Backup podataka!

poruka: 9
|
čitano: 2.843
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
offline
Backup podataka!

Pozdrav!

 

Znači, imam 2 diska. Prvi je C disk SSD 250 GB, i tu su instalirani Windowsi i programi. Drugi je disk D 500 GB.

 

E, sad... imam AOMEI Backupper Professional.

 

Sa njime sam napravio backup, sa time da sam prvo napravio Disk Backup cijelog C diska (57 GB) na Disk D, a drugi puta sam napravio System Backup C diska (56 GB), isto na Disk D. Nisam bio siguran koji backup odabrati, pa sam za svaki slučaj napravio oba dva.

 

Da li mi je potreban samo System Backup ili oba dva backupa koja sam napravio u slučaju da mi rikne računalo?

 

Još jedno pitanje.... što napraviti ako mi računalo kojim slučajem rikne? Kako vratiti backup  kad mi je osnovni Disk C gdje su mi Windowsi i programi, a i boot mi ide iz Diska C.

 

Hvala puno na odgovorima!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Backup podataka!

Ja bih pravio Disk backup jer ti onda napravi backup svega na disku i tu nemaš brige da ti nešto neće ostati bez backupa.

 

Program za backup bi trebalo da ima opciju za pravljenje bootabilnog medija (CD, DVD ili USB stick) i u slučaju da sistem ne možeš podići normalno bootaš sa tog medija i uđeš u program za backup umjesto u Windowse i odatle vraćaš backup.

Naravno taj bootabilni medij napraviš sada dok ti sve radi jer ćeš to kasnije moći uraditi jedino ako program instaliraš na neko drugo računala pa sa njega praviti bootabilni medij.

 

U slučaju da ti je C disk samo izgubio podatke, a još je hardwerski ispravan vratio bi backup sa D diska na C.

 

U slučaju da je C disk otišao zbog fizičkog kvara morao bi kupiti drugi disk i na njega vratiti backup.

15 godina
offline
Backup podataka!

načini "pričuvnu kopiju" svega (može odvojeno C i D) ali na neki vanjski medij (hdd, oblak, oboje ...). načini to jednom tjedno (recimo), zamijenivši postojeće kopije (radi ažurnosti). i nemoj biti paranoičan, ako te nitko ne prati. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Backup podataka!

Widowmaker, hvala na odgovoru.

 

Program ima opciju Create Bootable Media, kad kliknem na nju za što mi treba (Linux ili Windows). Odaberem opciju za Windows, i veli mi "Windows PE - create bootable disc based on Windows PE. Nota ispod: WindowsPE bootable disc is suitable for everyone, and it provides more flexible and convenient operations than Linux bootable disc.

 

Zašto WindowsPE?

 

Na slijedećem koraku me pita Create Legacy bootable disc or UEFI bootable disc. Izabrao sam Legacy, pošto nemam UEFI.

 

Ispod svega toga je označeno kvačicom ovo (kvačicu nemrem odznačiti):

 

"Download WinPE creating environment from Internet. The program will autoamtically download WinPE creating environment from AOMEI server. (Tips: the creating environment is base on Windows 10). I na kraju gdje hoću napraviti backup. DVD, USB, Export ISO file.

 

Jel to sve OK?

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.8.2021 19:26 (JayCutler).
15 godina
offline
Re: Backup podataka!

Nisam koristio taj konkretni program za backup, ali većina ima slične mogućnosti.

 

Ovo na kraju ti ne nudi gdje će sačuvati tvoj backup već koji medij ćeš koristiti da napraviš bootabilnu verziju programa (DVD, USB, ili ISO file koji možeš kasnije snimiti na DVD)

Ovaj Windows PE ti je samo "mini" verzija operativnog sistema koja služi da se program za backup može pokrenuti.

 

Recimo imaš ovakav scenario:

Komp ti ne diže sistem jer su podaci na disku C gdje je bio sistem iz nekog razloga obrisani (greškom si formatirao disk, obrisao nekakve fajlove bitne za sistem, nebitan razlog)

U BIOSU, ako već nije, postaviš da se sistem podiže sa USB sticka, ubaciš USB sa bootabilnom verzijom programa za backup koji si ranije napravio, sa USB sticka se podiže taj Windows PE koji služi da se program za backup može pokrenuti.

Pokrećeš program za backup (ako se već nije pokrenuo automatski) i onda odradiš vraćanje backupa sa diska D na disk C (moguće da su oznake diskova drugačije jer je sistem dignut sa USB pa ono što je bilo C može biti D, a D može biti E ili nešto drugo)

Provjeriš dvadeset puta da li si odabrao ispravan backup i da li je postavljeno da ga vraćaš na disk koji želiš da ne bi slučajno obrisao disk koji sadrži backup (zbog toga nije loše taj backup imati na još jednom mjestu za svaki slučaj (eksterni disk ili veći USB stick)

Klikneš OK (ili šta ti već nudi u tom programu)

Sačekaš da završi vraćanje backupa, izvadiš USB stick da ti ne diže sistem više sa njega i resetuješ komp.

 

To je okvirno to, može se razlikovati u nekim manjim detaljima, zavisno od programa.

 

Naravno u slučaju da je disk na kojem je bio sistem otišao fizički morao bi prije svega ovoga kupiti novi disk, staviti ga umjesto starog i vratiti podatke na njega.

4 godine
offline
Re: Backup podataka!

Hvala, puno si mi pomogao!

15 godina
offline
Re: Backup podataka!

.. svaka kopija je neki backup, ali:

 

-imiđiranjem kopiraš sve, os+app+podatke. Služi u slučaju recimo kvara diska, vratiš na novi-ispravni i imaš sve. .. teoretski tj ovisi koliko je ažuriran takav image sysa/svega i teoretski bi ga trebao raditi svaki dan. To ima smisla za firme, kad postoje desetci istih računala i kad je vrijeme za sve vratiti važno (install osa + appsa + podatci..). Za običnog korisnika je to skoro beskorisno.

 

-backupirati treba tvoje podatke, poslovne-osobne.. ne os, appse, jer njih možeš lako nadoknaditi, skineš os-install i sve je gotovo za 15-30min (ni restore imagea nije nešto brži).

-podatci ne zauzimaju terabajte, tj zauzimaju daleko manje nego appsi+igre na prosječnom kućnom računalu (firme su nešto drugo, server nešto treće...).

-ako ti je sve u jednom imageu, tad nemaš fleksibilnost a jedino je važnop backupirti podatke, njih ne možeš nadoknaditi ako ih izgubiš, soft možeš. Tad je besmisleno kopirati terabajte softa koji ti nije važan.. a izrada imagea samo može skratiti vrijeme u slučaju problema tj povratka na normalno stanje. .. ali, ne pomaže za sve, npr ako crkne računalo-mbo.. tj ovisi o vrsti kvara. Problem je tad što recimo win ne želi, zbog licence-zaštite... i tad ti image ne pomaže.

-drugi problem je ovisnost o alatu, kao aomei, neki drugi.. ne treba, alati su ok, ali tad ovisiš o njima, dok sve to može i sam win-os. Kad se to zbroji s problemom zaštite-licence tad su takvi imagei veći problem nego korist.

 

-obrnuto, običan copy-paste, kopija podataka iz recimo mydoca na neki vanjski disk.. to je ono što treba a svaki dodatni alat stvara ovisnost o alatu ali može olakšati recimo ažuriranje, kao što zipiranje može smanjiti potreban kapacitet.

-pravi backup je kopija podataka do koje možeš uvjek doći, ne oviseći o konkretnom računalu-softwareu (nečem trećem), dok se sve moguće probleme-kvarove teško može predvidjeti, pa i recimo krađu računala i sl.

-ovisno što se desi, backup da bi imao smisla mora biti 'odgovarajući'.. tj da se u takvom scenariju možeš vratiti na potrebno stanje, kao da se ništa nije desilo. Tad imaš pravi backup, ostalo je sve nedovoljno-neadekvatno ali možeš imati više od jednog backupa pa se nekako pokrpaš, npr vanjski disk, cloud itd. .. dio tog je i syncanje online ili gmail koji nema veze s računalom nego je sve online pa ako imaš internet imaš sve potrebno (podatke) a tad jedino trebaš računalo + pristupne podatke.

 

-što 'napredniji' alat, to veća ovisnost, manje znaš gdje se što nalazi i kad se nešto desi tad i uz backup možda ne možeš do podataka. .. npr ako ti crypto malware kriptira image ili ako win licenca ne želi upaliti ili ako ti aomei nije registriran itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Backup podataka!

Ja koristim stari FreeFileSync i to portable. Ima jobove, sve držim u par foldera koje mirroriram (ima opcija two-way, update, custom..) na vanjski disk i opet ga odštekam.

 

Windoze backupirat mi nekak nema smisla. Taman dobro dođe za počistit smeće. Jedino moraš paziti na sejvove igara ak ti je važno, to je pobacano po glupi myDoc, %appdata% i svukud..

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
offline
Backup podataka!

Pa ja ovako preporučam:

 

prvo, preseliti profile na drugi disk/particiju:

https://forum.bug.hr/forum/topic/windows/seljenje-profila-users-mape-disk-po-izboru/250853.aspx

 

Na kraju s instaliranim osnovnim setom programa, napraviti sliku sustava (oliti image(to je C: disk + one skrivene, sl. dolje - lakše je ako imate samo SSD za Windowse tj. C: disk)...

 

i na kraju zasebni backup  recimo samo D:\Users\korisnik mape - prebacili smo SVE profile na D: po linku gore...

 

to se da napraviti i s ugrađenim backupom iz Win 7 koji je još uvijek dostupan u Win 10 ( je li i u 11-ci?)...

 

Znači jednom se napravi slika sustava, i zatim se postavi ponavljajući backup za same podatke (korisnički profil ili cijeli D: disk recimo)...

 

Tako ako recimo virus/korisnik sježi Windowse, možete vratiti sliku sustava i nastaviti rad  sa svim na mjestu (+ instalacija programa koje ste imali instalirane nakon pravljenja slike sustava)

 

Ako pak vam virus/korisnik/ransomware sježi samo podatke, možete vratiti samo podatke (ili i sliku sustava pa zadnji backup podataka)...

 

Sve se to da napraviti i Win 7 Backupom, ali preporučam Veeam Free Agent - i za sliku sustava i ponavljajući backup...

 

Zgodno je kad definirate backup, ako kao pohranu stavite vanjski USB disk, nudi da sam napravi backup u zadano vrijeme ili kad god priključite taj vanjski disk - zgodno jer backup nije stalno online da virus/korisnik/ransomware i njega sježi....

 

 

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.8.2021 20:16 (Stric_Jura).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice