Ovako, imam jedan 2.5" HDD koji ima "sitni" problemčić - u nastradao je u padu. Alatom MHDD 4.6 sam provjerio stanje - na nekih 30% se nalazi oveći blok nečitljivih sektora (nekih 2-3GB), nakon toga je 10-15GB čistih i onda počinje opet veselje.
Za početak malo škole - postoje 2 tipa neispravnih sektora. Logički i fizički.
Logički bad sectori nastaju greškom kontrolera/softvera (windowsa. drivera...). Riječ je o pogrešnim zapisima koji se mogu popraviti sa chkdsk -f (u windowsima) ili čak sa scandiskom. Neke morate srediti sa specijaliziranim alatima proizvođača diska. U krajnjem slučaju, low-level format (to nije onaj na početku setupa od windowsa, trebaju vam posebni alati sa UBCDa za to) ih popravlja. Ti sektori mogu nastati bugom u programu. gašenjem/resetom kompa u pogrešnom trenutku i sl. Jedno je sigurno - mogu se popraviti.
A fizički bad sectori se ne mogu popraviti nikako. Riječ je o fizičkim oštećenjima ploče (kao što je slučaj sa ovim HDDom kojeg ja "popravljam") i takva oštećenja se ne mogu popraviti. Sa tog diska treba što prije kopirati bitne podatke. Jedini način da se taj disk vrati u uporabu je ova metoda koju ja radim - tražim točne lokacije bad sectora i onda ću u gPartedu napraviti particije mimo tih oštećenih sektora - oni će biti u unallocated prostoru diska koji ne koriste ni windowsi ni ništa drugo. Na taj način širenje oštećenja se smanjuje na minimum i disk se i dalje može koristiti za neke temp stvari - sigurno ne kao sistemski ili disk za backup jer krepat će kad-tad.
Zasad znamo ovo:
Disk izgleda ovako (+ ispravni sektori, $ neispravni)
+++++++++++$$$$$$++++++++++++++++++++$$$$$$$$$$$$++++++++++
Kako je riječ o 320GB disku, šteta da se cijeli baci radi možda 10ak uništenih GB.
Plan je sljedeći - sa nekim drugim alatom doznati točne lokacije oštećenih sektora i onda napraviti particije na taj način da ti oštećeni sektori završe u unallocated prostoru. Sad imam 2 pitanja - koji alat mi može reć točno di su ti sektori i jel moguće sa npr. gPartedom točno reći "želim particiju od sektora xxx do sektora yyy".
Mislim da se sa gPartedom ovo može ali ne znam koji program može skenirati disk i reći mi adrese sektora (jer ovaj MHDD ne može a baš mi i nije do brojanja kockica). Riječ je o toshiba ATA disku (neki alati su vendor-specific pa treba malo kopati)
Svrha ove teme - da malo napredniji useri (i oni manje potkovani koji žele nešto novo naučiti) vide kako se disk sa fizičkim oštećenjima može remapirati i korisiti i dalje. Naravno, ne za spremanje bitnih podataka.
Ponavljam - ovo neće spasiti fizičke bad sektore, ovim postupkom ćemo ih samo "izbaciti" iz uporabe. Ovakav disk ne koristite ni u ludilu kao sistemski niti kao disk za backup.
Popis (zasad) korištenih programa:
1. MHDD 4.6 sa UBCDa