Pozdrav,
Promjenio sam procesor sa 5600x na 5800x3d i hladnjak na MSI X570 MPG matičnoj ploči i pojavio se ovaj zvuk. Probao sam sve od odsjapanja ventilatora, pumpe za vodeno, grafičke kartice i zvuk nije nestao. Zna li netko o čemu se radi?
Pozdrav,
Promjenio sam procesor sa 5600x na 5800x3d i hladnjak na MSI X570 MPG matičnoj ploči i pojavio se ovaj zvuk. Probao sam sve od odsjapanja ventilatora, pumpe za vodeno, grafičke kartice i zvuk nije nestao. Zna li netko o čemu se radi?
Vjervatno coil whine ili ti ga zavijanje neke zavojnice ili vrma na matičnoj ploči sobzirom da si uključio cpu koji je energetski zahtjevniji od starog.
Postoji li neko trajno rješenje? Tolko je glasno da i pod loadom prodire kroz buku ventilatora i dosta iritira uši...
možda glupo pitanje ali dali ste napravili reset biosa na tvornicke postavke nakon zamjene cpu?
ako to ne pomogne nac opciju u biosu negdi pod tabom regulacije koja se zove "spread spectrum" ili "extend regulator frequency" ili tako nešto slicno vezano za frekvenciju rada vrm-a cpu-a, pa slobodno to ugasit.
dodatno ako je problem druge vrste tj s power gatingom:
Global C-state Control = ugasi
Power Supply Idle Control = high current idle ili slicno
AMD Cool'n'Quiet = ugasi
Pozdrav,
Koji vent si odspojio cpu ili onaj na ploci?
Cpu
Cpu
kaj s onim na ploci? mozda on zuji si probao?
Nebih rekao da je to bas coil whine, vise neki ventilator u kucistu.
Za sada nije ništa pomoglo... Probao sam vratiti 5600x i nije bilo problema tako da sumnjam da je do ventilatora nekog. Jedno novo saznanje je da se prestane cuti nakon nekog vremena u BIOSu.
it's not a bug, it's a feature ;)
prodaj amd kupi intel
Garantiram da ti napajanje radi jačeg CPU-a radi coil whine.
Garantiram da ti napajanje radi jačeg CPU-a radi coil whine.
To napajanje koje ima pod moj pc ni ne osjeti tu konfiguraciju.
Ne bi trebalo ali bi moglo biti do toga. Probao sam izvaditi napajanje i spojiti sve dok je vani i nije bilo zvuka. Vratio nazad i sada imam cisti high pitch coil wine koji po zvuku definitivno dolazi iz napajanja. I kolko vidim nisam jedini s problem gdje zujanje krene nakon nekog vremena u idleu (https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/mt3ytm/psu_high_pitched_noise_gigabyte_p1000gm/ ). Sada ne znam isplati li se na garanciju s time ili po drugi model.
Ček, dok je van kućišta nema zvuka?
Ja bih probao staviti neke gumice između kućišta i napajanja (i na vijke)... kao "izolirati" kućište od napajanja... ne košta ništa a možda upali.
Mislim da je prije bilo do toga da se napajanje ohladi dok je vani bilo. Nisam ga dulje drzao upaljenim. Uzeo sam novo i nema nikakvih problema.
Kao što sam rekao napajanje to zna raditi. Meni moje napajanje radi coil whine kad uđem u igru, dok sam u windowsima sve ok, tišina. Ali, trpim sjedeći