GTX 670 - Startup problemi i artefakti

poruka: 7
|
čitano: 740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Startup problemi i artefakti

Konfiguracija:

MBO: Biostar A770 A2G+

CPU: Phenom II X4 945 3,00 Ghz

RAM: 2 × 4GB DDR2 800 MHz 

GPU: ASUS GeForce GTX 670 Direct CU II TOP 2 GB

PSU: Cooler Master 600W Elite Power

HDD: 300GB

Do sada je sve normalno radilo, dakle sve komponente su u ovom računalu već neko vrijeme i nemaju više garanciju. 

Neki dan komp se resetirao i kad je trebao startat windows opet bi se srušio, a prilikom startup-a pojavili su se dvije horizontalne crte te ljubičasta slova (na mjestima gdje bi inače bila bijela)...

Ono što sam ja do sada probao je:

1. U safe mod-u sam izbrisao drivere od grafe (pomoću "Display Driver Uninstaller-a") i resetirao komp, artefakti na startup-u su ostali (dvije crtice) ali je u windows ušao normalno. U windowsu sam ponovo instalirao nove drivere i resetirao računalo, kad je trebalo opet uć u windows, komp se resetirao. Razne verzije drivera sam brisao i instaliravao nekoliko puta, ali učinak isti: artefakti na startup-u ostali a prilikom startanja windows bi se resetirao... U windowsu (bilo u safe ili normal modu) nije bilo nikakvih artefakata...

2. GTX 670 sam zamjenio sa starom Nvidia 9500 GT. Artefakata na startupu nije bilo, a u windows je ušao normalno.

Sve se čini da je problem u grafi, ali bih volio biti siguran da je problem u njoj prije nego li ju u potpunosti zamjenim. Ako je ona, postoji li način da se ona popravi (možda u nekom servisu), znam da se može ispeći, ali pretpostavljam da je to sve kratkog vijeka.

Dakle imate li kakav prijedlog što da probam učiniti prije kupnje nove grafe i postoji li mogućnost da problem leži ipak u nekoj drugoj komponenti?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Re: Startup problemi i artefakti

Po svemu što si napisao i napravio, uzrok je tvoja grafička. Da je negdje nosiš na popravak ne. Ostaje ti da je ispečeš i nadaš se najboljem. Ili uzmeš novu karticu, u tom rangu 670tke nisu skupe.

skorvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
8 godina
neaktivan

U redu onda, drugih komentara nema, čini se da se radi o grafičkoj.

Imam još samo par pitanja, ako netko zna odgovor (da ne moram ponovo u drugim temama pitat i opisivat problem):

1. Ima li negdje više manje kvalitetnih uputstava za pećenje grafičkih kartica?

2. Kolko mogu dobit u prodaji za svoju neispravnu GTX 670 ?

3. U rangu GTX 670, koju zamjenu za nju bih trebao tražit?

4. Pošto je cijelo računalo zastarjelo, možda bih trebao uzet neku jeftinu grafu do toga dok cijeli komp ne zamjenim novim, stoga ima li ko kakkvu preporuku za neku jeftinu grafičku karticu do nekih 500kn (može i malo više ako vrijedi) ? 

0 0 hvala 0
17 godina
Re: GTX 670 - Startup problemi i artefakti
Projekt7 kaže...

U redu onda, drugih komentara nema, čini se da se radi o grafičkoj.

Imam još samo par pitanja, ako netko zna odgovor (da ne moram ponovo u drugim temama pitat i opisivat problem):

1. Ima li negdje više manje kvalitetnih uputstava za pećenje grafičkih kartica?

2. Kolko mogu dobit u prodaji za svoju neispravnu GTX 670 ?

3. U rangu GTX 670, koju zamjenu za nju bih trebao tražit?

4. Pošto je cijelo računalo zastarjelo, možda bih trebao uzet neku jeftinu grafu do toga dok cijeli komp ne zamjenim novim, stoga ima li ko kakkvu preporuku za neku jeftinu grafičku karticu do nekih 500kn (može i malo više ako vrijedi) ? 

1- http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/popravak-graficke-kartice-koristenjem-pecnice/67886.aspx?jumpto=5157247&sort=asc&view=flat

2 - Vrlo malo ili ništa, ipak je neispravna, možda kome trebaju neki rezervni dijelovi tipa ventilatora i sl. 

3 - http://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html

4 -  pitaj u ovoj temi  - http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/vodic-odabir-graficke-kartice/28804.aspx?page=904&jumpto=5177348&sort=asc&view=flat

Vjerojatno jena tvojoj 670 počeo otkazivati VRAM, eventualno da prije zamjene i pečnice probaš smanjiti brzinu GPU i VRAM-a sa MSI Afterburnerom da vidiš da li će pomoći. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2016 9:47 (boxer).
8 godina
neaktivan
boxer kaže...

Vjerojatno jena tvojoj 670 počeo otkazivati VRAM, eventualno da prije zamjene i pečnice probaš smanjiti brzinu GPU i VRAM-a sa MSI Afterburnerom da vidiš da li će pomoći. 

U redu, nakon što sam u "safe modu" izbrisao ponovo drivere, ušao sam normalno u windows. Preuzeo sam MSI Afterburner sa službene stranice i instalirao ga. Ono što sada predstavlja problem je što ne vidim kako u tom programu promjeniti brzinu GBU-a i VRAM kada mi program ne prepoznaje grafičku, a to je (pretpostavljam) posljedica toga što za grafičku nisam instalirao drivere, jer da jesam nakon resetiranja više ponovo ne bi mogao ući normalno u windows (kao što sam u prvoj poruci napisao). U programu umjesto "GTX 670" piše "Standard VGA Graphics Adapter" i to ne mogu promijenit, kao što mi neda ni da mijenjam ostale varijable: brzinu, voltažu... Na mjestu gdje piše iskorištenost GPU-a, ona stalno pada pa raste sa 0 na 100%

U prilogu sam dao screenshot podataka iz programa GPU-Z i MSI Afterburner

Samo da sumiram problem, ukoliko sam se gore loše izrazio, dakle u windowsu nema nikakvih artefakata i bez drivera ga mogu normalno koristit za internet i slično, ali zato artefakata ima na samom startup-u i to dvije crtice i par ljubičastih slova. Čim instaliram drivere za grafu ne mogu više ući u windows već se komp resetira.

17 godina

Ako imaš mogućnost možeš još pokušati i probati 670 u drugom PC i viditi hoće li i tamo biti artefakata i restarta sistema, mada sudeći po svemu ako 9500 radi OK, a 670 neće niti bootati sistem onda bi se moglo sa većom sigurnošću govoriti o defektu kartice.  

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
boxer kaže...

Ako imaš mogućnost možeš još pokušati i probati 670 u drugom PC i viditi hoće li i tamo biti artefakata i restarta sistema, mada sudeći po svemu ako 9500 radi OK, a 670 neće niti bootati sistem onda bi se moglo sa većom sigurnošću govoriti o defektu kartice.  

Imam računalo s napajanjem od 420 W (LC Power) na koje bih za to trebao priključit dva 6 pinska konektora te iskopčat HDD. Teoretski bih mogao na njega spojit grafičku, samo ne znam može li se grafička ili neka druga komponenta dodatno oštetit ukoliko ju spajam na takvo napajanje?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice