi ostetio (pretpostavljam da svi znaju o kojoj se generickoj poruci radi, da sad ne idem u detalje).

Zbrisao sam sve sa c particije (ukljucujuci fdos...) :>  particiija je doduse jos tu. E sad, ja se stvarno ne sjecam da li ta particija treba postojati ili ne kad se radi instalacija na cisto.

Stvarno ne znam sto sad napraviti. Koji je uzrok plave poruke? Da li trebam ponovo staviti fdos ili ce to winxp cd sredit? Ako da kako, a i kad ga stavim na staro kako sve to pokrenuti?
Da li trebam koristiti poseban program i izbrisati particiju C: i onda probati bootat sa winxp cdom?

Ne znam koji je uopce hardware u laptopu, ne znam ni sto su s njim u ducanu radili

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2009 19:38 (A_Stranger).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem kod instalacije xp-a (hitno)

U biosu kod postavki za hard disk iskljiči opciju AHCI i stavi na IDE

16 godina
neaktivan

Laptop ti ima sata disk sto XP ne podrzava jer nema drajvere za sata kontrolere,

mozes ili u bios-u iskljuciti sata native support, sigurno ima neka sata opcija, mozda se drugacije

zove, malo potrazi,

druga opcija bi bila da driver za sata kontroller laptopa stavis na disketu i kad te tijekom instalacije

pita za additional drivers stisni F6 i ubaci disketu,

treca opcija je da slipstreamas taj drajver na winxp instalaciju

pomocu nLite-a ( imas upute svugdje po netu) samo pazi da odaberes TEXTMODE driver

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2009 2:11 (drnde).
16 godina
neaktivan

Već sam, sam sebi dosadan sa ovom porukom ali napisat ću je zadnji put:

...u BIOS-u IDE SATA postavke, sa Enhanced promjeni u Compatible...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jurra kaže...

Već sam, sam sebi dosadan sa ovom porukom ali napisat ću je zadnji put:

...u BIOS-u IDE SATA postavke, sa Enhanced promjeni u Compatible...

Nemaju svi ovu opciju,ja je naprimjer nemam(Gigabyte maticna), i da mu je problem u SATA driverima onda se jednostavno disk
ne bi vidio pri instalaciji a ne bi dobivao BSOD.

16 godina
protjeran

Meni se to događalo isto

Ali kad sam u tu instalaciju slipstremao Service Pack 2, otad nema problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa kako to da neznaš koji je hardver u laptopu, kad si to kupio? Dali je uopće tvoj lap.?:)

Ako je sata disc u njemu morati ćeš instalirati dodatne make disc drivere to možeš uraditi slipstreamingom pomoću nLite-a! Tako ti je najlakše!

No između toga provjeri i uradi ove stvari

• pogledaj da ti nije oštećen instalacijski medij(CD/DVD)
  • resetiraj BIOS na defaultne postavke
  • prebaci AHCI u IDE mod kao što je gore netko rekao
  • budi siguran da je dobro postavljen boot priority(CD/DVD mora biti 1st.)
  • započni instalaciju
Ovo je moj potpis koji se nalazi ispod mojih postova. I naletite na: http://www.kozul.comuv.com/forum/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
autorov komentar

Ma nije moj laptop u tome i je stvar, ne znam sto je unutra. Vec sam im sredjivao jedan komp sto je sve bilo rutinski, pa su htjeli i ovo.

E sad, u BIOSU ima opcija da stavim sa AHCI u IDE, to se sjecam jer sam dugo gledao tu opciju i htio to napraviti. No, s obzirom da nije moj laptop deset puta sam oprezniji i nesklon eksperimentiranju.

Instalacijski dvd/cd nije ostecen jer sam probao sa vise verzija. Jedan stari koji mi je ostecen nije htio nit ucitat se, dakle imao je simptome ostecenosti a doma nije htio ni skopirat se, ali ostalo je ok tako da bih ovo iskljucio sa 99,9% vjerojatnosti.

Boot priority je postavljen ("USB CD/DVD"), inace ne bi valjda niti pokrenuo cd (a pokrenuo se).

BIOS nije na defaultnim postavkama, ali ako ne ide sa IDE probat cu s tim.

Ovo sa SATA to mi je palo na pamet kao moguc razlog ali imam pitanja u vezi toga: da li je bolje staviti Vistu onda?

Da stavim floppy, sto se to jos koristi? Jel moze USB stick (pretpostavljam da ga nece prepoznati :) )? I jel moze da izvadim xp cd i ubacim onaj sa driverima ili bi se prekinula instalacija?

[quote]i da mu je problem u SATA driverima onda se jednostavno disk ne bi vidio pri instalaciji a ne bi dobivao BSOD.[/quote]

Da, tako sam i sam razmisljao pa nisam jos petljao po IDE postavci.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2009 10:45 (A_Stranger).
16 godina
protjeran
autorov komentar

Ne sjecam se tocno koji model ali HPov laptop sa 250GB HDD. Sad sam pogledao njihove modele i svi sumnjivci su imali SATA disc.. ouch.

Dal bi BIOS postavka u IDE rijesila trick za prvu ruku ili moram sa Nlite radit boot cd? (sad krecem na to..)

16 godina
neaktivan

"E sad, u BIOSU ima opcija da stavim sa AHCI u IDE, to se sjecam jer sam dugo gledao tu opciju i htio to napraviti.

No, s obzirom da nije moj laptop deset puta sam oprezniji i nesklon eksperimentiranju."

Imaš problem a misliš ga rješiti pametovanjem. Zbog čega bi mjenjanje postavki u BIOS-u bilo "petljanje"?

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2009 12:31 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
autorov komentar

Cuj ja nisam ekspert i ne znam koliko se nesto moze zeznut. BIOS je jedna od stvari koje ne diram ako ne moram. Osim ako procitam da bi nesto bilo korisno, ili me netko uputi.

16 godina
neaktivan

Vjeruj mi nemožeš zeznut bios nikako samo ga nemoj FLASHAT.. lolSmijeh

Ako se nešto poremeti u BIOS-u lako se vrati na default vađenjem baterije...

Prebaci ti to na IDE mod i slipstreamaj drivere za sata disc u setup s nLiteom i to je to!

Ovo je moj potpis koji se nalazi ispod mojih postova. I naletite na: http://www.kozul.comuv.com/forum/
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
autorov komentar

IDE je rijesio problem, bar sam dosao do instalacije. Nemam sad vremena za Nlite (komplicirano za objasniti), pa cu najvjerojatnije sad ovako napravit ako ide za prvu ruku, a kasnije (sljedeci tjedan itd) to maknem i stavim vistu ili po zelji...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa nisam niti ja expert, predlažem ti ono kaj je meni i drugima pomoglo kad sam prvi put instaliral laptop.

Ako nemaš isti BIOS probaj - "prebaci AHCI u IDE mod kao što je gore netko rekao".

Komentiranjem postova nečeš rješiti problem...

Čestitam, tek sad vidim da si konačno krenulOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.5.2009 15:12 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
autorov komentar

Znam da pisanjem necu rijesiti problem ali kako laptop nije kod mene (tek kad otidjem tamo) onda je to jedino sto sam mogao :)

Uglavnom, hvala na pomoci. Evo nakon prebacivanja u IDE sve je proslo ok, bez daljnjih problema.

Nazalost jedan problem ostaje... ja ne znam kakav je inace slucaj sa laptopima, ali ovaj nije dobio ama bas nikakve drivere, nista nista, jedino HPov cd na kojem su gluposti tipa licenca i takve stvari ali nista konkretno.

I sad ne znam kako da zvuk namjestim a vec sam skroz iscrpljen :) Pretpostavljam da bi bilo dobro da stavim AIDAu da vidim to sve, i onda vidim koji bi driveri pasali pa s neta skinem... uh. Ako tko ima kakav savjet, sigurno je jednostavno? :>

17 godina
neaktivan

Ovdje mozes skinuti drivere za HP.Samo upisi model i skidaj.

World championships:7,GP started:250,GP wins:91,Podium finishes:154,Pole positions:68,Fastest laps:76,Points:1,369

1 0 hvala 0
17 godina
F1-IVO kaže...

Ovdje mozes skinuti drivere za HP.Samo upisi model i skidaj.

Samo da se "pozalim" na HP,driveri su pregledno sortirani i lako ih je naci ali kada skines driver s imenom  "sp38898.exe" i jos drugih deset s slicnim imenom,

nema sanse da znas koji je koji driver. Ili startas svaku instalaciju dok ne nadjes pravog ili odmah preimenovati prilikom skidanja.
16 godina
neaktivan

Drago mi je da si rješio početni problem sa instalacijom Windowsa i Sorry ako sam bio neugodan...

Aida ili Everest bi ti mogli pomoći barem da vidiš koji je chipset na matičnoj, modem i ostalo.

Samo nisam siguran da li mogu ispravno detektirati hardware bez drajvera?

...idealno bi bilo ovo kaj je F1-IVO predložil ako znaš model...

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 12:27 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

sve je tako jednostavno ,a vi zakomplicirali.

PRVO SAZNAJ model laptopa.

skini drivere.

napravi si da imaš za ubuduće xp sp3 slipstreamani ili ne seervisiraj računala.

savjet da kod instalacije stisne f6 i ubaci disketu je smiješan jer već dugo nisam vidio lap sa sata diskom i floppy pogonom !

i još mnogo toga....

a sve je jednostavno,par klikova

Z
16 godina
neaktivan

...sa kog svijeta dolaziš? Pročitaj sve postove pa onda komentiraj...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
autorov komentar

Ma nije problem, znam koji je model to sam vec gledao. Problem je bio sto tamo gdje sam isao nisam imao pristup internetu i onda se mogu fuckat dok ne dodjem doma, surfaj, downloadaj, vracaj se nazad :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A šta ga ne doneseseš kod sebe doma ?

Život me naučio da nikad ne prekidam ženu dok šuti!
16 godina
protjeran
autorov komentar

Ma s obzirom da nije moj, neckao sam se oko toga jer ako se nedajboze nesto dogodi..  Ali evo danas sam ga imao doma i sve je super proslo s obzirom na internet vezu. Nema nikakvih problema vise, HPova stranica je super i ima sve sto treba.

To je to, moze lock na temu sto se mene tice.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice