Eksterni disk nije dostupan

poruka: 15
|
čitano: 4.586
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Eksterni disk nije dostupan

Zdravo,

 

Kada kliknem na eksterni disk (Adata Nobility NH92), pojavi mi se obavijest da Morate formatirati disk prije nego što ga koristite i druga poruka Mjesto nije dostupno E:/nije dostupan. The volume does not contain a recognized file system. Please make sure that all required file system drivers are loaded and that the volume is not corrupted.

 

Probao sam uraditi command CHKDSK E: /F /R /X, ali mi je prikazalo:

The type of the file system is NTFS.
The first NTFS boot sector is unreadable or corrupt.
Reading second NTFS boot sector instead.
Unable to determine volume version and state. CHKDSK aborted.

 

Na Hard disk sentinelu piše da je performance i health 100%

 

Također sam probao uraditi preporuke s neta, podešavanje na StorageDevicePolicies

 

Ovaj problem mi se pojavio kada se Photoshop zaledio, zablokirao, a datoteke su mi bile na tom eksternom disku. Javlja se problem s ovim eskternim diskom i na drugim računarima

 

Spajam ga na USB 3.0 port na matičnoj ploči, tvornični vanjski disk

 

Windows 10 Pro

RAM 8 GB

AMD Ryzen 5 1600x Six-core processor 3.60 GHz

64-bit

 

Moje je pitanje mogu li nešto napraviti da ne moram raditi formatiranje diska i traženje nekog softwarea da mi vrati datoteke? Postoji li neki način da se disk popravi

 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Eksterni disk nije dostupan

Pa pokreni surface test kada vec imas sentinel. Tih 100% nista ne znaci. Mada mislim da je disku vrijeme uplatiti posljednju pomast i misu, te izbrojiti 100 ocenasa da se vrati sto se moze kada vec nije radio ni na ostalim racunalima.

 
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Eksterni disk nije dostupan

Koji je najbolji program za data recovery s eksternog?

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan

-onaj koji spasi potrebno.. :)

 

razni alati, nude isto-slično, no kao sa svakim alatom nije tajna u alatu nego znanju-majstoru koji u slučaju kvara mora unaprijed znati moguće ishode-probleme-rizike.. i svaki pokušaj može biti posljednji-šansa koji može biti i propušten recimo ako nemaš odgovarajući storage za kopiranje.

 

-uzrok, pošto je ext.usb tad postoji dobra šansa da je disk ok, da je problem nastao na usb-kanalu, kontroler-kabel-napon.. tj ako se nešto zbrljavilo ne znači da je fizički kvar diska koji je u definiciji nepopravljiv.

-npr dovoljno da bez procedure saferemovanja odspojiš disk i da se zbrljavi particija.. tad je disk ispravan fizički, no logički-soft ne znači da nećeš izgubiti podatke.

 

-ako je otišla particijska tablica, nema sadržaja-toc-a.. tad ti je jedan od načina 'pješice' čitanje svih sektora i algoritam to kombinira sa svim ostalim sektorima (kao slaganje puzzle) kako bi rekonsturirao sadržaj, tj sektori-clusteri su adrese-mjesta na kojima je neki file zapisan i što je veći file to je više tih sektora tj veća puzzle za složiti a time i teža-sporija.. to može trajati danima pa čak i da tad fizički crkne disk jer su to sati rada kontrolera..

-suprotno-idealno, jednostavno vratiš particiju nazad, kao undelete, unformat.. recovery i svaki alat nudi nešto, no ne rade svi jednako + opcije.. a za pravi izbor treba iskustvo + nešto kao instinkt pa čak i zvuk-miris diska itd. :)

 

-kakav je kvar, manji-veći, možeš li za minutu vratiti sve ili možda danima barem neki dio? to znaš tek kad probaš-provjeriš, ne ovako iz čarobne kugle tj svaki kvar-problem je slučaj za sebe.

-prvo, eliminiraj usb-ladicu/kutiju.. npr ako je usb kontroler (na mbo ili u ext.kućištu -elektronika-usb-sata kontroler) tad je recimo disk ispravan.. možda s ponekom greškom zbog rušenja appsa-photošopa..

izvadiš disk i spojiš direktno na sata.. pod uvjetom da je sata i da je standardan konektor.. :) ako nije standardni tad to neće ići,.. tj tad ne možeš brzo zaključiti dali je kvar sama ladica ili disk.. dako je ladica nabavi se druga no ovisi koji konektor.standard..

 

-chkdsk... već prvi korak je pogrešan, mada se to naravno preporuča.. to je problem iskustva, tj prije nego pokušaš s chkdskom moraš znati koji je uzrok-kvar, što je problem.. ovako on može uništiti šansu rekonstrukcije, tj dobar je samo za realociranje oštećenih clustera dok spašavanje daje beskorisne fileove (prolistaj ako te zanima malo ms-support i rezultate.. obično su slabi..). .. chkdsk je za clustere-rezervne, za parsiranje pogubljenih orphan fileova i sigurnosne potpise.. recimo kad kloniraš disk pa win ne želi bootati jer je pogrešan id-diska.. zaštita-licenca, ne neispravnost.. i kad to proguraš chkdskom tad upali-boota, to nije kvar-popravak nego zaštita od kopiranja samog osa, licenca jer je win komercijala pa se normalne app ne žele kopirane pokrenuti osim portable ili free appsa koje nemaju komercijalnu zaštitu..

 

-problem, ako je chkdsk realocirao clustere tad slaganje puzzla traženjem ili brz povrat particije iz rezervne kopije pokazuju na pogrešne clustere-sadržaj.. kriva slika složenog puzzla tj loše, zato se to ne radi kao ni defrag prije pravog spašavanja, tek na kraju kao provjera..

 

-ovisno što je problem.. ponekad ćeš 'namjerno' formatirati disk, tj kreiraš particiju i fs.. jer neke apps za spašavanje to traže da bi mogao pristupiti disku.. tad tek mogu pokušati tražiti-čitati izgubljeno, tj kao što kirurg skalpelom može napraviti štetu ipak on napravi korsit.. ali je preduvjet da to sve znaš, mogućnosti-posljedice prije nego nešto klikneš, kao prije nego pokreneš chkdsk .. mada to recimo google izbaci kao moguć fix.

-svi lijekovi u ljekrani su moguć fix za neku bolest.. ali samo jedan je pravi, koji? .. moraš znati sve, moraš znati uzrok, posljedice da bi to mogao nagađati-znati i tad ne 100% pa kad idući put pokušaš nešto stani, polako.. jer i dobronamjerna pomoć može biti pogrešna tj ovisi o problemu-uzroku. Ne preskakati ako su ti podatci važni tj tvoj rizik..

-kao što ćeš ako gledaš reklame svaki takav soft reklamirati kao najbolji, .. to je samo reklama, alat ko alat.. kvalitetnom ne treba reklama i sam ga tražiš.

 

-baci pogled na recimo hirens ili strelec boot-live-medij.. tj sadržaj koji je na njima, tamo imaš dovoljno alata, dok postoji 5% šansa da iz prve pogodiš pravu kombinaciju + bonus 5% da će razni alati jednako kvalitetno riještit tvoj problem .. ostalo je sreća tj iskustvo i kombinacije što neki alat nudi pa tako i redosljed koji ćeš pokušati. .. čak i nečitljivo ponekad prije svega napraviš backup.. tj ovisi koliko je važno to što želiš spasiti i koliko imaš resursa, diskova i vremena pa i malo sreće.

-poželjno, prije pokretanja spašavanja prolistaš menije što se sve nudi u nekom alatu, + alati kao diskpart manageri mogu biti podjeljeni na dijelove pa odvojeno može biti neki manager, neki cloner, neki za recovery ili u jednom paketu sve zajedno.. ponekad je isto ponekad je specijaliziran bolji a ponekad je samo lakše pornaći željeno u meniju ili pokreneš prvi po abecedi iz menija.. i on obavi, dok bi idući možda napravio isto ili bolje.. ali nisi do njega došao.

-acronis, recuva, aomei, lamesoft, .. itd. 10-20 alata-brandova, dok je za spašavanje 'čitanjem puzzli' najpoznatiji recimo getmydataback-ntfs .. naziv dovoljno govori, no da bi ga koristio postoji par načina-izbor što da čita, kao i to kad nešto pročita koja je od mogućih verzija 'bolja' a to biraš iskustvom ili prepoznaš nešto od sadržaja.. tj može ti se desiti da vratiš dokument od recimo godinu prije ali ne noviji koji si želio.. dok o tipu dokumenta ovisi što možeš vidjeti dok sve ne iskopiraš na radno računalo tj za otvoriti neki notpade-text je lako ali za photoshop-word-acad ti treba takva app i rezultat tad ne vidiš na tom livemediju bez te app .. pa ponekad kopiraš par puta par verzija .. a to traje i traži kapacitet diskova.. tj idealno kad imaš više računala pa možeš to paralelno i tad si ti kao osoba važniji nego recimo ja, jer ti približno znaš što tražiš, što je važno a što nije .. a to je važno kod spašavanja tj vremena i kapaciteta za kopiranje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan

HVALA PUNO na detaljnom obrazloženju i informacijama! Moram naučit na greškama i baratanjem s ovim, proučit ću ovo sve napisano. Kad je zablokirao Photoshop, izvadio sam usb kabal iz komp i onda se ovo desilo...

Pokrenuo sam Recuvu, pa idemo dalje, duga je noć laugh to keep from crying

9 godina
neaktivan
offline
Eksterni disk nije dostupan

Mini tool power data mi je dosta pomogao

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan
teikogot kaže...

Mini tool power data mi je dosta pomogao

 -alat kao i ostali.. inače minitool ima i portable verzije pa je zato dodatno zgodan.. :)

-tj kod ovih alata je važno, komercijala-licenca, radi ili ne.. (ograničenja).. + važnije, nema smisla držati instalirano na normalnom računalu, za takve stvari je recimo strelec, upali se po potrebi, sadrži uz ostale alate i minitool, čisto kao primjer.. dok je hirens isti-manji tj manje dodanog alata-softa pri čemu je samo pitanje koji soft će nam dati željeni rezultat, tad nam ostalo-višak ne treba.. a dok se to traži tad je bolji veći-strelec..

-da ne ispadne da je minituool dobar ili loš, tj ostali alati mogu jednako-slično, tj i minitool ima par alata odvojeno, particiski i recovery, soft može biti u nekoliko dijelova ili sve zajedno, ovisi o potrebi-problemu nekad trebamo jedno ili drugo ili oboje.. i zato je poželjno imati hirens-strelec u džepu kad zatreba, ne pojedini alat nego sve, bootmedij, ostalo kao prva pomoć kad zatreba a zato je to besmisleno držati na radnom računalu kad sve radi normalno.. tad nema potrebe za pribavljanjem 'alternativne' licence i sl. ..

 

-zašto ovaj post?

.. pa juzer koji ima neki problem dođe-traži.. i 99% da će u ovom primjeru tražti minitool.. nije to pogrešno, ali bolje je imati takav medij pribavljen na vrijeme, jer kad se problem desi pa recimo ne radi računalo (ne samo storage disk).. tad ne može ništa.. a ako ima takav medij može nešto.. a tamo je i navedeni alat + ostali isti-slični, bez brige oko sitnica kao licence + bez rizika da pokupe recimo malware ako downloadaju s alternativnih izbora. Mada postoji i trial period to može biti ok za jedno spašavanje.. nakon tog kad istekne ne radi i tad je beskoristan pogotovo ako netko takve alate koristi za backup-image i sl. .. dok free može imati neka ograničenja, jer je mamac za plaćenu verziju, npr da spašava do 100gb od terabajta.. i sl.

-medijem kao hirens-strelec možete daleko više, razne probleme, ne samo disk-particija.. diagnostika, malware, prvi i najbrži kriterij kad se ne zna uzrok problema npr kvar hw-a ili soft problem i tad se bootanjem s live medija to jednostavno vidi.. kao što može biti i neka linux distra ali linux nema win-ms alate + nije namjenjen ovom tasku kao ovi mediji pogotovo što je taj soft većinom za win platformu nema lin verzije..

 

-svaki juzer koji jednom u budućnosti misli pokušati sam otkloniti neki problem treba imati takav stikić kao i win-install a oboje je lako napraviti za par minuta klik-nextanjem. Ne traže neko naprednije znanje tj svi alati-soft su ipak soft-programi, frontend-gui, klikanje mišem, uz osnovne pojmove i eng.jezik prosječan juzer može 90% sam.. mada je za teže probleme potrebno-poželjno iskustvo tj svakim alatom se može napraviti i šteta ili potrošiti posljednja šansa za spas.. tj alat je i rizik ako se ne zna što se radi. Pogrešan klik i ode sve s recimo ispravnog računala-diska.. jer početnik prvo nešto klikne pa tek tad ako vidi posljedice razmišlja-čita, teži način učenja no efikasan kad se netko jednom opeče, drugi put zna.. :)

 

-npr..

-problem s ramom? -memtestovi, svaki pravi boot-live medij ima..

-problem s mbo, kad se ne zna možda napajanje, možda vga, možda su u šumici.. a možda je skršen os, licenca, malware ili driveri.. boot livea i vidimo ako radi, tad je nešto u win-osu, ako ne radi tad je kvar.. itd.

-diskovi, razni brandovi-alati, wd-seagate.. za svaki postoji njegov diag koj će točno dati stanje i tad znamo da je disk u problemu ili ispravan pa je nešto drugo uzrok npr kabel-kontroler-driver itd. itd..

 

-naravno, ništa nije tako jednostavno, npr prije je bio samo mbr-boot shema, sad novi uefi-gpt.. dva načina boota, ovisno o biosu-kompatibilnost.. tj to znači da i taj medij mora biti u odgovarajućem modu mbr-gpt ili izbor u bootu (oba). + važnije, ako je uključen sec.boot-enkripcija i sl.. 'zaštita'.. tad je disk nedostupan, zaključan, tome služi ta zaštita, teoretski od neovlaštenog pristupa podatcima i važno jamesbondu, ne juzeru koji želi spasiti svoje podatke.. možete izvaditi taj disk i spojiti ga na drugo računalo, nedostupan-kriptiran... sve je ok dok sve radi, dok juzer može do svojih podataka.. a kad se desi kvar-problem? zaštita na način da tad nitko ne može do podataka.. za većinu beskorisno tj suprotno interesu ali će većina novih računala upravo tako defaultno biti podešena i juzer problem vidi tek kad se tako nešto desi. 'sigurnost' ne u smislu backupa nego nedostupno-kriptirano ne pomaže samo onemogućava .. nije to sigurnost kao backup upravo suprotno a to bi juzer također trebao znati prije nego se problem desi, no često i ako zna nema izbora jer je tako podešeno-isporučeno računalo, tj može ako tad kod kupnje krene od nule i sam sve podesi-instalira.. tj ako nije početnik nego već iskusniji i ima potrebno kao win install itd..

 

-pa tako, dođemo do dvije grupe juzera, prva-default grupa nema baš neke koristi od ovog posta ili takvih bootmedija-alata.. tj ako je disk zaključan tad je to veći problem od kvara-problema. Tek druga grupa-napredniji koji će sami instalirati-podesiti (odgovarajuće) sve od biosa nadalje.. mogu imati neke koristi od recimo hirensa.. tj to se odnosi na storage-medij-diskove, ostalo kao ram-mreža-vga.. radi, nije zaključano i može se recimo testirati, pronaći problem i tad fix..

-teme su primarno za drugu grupu, naprednije.. one koji su barem jednom bootali s medja, koji razlikuju termine kao uefi-gpt i znaju koja f-tipka je za izbor bootmenija.. ostali će ovisiti o serviseru ili sreći.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2022 11:44 (ihush).
13 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan
teikogot kaže...

Jedan dobronamjeran savjet, nikada nemoj raditi na datoteci koja se nalazi na nekom USBu, vanjskom disku. Uvijek je prije iskopiraj u računalo, po mogućnosti na SSD na kojem je instaliran OS zbog brzine  i da izbjegneš ovakve probleme.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
15 godina
offline
Eksterni disk nije dostupan

Skini Victoria HDD tool i u njemu ozači da ti popravi bad sectore. Pa nakon toga probaj. Ili sa HDD regenerator ga probaj vratit odnosno recoverat bad sectore.

https://elisfantasy.com
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan
mrgood kaže...

Skini Victoria HDD tool i u njemu ozači da ti popravi bad sectore. Pa nakon toga probaj. Ili sa HDD regenerator ga probaj vratit odnosno recoverat bad sectore.

 -nhf.. iskoristi ću za odbijanje juzera-početnika, ne kao kritika i sl. više upozorenje, smisao i alat u ruke juzera koji ne zna ništa.

 

-alati, dosovski alati za hdd iz davnih vremena.

-prvo, prije korištenja bilo kojeg alata treba znati posljedice, npr što će napraviti chkdsk.. suprotno od regeneratora. Majstor treba znati sve, o alatu, posljedicama i kad se što treba i važnije ne treba primjeniti.

 

-juzeri, tko želi može skinuti hirens, strelec.. već par puta ponavljam, bacite pogled na popis klasičnih alata-soft koji su na takvim 'prvapomoć' medijima, iz doba cd-a i sl. ..

recimo svaki takav medij ima i memtest86+.. kao što ima razne boot opcije za recovery, alate, diag-toolse brandova kao wd-seagate-maxtor-hitachi itd.. naravno i ostali soft-alati, win-dos-razno, sitnice kao winzip-rar, svašta.. i minipe-win jer je juzeru lakše klikati u guiju. Ako ste prolistali hiresn sadržaj, strelec je to isto x-umnožak-više.. kao i ostali slični medij, ubcd, minipe-lastxp itd.. možete imati jedan-više-sve.

 

-važno, kompatibilnost + vrijeme. Podsjetnik imali smo dos, pa win.. imali smo mbr-boot desetljećima, pa je došao uefi-gpt .. to su dva različita moda, boot-medij-disk.. ako nije kompatibilno ne radi, ne vidi disk.

-stari alati se odnose na hdd, mehanički disk, termini za popravak clustera-badsectora se odnose na hdd, ne na ssd-čipove, ne na m2.nvme.. jedno s drugim nema veze, tj ssd ima trim-funkciju i rerzevne clustere kao i hdd i o tome brigu vodi interni kontroler u disku, ne mbo-os-juzer..

 

-priča o clusteru (uvod spašavanje bad sektora-clustera..)..

-cluster je najmanja jedinica za adresiranje na mediju, ovisno o kapacitetu i adresnom prostoru npr 32-bit-64bit.. pa je ograničeno, kao stari standard na fat32 do 2tb diska što je i stara granica za bootabilan disk u bmr modu, iznad tog mora gpt..

-normalan cluster je 4KB.. zanemariva količina za današnje kriterije, tj nije važno hoće li 100-200 clustera biti ispravno ili ne, tj 'regeneratori' provjere i vrate poneki cluster u upotrebu, proglase ga isprvnim.. a to je rizik tj ako je neispravan tad će biti problem kad se koristi. Tako ga recimo chkdsk i ostali alati radije proglase neispravnim, realocira se i koristi se medij bez tog clustera, recimo normalno godinama.. no disk koji počne prijavljivati bad sektore se smatra neispravnim-nepouzdanim, podatci-rizik.. regenerator samo poveća rizik bez stvarne koristi tj par kb uštede je nevažno, radije par gb baciti više pa da radi pouzdano.

 

-da bi bootali, koristili bilo koji medij, boot, moramo imati kompatibilan bios koji nudi opcije i one moraju biti takve da radi, tj ako postoje ne znači da su uključene.. ako su isključene, nema.. kao što je to recimo ide-ahci-radi mod rada kontrolera ovisi kako se podesi, pa tako i uefi, ima ili nema legacy opcije, može ili ne koristiti mbr-boot .. a to znači da neki medij mada je ispravan možda ne može bootati tj ovisi o postavkama biosa. Iduća stvar, mod samog diska (točnije sad ga nazivamo drive, medij), koji može biti mbr, gpr.. a može uz to biti uključen i sec.boot, pa tad neovisno o pravom modu jednostavno je pristup disku zabranjen..

.. tako dođemo do x-kombinacija, imati više istih alata kao hirens snimljeno na različite načine ili izbor iz cms-bootmenija f-tipka u post-bootu pa izaberete mbr-gpt mod.. što će reći možete napraviti za svoje potrebe na jedan način koji radi na vašem računalu a ako želite za sva računala može biti više istih medija na razne načine-modove.. pa kad je više alata imamo izbor koji će pokriti sve slučajeve a to je tek preduvijet da bi koristili te alate tj da bi bootali i nešto s tim medijem mogli s diskom. .. za druge stvari osim diska nije problem, npr memtest, cpu, vga.. to radi, nema mbr-gpt-sec razlike.. no disk i podatci su sad tema i u pravilu najvažnije za spasiti, dok se ostale komponente samo utvđuje ispravnost, npr vga, mreža, audio.. radi ili ne. .. možete bootati minipe, surfati, jednako kao neka linux distra (live).

 

-spašavati clustere? -moj savjet ne.

-čak ne pribavljajte ovakve alate ako ne znate što radite.. tj ako pribavite recimo hirens, napravite ga i probajte, bootajte, prođite menije što se nudi, odvrtite par minuta memtest, uđite u win.. vidite što ima, što se nudi, da znate što može ako jednom zatrebate. Tad možete koristiti alate + ali i dalje oprezno, tj svaki alat je ok, ali za spašavanje podataka dovoljno je da pokrenete alate pogrešnim redosljedom i ubijete šansu za spašavanje ili šansu za brzo-lako spašavanje recimo povratom particije koja se zbrljavila.. može biti par minuta happyenda a može biti da popravljamo satima bez uspjeha jedan krivi klik-alat-korak.

 

-previše alata, previše opcija da bi se o svemu rekla jedna rečenica, još manje kako i kad se što koristi.. to zna iskusniji majstor jer to stječe vremenom, ne čitanjem u par minuta.

-teoretski svaki alat za spašavanje podataka može spasiti podatke.. no naravno da nisu isti, razne opcije, unutar nekog programa imate ponuđeno npr nije isto spašavanje s hdd-a, ssd-a, sd-kartice.. mada je sve to 'isto'.. i zato ni jedno pravilo ne vrijedi za sve, tj svaki slučaj i problem je slučaj za sebe i poželjno je znati moguće posljedice prije klikanja.

-tako gornji post sugerira victoria ili regenerator za spašavanje clustera.. nije to pogrešno za clustere, ako spašavamo clustere.. no ako spašavamo podatke tad je to pogrešno-rizik i disk može izgledati ispravno i doći do većeg gubitka recimo ne bootanja osa i sl. a smisao-korist je u par kb više kapaciteta što je danas nevažno, čak da je par gb...

-takav trik će koristiti recimo netko tko želi prodati-uvaliti poluispravno.. ne osoba koja spašava podatke i brine za svoje računalo... tj ovisi što je cilj spašavanja, rad-računalo, podatci, kapacitet-cluster?

-kad su važni podatci tad se s diskom ne kemija, ispravan ili ne.. isključivo 100% ispravno je ok (ne miješati s info-helathom za predviđenu trajnost.. tj i tamo se vidi broj alociranih clustera.. pa možete statistički izračunati preostali vijek ili po radnim satima.. a to je opet samo statistika i može raditi godinama ili crknuti te sekunde).

 

-juze koji je samo običan juzer, tko ne želi prije klika provjeriti što radi .. bolje da ne pribavlja takve alate, beskorisno-štetno, no svakako poželjno da svi barem jednom bace pogled na to što postoji, nudi se i kad zatreba dovoljno je klik na pravom mjestu, lako.. a to možete dok računalo radi, ispravno, skinuti-probati.. ne kad se desi kvar ili tad samo možda. Zato probajte, prolistajte barem sadržaj, bit će vam jasnije bez učenja što i kako koji alat radi tj kad zatrebate možete tad googlati ili gledati yt klipiće, važno da imate takav medij-alat za prvu pomoć .. i da ne izaberete pogrešan klik-alat, pogrešan savijet npr spašavanje clustera ili podatka u njemu što nije isto a to početnik običan juzer kao riječ ne razlikuje, zvuči mu isto.. nije.

 

-lijekovi u ljekarni su slični, mogu se slično zvati ili imati sličan izgled.. no bolesti ne moraju imati nikakve veze i svaki lijek je za sebe, za konkretnu bolest.. jednako s alatima i što u kojem trenu treba napraviti, niste sa skalpelom u ruci postali kirurg nego više opasnost za sebe i okolicu :) .. računala-bolesti.. slično, pravila su univerzalna, ako nešto znaš tad alat ima smisla i ovisi što je cilj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Eksterni disk nije dostupan

Nije doslovno vezano za nedostupnost, ali ima veze sa ext hdd. Imam 2 ext hdd i prilikom pokretanja racunala sa nvme diskom, ako ovi diskovi nisu ukopcani treba cca 10ak sec da se sistem digne. 

Ako su ova dva diska ukopcana, potrebno je puno duze (karikiram vremena, nisam mjerio

Mene zanima kako se moze napraviti da se prilikom paljenja racunala, ext hdd-ovi ne pale odmah, nego tek kad se win10 dignu, znaci neki delay?

Nisu potrebni odmah jer na njima su uglavnom filmovi, mjuza, slike. 

I believe Wi can Fi...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan

-nema 'delaya'.. tj kad boot vidi diskove provjerava-inicijalizira (i nudi npr boot) kao kad os vidi, prijavljuje, av-skenira itd.. više diskova, više provjera.

-ali, ako je primjetno vrijeme, više od par sekundi razlike.. moguće da je nešto 'prljavo' (oznaka) za npr chkdsk i tad to može potrajati nešto duže. To riješiš provjerom i eventualno tad izbaci čekiranje u idućem bootu tj moguće da ga sad ponavlja beskonačno-nepotrebno kod svakog paljenja kao neku grešku-oznaku.. i da će nakon chkdsk-a to biti opet 'normalno'.

 

-inače, ako vanjski diskovi (vjerojatno usb) nisu stalno porebni, tad ih odsopoji. Nije preporučljivo konstantan rad, namjena-smisao-robustnost itd.. ne miješati ugrađen hdd i vanjski, ako trebaš ugrađen, ugradiš.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan

da, oba su spojena na usb na MB. Mislio sam ako postoji opcija u bios-u za neki 'delay' paljenja usb portova jer taj delay se osjeti prije nego pocne dizati win, jednom kad krene dizati win, brzo je sve up'n'running...

I believe Wi can Fi...
15 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan

-fastboot.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Re: Eksterni disk nije dostupan
Striko2009 kaže...

da, oba su spojena na usb na MB. Mislio sam ako postoji opcija u bios-u za neki 'delay' paljenja usb portova jer taj delay se osjeti prije nego pocne dizati win, jednom kad krene dizati win, brzo je sve up'n'running...

 

probaj ih spojiti na neki usb hub pa hub na ploču...

mene je to isto zezalo, jedan od dva diska je stalno kočio boot (stariji usb2 WD od 1,5gb) - čim sam njega ištekao (jer je manje bitan) i ostavio samo ovaj drugi (usb3 WD 2gb) - radi kak spada...

 

također, provjeri adapter od eksternog diska (ako ga disk koristi) - možda je pred rikavanjem...

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice