Windows random freeza, jednaki intervali

poruka: 20
|
čitano: 4.911
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Pozdrav, nakon nekog vremena.

Dakle, prije mjesec dana mi se poceo javljati problem.

PC kompletno pocne freezati u jednakom vremenskom razmaku(svakih otprilike 0.5 sec), i freeze traje otprilike 0.2sec. Desktop, ingame.. everything

Stress testan procesor, grafa.. sve ok

Probao mjenjati brzinu ram memorije, sve isto..

edit: također pokusao reinstalirati windows

Nekad radi sasvim normalno cijeli dan, mogu igrati sto god na kakvim god postavkama. A nekad samo na desktopu pocne freezati. Nekad se smiri nakon 10-20 sekundi, nekad moram restartirati racunalo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.8.2021 20:03 (AGB).

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Re: Windows random freeza, jednaki intervali
Upravo sam uzrokovao to, ingame ugasio pa upalio monitor, te je pocelo freezat.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2021 18:47 (AGB).

0 0 hvala 0
14 godina

Ako imaš više modula RAM memorije, testiraj jedan po jedan modul u normalnom radu.

Odradi ovo: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2021 19:00 (Valentin17).

1 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

Testirao sam sa memtestom, nema errora. Ali da trebao bi probat jedan po jedan.

ssd koristim

14 godina
AGB kaže...

Testirao sam sa memtestom, nema errora. Ali da trebao bi probat jedan po jedan.

ssd koristim

Nema boljega testa od realnog korištenja računala.

I SSD može biti neispravan, pokreni Hard Disk Sentinel portable da pogledaš zdravlje.

8 godina
neaktivan

Sve ok, na 100%.

0 0 hvala 0
14 godina
AGB kaže...

Probaj staviti neku drugu verziju drivera za grafičku karticu i provjeri temperature pod opterećenjem.

ps. popuni moj pc rubriku da znamo o čemu pričamo, ali u detalje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2021 17:42 (Valentin17).
15 godina
protjeran

Jedino kako ces rijesiti taj problem je metodom eliminacije, druge nemas i forum ti tu nece puno pomoci. 

Znaci ides redom: najprije napravi update grafickih drivera, pogledaj temperaturu procesora i graficke (idealno ako imas laserski mjerac temp., jer na maticnim plocama cesto ne rade kako treba senzori), zatim pogasi odredjene zahtijevnije programe u pozadini i prilikom startupa onemoguci da se pokrecu automatski, ugasi antivirus, ugasi sve sto nije najosnovnije! Odi u BIOS, postavi sve na default.

Ukoliko ni to ne upali, posudi od nekog SSD, probaj inst. windowse ponovno, pripazi koje programe instaliras, i vidi da li je problem rijesen. 

Ako nije, u pitanju je nesto od hardvera. 

I onda opet redom: posudi od nekog drugog komp i testiras sve: od rama i graficke, do maticne i procesora ako uspijes naci isti socket. 

Ali najvjerojatnije da je u pitanju softver, ili prasina u grafickoj ili hladnjaku proca, a ne komponente. 

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Novi windows 10, isti problem. Temperature su normalne, provjereno sa vise metoda. Također nekad se igra 2-3 sata zahtjevna igra bez prestanka i temperature su full normalne, a kad ugasim-upalim monitor, pocne freezat. Dakle sigurno nije do temperatura i do prasine. Imao sam na trecem HDDu win 7, na njemu nisam primjetio freezove. Ali ovdje sam napravio cistu reinstalaciju win 10, i opet imam freezove.

Jedino onda metoda eliminacije preostaje, problem je sto nemam druge komponente pa jedino ram memoriju mogu probati...

Evo upravo dok sam ovo pisao, imao sam freezove(tek sam upalio racunalo), i dok sam napisao tekst - prestali su...

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ram memorija nije, pokusao sa drugom - isto

Jbg morao sam snimit s mobitelom :D

0 0 hvala 0
14 godina
AGB kaže...

Nisi napisao koje komponente imaš, ali po meni ovo je problem drivera grafičke kartice, probaj drugu verziju drivera, 

ako imaš mogućnost prebaci se na integriranu grafičku karticu ili probaj negdje posuditi drugu za test.

Svakako stare drivere obriši sa DDU i iz safe moda prije nego isprobaš nove (druge).

Opis problema ti je jako loš,  tebi zapinje kursor miša, a ne zamrzava ti se cijelo računalo, možeš probati i drugoga miša i drugu podlogu za test.

Čak i nisi isprobao ono što sam ti savjetovao ispod, a nisi ni napisao u detalje koje komponente imaš, tako nikada ne budeš riješio problem koji imaš.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 18:38 (Valentin17).
8 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
AGB kaže...

Nisi napisao koje komponente imaš, ali po meni ovo je problem drivera grafičke kartice, probaj drugu verziju drivera, 

ako imaš mogućnost prebaci se na integriranu grafičku karticu ili probaj negdje posuditi drugu za test.

Svakako stare drivere obriši sa DDU i iz safe moda prije nego isprobaš nove (druge).

Opis problema ti je jako loš,  tebi zapinje kursor miša, a ne zamrzava ti se cijelo računalo, možeš probati i drugoga miša i drugu podlogu za test.

Čak i nisi isprobao ono što sam ti savjetovao ispod, a nisi ni napisao u detalje koje komponente imaš, tako nikada ne budeš riješio problem koji imaš.

Freeza sve, ne samo kursor. Tako najlakse pokazem..

Probat cu sa integriranom

Ryzen 5 2400g

SNitro rx570 4gb

2x4gb ram viper

edit: sjetio sam se da freeza cak i na ucitavanju windowsa, primjetim po animaciji tockica koje idu u krug. Ne znam onda kolika je mogucnost da je driver?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 18:48 (AGB).
14 godina
AGB kaže..

edit: sjetio sam se da freeza cak i na ucitavanju windowsa, primjetim po animaciji tockica koje idu u krug. Ne znam onda kolika je mogucnost da je driver?

Imaš instalirane zadnje drivere za čipset matične ploče?

8 godina
neaktivan

Imam

Evo upravo na integriranoj grafickoj kartici, imam freezove opet.

0 0 hvala 0
14 godina
AGB kaže...
Evo upravo na integriranoj grafickoj kartici, imam freezove opet.

Driveri od RX570 maknuti iz safe moda sa DDU?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 19:18 (Valentin17).
8 godina
neaktivan

Jesam da, međutim nakon paljenja gasenja monitora, nakon cega je uvijek pocelo freezat, ne freeza. Probao restartirati, opet ok. Vratio sam upravo rx570, bez drivera. Ne freeza(sa sad, da ne ureknem :D)

Skinio sam ovaj puta amd detector za drivere, pa da vidim sta ce bit...

edit: u međuvremenu je pocelo freezat ..

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2021 19:49 (AGB).

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Skinuti drajveri za rx570 ponovno, i ne mogu izazvat freezove sa restartom monitora, nakon ceg su se obavezno pojavljivali. 

Nemam pojma vise...

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

U safe modu ne freeza, bez drivera za grafu ne freeza. Cim sam pokrenio instalaciju drivera za rx 570, pocelo je freezat :D

1 0 hvala 1
14 godina
AGB kaže...

U safe modu ne freeza, bez drivera za grafu ne freeza. Cim sam pokrenio instalaciju drivera za rx 570, pocelo je freezat :D

Treba probati prvo stariju verziju drivera, a onda i grafičku u drugom računalu.

Sada je bitno da si suzio krug krivaca i da znaš koja komponenta stvara probleme.

Možeš obrisati drivere u safe modu sa DDU, vratiti se na svoj račun i pokrenuti Windows Update, neka OS proba instalirati

driver za RX570 sa updatea ili iz svoje baze.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2021 15:38 (Valentin17).
8 godina
neaktivan

a da pregledaš da nije kakva softverska greška? otvori task mamnager i vidi postoje li procesorski, I/O ili neki drugi spikeovi kod nekog procesa koji se vrti u pozadini

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice