CPU i GPU neiskorišteni, frameovi padaju

poruka: 11
|
čitano: 1.867
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Dobro veče

Imam jedan problem koji iritira, i ne znam u čemu je stvar.

Nedavno sam zamenio svoju staru grafički karticu ATI HD 5750 sa Nvidia GTX650Ti.

Kada pokrenem Battlefield 3, stavim texture na high, sve ostalo na LOW: frameovi variraju na oko 55 frameova (isto je i za LOW texture), a minimum bude oko 45, CPU iskorišten na oko 90%, GPU na oko 75%.

No ajd, kontam možda malo CPU bootlenecka.

Ali pokrenem ja Need For Speed Most Wanted (novi naravno :D), isto sve na low, rezolucija 1920x1080, frameovi na 60, a kada ima malo više zgrada: 50. CPU na 60%, GPU na 70%.

Šta se tu dešava, i ko tu koga???

Procesor: AMD Phenom II x4 2.8GHz

RAM: 6GB 1333MHz (različite marke)

Grafička: GTX650Ti 1GB

Matična: M4A77T

Slao sam ovo pitanje na dosta engleskih/američkih foruma, ali me ne j***

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.3.2013 16:40 (Krtislav1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

imao sam sličan problem prije par mjeseci na drugoj ploči, i pokazalo se da je problem bio u tome da je ploča sama od sebe spuštala napon procesora i taktove, i tu je dolazilo da manjka iskorištenosti grafičke. To sam primjetio sasvim slučajno u OCCT-u i poslije toga sam primjetio da mi se to i u igrama događa. Malo sam googlao i riješio sam problem tako da sam u biosu isključio opciju "CPU Thermal Throttling". Valjda je problem bio u tome da se nakon određene temperature do koje dođe procesor, napon i frekvencija su se spuštali. A stvarno neznam razlog zašto bi mi ta opcija trebala sa kvalitetnim hlađenjem i nikad nisam imao problema sa temperaturama. Kad sam poništio tu opciju sve je bilo u redu poslije toga i nikakvih problema nisam imao. E sad neznam jeli i kod tebe tako jer može biti puno razloga, u svakom slučaju provjeri jeli i kod tebe možda slična situacija...

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.3.2013 5:27 (antimadridista).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: CPU i GPU neiskorišteni, frameovi padaju
nedesava se nista cudno, ak si teksture stavio na high( koristi se samo memorija na gpu sto skoro ne utjece na gpu usage/fps) stavi sve na high ili ultra s 4xaa pa ces vidjeti kad ti zakuca grafu:) pogotovo u bf3 a i nebi ti bilo lose da overklokas taj proc jer mu je cpu usage vec pri kraju:)...znaci normalno je da ti s low detaljima gpu usage bude manji...
Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 3.8Ghz + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1575mhz
13 godina
neaktivan

Ako imas AMD phenom 925 sigrno bootlecka

0 0 hvala 0
17 godina
CRO_dalja kaže...

Ako imas AMD phenom 925 sigrno bootlecka

ma koga to??

gtx 650ti?

ma daj...

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
14 godina
protjeran
ljepo je napisao da je na 90% znaci nije bootleneck!:) nek poveca detalje i to je to gpu ce mu biti na 100% a za ove dropove u bf3 to "nisu dropovi" na tim detaljima je to normalno...kao i u svakoj igri na tim detaljima jedino sto u bf3 varira fps zbog pogleda u prazno, pa do pogleda gdje se krece i do 64 playera!LP
Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 3.8Ghz + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1575mhz
14 godina
neaktivan
antimadridista kaže...

imao sam sličan problem prije par mjeseci na drugoj ploči, i pokazalo se da je problem bio u tome da je ploča sama od sebe spuštala napon procesora i taktove, i tu je dolazilo da manjka iskorištenosti grafičke. To sam primjetio sasvim slučajno u OCCT-u i poslije toga sam primjetio da mi se to i u igrama događa. Malo sam googlao i riješio sam problem tako da sam u biosu isključio opciju "CPU Thermal Throttling". Valjda je problem bio u tome da se nakon određene temperature do koje dođe procesor, napon i frekvencija su se spuštali. A stvarno neznam razlog zašto bi mi ta opcija trebala sa kvalitetnim hlađenjem i nikad nisam imao problema sa temperaturama. Kad sam poništio tu opciju sve je bilo u redu poslije toga i nikakvih problema nisam imao. E sad neznam jeli i kod tebe tako jer može biti puno razloga, u svakom slučaju provjeri jeli i kod tebe možda slična situacija...

Pročačkaću malo još da vidim šta ima, možda sam nešto profuljao

Stjepanj kaže...
nedesava se nista cudno, ak si teksture stavio na high( koristi se samo memorija na gpu sto skoro ne utjece na gpu usage/fps) stavi sve na high ili ultra s 4xaa pa ces vidjeti kad ti zakuca grafu:) pogotovo u bf3 a i nebi ti bilo lose da overklokas taj proc jer mu je cpu usage vec pri kraju:)...znaci normalno je da ti s low detaljima gpu usage bude manji...

Pa jasno je meni to, ali zašto meni čak i na LOW padaju frameovi iako je iskorišteno tek 70% GPU-a, mislim boli mene briga za grafiku, samo da vergla na 60FPS {#}

Čak sam probavao da smanjim rezoluciju, ali nema promena u frame-ovima.

Probaću jedan clean za drivere, možda je nešto zapelo u windowsu odkako sam zamenio grafu

14 godina
protjeran
pa ak si smanjivao rezoluciju i nema promjena s fps-om onda frende to ti je cisti bootleneck!! znaci pravac po novi cpu;) ili taj overklokaj dokle ide drugog rijesenja nema...LP
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
pa ak si smanjivao rezoluciju i nema promjena s fps-om onda frende to ti je cisti bootleneck!! znaci pravac po novi cpu;) ili taj overklokaj dokle ide drugog rijesenja nema...LP

Razumem ja da mi CPU bootlenecka kod Battlefield-a, ok. Ali need for speed most wanted koristi samo 50% CPU-a, pa padaju frameovi

Probao sam clean drivere, pa čak i instalaciju dodatnog windowsa (koji će mi služiti samo za igranje), ali se dešava ista stvar.

U BIOS-u sam tri puta prelistao sve, ali nema nikakvih automatskih snižavanja frekvencije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.3.2013 16:39 (Krtislav1).
14 godina
protjeran
jedna igra poput nfs nije nikakav standard a kamoli da ona bude mjerodostojna mjera iskoristivosti cpu/gpu dakle ne zabrinjavaj se jednostavno je lose optimizirana(vec je pisano o tome ovdje na forumu neznam tocno vise za koji al bilo ih je poprilicno:)...uglavnom neopterecuj se nfs:)
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
jedna igra poput nfs nije nikakav standard a kamoli da ona bude mjerodostojna mjera iskoristivosti cpu/gpu dakle ne zabrinjavaj se jednostavno je lose optimizirana(vec je pisano o tome ovdje na forumu neznam tocno vise za koji al bilo ih je poprilicno:)...uglavnom neopterecuj se nfs:)

OK, verujem da si u pravu :)

Skiniću 1.3 verziju NFS-a, možda će biti bolje.

U svakom slučaju, novi procesor neću kupovati, jer mi matična podržava samo AM3, a najbolje za AM3 je Phenom II x4 3.2GHz, pa ću ipak skupiti novce za novu matičnu, novi procesor (stvarno je čudo kakav se procesor može nabaviti za ćak 800 kuna danas :D), a i za novi hard disk, neće ovaj moj još dugo držati :S

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice