Racunalo se ne pali

poruka: 2
|
čitano: 684
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Racunalo se ne pali
Lijep pozdrav.

Prije par dana mi se desilo da mi se usred normalnog browsanja na internetu iznenada ugasio kompjuter. Po nekim prvim dijagnozama sam mislio da je napajamje riknulo jer se pri stiskanju dugmeta za paljenje nista ne dogadja, ne reagira uopce. Narucio sam si bio novo napajanje i jucer navecer probao upaliti. Kompjuter je i dalje mrtav i ne reagira uopce, niti se ventilatori pale niti nista.

Molim za misljenje sto bi moglo biti, maticna?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Racunalo se ne pali
Rodić kaže...
..

Molim za misljenje sto bi moglo biti, maticna?

-to se ne radi tako.. tj već imaš vlastiti rezultat, vlastitog pogrešnog mišljenja-vjerovanja da je krivac napajanje.. :)

-mišljenje ima svatko.. moglo bi biti, palačinka.. zapravo ne, šansa-0%, moglo bi biti button on-off.. šansa 1%.. itd.. dok za kvalitetno mišljenje treba kvalitetne info-podatke-stanje-diagnostiku.. tj dok to ne radi čarobnakugla&grah jedini način za nešto bolje od nagađanja.

+ kvar, problem ne mora biti jedan, npr ako je napajanje crko, ne znači da nije i matična.. pa za sad nemaš ništa konkretno do tog što bi moglo biti, naprosto nema dovoljno kvalitetnih informacija za kvalitetno mišljenje a ovaj post ne riješava problem nego pokušava objasniti da je to pogrešan način ako se želi problem riješiti :) ok + nhf?

-ako neće paliti, .. kreneš od nule, rastaviš.. minimalni dio komponenti za test-paljenje je mbo+napajanje.. ako to ne daje nikakve znake, tad je jedno ili oboje crklo. .. ako daje, tek tad korak 2. do tad nema smisla jer bez drugih komopnenti ne možeš nastaviti dalje.. tj napajanje već imaš, ostaje druga mbo.. koju vjerojatno nemaš i koja bi bila prevelik trošak-rizik na ćoravo kupovati za test-potvrdu, no zato neke stvari rade serviseri koji to imaju ili ideš drugim putem dok eliminacijom ne ostane samo mbo kao moguć problem i tad reicmo znaš 99% da je matična crkla.

-jeftiniji način, prijatelj, drugo računalo, slično (intel-amd generacije..) tj tri osnovne komponente za paljenje su matična + cpu + ram uz napajanje koje ne ovisi o platformi, samo da je ispravno.

-bez rama može, test-paljenje i alarmi, no tad već znamo da barem nešto radi.. bez cpua može samo dio koji će dati dio potvrde da matična ili napajanje rade no ne baš sigurno-ispravno.. 

-sve ostale komponente su 'višak' pa i kućište jer može biti neki kratki spoj, bilo koji kabel-žica, grafička.. sve ostalo ukloniš kako bi eliminirao bilo koju mogućnost-uzrok.. tj samo osnovno-nužno je metodologija od nule koju moraš koristiti kad ne postoji prečica .. ili u servisu koji ima sve ostalo potrebno pa može npr cpu prebaciti i testirati .. ili ram ili miša ili gpu.. no tad jednu komponentu testira u 100% ispravnom računalu koje radi, tad se zna da je ta jedna komponenta ispravna ili kvar. .. pošto nisi servis (nemaš tih resursa) moraš ići od minimuma, eliminirati sve ostalo.. i ako to barem pali, bipa-zuji.. tad možeš korak dalje, bez tog servis-kvar.. mbo ili napajanje a pošto je napajanje već dodano tad ostaje mbo kao vjerojatni kvar, no ne mora biti dok ne eliminiraš ostalo + uvjek može biti više od jednog kvara .. pa možda staro napajanje radi, možda ne, možda je napajanje ubilo matičnu, možda matična napajanje.. a možda je i nešto treće crklo ili možda nije ništa nego neki kabel i kratki spoj pa kad rastaviš sve proradi..

-jesam li pomogao? .. zanemarivo malo, no to je metodologija.. nema preskakanja, nema čarobne kugle, tj možda na sreću netko pogodi što je kvar-uzrok no tad ti je lakše-korisnije igrati loto i dobiti jackpot :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice