Pozdrav! Imam tcom ruter speedport ... i na njega spojen (wi-fi) Moj tp link tl-wr841n (eu)ver.14.0 . radio je do sada ok - podesio sam ga , ali nakon promjene lozinke na speed port ... neće više raditi kao range extender ? najvažnije pitanje je : zašto nemogu otvoriti početnu stranicu tp-linka da ga ponovo podesim , 192.168.0.1 neradi ,čak ni 192.168.0.100 , čak ni http:// 192......, prije sam se mogao spojiti i podesiti preko mobitela ? svaka pomoć i savjet dobrodošli , hvala !
TP Link i osnovna podešavanja
- poruka: 23
- |
- čitano: 4.455
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
osnovni problem nastao samo zbog promjene lozinke na speedport..... ufff
molim Vas , bilo tko ,recite zašto se nemogu spojiti na link 192.168.0.1 i otvoriti postavke. PS: wifi radi na tp linku kada je spojen mrežnim sa speedport i kada otkačim kabl blinka naranđasto , , meni treba wifi , a ne kabl ???? please !
nakon puna dva dana, 2x 15-16h intenzivnog pokušavanja ulaska u postavke neznam više što da radim , pretpostavljam da mu treba novi firmware.
Jesi ga resetirao, ima onu rupicu di gurneš čačkalicu pa držiš par sekundi?
jesam i 5 puta , i speedport i tp link.
- 1. uređaj mora biti ispravan, uz pretpostavku da je ispravan nastavak, bez tog servis-jamstvo ili novi.
- 2. RTFM.
.. npr, znaš li kako se resetira router? već 5 puta.. ali pitanje je znaš li, zatim jesi li stvarno resetirao.. a to se radi tako da pritisneš i držiš.. duže od 4-7sec.. tj dok se sve ledice ne ugase-upale.. tek tad pustiš reset. Ako si tako radio, tad si resetirao, ako nisi, ...
- resetiran uređaj mora biti na tvorničkim-defaultnim adresama, uz napomenu da moderni soft predviđa postojanje modema-routera tj već zauzete adrese i postoji rezervna-druga tj ne jedna nego dvije, kao što umjesto adrese postoji naziv uređaja koji je vidiljiv u mreži.
- recimo da je default 192.168.0.1 .. važan je treći broj adrese, tj to određuje subnet-grupu u kojoj je jedan router-šef, jedan DHCP (ili ručno što se više ne radi osim kad postoji razlog).
.. taj treći broj, ako nije nula, može biti 1, 2, 5, 10.. tj to su defaulti, pri čemu je najčešći 192.168.1.1 ali može biti bilo koji u juzerskom rasponu adresa osim rezerviranih kao 0 i 255..
- da bi se wlanom (bežično) spojio na router morao bi biti prvo na njega spojen + on bi morao dati ip dhcpom.. dok u tom trenutku nema internet-pristup jer još nije spojen na modem pa ga ne može ni imati, a to opet radi 'problem' mreži jer win tad 'javlja' da nema interneta i tad ti browser ne želi surfati.. zato se za inicijalno podešavanje koristi žica-kabel čime se eliminira npr pogrešan pass ili neka ip postavka, ali naravno da bi koristio jednu mrežu trebaš prekinuti vezu s drugom mrežom, dok router ne možeš spojiti u mrežu na postojeći modem (zapravo dhcp+switch) dok to ne podesiš jer može doći do kolizije-duplo, dva routera, dva dhcpa.. zato se koristi žica-direktno, ne kroz ostatak mreže, ne kroz switch-router-ostatak jer u prvom paljenju ili nakon reseta ne znaš postavke, ne znaš gdje bi bila pogrešna-dupla postavka koju prije treba promijeniti + ovisi u kojem modu se želi koristiti router, tj defaultno je router, dok svi uređaji nude i AP mod, kao što i ap uređaji nude rotuer mod.. razlika je samo u defaultima dok je ostatak sw+hw često isti-identičan s istim mogućnostima ili menijima..
-ako se želi koristiti kao router.. tad se linija, lan kablom, s modema (routera) spoji na wan port routera, ostalo može odratiti automatika npr promijeniti po potrebi treći broj ip adese-subnet ako je kolizija-duplo, ovisi o klasi-softu-automatici.. i kroz recimo minutu mreža radi ali to su tad dvije mreže, dva routera-šefa na dva subneta-grupe, recimo modem na 0 i router na 1 ili obrnuto.. uz to da može biti i neki drugi broj većinom do 10.
-ako ga se koristi kao ap, tad on nije šef, ne dodjeljuje ip-dhcp.. tad se može spojiti na 'glavnu' mrežu i glavni šef ga vidi kao ostale uređaje kojima dodjeli neki ip.. taj ip vidiš na glavnom modemu-routeru jer tamo vidiš sve spojeno na mrežu.. ili umjesto mrežne ip utipkaš unc-naziv (ime) uređaja .. uz problem npr ovisi kako je podešena mreža na win, jesi li na privatnoj ili javnoj, blokira li tad firewall sav promet + ne vidiš mrežne uređaje browsanjem... tj da vidiš tad bi vidio i modem+router i klikom bi ušao u webstranicu uređaja.. problem što to ne možeš klikanjem ako ne vidiš a ne vidiš ako je tako-pogrešno podešena mreža-os-win.. npr javna koja defaultno to sve isključuje (i prvi put kad se spajaš na novu mrežu-router se pojavi pitanje-popup, samo potvrdan odgovor uključuje privatnu mrežu i dozvoljava vidljivost-promet, negativan ili neodgovaranje isključuje... klasičan problem gdje problema zapravo nema samo panika-sigurnost-fičeri..
-uređaji danas imaju dva moda rada-prikaza softa-postavke-podešavanja.. 'klasičan' ili napredni u kojima imaš sve postavke ali treba osnovno zanje-razumjevanje što-gdje.. i wizzard u kojem klik-nextaš ponuđeno i na kraju radi.. dok se u pravilu (kao i tv prijemnici ili mobitel..) to pojavi kod prvog paljenja ili nakon reseta.. tj ovisi ima li takav soft uređaj ili je klasičan-bez..
-gdje-što kako.. kad imaš iskustva, svi uređaji su 'isti', kao auti, tv-mobitel.. ako znaš koristiti jedan vjerojatno znaš i ostale.. a ako ne znaš, RTFM.
-osim uređaja, ispravan mora biti kabel, ostatak mreže, pass za wlan, postavke modema npr block-blacklista ili parental ograničenja ili guest mreža.. pa do tog da ovisi i o susjedima, broju uređaja u blizini koji već možda koriste neki ip ili kanal ... smetnje, ne samo kvar uređaja nego i sve ostalo mora biti ok.. no ako baš neće, tad je moguć i kvar, pogotovo nakon grmljavine i sl. .. ali po opisu 99% nije kvar dok može biti bilo koja 'sitnica' a tog je naprosto previše da bi postojo odgovor 'klikni to..' tj zato ideš od 'nule'-reseta i po redu-koracima, tad ispravno mora raditi odnosno u trenutku problema znaš što je problem.. ne preskakati + razmišljati logično, npr ako se spojiš na jednu mrežu kao novi router i ako ga iskljčiš tad na žici računalo nema mrežu.. ali na bežičnom će se automatski prebaciti na poznatu-postojeću modemsku ..
-ako je router u router modu, spojen na wan port, tad ga iz modemske-glavne mreže ne vidiš, tj ne možeš ući u njega jer ga štiti njegov firewall, tj moraš prvo ući u postavke i dozvoliti ulaz iz wan porta da bi to mogao, defaultno onemogućeno.. obrnuto, ako si spojen u routerovu mrežu iz njega možeš normalno vidjeti-pristupiti modemu, jer u tom smjeru nema blokiranja-firewalla dok modem na lan portovima to dozvoljava jer su 'sigurni'.. to je čisto primjer kako ovisi gdje si u mreži spojen o tome što možeš, što vidiš.. + na to dodati win-os postavke kao privatna-javna i automatika koja tad onemogući sve-blokira a to se kao pitanje pojavi prvi put i više ne.. + kad s winfile managerom browsaš mrežu pojavi se žuta traka pri vrhu-adressbaru.. u kojoj to možeš omogućiti, tj do tad mrežni uređaji nisu vidljivi, skriveno.. tek tad ih možeš klikati umjesto pisati ip ili ime za pristup i to ako je sve ostalo ok..
-mogući problemi.. npr jesi li editirao hosts-listu, jesi li nešto blokirao u browseru, jesi li preagresivno podesio 'zaštitu' (kao antivirus i sl.).. tad sve ispravno opet ne radi, tj radi sukladno tim sigurnosnim postavkama i blokira-skriva.. pa tako i ostala računala-uređaji na mreži mogu imati opciju vidljiv-skriven a ako je skriven tad nema klikanja samo direktno-tipkanje za pristup, dok se uređaji kao printer defaultno prikažu svima..
-kao i problem juzer-passa, tj poneki juzer misli da može koristiti računalo bez passa (login-pass za win..).. ne može, tj mreža traži user&pass za sve, bez passa tad ne radi, diseblirano.. tj nije isto koristiti jedno računalo-lokalno i koristiti mrežu, tad je uvjet pass koji ne može biti ništa-null (prazno) jer nije dozvoljen mada lokalno pc može raditi a tako postavljaju 'stari majstori' iz doba w95-xp.. jer je njima tako radilo.. :)
-skoro nevjerovatno.. dva dana bez rezultata? 15min je realno vrijeme, sve ostalo je problem...
puno hvala ihush ! na iscrpnom objašnjenju !!sve što si napisao sam napravio i reset oba uređaja - čak i zvao SZK da mi pomognu , ali neće - samo svoj speedport hoće. i wps više puta, najzanimljivije što sam otprilike 1-2 godine isto mjenjao lozinku na speed... i otišao u ruter i tamo upisao novu i sve je proradilo SADA je problem što kad je spojen kablom na speedport sve radi - net + wifi ,dakle sve ok , ali čim isključim kabl iz rutera VIŠE NERADI WIFI - piše spojeni ali bez PRISTUPA INTERNETU !!. šTO SAM ZABORAVIO ILI PEVIDIO U POSTAVKAMA DA SADA NEĆE DA RADI WIFI ?? lozinke su iste itd.. itd...
Kul, ima Range Extender mod.
https://www.tp-link.com/us/user-guides/tl-wr841n_v14/chapter-7-configure-the-router-in-range-extender-mode
koristio sam ga kao range extender , pokušaću sve što ste napisali , ali mi sada treba malo odmora za glavu i psihu , previše sam potrošio vremena i živaca . javim što sam napravio.
Kul, ima Range Extender mod.
https://www.tp-link.com/us/user-guides/tl-wr841n_v14/chapter-7-configure-the-router-in-range-extender-mode
To je zadnje sto bi ikad u zivotu koristio....
Imas manje od pola brzine u najboljem slucaju. Bolje kupi 2 ap najjeftinija koja nadjes i jedan stavi u client mod da prima signal a drugi ostavi u AP modu, spoji ih kabel utakni u produzni gurni negdje ispod kreveta da ti ne smeta i imas 100puta bolju mrezu od extender moda i sl gluposti....
Problem je napokon rješen, nakon što sam napravio update firmware , i još desetak puta pokušavao sve opcije i nije proradio u range extender modu, odlučio sam ga više ne koristiti i kupio novi , ali drugi model. HVALA ! svima na savjetima i sugestijama. Lp
Problem je napokon rješen, nakon što sam napravio update firmware , i još desetak puta pokušavao sve opcije i nije proradio u range extender modu, odlučio sam ga više ne koristiti i kupio novi , ali drugi model. HVALA ! svima na savjetima i sugestijama. Lp
i koje brzine imas u tom modu?
pošto sam na bakru i max . mi je 70MB/s sa tim uređajem i u tom modu je meni sasvim zadovoljavajuća :50/ 25 MB/s.
Taman tema koja mi treba!
Naime A1 mi je ugradio optiku u sad bi kao trebao imati brzinu od 2000 Mbit/s. U to ime kupio sam i novu WI-FI karticu TP-Link Archer TX50E, AX3000.
E sad problemi. Nakon ugradnje i instalacije drivera kartica mi se u Device manager pojavljuje kao Intel(r) wi-fi 6 ax200 160mhz a ne sa svojim punim nazivom (kao što se pojavljivala stara kartica. Isto TP linkova). Je li to ok? Kartica inače radi ali brzine mi se vrte oko 1000 Mbit/s. Jasno mi je da preko WiFI ne mogu postići 100 % brzinu ali očekivao sam barem 1500 Mbit/s. Na staroj kartici i brzini od 200 Mbit/s postizao sam 170 do 180 brzinu pa sam očekivao sličan omjer i ovdje. Je li to zbog drivera? Nešto nije dobro instalirano?
Nadalje, primijetio sam da brzina svaki dan uredno padne na cca 600 Mbit/s. Nakon što router isključim iz struje i ponovno uključim brzina ponovno naraste na 1000 do 1300 Mbit/s (ovisno preko čega mjerim). U čemu bi mogao biti problem i što da radim?
Zvuči mi kao blago zagušen Wi-Fi kanal.
Taman tema koja mi treba!
Naime A1 mi je ugradio optiku u sad bi kao trebao imati brzinu od 2000 Mbit/s. U to ime kupio sam i novu WI-FI karticu TP-Link Archer TX50E, AX3000.
E sad problemi. Nakon ugradnje i instalacije drivera kartica mi se u Device manager pojavljuje kao Intel(r) wi-fi 6 ax200 160mhz a ne sa svojim punim nazivom (kao što se pojavljivala stara kartica. Isto TP linkova). Je li to ok? Kartica inače radi ali brzine mi se vrte oko 1000 Mbit/s. Jasno mi je da preko WiFI ne mogu postići 100 % brzinu ali očekivao sam barem 1500 Mbit/s. Na staroj kartici i brzini od 200 Mbit/s postizao sam 170 do 180 brzinu pa sam očekivao sličan omjer i ovdje. Je li to zbog drivera? Nešto nije dobro instalirano?
Nadalje, primijetio sam da brzina svaki dan uredno padne na cca 600 Mbit/s. Nakon što router isključim iz struje i ponovno uključim brzina ponovno naraste na 1000 do 1300 Mbit/s (ovisno preko čega mjerim). U čemu bi mogao biti problem i što da radim?
Prema ovome izgleda da se pojavljuj tako.
https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/652282
A tek V3 verzija ima neke nove drivere iz 07/2024, koja je tvoja?
Probaj 12. Trebaš promjeniti u postavkama rutera i u postavkama WIFI kartice u device manageru. Ako ne znaš, javi se na PM pa promjenimo.