Nakon novih komponenti PC neće bootat u Windowse

poruka: 6
|
čitano: 1.107
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
offline
Nakon novih komponenti PC neće bootat u Windowse

Pozdrav svima,

 

jučer sam ugradio novu matičnu,RAM,procesor i hlađenje.

Nakon toga sam upalio PC i bootao mi se u BIOS.

Probao sam zaista puno toga,ali mi se konstantno boota u BIOS.

Jučer sam pokušavao 7 sati i sad sam već izgubio nadu,pa vas molim ako znate da mi kažete što učiniti?

 

Ovo su nove komponente:

MSI Z490 Tomahawk

i7 10700KF

2x8 DDR4

Arctic Liquid Freezer ii 360

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Nakon novih komponenti PC neće bootat u Window

Glupo pitanje ali jesi instalirao windowse ? Uvijek napravim fresh install kada stavim novu maticnu/cpu...

 

Ako zelis da boota windows koji je bio na staroj maticnoj postoji dosta faktora da ti to ne uspije/da imas problema s tim

 

Pogledaj u BIOSu nove maticne koji joj je boot mode, stavi ga na Legacy/MBR mode jer moguce da pokusava bootat UEFI 

 

Isto tako, ako uspijes dignut windowse bootaj u safe modu sa networkingom kako bi mogao auto updateati drivere nove bez ometanja 3rd party programa

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2020 15:28 (qwertYxoZ).
10 godina
offline
Nakon novih komponenti PC neće bootat u Windowse

pa zar ne moraš uvijek na novo windowse instalirat nakon što promjeniš matičnu i/ili procesor

Moj PC  
2 0 hvala 2
11 godina
offline
Re: Nakon novih komponenti PC neće bootat u Window

Ne moraš ali se jako preporuča jer ces skoro uvijek imati nekih problema sa crashanjem, lagom, odjednom prestane radit ekran itd itd

11 godina
offline
Re: Nakon novih komponenti PC neće bootat u Window
qwertYxoZ kaže...

Glupo pitanje ali jesi instalirao windowse ? Uvijek napravim fresh install kada stavim novu maticnu/cpu...

 

Ako zelis da boota windows koji je bio na staroj maticnoj postoji dosta faktora da ti to ne uspije/da imas problema s tim

 

Pogledaj u BIOSu nove maticne koji joj je boot mode, stavi ga na Legacy/MBR mode jer moguce da pokusava bootat UEFI 

 

Isto tako, ako uspijes dignut windowse bootaj u safe modu sa networkingom kako bi mogao auto updateati drivere nove bez ometanja 3rd party programa

 Imam instalirane Windowse na tom starom HDDu.

Možeš li mi reći da li se moraju reinstalirati Windowsi kad se stavlja nova grafička?

Inače,postoji li način da si sačuvam savegameove od igara,jer ih nisam napravio backup?

15 godina
offline
Re: Nakon novih komponenti PC neće bootat u Window

-ne postoji boot u bios.. tj boota se os, s medija, dok je bios ono što kontrolira rad računala-hw i prosljeđuje na bootanje u post-u.

 

za početak, to je normalno :)

prvi korak, sve mora biti ispravno, kompatibilno npr cpu-ram s verzijom biosa i podešeno.

-bosu je svejedno kako podešeno, tj on to nudi a podešavaš prema potrebama osa tk kompatibilnost-requirementsi ili ono što želiš kad je izbor kao jezik, datum ili mod rada uefi-gpt ili legacy-mbr itd itd.

 

inače os se kod izmjene zbog licence recimo ne želi upaliti.. tj ovisi koji os, verzija-licenca, time i aktivacija-zaštita. Da je staro crklo tad samo novo-identično + jednako podešeno možda boota ali zbog promjene vezanog hw, tj mbo-id je dio aktivacije, win to ne mora dozvoliti tj zaštita.. no to recimo ne mora biti problem.

-da bi se os učitao (ili ono što radi boot..) potrebni su driveri i ako si promijenio mbo tad su svi postojeći-instalirani pogrešni, dizel-benzin.. tj imaš novi auto, novo gorivo mada ti je staro ostalo i ti bi ga potrošio.

tak da su ta dva razloga dovoljna da se win ne boota, ne može ili neće, isto ti je (rezultat)..

ono što možeš je podesiti bios onako kako je prije bio podešen ... tj ako je hdd bio u ide-ahci-raid modu tad opet u taj isiti mod, ako je uefi-gpt tad tako ako je bio legacy-mbr tad tako.. tj sve uefi-sec-boot povezane opcije moraš podesiti jednako jer to je kompatibilnost i tek tad disk-boot-medij može raditi tj odnosi se upravo na to, gpt je particijska shema za boot, ne neki kolač, tetris i sl. nego osnova ispod haube kao motor auta ili kotač dok po pruzi vozi vlak i njegov kotač mora biti takav da odgovara šinanma (širina) ili je na pogrešnoj pruzi i tad ne može voziti. .. slikovoto ali jasno? :)

 

-naravno kako se stvari mijenjaju možda ni nemaš sve legacy opcije, tj ogovroiti kako-što podesiti dok ne znamo kako je bilo.. pa vidiš što imaš i ako ništa drugo ćoravakoka metodom (ili RTFM) mijenjaš dok ne pogodiš pravu kombinaciju. Npr ako si koristio neku dodatnu zaštitu tad možda ne možeš ništa..

 

-s druge strane, nov-čist pc možeš podesiti i instalirati os kao clean, nevažno u kojem je modu tj ako nije nekompatibilno.. npr ako je sad defaultno bios podesio sve u uefi-gpt.. install će instalirati u tom modu i radit će.

-ali, pošto je već prije disk u nekom modu posotji šansa 50:50 da je u dobrom-pogrešnom, gpt-mbr tj ako je u pogrešnom ili brišeš disk (ode sve) ili promjeniš postavku biosa u drugi mod i ponovo bootaš install..

-naravno moraš imati install (stikić-bootabilan medij..) a on također može biti u jednom ili oba moda i moraš bootati u odgovarajućem tj ovisi o biosu-postavkama-ponuđenom i samom stikiću kako je napravljen.. tj možeš ga sad napraviti mctoolom ili rufusom, novi 2004.. mctool radi superfloppy-fat32-oba, rufus gpt-mbr podešavaš i tad znaš + ali važnij je bios + postavke + CMS/QMB tj bootmeni tj ne ući u bios nego koristiti boot (order) tipke za izbor boot medija jer tad vidiš boot medij tj tad kad ga vidiš, vidiš i mod gpt-mbr i možeš izabrati odgovarajući, dok ne vidiš i ne biraš automatika biosa radi po svom i tad možda radi ili ne.. i ako ne radi ne možeš nego cms-om tj ovisi što bios u postavkama nudi a legacy od prije se sve više napušta (i tad po logici stari sys je vjerojatno u legac-mbr modu a novi u uefi-gpt modu pa zato ne radi..).

 

-jednostavno? :) pa zapravo je.

no to je tek dio priče.. tj tek kad to podesiš možda bootaš win, jer win to može.. tj ovisi o licenci i prijašnjem installu + razlici chipseta i svih drivera, appsa, utilsa koji mogu smetati npr antivirus, enkripcija itd.

ali ako se tad win upali, prvo ide install chipset drivera pa ostalih, jer tad se sav hw ponovo detektira tj popravak vs clean install .. može biti brže clean install + tad mora raditi ali tad gubiš postavke + moraš sve instalirati na novo, apps-igre itd.. no to je uvjek najbolji način tj čisti start je optimalan.

-dovoljno je da imaš pravi install medij, ne moraš instalirati-brisati os.. tj tako vidiš i podesiš, jedan ili drugi mod, vidiš kvar ako ne radi itd. pa ubaci stikić, bootaj, podesi bios, bootaj ponovo i vidiš razliku.

-kad sve podesiš, možda se upali win, tj vidjet ćeš logo i poruke ili grešku.. tad znaš moraš li clean ili ćeš to preskočiti.

-cms/qbm.. je obično neka ftipka, f8-12.. ili esc ili .. slično kao i za ulaz u bios. Koje tipke? piše u rtfm ili google za tvoju mbo .. f1-f2 f8, f12.. 90% su te + obično piše na ekranu POSTa (paljenje bios-inicijalizacija) ali može prebrzo otići ili se slika još ne pojavi na ekranu.. zato to tipkaš čim stisneš paljenje par sekundi kasnije je prekasno.

 

+ kad te automatika baci u bios.. to obično znači da: ... moraš podesiti bios, tj kad je podešeno save&exit ili da imaš neki problem npr nekompatibilan cpu-ram-vga.. ili da nema boot medija. Automatika te tad gurne u bios, slično i nakon nestanka struje, tj iduća automatika koja se može desiti je win chkdsk i sl.

- nije neobično da neki modul rama ne sjedi ili ne radi, nije neobično da verzija biosa ne prepozna cpu.. novo je novo i ponekad je potrebno update-flash biosa mada bi trgovine (distributeri) to trebale obaviti prije prodaje. Ponekad moraš posuditi stariji cpu da to obaviš itd.

.. i zato se s tim ne treba petljati dok to ne napraviš par puta (kvaka 22, ne možeš prvi put znati, tj moraš probati i tako naučiš...) no zato ne slažu svi korisnici računalo nego to radi onaj tko zna, upaliti.. dalje je lako, klik-next :)

 

+ banalne sitnice/greške npr nisi dobro uštekao neki kabel, sata-data/power, sve prođeš, provjeriš.. pa čak i redosljed utora za ram, prvi-zadnji.. ili jedan modul. Sve možeš probavati sa nekim boot medijem-stikićem tj disk može biti odspojen dok sve ne podesiš tj tako ga čuvaš od problema koji može stvoriti pogrešan boot-mod i npr chkdsk .. tj tako se disk zbrljavi u par paljenja ili ga win ubije (zaštita-licenca)..  a dok sve pogodiš-podesiš možda treba više pokušaja-promjena.. i zato disk s win posljednji spojiš i tad 90% da će upaliti (ili neće) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice