E to, ali i kada pravim novi projekt on mi ponudi jako puno compilera, ma nema veze za to.
Evo sada mi je na 55% skinuto MV-a pa ću to koristiti. Pozdrav
E to, ali i kada pravim novi projekt on mi ponudi jako puno compilera, ma nema veze za to.
On ti napiše sve kompajlere koje podržava, a ti možeš koristiti samo one kraj kojih piše installed. Pretpostavljam da nemaš nikakav compiler instaliran na računalu, pa si onda trebao skinuti mingw verziju(ona veća verzija) codeblocka jer onda dolazi sa gcc-om.
Osobno mislim da je codeblocks puno bolji izbor za tebe, za razliku od visual studia professional koji je overkill za takve male aplikacije od 20 linija koda. Posebno professional verzija. Ako baš hoćeš Visual Studio onda radije uzmi besplatni Visual Studio Express.
On ti napiše sve kompajlere koje podržava, a ti možeš koristiti samo one kraj kojih piše installed. Pretpostavljam da nemaš nikakav compiler instaliran na računalu, pa si onda trebao skinuti mingw verziju(ona veća verzija) codeblocka jer onda dolazi sa gcc-om.
Da, plašim se da nije skinuo verziju bez compilera, to je već neko radio.
Ha skinio sam prvo što mi je bilo. Moguće da je bez compilera.
Nego samo da probam i da vidim kakvo je sučelje MV Pro, možda ga čak i neću koristiti. Koji da uzmem project za C jezik? Ponudi mi ove:
Pretpostavljam da mi ne trebaju 8,7,6,4.
Koji da odaberem da mi normalno radi sa C jezikom?
5.Visual C++ Developement Settings
Rekao sam ti već, C++ kompajleri podražavaju C!
Zašto si skinuo Pro verziju?
Bok svima.
Našao sam neku knjigu za programiranje na ORAO računalo, ali na svakoj strani je jedna slika iz knjige, pa sam napisao program koji bi mi trebao otići na svaku stranicu i skinuti svaki sliku automatski, što mi je možda 100x brže nego da ja to radim ručno.
Uglavnom evo programa:
...
E sad, kad to pokrenem stalno mi baca grešku u terminalu ERROR 403: Forbidden.
Zanima me, je li to greška u kodu ili pak nečemu drugome?
Hvala!
Glupost. Ovakve stvari se ne pisu u C-u, tako nesto se radi u bashu.
EDIT: Ovako nesto:
#!/bin/bash
mkdir orao_knjiga
cd orao_knjiga
for i in {000..115}
do
wget http://pc.sux.org/SK/Knjige/Orao/Orao_$i.jpg
done
Prije ti je greška u terminalu ili neki problem s WGET-om. Zašto si jednostavno umjesto pozivanja naredbe system, sve te nazive stranica ne zapišeš u jednu .bat datoteku i onda pokreneš tu bat.datoteku (ne nužno iz programa)?
.bat na *nixu? You gotta be kidding me... xD
Eh da, u Code::Blocks mi neće kompajlat jer mi kao nije dobar compiler...imam ih više ponuđeni a prvi mi je, naravno, zadani i nisam postavke nikako mjenjao i kaže da uzmem neki drugi compiler. To sam učinio i opet mi nekakav error izbaci.
Ma skinuti ću ja sebi MV Proffesional (verzija za školarca) i krenuti sa time i ostati na tome, jer sam čuo i pročitao da je odličan IDE.
Naravno, samo lupaj po download linkovima, a da nista ne citas. Ne ide to tako. Lijepo nazad na download stranicu i polako s razumijevanjem procitaj svaki link. Odi na Binaries i nadi onaj koji u imenu ima mingw i velik je 74 MB i njega fino skini. Ako ti je problem pripremiti razvojno okruzenje za rad, kako ce tek onda biti kad stvarno krenes nesto i programirati? Od mene jos jedan glas za Code::Blocks.
Prije ti je greška u terminalu ili neki problem s WGET-om. Zašto si jednostavno umjesto pozivanja naredbe system, sve te nazive stranica ne zapišeš u jednu .bat datoteku i onda pokreneš tu bat.datoteku (ne nužno iz programa)?
.bat na *nixu? You gotta be kidding me... xD
Otkud da ja znam da je on na *nixu? Wget postoji i za Windowse, a terminal je skoro pa isti vrag ko command prompt i mogao je jednu riječ koristiti za drugo.
Otkud da ja znam da je on na *nixu? Wget postoji i za Windowse, a terminal je skoro pa isti vrag ko command prompt i mogao je jednu riječ koristiti za drugo.
True, true, zaboravih da je wget portan na Windowse. Ali, ovo boldano... Blasphemy. Ni blizu. Neusporedivo je. Cak ni onaj PowerShell ili kako se vec zove za Windowse nije ni do gleznja terminalu. *nixasi ti jako paze na tu razliku. ;)
True, true, zaboravih da je wget portan na Windowse. Ali, ovo boldano... Blasphemy. Ni blizu. Neusporedivo je. Cak ni onaj PowerShell ili kako se vec zove za Windowse nije ni do gleznja terminalu. *nixasi ti jako paze na tu razliku. ;)
Za izvršavanje liste konkretnih naredbi (poziv programa s konkretnim parametrom) svi terminali su isti. Za druge stvari, slažem se, razlike su nebo i zemlja.
Glupost. Ovakve stvari se ne pisu u C-u, tako nesto se radi u bashu.
Ne treba nista ni pisati. Ovakvo nesto obavis postenim download managerom za 10-ak sekundi.
Mozda i moze, probaj, pa reci jel ide, valjda moze.
Adresa prve slike je ova:
http://pc.sux.org/SK/Knjige/Orao/Orao_001.jpg
Indeksi se mijenjaju od 001 do 115.
Direktorij http://pc.sux.org/SK/Knjige/Orao/ ne mozes otvoriti niti skinuti, dobit ces 403 Forbidden.
Nice one. Ja ne koristim nikakav DM, pa nemam pojma moze li ili ne, wget mi je blizi :D
5.Visual C++ Developement Settings
Rekao sam ti već, C++ kompajleri podražavaju C!
Zašto si skinuo Pro verziju?
Zašto što imam priliku skinuti je besplatno.
Zašto što imam priliku skinuti je besplatno.
Valjda mislis na trial verziju. Nigdje ga ne mozes dobiti legalno beplatno, a sumnjam da bi netko tek tako dao licencu.
Valjda mislis na trial verziju. Nigdje ga ne mozes dobiti legalno beplatno, a sumnjam da bi netko tek tako dao licencu.
Može, na DreamSparku, ako je školarac.
https://www.dreamspark.com/Products/Product.aspx?ProductId=25
I da, valja napomenuti da je besplatan u edukativne svrhe, nema logike dobiti punokrvni alat za 0€, aplikaciju prodaš za 1000€?
Imaš dosta korsinih alata, čak i OS-ova.
Da preko Dreamspark-a.
I ima jako dobrih stvari tamo.
Evo instalirao sam novi Code::Blocks 10.05 i opet mi nešto ne valja.
"Programming - Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping...
Nothing to be done.
--- to mi napiše u build log kada kliknem build and run i ništa se ne događa.
Ovo je kod koji mi treba izvesti:
main ()
{
printf("Hello World");
}
A gdje je header?
#include<stdio.h>
"Programming - Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping...
Nothing to be done.
main ()
{
printf("Hello World");
}
1. Jesi li instalirao minGW verziju compilera?
2. I da ti compiler radi taj ti kod ne bi prošao mu nedostaju:
Ma nije stvar u kodu. Cijeli kod ide ovako:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
printf("Programski jezik C je razvio Dennis Ritchie\n");
return 0;
}
Nothing to be done.
main ()
{
printf("Hello World");
}
c/p
Go to:
Create project
All "Settings" > "Compiler and debugger"
You will see a toolbar that correspond to "Toolchain executables"
You will see "Compiling's instalation directory" (marked in blue)
You just have to click on "Auto Detect". (Once it's done, click on build and run)
P.S. Glede koda, gdje su ti include direktive? Nemoj pisati main() bez tipa i povratne vrijednosti. Tip je int, a za povratnu vrijednost stavis return 0.
#include <stdio.h>
int main()
{
printf("hello, world\n");
return 0;
}
Tu imas nesto o te dvije varijante, ova koju sam ti napisao je po danasnjem standardu, ovako kako si ti napisao se davno prije radilo.
Pošto je program besplatan nadam se da mogu stavili link...
http://sourceforge.net/projects/codeblocks/files/Binaries/10.05/Windows/codeblocks-10.05mingw-setup.exe/download
tu sam verziju skinio, kako ste mi već preporučili...
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
printf("Programski jezik C je razvio Dennis Ritchie\n");
return 0;
}
Po milijunti put ne možeš gcc je compiler koji prevodi c i c++ programe, odnosno njegova varijanta g++ prevodi c++ programe dok gcc prevodi c program.
Intel c/c++ compiler ne možeš koristiti jer ga nemaš instaliranoga. Trebaš staviti da ti je defaultni compiler gcc odnosno g++ i on ti mora biti instaliran. I najvažnije pitanje:
Jesi li skinuo onu veću(mingw od 75 MB) verziju codeblocksa koja dolazi sa gcc-om)?
EDIT: Skinuo si pravu verziju. Sada učini ono što je @1domagoj1 rekao.
return 0; govori da je sve uredno odrađeno, bez run-time grešaka, ako vratiš neki drugi broj u opsegu int-a, OS-u javljaš da je došlo do run-time greške.
...Dovraga, a kak mozes staviti Intelov C/C++ kompajler, da li ga mozda imas?! Btw Intelov kompajler kosta cirka 600$, imas mozda 600 zelembaca?
Ti si skinuo C::B s MinGW kompajlerom, onda njega valjda i stavis, zar nije logicno? Ili GNU GCC, ako ne pise MinGW.
return 0; govori da je sve uredno odrađeno, bez run-time grešaka, ako vratiš neki drugi broj u opsegu int-a, OS-u javljaš da je došlo do run-time greške.
Ma to sam ubrzini napisao. Malo gledam onu knjigu c++ za apsolutne početnike pa mi je to ostalo u glavi.
Inače koliko znam to sa povratnom vrijednosti kao indikatorom run-time errora se ne koristi toliko puno danas?
Joj koliko belaja oko IDE-a i kompajlera, 100 puta smo ti rekli svaki C++ IDE&Compiler podržava i C!
Ma to sam ubrzini napisao. Malo gledam onu knjigu c++ za apsolutne početnike pa mi je to ostalo u glavi.
Inače koliko znam to sa povratnom vrijednosti kao indikatorom run-time errora se ne koristi toliko puno danas?
U C-u moras sam handleati errore jer ne postoji podrska od samog jezika za tako nesto.