PC mi ne prepoznaje grafu

poruka: 40
|
čitano: 6.623
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Mijenjao sam grafu i čulo se 5x beep s matične što je značilo da nešto nije uredu. Ishebo sam se dobrih sat vremena oko toga dok nisam probao staviti drugu grafu, sa njom je normalno radio (jedan beep). Tada kada sam vidio da nije u grafi problem jer sam ju spojio na drugi pc di je normalno radila, opet sam ju pokušao montirati i isto 5x beep. Rekoh ništa možda nešto nije u redu između te grafe i MBO idem staviti drugu grafu koja radi... Kada sam stavio grafu koja je radila i na njoj 5x beep, i ne radi. Radi mi samo integruša... Prilažem sliku ako vam može bit od pomoći. Molim pomoć ako ko zna šta bi moglo biti... :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Navedi detaljno o kojoj konfiguraciji se radi te navedi točne modele grafičkih kartica koje si testirao.

0 0 hvala 0
11 godina

Hvala ti unaprijed!!

PROCESOR: Intel I5 13400
MATIČNA PLOČA: B760 GAMING X DDR4
RAM : Kingston 2x16 Gb
GRAFIČKA KARTA: EVGA GeForce RTX 3070 FTW3 ULTRA GAMING - NERADI, MSI 3070 Gaming X trio - MALO RADI MALO NE RADI; Gigabyte 3070 Oc - jedino ona radi, tj nju jedino prepoznaje.
SSD DISK 1: Gigabyte SSD 256GB NVMe
HDD DISK: Toshiba 1TB

NAPAJANJE: Frotron 850W

Moj PC  
1 0 hvala 1
7 godina
Re: PC mi ne prepoznaje grafu

Probaj onu klasičnu foru, uzmi gumicu (za brisanje olovke) i očisti s njom kontakte na ovoj koja zajebava.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
11 godina

Otkuda mi gumica, završio sam školu pred 30 godina :))

Ne vjerujem da je u gumici problem, ako mi na dvije grafe neće a samo jednu s kojom sam napravio instalaciju windowsa oće......

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
Božoo kaže...

Otkuda mi gumica, završio sam školu pred 30 godina :))

Ne vjerujem da je u gumici problem, ako mi na dvije grafe neće a samo jednu s kojom sam napravio instalaciju windowsa oće......

BIOS najnoviji? Jesi probao testirati modul po modul RAM memorije?

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2023 10:00 (Valentin17).
7 godina

Posudi od nekoga, valjda netko u okolici ima školarca, ili kupi u prvom dućanu, košta par centi.

Kontakti oksidiraju i onda kad uštekaš grafu ne radi.

Česta pojava i kod grafe i rama.

Tebi se dogodi da na ovoj koja radi točno dio kontakta koji je u dodiru s kontaktom na ploči nije oksidirao i radi sve ok, a na ovoj drugoj taman jedan ili više kontakata dira na mjestu gdje je oksidiralo.

11 godina

Ma bacit ću ga kroz prozor...

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Božoo kaže...

Mijenjao sam grafu i čulo se 5x beep s matične što je značilo da nešto nije uredu. Ishebo sam se dobrih sat vremena oko toga dok nisam probao staviti drugu grafu, sa njom je normalno radio (jedan beep). Tada kada sam vidio da nije u grafi problem jer sam ju spojio na drugi pc di je normalno radila, opet sam ju pokušao montirati i isto 5x beep. Rekoh ništa možda nešto nije u redu između te grafe i MBO idem staviti drugu grafu koja radi... Kada sam stavio grafu koja je radila i na njoj 5x beep, i ne radi. Radi mi samo integruša... Prilažem sliku ako vam može bit od pomoći. Molim pomoć ako ko zna šta bi moglo biti... :(

Vidim da je generalno ugalvnom 5x beep kod GIGABYTEA problem s procesorom, na na neko cudo dosta ljudi ima problem kao ti i cisto sumnjam da je procesor problem, probaj ga izvadit i vratit pa vidjet da nema nesto u slotu od grafe, neki kazu disk je popravio problem neki ovo neki ono.

Jel ti svijetli VGA lampica na maticnoj? Ako imas indikatore naravnoj na toj ploci.

14 godina

Jesi li si prije zamjene dok je stara bila u kompu deinstal sa DDU?Clean and shutdown for instal new gpu.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2023 10:54 (dery).
14 godina
dery kaže...

Jesi li si prije zamjene dok je stara bila u kompu deinstal sa DDU?Clean and shutdown for instal new gpu.

-driveri-os nemaju veze s paljenjem-biosom-beepovima.. tj ddu s tim nema veze.

**

-ima veze: kvar npr mbo-pciex utora, napajanje, kontakti (ali manje za oksidaciju što sugerira gore post jer je novo.. više da sve dobro 'sjedi', pritisnuti..) i naravno postavke biosa, automatika-defaulti i neznanje juzera koji nešto promjeni bez da uđe u bios i 'učita' tj snimi postavke-promjenu.. tj moguće je banalno riješenje, ući u bios i izaći uz saveanje (f10..) pa da nakon tog radi.

+ novi uefi fičeri i sleep umjesto pravog gašenja, juzeru izgleda ugašeno.. os tad ne kreće od boota-paljenja nego nastavlja s radom tamo gdje je stao a komponente se ne mijenjaju na živo + pogotovo neiskusni koji zbog uštekavanja pod naponom (kad ne isključe struju) mogu lako spržiti ispravnu komponentu, tj u prvom pokušaju je nešto radilo, u drugom možda.. i što više takvih pokušaja veća je šansa da nešto crkne ili da je već crklo dok za promjenu bios mora detektirati promjenu hw-a, prijaviti-snimiti, tek tad komponenta može normalno raditi itd.

-ako je kvar, 90% mbo, za sad moguće kontakti + paljenje-gašenje, ulaz u bios i saveanje novih postavki itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Božoo kaže...

Ma bacit ću ga kroz prozor...

Nemoj bacat, ja ću ga uzet.

15 godina

Ufff... nvidia... smetje...

Nazalost, ali tako je!

AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
3 2 hvala 0
11 godina

Znam šta je. Trebam nabaviti stariji procesor da flasham bios, i to je sad problem, jer sa ovim procesom neda mi ni bios flashat...

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Kako s bilo kojom karticom udjes u win ako ti ploca ne podrzava cpu......
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
Božoo kaže...

Znam šta je. Trebam nabaviti stariji procesor da flasham bios, i to je sad problem, jer sa ovim procesom neda mi ni bios flashat...

Q flash gumb je ispod srednje donje rupe za šaraf na matičnoj a kod USB portova piše koji je za bios. Imaš na Youtube kako se to radi sa Gigabyte pločama.

4 godine
Damir22 kaže...
Kako s bilo kojom karticom udjes u win ako ti ploca ne podrzava cpu......

Kolko sam ja gledo prvi BIOS te ploce F1 podrzava njegov procesor, sve mi se cini ili je on napiso krivu maticnu ili krivi CPU. U svakom slucaju BIOS update mu ne skodi a ta ploca treba imat Q-Flash.

Procesor mu ocito radi ako je boot proso normalno, mozda je jednostavno sama maticna za zamjenu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2023 21:44 (Šima99).
7 godina
Božoo kaže...

Bazirano na ovome...

Dakle, ako je dosao do toga da udje u windowse, boota kompjuter, i shvati da neka druga graficka radi, onda problem nije u procesoru niti je update biosa rjesenje.

Takodjer, ako "radi integrusa", elem, opet procesor nije problem, niti update biosa rjesenje.

Jer, da je problem procesor, a update biosa rjesenje, niti u jednom mogucem slucaju nebi natjerao kompjuter da radi, s nikakvom grafickom, starom, novom, integriranom.....

Naravno, nista nece pokvariti ako napravi update na zadnju verziju biosa, no, za pocetak, da se skoncentrira na nesto drugo i trazi uzrok i rjesenje bilo gdje dalje, jer, u updateu biosa jednostavno nije.

Nije uporedba, no evo, na mojoj ploci niti jedna jedina starija kartica od ATI-a, tipa hd7xxx jednostavno ne radi. Kartica ispravna, radi u hrpi drugih kompjutera, kod mene - nema slike, kompjuter ne boota. Probao sve moguce i nemoguce, no, pronasao uzrok i rijesio problem nisam.

Jednostavno ne boota.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2023 22:24 (Damir22).
15 godina

kad petljaš s driverima, ploča se hoće naduriti i pravi se kako ne prepoznaje grafičku, iako su si zapravo jako dobre. proći će je. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Znači moram ili ne moram skinut proc i ram sa ploče prilikom takvog updejta?

Sad moram van iz kuće a kasnije ću vidjeti gdje mi je flash gumb na ploči..

Hvala ti puno!!

14 godina
Tko je sastavljao komp? Moguće je neki pin ispod procesora iskrivljen pa zeza kontakt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Božoo kaže...

-ne znaš ništa.. i na pamet ti padne najgore-najrizičnije, tj ako flashanje iz bilo kojeg razloga ne prođe imaš ciglu.. to se ne radi tako, tj metoda ćoravakoka nije preporučljiva kad postoji ozbiljan rizik ili prije bilo kojeg pokušaja-ideje trebaš znati uzrok-posljedice.

-odnosno, da bi otklonio bilo koji problem moraš znati uzrok, utvrditi ga.. ne samo nagađati (čak ni iskusniji, tj nagađanje koriste da brže dođu do uzroka ali tad ga provjere-potvrde... tek tad se nešto popravlja).

-uzrok ne može biti bios verzija, jer računalo radi, pali, uzrok ne može biti driver jer to nema veze s paljenjem-beepovima itd. .. ali može biti loš kontakt, napajanje, kao i bilo koji kvar pa i to da je druga gpu sad pokvarena i to iz istog razloga kao i prva npr ako je pogrešan napon iz bilo kojeg razloga i tad će svaka ispravna komponenta postati neispravna jer to je univerzalno pravilo tj isti parametri formule moraju dati isti rezultat, ne različit.. što god da je uzrok problema moraš ga prvo otkriti i tad popraviti ako je moguće, ne nabadati tj rizik...

7 godina
ihush kaže...

-ima veze: kvar npr mbo-pciex utora, napajanje, kontakti (ali manje za oksidaciju što sugerira gore post jer je novo.. više da sve dobro 'sjedi', pritisnuti..) 

O, viđao sam ja i na novim konfiguracijama...

Naravno, puno češće je na starijima, ali i na novoj ploči mogu opružni kontakti biti malo slabiji ili razmaknuti više od dozvoljene tolerancije i eto ti problema već nakon prvog uštekavanja...

A to je bar lako popravit.

Inače, dosta sam star pa se sjećam nekih ploča koje su imale i one opruge oko AGP/PCI-e slota, koje su pritiskale cijeli slot prema unutra, šteta kaj se to rijetko nalazi na pločama.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2023 9:37 (fer-de-lance).
3 godine

Kakve veze ima bios flash sa grafičkom koja ne radi!?Čudo!Majning kartice,i najvjerojatnije rekle svoje..

0 0 hvala 0
11 godina
ihush kaže...
Božoo kaže...

-ne znaš ništa.. i na pamet ti padne najgore-najrizičnije, tj ako flashanje iz bilo kojeg razloga ne prođe imaš ciglu.. to se ne radi tako, tj metoda ćoravakoka nije preporučljiva kad postoji ozbiljan rizik ili prije bilo kojeg pokušaja-ideje trebaš znati uzrok-posljedice.

-odnosno, da bi otklonio bilo koji problem moraš znati uzrok, utvrditi ga.. ne samo nagađati (čak ni iskusniji, tj nagađanje koriste da brže dođu do uzroka ali tad ga provjere-potvrde... tek tad se nešto popravlja).

-uzrok ne može biti bios verzija, jer računalo radi, pali, uzrok ne može biti driver jer to nema veze s paljenjem-beepovima itd. .. ali može biti loš kontakt, napajanje, kao i bilo koji kvar pa i to da je druga gpu sad pokvarena i to iz istog razloga kao i prva npr ako je pogrešan napon iz bilo kojeg razloga i tad će svaka ispravna komponenta postati neispravna jer to je univerzalno pravilo tj isti parametri formule moraju dati isti rezultat, ne različit.. što god da je uzrok problema moraš ga prvo otkriti i tad popraviti ako je moguće, ne nabadati tj rizik...

I šta bi bilo da ne prođe flash???

Izvadip bateriju i ponovno. Ne vidim problem kakvim ga ti opisuješ...

11 godina
renato1977 kaže...

Kakve veze ima bios flash sa grafičkom koja ne radi!?Čudo!Majning kartice,i najvjerojatnije rekle svoje..

U drugom mi kompu radi, tako da nije rekla svoje! 😏

11 godina
El Torro kaže...
Božoo kaže...

Q flash gumb je ispod srednje donje rupe za šaraf na matičnoj a kod USB portova piše koji je za bios. Imaš na Youtube kako se to radi sa Gigabyte pločama.

Hvala ti puno, spasio si me ima mi ploča taj gumb, kaži mi samo moram ili ne moram skinut proc i ram sa ploče prilikom takvog updejta?

7 godina
Bozo

Ako ti flashanje biosa ne prodje kako treba, imas mrtvu plocu, nikakvo vadjenje baterije ne pomaze, niti je moguce ponoviti postupak.

Da bi takvu plocu vratio u zivot, to zahtjeva znanje i metode koje su nedostizne za 99% kucnih korisnika.

No, ti slobodno ignoriraj sve koji ti govore da to nije rjesenje tvog problema.....
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Božoo kaže...
El Torro kaže...
Božoo kaže...

Hvala ti puno, spasio si me ima mi ploča taj gumb, kaži mi samo moram ili ne moram skinut proc i ram sa ploče prilikom takvog updejta?

-skinuti ram i proc? misliš da bez tih dijelova pc radi? zato to početnik ne treba raditi.

-možda mixaš s flashanjem biosa-firmwarea gpu? svaka komponenta ima svoj bios, koji možemo zvati biosom ili firmwareom ili driver ili os .. tj sve to je soft samo druga klasifikacija iste stvari, tj u slučaju komponente nešto osnovnog za paljenje-bios-post kad os preuzme dalje..

-gpu za rudarenje se flešaju-modificiraju.. možda treba vratiti pravi-normalan firmware.. možda su u šumici, možda nije dovoljno dobro-rizik.

-možda možeš soft-flashom, možda ti treba čip-krokodilke-programator (jer proizvođač otežava namjerno takve modifikacije). Umjesto možda, da bi bilo što popravio ili dobro napravio moraš znati, čime, kako, postupak, pravila, alat bilo soft ili hw kao programator itd. tj to je sigurno kao i to da tek kad znaš što je uzrok problema možeš ga pokušati otkloniti, dok problem može biti jedan ili više, lako se bilo što ispravnog pokvari dok obrntuo neće baš itd.. tj to je sigurno, različito od možda... pa razmsli tj ako si s tom namjerom kupio mining gpu i prihvatio rizik da je smeće, tad ok.. no možeš uništiti računalo-mbo jer za sve treba znanje, ne samo kliknext tj manja šansa je nego dobiti na lotu da ćeš nabosti točno, više da ćeš napraviti veći problem itd.

11 godina

Molim moderatora da zaključa temu, riješio sam problem a počela su lupetanja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice