Dobar dan svima
ovako, imam problem na koji do sada nisam naletio, te ako netko ima bilo kakav korisan savjet ili mozda cak rjesenje mog problema, bio bi mu zahvalan da ga podijeli sa mnom...
radi se o laptopu HP 655
dobio sam ga u ovakvom stanju, a to stanje je da kada probam instalirati bilo koji windows (xp, vista, 7, 8) u prozoru u kojem treba odabrati particiju na koju zelim instalirati windowse, nema particija, prazan je, i od ponudenih opcija imam samo load driver...
hard disk je Toshiba disk drive mk3276gsx!
Od bivseg vlasnika cuo sam da je probao sam reinstalirati windowse, i kada mu je ponudilo tu tablicu s particijama, sastrane mu je pisalo da su to dynamic particije na koje nemoze instalirati windows 7 (gore je bio windows 8), te je on formatirao svaku particiju u nadi da ce uspjet, pa cak i onu particiju system reserved!
znaci, ukratko, nakon toga ja nemam mogucnost odabrati particiju jer ih NEMA, nego mi samo ponudi load driver... kao da windows ne prepoznaje hard disc...
probao sam u biosu prebacit na IDE, ali nemam tu opciju...
hvala unaprijed svima koji pomognu
Nema particija tokom instalacije Windowsa?1
- poruka: 9
- |
- čitano: 5.952
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebaš napraviti particije.
Hvala na pomoci, ali vjeruj mi to znam
problem je u tom sto ih nemogu napraviti jer mi je tablica prazna (znaci nemam mjesto bez particija)...
kao da nemam hard diska izgleda laicki receno...
Mogu tokom dana slikati i postati sliku da se vidi tocno sto pokusavam rec, posto po odgovoru vidim da nisam bio dovoljno jasan...
Hvala na pomoci, ali vjeruj mi to znam
problem je u tom sto ih nemogu napraviti jer mi je tablica prazna (znaci nemam mjesto bez particija)...
kao da nemam hard diska izgleda laicki receno...
Mogu tokom dana slikati i postati sliku da se vidi tocno sto pokusavam rec, posto po odgovoru vidim da nisam bio dovoljno jasan...
Probaj sa HirensBoot.
Ako ga bios vidi i ako je disk bez bs onda nebi trebao imati problem.
Jel moze neki link i uputstva kako se koristi time, bio bih zahvalan ;)
-Hirens, miniPE (funkcionalni Win s predisntaliranim korisnim aplikacijama), linux.. (npr ubuntu 10.04) su samo neka od praktičnih rješenja.
-pošto je disk dynamic, moraš obrisati particije. To može svaki pristojan disk manager.
-drugi mogući problem su posebne OEM-Recovery-hiden particije i tko zna što se desilo u pokušaju... zato je poželjno s nekim liveOSom to vidjeti. Može i windowsov DiskPart ako ti se kuckaju naredbe.
-pošto može biti i nekih drugih uzroka (BIOS, postavke kontrolera.. pa sve do lošeg kontakta ili fizičkog kvara diska), bilo bi poželjno izvaditi HDD i provjeriti ga na ispravnom PCu.
-Diagnostiku kvara HDDa uvjek obaviti alatima proizvođača za konkretan disk, besplatni su npr WD Diag.. svi se nalaze na npr Hirensu pa je to još jedan razlog da ga nabaviš.
-iz OSa možeš koristiti npr Easeus (free part.manager), Santinel itd.. običan windowsov disk manager je ograničen, tj ne vidi druge particije i ne može im pristupiti (ext, hidden i sl.), ali je osnova u svima jednaka.
Najprije odi na start-computer-desni klik-manage-storage-disk management pa vidi što imaš tamo i što ti windowsi kažu, što imaš od particija.
Hirens je pomogao, problem je rjesen... isprobavao sam programcice redom, i malo isprva sam uspio nac hard disk ali kao dynamic, zatim sam probao s par programa rjesit to, i nisam niti u jednom imao mogucnost prebacit iz dynamic... zatim sam naletio na jedan program, maknuo sam dynamic, napravio nove particije i instalirao windowse
jedini problemcic je taj sto mi fali 10gb prostora, ali to sam pogrijesio dok sam radio u tom programu particije... ali nema veze, i ovako je dobro, bitno da je rjeseno i da sve radi
jos samo drivere napucat gore i neke osnovne programe i rjeseno...
hvala svima na pomoci i trudu