Dual boot - xp ne vidi kreiranu particiju

poruka: 16
|
čitano: 3.873
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imam laptop hp6360b, na njemu su originalni win7 proffesional 64bit koji su dosli sa laptopom, htio bi staviti dual boot ali kad sa cd-a dizem xp sp2 sa nlajtanim driverima u trenutku kad trebam odabrati particiju imam samo 4 ponudjene (win7(440gb), system(300mb), HP_RECOVERY(14gb), HP_TOOLS(5gb)), fali 5, prije toga sam u sedmici u "Disk Management" smanjio C: sa "Shrink Volume" i napravio particiju (6gb) na koju sam mislio staviti xp. Nasao sam na netu da mogu biti samo 4 "primary" particije. Jel se moze problem rijesiti da ne brisem niti jednu od ove 4 "originalne"particije i da ipak "nekako" instaliram xp sp2? Ili da jednu od particiju promijenim sa "primary" na nesto drugo. Ako bi se dalo koju particiju najbolje i kako? Windows 7 xp mode mi ne pomaze zbog ... Unaprijed zahvaljujem

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.7.2011 13:34 (maraska).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Windowsi moraju bit na primarnoj particiji.

Ona 300MB particija ti je za boot win7. Ne sluzi nicem pametnom osim sto je boot na zasebnoj particiji i ako ne koristis BitLocker (sumnjam da koristis).

EDIT: Mozda se mozes igrati i prosiriti tu od 300 na onoliko koliko ti treba za XP, instalirati XP na tu pa onda srediti dual-boot EasyBCD-om...

From presence to silence we flow...
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.7.2011 13:18 (D4RKL1NG).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel bi se dalo iz windowsa "disk management" merge-at system partition (300mb) sa vec napravljenom particijom (6gb)? Ako ne, koji bi bio najbolji free alat? Jel bi imo kakvih problema kod dizanja win7 dok ne bi stavio xp sp2 kad bi pobriso tu system particiju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Dual boot - xp ne vidi kreiranu particiju
HP tools ti je nepotrebna particija, preko.ne instaliraj.
Neaktivan.
15 godina
neaktivan

Pise na hp forumu da su neki fajlovi iz HP_TOOLS-a povezani sa BIOS-om (mada ce laptop radit i bez njih), pa radje onda nebi tu particiju brisao.
Probao bih verziju da merge-am system i praznu 6gb particiju, "Jel bi se dalo iz windowsa "disk management" merge-at system partition (300mb) sa vec napravljenom particijom (6gb)? Ako ne, koji bi bio najbolji free alat? Jel bi imo kakvih problema kod dizanja win7 dok ne bi stavio xp sp2 kad bi pobriso tu system particiju?"

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Da, imao.bi problema sa 7.
Sam ti obrisi hp tools, ja prvo kad dobijem neki laptop sve formatiram.
Neaktivan.
17 godina
neaktivan
maraska kaže...

Jel bi se dalo iz windowsa "disk management" merge-at system partition (300mb) sa vec napravljenom particijom (6gb)? Ako ne, koji bi bio najbolji free alat? Jel bi imo kakvih problema kod dizanja win7 dok ne bi stavio xp sp2 kad bi pobriso tu system particiju?

Takve stvari je po meni najbolje raditi iz nekog Linux Live CD-a (gparted).

Naravno da mozes mergeat, ali je problem da ti je cijeli boot za Win7 tamo pa dok ne instaliras XP, neces imat ni sedmicu dostupnu.

15 godina
neaktivan

Sat vremena mogu bez sedmice, znaci merge-am system i 6gb particiju, instaliram gore xp sp2, stavim na njega easy bcd i namjestim bootanje i to je to, ili ce win7 zaje... ako nema te system particije?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koliko ja znam, na toj particiji je boot za sedmicu. Tako da ne bi trebalo bit problema, ALI ja to nisam isprobavao tako da nisam ni 100% siguran.

16 godina
NEMOJ mergeat.
Sj ces si sedmicu.
Neaktivan.
15 godina
neaktivan

nemojte merge-at, s... se sve

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja sam isto ima problem sa win 7 i xp dual bot.npr ako instaliram prvo win7 pa xp na drug particiju onda win 7 nece da bota.radi samo xp

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gospodo draga kod dual boota više vrsta windowsa redoslijed instaliranja je uvijek od starijeg prema novijem znaći uvijek prvo instalacija winxp pa tek onda win7, a ako je stroj došao sa instaliranim win7 onda zaboravite na dual boot sa winxp osim ako nećete obrisati instalirane windoze i krenuti sa instalacijom ispočetka, znaći prvo xp pa sedmica

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

...problem je u tome što instalacija XP-ea prebriše boot sektor od sedmice, da se to sredit, ali ne da mi

se sad tražit'...{#}

...kaos...
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.1.2012 11:18 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

EasyBCD bi mogao pomoci...

i naravno, najbolje je prvo xp pa onda win7/vista (winxp koristi boot.ini a win7/vista BCD)

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.1.2012 11:30 (Test user).
13 godina
odjavljen

Može se i naknadno instalirati XP. Naravno nakon što instaliraš XP 7-mica više neće biti dostupa, nju dodaš u boot meni preko programa koji su ti gore preporučili ili staviš DVD od 7-mice i preko repair konzole popraviš boot sektor i onda češ u boot meniju imati ponuđena oba windowsa

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice