Komp ne boota nakon instalacije sustava

poruka: 8
|
čitano: 1.409
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Bok

Uzeo sam komp

Ryzen 1600 AF

16gb ddr4

B450 Aours Elite

Crucial MX300 SSD

Problem je sljedeci:

nakon instalacije sustava, sve uredno prode, no kada izvadim stick i idem bootat, ako je CSM ugasen komp sam ude u bios, ako je upaljen onda mi dode ona poruka No boot device, press any key to reboot. Vec sam lud, nisam pametan sto da napravim. SSD je u slotu ispod graficke, u drugom slotu ga ne prepozna uopce. Bios sam najnoviji flashao.\

Ssd je jedini spojen, nema nista sata spojeno tak da nije do tog.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 15:00 (Tony1999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Komp ne boota nakon instalacije sustava

cms se ne pali-gasi tj ne mijenaš postavke koje su osnova kompatibilnosti-boota, uefi-gpt ili legacy-mbr.. odnosno, bios+disk moraju biti sukladni-podešeni, ako nisu ili podesiš ili ponoviš clean install (moraš obrisati disk, inicijalizirati u novom-drugom modu ovisno što želiš/možeš gpt-ili-mbr..)

+ ostale bios postavke kao enable-disable, boot, uređaj-kontroler npr koji kontroler je o(ne)mogućen za boot, tj ako je samo usb, tad imaš ili kvar ili pogrešne postavke

-reset biosa, sve od nule, s pravim-ispravnim installerom i tad ako nije kvar mora raditi. Instalacija je cca 5-15 min.. ponovi, sve ostalo je sporije-duže ili traži uzrok-fix što može trajati satima-danima..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 15:29 (ihush).
14 godina

Radio sam s Rufusom, i MBR i GPT instalaciju, probao sam MBR sa CMS Enable i GPT sa CMS Disable. Kada radim GBT i CMS Disable uopce mi ne prepoznaje ssd pod boot devices, kad radim sa MBR i GPT Enable dobijem screen Reboot and Select proper Boot device.

Prijasnjem vlasniku na SATA ssdu je radilo nornalno

Fora je sto ne prepoznaje uopce m.2 dok je CMS Disable, dok sad sam spojio i svoj Kingstone i prepoznaje ga normalno na CMS Disable. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 15:40 (Tony1999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-nema veze koji mod koristiš.. kad je disk jednom inicijaliziran u jednom modu, u drugom ne može raditi dok ga opet ne obišeš-inicijaliziraš u odgovarajućem-drugom modu neovisno mbr-gpt ista pravila, tj to se ne mijenja kao što ne točiš malo dizel-super u auto za probu..

naravno da je na sata ssdu radilo nornalno, jer sam sata ili ssd s tim nemaju veze, tj to je 'samo' boot-mod, dok je medij samo medij, kontroler je samo kontroler.. problem je što SVE mora biti sukladno-kompatibilno-podešeno. bios+disk+install... bios podesiš, biraš, medij imaš-napraviš ili mctool-superfloppy (na tisućui mjesta pišem isto, nije rufus dobar-loš, to je samo alat koji nudi mogućnosti ali tad treba znati što-kako-zašto, mctool ne nudi ništa, radi.. svi rade isto, ne radi to rufus ili mctool nego sam os, particiju, aktivno-boot-oznaka + copy..

dodatni problem, ovisno o biosu tj kako je povezano, neke opcije se izmjenom moraju snimiti-reboot.. tek tad imaš dalje izbor u biosu, sve povezano s uefijem može biti problem, npr isključiti fastboot, isključiti sec.boot, podesiti ide-ahci-radi.. mod rada diska (za ssd zbog TRIMa preporuka ahci, kad postoji drugačija potreba može i drugi mod ide-raid..) i kod svake promjene može se lančano promijeniti i neka od moda rada diska-kontroler kao nrp secboot i ahci, dok je za boot po ms uvjetima potreban uefi 2.3, 64bitni os kao w10, slat2, dx90c+ tj dx11-12 jer je ono stari minimum za aero itd itd tj to su sve preduvjeti za install osa i sve mora biti podešeno tj možda je podržano ali ako je u biosu drugačije podešeno imaš problem ... pa do tog da je loš install medij, ponovo napraviti ili da je kvar diska, npr bootsektor-firmware i sl možda badclusteri-realokacija-zamrznuto, možda nešto deseto kao sitnica.. no sve to nekako prepoznaš a po navedenom 'samo' je problem standard-kompatibilnost tj mbr-gpt..

pa zato, kreni redom, nema preskakanja.. reset biosa, + podešavanje (ne znači da nešto moraš mijenjati, nego provjeiriš, prođeš-vidiš..), novi medij koji mora biti bootabilan i podržavati željeni mod, npr gpt .. ili mbr ili superfloppy.. i tad bootaš, obrišeš postojeće particije-diks, diskpart-cleanup.. i tek tad ga inicijaliziraš u željenom modu.

-ne diraš ni boot order u biosu, tj ok je prvo disk-hdd-ssd, ne usb, nego koristiš cms za izbor boot medija i tad ovisno o biosu i mediju vidiš jedan ili oba moda i bootaš u željenom gpt-mbr. To nema veze s orderom tj tad buta redosljedom automatike biosa, možda gpt možda mbr..

-nakon kopiranja sa stikića ide prvi reboot.. i tad već znaš jel sve ok, bootabilno, tj ako je tad ok, tad uopće nije problem boot gpt-mbr-uefi nego nešto sasvim treće.. neka komponenta kao mbo ili loš install-pirat itd.. (mctool radi samo s originalima, nemodificirano-čisto, kao dvd2usb.. rufus snima sve tj ne provjerava, skini čist-origigi win-iso, ako je pc ispravan mora raditi..).

+ cms .. to je samo omogućen meni ili onemogućen, tj ne znači da je uefi-gpt ili mbr.. nema smisla onemogućavati ga, osim ako je tako uvjetno-lančano izveden bios ili možda u dva restrarta za podešavanje biosa.. podesi i ne čačkaj nakon toga, tj to se ne mijenja tj ako mijenjaš to znači clean od nule..

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 15:56 (ihush).
14 godina

Je li dovoljno to što u Windowsu formatiram pri instalaciji ili trebam bootat neki partiton Wizard i nove particije napraviti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-netrebaš ništa osim installer-boot medija tj to radi sam os.. kad bootaš shift+f10 u cmd, diskpart, select disk-clean.. dalje nextaš. Sve iz win ili nekim drugim alatom možeš napraviti jednako ali i pogrešno tj svi disk-part manageri rade isto, sve su to isti alati i koriste ono što može os ne oni nešto posebno-sami..

-možeš, npr u win, probaj istu stvar, diskmanager ne nudi sve opcije ali možeš ga držati otvorenog i vidjeti paralelno što se dešava tj nakon clean će ti se pojaviti novi disk i ponuditi inicijalizaciju u gpt-i-mbr modu.. particije ne radiš tj to će sam installer.. tj sve to je nepotrebno ali možeš probati, naučiti .. upravo to jev rijeme kad to možeš isporbavati, kad jednom složiš win tad više ne diraš disk-mod..

14 godina

Krepo disk, probao s frendovim i radi, ovaj ne radi u frendovom kompu

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

opet.. vjerojatno si u pravu, vjerojatno je kvar.. ali ne mora biti, tj ovisi o postavkama kao sec.boot + ostalo i tad nema diska, nema boota tj nisi opisao što si probao, kako .. i tad ti je zaključak možda pogrešan.

-naravno, ako staviš drugi (ispravan) disk tad je to.. ali može i dalje biti isto, ako nije kvar diska nego postavke-mod-zaštita, što tad?

edit: .. jer, da je problem disk-kvar, tad je za očekivati da sam installer-procedura javi grešku-problem, dok ti kažeš da to prođe, do restarta.. i zato možda nije disk.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 18:52 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice