Kako instalirati windowse?

poruka: 8
|
čitano: 2.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Slozio sam kompjuter sa slijedecim komponentama:

CPU:AMD Athlon 64x2 5000

MBO:Gigabyte MA78GM-S2H

HD:Segate Baraccuda 250gb

MEM:Gskill 2gb

DVD BURN:LG 22x

PSU:Crosair 550w

Kompjuter radi ali ne znam kako ubaciti windows xp tj. kako pokrenuti cd za instalaciju.Jos me zanima da li treba uraditi nesto poslije instalacije windowsa da bi sve radilo kako treba?Molim vas za pomoc.Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kako instalirati windowse?

Prvo moras prebaciti u BIOS-u da ti je first boot device dvd-rom.

U BIOS ulazis tako da kad upalis racunalo stisces tipku DEL, mozes provjeriti u manualu od maticne koju tocno tipku moras stisnuti za ulazak u BIOS.

Spremis postavke. Sada ce ti kod iduceg bootanja, ako je instalacijski cd od XP-a u dvd-romu, pokrenuti instalaciju.

Preporuka je da napravis jednu particiju od cca. 15 GB na koju ces instalirati XP. Ponuditi ce ti kreiranje particije na pocetku.

Dalje samo slijedis upute.

Kad se prvi put podignu XP s diska morati ces instalirati sve drivere koje nisu prepoznali windowsi. Imas sve drivere na cd-ima koje si dobio s komponentama.

Stavi si i sve Service Packove prije nego se spojis prvi put na internet. A bilo bi dobro i da napravis image cijele particije C: nakon sto instaliras sve drivere i service packove.

Iz windowsa kreiras particiju od ostatka neformatiranog diska. Ili vise njih to je tvoja odluka.

Start -> Settings -> Control Panel-> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management

Probaj i preko Googla potraziti kakav tutorijal s slikama.

17 godina
neaktivan

Kolega ti je sve objasnio.

A osim toga imaš kompletnu proceduru sa slikama na

http://www.petri.co.il/install_windows_xp_pro.htm

Google je čudo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Napravio sam kako si napisao.Medjutim kompjuter se pali ali dvd rom se ne pali.Kao da ga ne raspoznaje ili nesto drugo.Probao sam nekoliko cd-ova ali uvijek isto.Mislim da sam dobro spojio dvd rom.Dva kabla,jedan u maticnu drugi u napajanje.Dvd rom je LG 22x sata.

16 godina
neaktivan

dali ti uopce vrti cd pri paljenju pc-a?

provjeri u biosu dali ti je DVD pod master ili slave, primary ili secondary...mozda je u tom problem :s

ako si sve dobro spojio kako kazes, pri paljenju (ako si postavio DVD na 1st boot device,kao sto ti kolega napisao gore) onda bi ti trebalo ocitat cd i pisati ti da pritisnes "any key to continue"...

17 godina
neaktivan

Ako nisu SATA uredaji pogledaj jesi stavio jumpere na master ili slave.

Ako imas na istom podatkovnom (ne od napajanja) kablu recimo hard disk i dvd-rom.

Moras staviti jumpere da ti je jedan master, a drugi slave. Ako su oba na master ili oba na slave doci ce do kolizije.

Imas nacrtano i na disku i na dvd-romu na koje pinove moras postaviti jumpere da ti bude u odredenom rezimu rada.

Obicno se stavlja disk na master, a dvd na slave.

PATA kablovi su ti siroki oko 4-5 cm i plosnati su. A SATA kablovi su siroki samo 1-1,5 cm. Mozes i prema tome vidjeti sta imas, ako nisi siguran.

Pogledaj i u manualu od maticne mozda tamo imas kakvo rjesenje.

Kad udes u BIOS mozes vidjeti na kojem ti je kanalu sta i da li ti je sve prepoznalo.

SATA

PATA

17 godina
neaktivan

Sve je SATA i hard disk i dvd rom.Na maticnoj ploci ima 5 SATA prikljucaka.U jedan sam utaknuo dvd rom a u drugi hard disk.Medjutim koliko vidim kompjuter to ne raspoznaje.Ne znam kako da u BIOS-u to podesim.

17 godina
neaktivan

Jesi pogledao u manualu sto ti pise?

Znaci vidio si u BIOS-u da ti ne prepoznaje disk ili snimac.

Probaj prebaciti u druge SATA konektore, a moze biti i greska u kablovima, ali malo vjerovatno.

Bilo bi najbolje kada bi mogao spojiti kod nekog frenda da vidis oce kod njega raditi i kad bi probao spojiti njegove komponente na svoj komp.

Tako bi najlakse vidio u cemu je problem.

Ja imam Gigabyte plocu i u manualu je sve objasnjeno cemu sta sluzi i sta treba ukljuciti.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice